Kelionės

Nesibaigianti vasara ir nepamirštami skoniai Turkijoje prie Egėjo jūros pakrantės

Paskelbta

-

Nors į Lietuvą ruduo atnešė vėsesnes dienas, Turkijos Egėjo jūros pakrantės kurortai ir toliau kviečia mėgautis vasariška šiluma ir nepamirštamais skoniais. Saulėje sunokusios alyvuogės, šviežutėlės jūros gėrybės, kvapnios žolelės ir apdovanojimus pelnę vynai pakvies Jus į gyvybingą kulinarinę kelionę su vaizdu į turkio spalvos jūrą. Šimtametėmis tradicijomis garsėjantis regionas yra vienas svarbiausių Turkijos gastronominių centrų, kur alyvuogių aliejus, vietoje užaugintos daržovės ir senovinis vyno gamybos metodas dera su modernia „nuo ūkio iki stalo“ filosofija. Pastaruoju metu šis regionas taip pat susilaukė dėmesio dėl puikių restoranų, kurių jauni talentingi šefai serviruoja naujas klasikinių patiekalų adaptacijas. „MICHELIN“ gidas įvertino keletą restoranų İzmir ir Bodrum, dviejuose populiariuose Egėjo regiono miestuose, už jų įvairų ir aukštos kokybės meniu. 

Reklama

Visas dėmesys alyvuogių aliejui

Dėl palankaus klimato ir geografinės padėties Egėjo jūros pakrantė visuomet garsėjo kaip vienas iš pagrindinių alyvuogių auginimo regionų Anatolijoje. Ši giliai įsišaknijusi kultūra ir auginimo istorija taip pat paaiškina, kodėl Egėjo regiono patiekaluose gausu alyvuogių ir alyvuogių aliejaus. Gardžios alyvuogės ir alyvuogių aliejai nuo seno karaliavo Egėjo regiono virtuvėje. Alyvuogių aliejus, pagardintas žolelėmis, pavyzdžiui, čiobreliais, rozmarinais ar mėtomis, yra pagrindinis Egėjo regiono pusryčių stalo produktas, naudojamas šviežiai duonai mirkyti. Alyvuogių aliejus taip pat suteikia skonio, naudos ir lengvumo salotoms, užkandžiams ir pagrindiniams pietų ar vakarienės patiekalams. Ilgaamžiškumo paslaptimi pramintas alyvuogių aliejus daržoves, tokias kaip žaliosios pupelės, baklažanai, artišokai ir pavasario šaukliai, paverčia nuostabaus skonio patiekalais. Už kitų žinomų Egėjo regiono skonių slypi vietinės žolelės. Rengiamos šventės, skirtos paminėti skanius ir gydomųjų savybių turinčius augalus, tokius kaip Şevket-i bostan (kartusis šventadagis), šparagai ir kiaulpienės, kurie sumaišomi su gardžiu alyvuogių aliejumi ir patiekiami kaip pagrindiniai patiekalai arba užkandžiai.  6 faktai, kurių nežinojote apie Turkijos Rivjeros perlą – Bodrumą  

Žuvies patiekalų gausa  

Žinoma, šio regiono virtuvėje gausu Egėjo jūros gėrybių. Nuo Ayvalık iki Alaçatı ir nuo Bodrum iki Datça – Egėjo jūros pakrantės restoranai siūlo patiekalus iš šviežiausių jūros gėrybių, įskaitant raudonuosius karosus, jūrinius ešeriusgruperius, austres, aštuonkojus, kalmarus ir krevetes. Aštuonkojų ir kalmarų patiekalai, krevečių troškiniai ir grilyje keptos sezoninės žuvys taps tikru vakarienės akcentu. Šis prabangus Bodrumo, Turkijos, pakrantės kurortas yra vienas geriausių šių metų naujų viešbučių

Šimtmečius skaičiuojančios vynininkystės tradicijos  

Kartu su rakı (rakija), gardūs iš vietinių Egėjo regiono vynuogių veislių gaminami vynai yra geriausias jūros gėrybių patiekalų palydovas. Dėl savo dirvožemio ir klimato Egėjo jūros regionas laikomas vienu iš patraukliausių geografinių regionų pasaulyje. Kad ir kuria kryptimi važiuotumėte, galiausiai kelias jus nuves prie vieno iš šimtamečių vynuogynų, kuriuose auga sultingos vynuogės ir gaminami vynai. Kelionės po Egėjo regioną metu galėsite tyrinėti šiuos vynuogynus ir patirti nepaprastų atradimų. Daugelį tarptautiniu mastu pripažintų turkiškų vynų galite paragauti Urloje, kur yra keletas İzmir vynuogynų maršrutų ir „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotų restoranų; Şirince, kurį praėjusiais metais JT Turizmo organizacija paskelbė „Geriausiu turistiniu kaimeliu“; ir Bodrumo mieste, kuris yra populiariausia Turkijos atostogų kryptis. Bozcaada taip pat galima rasti įvairių vynų, įskaitant raudonuosius vynus iš endeminių Kuntra ir Karalahna vynuogių veislių bei baltuosius vynus iš Çavuş ir Vasilaki vynuogių. Urla garsėja vynuogynais, kuriuose vynai gaminami iš vietinių veislių, tokių kaip Bornova Misketi, taip pat skanūs vynai iš Foça Karası ir Gaydura vynuogių, kurias pavyko išsaugoti nuo išnykimo. Vynas internetu

Fine dining restoranai  

Reklama

Turkijos Egėjo jūros regione gausu aukščiausios klasės restoranų. Pastaraisiais metais kūrybingi šefai atidarė prabangius restoranus, kuriuose, pasitelkdami šio derlingo regiono produktus ir tradicijas, demonstruoja ekologinį ir kultūrinį Egėjo regiono tvarumą. Iškeiskite pilką dangų į buriavimą saulės glostomoje Turkijoje 

Pavyzdžiui, İzmir provincijos Urla miesto, kuris yra viena iš populiariausių turistų traukos vietų, restoranuose galite paragauti vietos patiekalų, pagamintų laikantis „nuo ūkio iki stalo“ ir „nulinio atliekų“ principo.  Į MICHELIN gidą įtrauktas İzmir provincijos Urla miestas ir Muğla provincijos Bodrum miestas – kita turistų pamėgta kryptis. 

Lietuvos kelionių organizatoriai visą rudenį rengia keliones į Turkijos Egėjo jūros pakrantę, kviesdami keliautojus pratęsti vasarą ir atrasti turtingas regiono kulinarines tradicijas. Nekilnojamo turto pirkimas Graikijoje

Reklama
Komentuokite

Populiariausia

Exit mobile version