Vasarą lengva primiršti sveikatai palankius principus. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, moksleiviai bei studentai, nesugrįžę į tinkamą mitybos ritmą, mokslo metus gali pasitikti vangūs ir pavargę: mat sveikatai palanki mityba daro ženklią įtaką kiekvieno savijautai. O prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, kad jau dabar galima dairytis produktų, kurie leis pigiau ir greičiau sugrįžti prie tinkamo raciono: iki rugpjūčio 12 d. sriuboms, salotoms bei kitiems patiekalams taikoma iki 25 proc. nuolaida.
Reklama
Tinkamos mitybos režimas – itin svarbus besimokantiems
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad tiek studentai, tiek moksleiviai turėtų laikytis tų pačių sveikatai palankios mitybos principų kaip ir visi suaugusieji. Vis dėlto, jos teigimu, neretai šiais jaunystės gyvenimo tarpsniais nėra taip lengva sustyguoti dienos režimo, o studentams, ypač sesijų metu, stipriai nukenčia valgymo ir miego grafikas. Tad dr. E. Gavelienė pataria kruopščiai planuoti savo dienotvarkę.
„Šiems pokyčiams jautriausi studentai, mat jie jau pradėję savarankiško gyvenimo kelią. Tačiau nepaisant iš šeimos atsineštos patirties, reikia įvertinti savo sveikatos būklę, dienotvarkę ir biudžetą. Šie aspektai lemia ne tik bendrą gerovę, gyvenimo kokybę, bet ir sveikatos būklę. Planuojant kasdienybę, svarbu rasti laiko valgymui,“ – sako dr. E. Gavelienė.
Sveikatai palanki mityba – net ir valgykloje ar užkandžiaujant
Dr. E. Gavelienė pabrėžia, kad studentai turėtų vengti maisto, kuris yra menkavertis maistinėmis medžiagomis ir pusfabrikačių: verčiau valgyti pačių pasigamintą maistą, kuris bus maistingesnis ir ekonomiškesnis.
„Nuolatinis mieguistumas, nuovargis, dėmesio sutrikimai ir energijos stoka gali būti netinkamos mitybos signalai. Taip pat odos pokyčiai, pavyzdžiui, aknė, gali rodyti mineralinių medžiagų ir vitaminų trūkumą. Svorio kaita taip pat yra netinkamos mitybos požymis”, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.
Dr. E. Gavelienė taip pat rekomenduoja rinktis sveikatai palankius patiekalus net universiteto valgykloje, pavyzdžiui, mėsą ar žuvį su daržovių troškiniu. „Kalbant apie užkandžius, tinkami yra riešutai, džiovinti vaisiai, švieži vaisiai ir daržovės. Reikėtų vengti menkaverčių ir kaloringų užkandžių, kurie gali sukelti emocinį valgymą. Jei užkandžių poreikis tampa nekontroliuojamas, reikėtų kreiptis į specialistą.”
Pigesni produktai skubantiems studentams ir moksleiviams
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė rekomenduoja rinktis sveikatai palankius produktus net ir tuomet, kai laiko, atrodo, labai trūksta: „Net ir labiausiai skubantis studentas gali rinktis sveikesnę ir pigesnę mitybą. Pavyzdžiui, iki rugpjūčio 12 d. sriuboms ir patiekalams „Auga“ (15 rūšių) taikoma iki 25 proc. nuolaida, o daržovių salotoms su vištienos kebabu „Mano dienai“ (300 g) – taikoma 20 proc., tad jos kainuos taip pat pigiau – 2,39 Eur.“
E. Krasauskienė priduria, kad pigiai, greitai ir sočiai užkąsti taip pat padės iš anksto paruoštas sumuštinis: kaip tik iki rugpjūčio 12 d. sumuštiniui „Rimi“ (140–170 g, 4 rūšys) taikoma 20 proc. nuolaida, o daržovių salotos su majonezu „Mano dienai“ (1 kg) irgi pigesnės: joms taikoma 20 proc., tad jos kainuoja 3,99 Eur.
Ekspertės teigimu, studentai bei moksleiviai jau dabar taip pat gali dairytis ne tik sveikatai palankių patiekalų, bet ir kanceliarinių prekių, kurias irgi pavyks įsigyti pigiau: iki rugpjūčio 12 d. daugeliui jų taikomos net iki 50 proc. nuolaidos.
E. Krasauskienė primena, kad pigiau įsigyti maisto produktų bei kitų prekių, skirtų grįžti į mokslo metus, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Išsisaugokite šį receptą rugsėjui: pigūs bei gardūs pusryčiai gerai nuteiks mokslo žinių kupinai dienai.
RECEPTAS
Avižinė pusryčių košė
Košei reikės:
50 g avižinių dribsnių;
130 ml migdolų pieno (arba bet kokio kito pieno);
1 v. š. chia sėklų;
1 a. š. medaus arba klevų sirupo;
1 vnt. banano, supjaustyto griežinėliais;
50 g mišrių uogų (braškių, mėlynių, aviečių);
1 v. š. žemės riešutų;
Žiupsnelio cinamono.
Gaminimo eiga:
Sumaišykite avižinius dribsnius ir migdolų pieną.
Įberkite chia sėklų, įpilkite medaus arba klevų sirupo.
Išmaišykite visus ingredientus, uždenkite dubenėlį ar stiklainį ir laikykite šaldytuve per naktį (arba bent 4 valandas), kad avižos ir chia sėklos sugertų pieną ir suminkštėtų.
Prieš valgant košę, pagardinkite bananu, uogomis bei cinamonu ar kitais mėgstamais priedais.