Paskelbta
3 metai prieš-
Netoli Pasvalio esančiame Aukštikalnių kaimo obelyne – kasmetinis rudeninis sujudimas. Šimtatūkstantiniame obelų sode dabar pats obuolių skynimo įkarštis. Sode triūsiantis ūkininkas Arvydas Paškevičius įsitikinęs, kad gardų obuolį užaugina ne tik tinkama žemė, bet ir pagarba bei šiltas žodis obeliai.
Obelynas Aukštikalnių kaime buvo įveistas dar prieš 70 metų. Tik dabar jis – gerokai pasikeitęs ir išsiplėtęs. Šiame sode šiuo metu auga net 250 tūkst. obelų.
Anot pasvaliečio sodininko A. Paškevičiaus, pasodinus naują obelį svarbu ne tik ją laistyti, bet ir nuolat pakalbinti. „Už rūpestį ir priežiūrą obelys visada dosniai atsilygina“, – sako bendrovės
„Aukštikalnių sodai“ vadovas A. Paškevičius.
Daugiau apie Aukštikalnių obelyną ir šių metų derlių žiūrėkite reportaže.
Obelyno paslaptis – molinga Pasvalio žemė
„Obuolius auginame pagal griežtus Nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos reikalavimus, rūpinamės kiekvienu medžiu“, – pasakoja sodininkas A. Paškevičius.
Jis skaičiuoja, kad vidutiniškai kasmet beveik 200 hektarų sode prinoksta 3–3,5 tūkst. tonų obuolių. Dalis „Aukštikalnių sodų“ derliaus keliauja tiesiai į „Maximos“ parduotuvių lentynas.
Čia pirkėjai gali mėgautis traškiais ir sultingais „Auksis“, „Noris“, „Ligol“ ir kitų veislių obuoliais, sunokusiais Pasvalio rajone, kur dirvožemis itin tinkamas vaismedžiams auginti. „Molinga žemė yra turtinga natūralių mineralinių medžiagų ir ne taip greitai išdžiūsta, todėl mūsų sodas pakankamai atsparus sausroms“, – atskleidžia A. Paškevičius, kuris dideliame sodininkystės ūkyje sukasi jau daugiau nei 30 metų.
Ilgametė partnerystė padėjo įsitvirtinti rinkoje
„Aukštikalnių sodų“ vadovas A. Paškevičius planuoja, kad šiemet, kaip ir kasmet, maždaug 600–700 tonų obuolių iš ūkio keliaus į „Maximos“ parduotuves.
„Bendradarbiaujame nuo pat pirmųjų Vilniuje pradėjusių veikti „Maxima“ parduotuvių – jau 30 metų. Puikiai sutariame, augame ir tobulėjame kartu. Šis ryšys mums padėjo įsitvirtinti rinkoje, o aukšti partnerio reikalavimai neleidžia apkerpėti – ne veltui esame pelnę Nacionalinės kokybės ženklą
„Kokybė“, nes jau daugelį metų vadovaujamės pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisyklėmis. Žinoma, geriausias įvertinimas yra nuolatinė mūsų produkcijos paklausa ir populiarumas“, – tvirtina A. Paškevičius.
„Obuoliai yra vieni paklausiausių iš lietuviško rudens derliaus gėrybių. – pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. – Kasmet rudenį siūlome gausų Lietuvoje užaugintų vaisių ir daržovių pasirinkimą. Gėrybės iš laukų ir sodų mūsų parduotuves pasiekia labai greitai, taip užtikriname šviežumą ir geriausias skonio savybes. Visa tai įmanoma tik bendradarbiaujant su vietos ūkininkais, kurie šiuo metu dirba ypač intensyviai, kad šiųmetis rudens derlius pasiektų kuo daugiau klientų, vertinančių lietuvišką produkcijos kilmę“.
Patarimai, kad obuolio skonis būtų geriausias
Kad sunokę lietuviški obuoliai kuo ilgiau išsaugotų savo savybes, augintojas pataria juos laikyti šaldytuve. „O jeigu parsinešėte namo dar ne visiškai sunokusį obuolį, tada įdėkite jį į plastiko maišelį kartu su bananu ir palikite kambario temperatūroje. Obuolys greitai sunoks ir atskleis geriausias savo skonio savybės“, – patarimu dalijasi sodininkas.
Pasak A. Paškevičiaus, obuolių rūšių yra daug ir įvairių, tad svarbu nuolat ragauti naujų ir išsirinkti mėgstamiausią. „Mūsų auginamų obelų vaisiai paprastai nėra tokie ryškiai saldūs kaip atvežtiniai. Valgant lietuvišką obuolį, saldumas neužgožia kitų poskonių, leidžia jiems išsiskleisti“, – teigia pašnekovas.
Jis atkreipia dėmesį, kad obuolio išorėje užkoduota visa informacija apie šviežumą. Jeigu odelė susiraukšlėjusi, o kotelis sausas kaip degtukas – vaisius nebėra šviežias, jis jau praradęs dalį vertingųjų savybių. Tad geriau rinktis kitą ir daug vaisių valgyti tada, kai yra pats sezono įkarštis, derliaus pikas.
Atsinaujino netrukus 22 veiklos metus minėsianti „Maxima“ Kretingoje
„Maximoje“ daugėja ankstyvų lietuviško derliaus gėrybių: pirmuosius šviežius vietinius smidrus ir braškes pirkėjai pasitiko su entuziazmu
„Maxima“ informuoja – apvalinant pirkinių krepšelio sumą, priims 1 ir 2 centų monetas, o atskirų prekių kainos liks tokios, kaip parašyta etiketėse
Kauno „Akropolio“ „Maximoje“ – išpardavimas: įvardijo, kam taikomos nuolaidos
Paskutinės minutės kiaušinių marginimo idėjos: kaip išgražinti net rudo lukšto kiaušinius?
Kauno „Akropolio“ „Maximos“ laukia atnaujinimas: pirkėjus kvies į išpardavimą
Atsinaujino vienintelė XXXX „Maxima“ parduotuvė Lietuvoje: esminiai pokyčiai asortimente ir naujame erdvių išdėstyme
Per šias Velykas gaminkite lengvai paruošiamas užtepėlės: jų pagrindui reikės vieno pigaus ingrediento
Į pabaigą artėja Vilniaus „Akropolio“ „Maximos“ atnaujinimo darbai: pirkėjai bus kviečiami į išskirtines ekskursijas
„EIKA Development“ Vilniuje, Medeinos g. statomame projekte „Medeinos namai“, pradeda II etapo butų pardavimus. Šiame etape iškils 3 namų korpusai,...
Ar domitės inovacijomis, kosmoso technologijomis ir sveikatos priežiūra? Tai paskutinė galimybė užsiregistruoti ir dalyvauti 9-ajame CASSINI hakatone, kuris vyks internetu...
Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...
Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...
Norėdami greičiau įgyvendinti savo finansinius tikslus ar įgyti daugiau finansinės laisvės, galime ieškoti būdų, kaip gauti papildomų pajamų. „Luminor“ banko...
Nuomojantis būstą vienas svarbiausių kriterijų paprastai būna nuomos kaina, tačiau ekspertai pastebi, kad svarbu atkreipti dėmesį ir į kitus ne...
Beveik pusė lietuvių (47 proc.) pritaria, kad elektriniai automobiliai prisideda prie gamtos saugojimo ir anglies dvideginio išmetimo mažinimo. Tai daug...