Paskelbta
2 metai prieš-
Rugsėjis – cukinijų ir burokėlių derliaus mėnuo. Gausiai užderėjus šioms gerybėms daržuose, dažnas suka galvą, ką iš jų pagaminti. Norisi išsaugoti jų ir žiemai, tačiau kokį būdą pasirinkti? Konservuoti, marinuoti, net džiovinti jau įprasta, tačiau retas žino, kad šias daržoves galima ir šaldyti. Specialistai pataria, kaip tai atlikti teisingai.
„Cukinijos ir burokėliai yra bene vėlyviausios daržo gėrybės, kurios, tinkamai laikomos, gali išbūti ir visą žiemą bei išlaikyti šviežumą. Mūsų tiekėjai užtikrina, kad šviežių cukinijų ir burokėlių mūsų pirkėjai gali įsigyti ištisus metus, nepaisant metų laikų. Tad turimas daržo gėrybes galima apdoroti ir iš jų pasiruošti salotas ar ruošti „paruoštukus“ kitiems patiekalams“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Kaip šaldyti burokėlius ir cukinijas?
Iš cukinijų žiemai galima paruošti ne tik salotų ar kitaip jas marinuoti ar konservuoti. „Paruošti cukinijas šaldyti labai paprasta: gerai cukinijas nuplaukite, nupjaukite galiukus, sutarkuokite pačią cukiniją. Tarkius sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą“, – proceso eiga dalinasi „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ir atskleidžia, kad taip užšaldytos cukinijos bus tinkamos naudoti 5-9 mėnesius.
Norėdami panaudoti tarkuotas šaldytas cukinijas jas atitirpinkite, o joms atitirpus prieš naudojimą išspauskite tarkiuose esantį skystį.
„Burokėliams užšaldyti reikės skirti daugiau laiko. Vidutinio dydžio burokėlius gerai nuplaukite ir sudėkite į verdantį vandenį – jie turėtų išvirti per 45 minutes. Vos išvirus dėkite burokėlius į ledo ir vandens vonelę, kad sustabdytumėte virimo procesą. Burokėlius nulupkite, nupjaukite galiukus ir gerai nusausinkite. Tuomet sutarkuokite ir sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ir prideda, kad jeigu norisi, burokėlius galima šaldyti ir netarkuojant, o pjaustant kubeliais – tuomet prieš šaldymą juos reikėtų sudėti atskirai kepimo skardoje išklota kepimo popieriumi, o burokėlių kubeliams sušalus, juos galime perdėti į šaldymui skirtą maišelį. Tokiu būdu užšaldyti burokėliai nesukibs kartu, tad kaskart galima naudoti tik tokį kiekį, kokio reikia.
Ką gaminti iš šaldytų tarkuotų cukinijų? Saldžią cukinijų duoną!
Reikės: 3 kiaušinių, 225 g augalinio aliejaus, 400 g cukraus, 400 g šviežių arba šaldytų tarkuotų cukinijų, 1 arbatinio šaukštelio vanilės, 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių, 400 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, šaukštelio druskos.
Pirmiausia įjunkite orkaitę kaisti iki 170°C ir pasiruoškite kepimo indą – išklokite jį kepimo popieriumi, jį dar galite ištepti riebalais. Su plakikliu ar virtuviniame kombaine sumaišykite kiaušinius, aliejų ir cukrų. Išplakus sudėkite cukinijų tarkius, vanilę bei citrinos sultis. „Visą masę plakite, esant galimybei, ne rankomis, o plaktuvu – tai dar labiau susmulkins cukinijas“, – dalinasi B. Baratinskaitė. Tuomet atskirame inde sumaišykite sausus ingredientus, o vėliau juos suberkite į cukinijų masę ir lengvai išmaišykite. Pilkite į kepimo formą ir įdėjus į orkaitę kepkite apie 60 minučių.
„Šios duonos receptas unikalus tuo, kad cukiniją galima keisti kitomis daržovėmis – burokėliais, morkomis, moliūgais ir kt. Kiekviena daržovė suteiks skirtingą spalvą bei vis kitokį poskonį. O keli kartu iškepti tokios duonos kepalai su skirtingomis daržovėmis papuoš bet kurį šventinį stalą savo spalvomis“, – sako B. Baratinskaitė.
Lietuvos gyventojai bendrovę „Telia“ laiko tvariausia telekomunikacijų rinkos įmone šalyje, skelbia tvariausių Europos prekių ženklų tyrimą atliekančios „Sustainable Brand Index“...
Hibridinis darbo modelis įsitvirtino ir nesiruošia niekur trauktis. Priešingai – įmonės vis dažniau remiasi nutolusiomis komandomis, o darbuotojams suteikia vis daugiau...
Nors situacija, rodos, gerėja, tačiau nelaimingų atsitikimų darbe, pastebi Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas, rodikliai vis dar...
Finansinių technologijų startuolis „HeavyFinance“ gavo 3 mln. Eur investiciją. Į bendrovę šiame investicijų etape investavo rizikos kapitalo fondų valdytoja „Practica...
Nors pasaulinė pandemija jau nebekelia papildomų rūpesčių verslo sektoriuje, tačiau atsiradusios alternatyvos įprastam darbui ofise nelinkusios trauktis. Nuotolinis darbas vis...
Įvertinęs pirmosios autonominės parduotuvės sėkmę, prekybos tinklas „Iki“, kartu su startuoliu „Pixevia“, atidarė antrąją autonominę parduotuvę Lietuvoje. „IKI Express 24/7“...
Daugelis svajoja mesti nemėgstamą darbą ir sukurti sėkmingą verslą, kasdien mėgautis veikla, kuri teikia vidinį pasitenkinimą. Juvelyrikos studijos „Indivi“ įkūrėjai...
Augantis susidomėjimas kanapių produktais – užkandžiais, CBD aliejumi ir net vitaminais keturkojams paskatino du draugus, Ernest Milevskij ir Rytį Ragauską,...
Šiuolaikiniame pasaulyje daugelis žmonių skuba ir ieško patogumo bene visose sferose. Ne išimtis ir maistas bei kasdienės prekės. Ne visi...
Šiuolaikiniame pasaulyje vis daugiau žmonių, o ypač jaunų, susiduria su sudėtingais paskolų klausimais. Ne visi žmonės gali patys lengvai rasti...
Verslas darbuotojams, dirbantiems nekvalifikuotą darbą, yra bene vienas seniausių verslų. Prisiminkite piramidžių statybą, kur dalyvavo ne tik vergai, bet ir...
Verslo esmė – pigiai nusipirkti šokoladą, išlydyti jį į skirtingas figūras, nuspalvinti ir parduoti su 500% pelnu. Tai tikri rodikliai,...
Sezoninis verslas – tai verslas, kurio pelnas labai priklauso nuo metų laiko, todėl pagrindinis jo tikslas – maksimaliai padidinti pajamas...
Kur investuoti krizės metu? Pagrindinis aspektas, kad sunkmečiu žmonės taupo ir todėl dalis paslaugų ar ne pirmo būtinumo prekių tampa...
Verslo idėja – kuri nudžiugins tūkstančius vaikų. Uždarbis iš prieššventinio triukšmo gali būti puiki priemonė norint gauti tinkamą pradinį kapitalą...