Paskelbta
9 mėn. prieš-
Rugsėjis – cukinijų ir burokėlių derliaus mėnuo. Gausiai užderėjus šioms gerybėms daržuose, dažnas suka galvą, ką iš jų pagaminti. Norisi išsaugoti jų ir žiemai, tačiau kokį būdą pasirinkti? Konservuoti, marinuoti, net džiovinti jau įprasta, tačiau retas žino, kad šias daržoves galima ir šaldyti. Specialistai pataria, kaip tai atlikti teisingai.
„Cukinijos ir burokėliai yra bene vėlyviausios daržo gėrybės, kurios, tinkamai laikomos, gali išbūti ir visą žiemą bei išlaikyti šviežumą. Mūsų tiekėjai užtikrina, kad šviežių cukinijų ir burokėlių mūsų pirkėjai gali įsigyti ištisus metus, nepaisant metų laikų. Tad turimas daržo gėrybes galima apdoroti ir iš jų pasiruošti salotas ar ruošti „paruoštukus“ kitiems patiekalams“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Kaip šaldyti burokėlius ir cukinijas?
Iš cukinijų žiemai galima paruošti ne tik salotų ar kitaip jas marinuoti ar konservuoti. „Paruošti cukinijas šaldyti labai paprasta: gerai cukinijas nuplaukite, nupjaukite galiukus, sutarkuokite pačią cukiniją. Tarkius sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą“, – proceso eiga dalinasi „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ir atskleidžia, kad taip užšaldytos cukinijos bus tinkamos naudoti 5-9 mėnesius.
Norėdami panaudoti tarkuotas šaldytas cukinijas jas atitirpinkite, o joms atitirpus prieš naudojimą išspauskite tarkiuose esantį skystį.
„Burokėliams užšaldyti reikės skirti daugiau laiko. Vidutinio dydžio burokėlius gerai nuplaukite ir sudėkite į verdantį vandenį – jie turėtų išvirti per 45 minutes. Vos išvirus dėkite burokėlius į ledo ir vandens vonelę, kad sustabdytumėte virimo procesą. Burokėlius nulupkite, nupjaukite galiukus ir gerai nusausinkite. Tuomet sutarkuokite ir sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ir prideda, kad jeigu norisi, burokėlius galima šaldyti ir netarkuojant, o pjaustant kubeliais – tuomet prieš šaldymą juos reikėtų sudėti atskirai kepimo skardoje išklota kepimo popieriumi, o burokėlių kubeliams sušalus, juos galime perdėti į šaldymui skirtą maišelį. Tokiu būdu užšaldyti burokėliai nesukibs kartu, tad kaskart galima naudoti tik tokį kiekį, kokio reikia.
Ką gaminti iš šaldytų tarkuotų cukinijų? Saldžią cukinijų duoną!
Reikės: 3 kiaušinių, 225 g augalinio aliejaus, 400 g cukraus, 400 g šviežių arba šaldytų tarkuotų cukinijų, 1 arbatinio šaukštelio vanilės, 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių, 400 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, šaukštelio druskos.
Pirmiausia įjunkite orkaitę kaisti iki 170°C ir pasiruoškite kepimo indą – išklokite jį kepimo popieriumi, jį dar galite ištepti riebalais. Su plakikliu ar virtuviniame kombaine sumaišykite kiaušinius, aliejų ir cukrų. Išplakus sudėkite cukinijų tarkius, vanilę bei citrinos sultis. „Visą masę plakite, esant galimybei, ne rankomis, o plaktuvu – tai dar labiau susmulkins cukinijas“, – dalinasi B. Baratinskaitė. Tuomet atskirame inde sumaišykite sausus ingredientus, o vėliau juos suberkite į cukinijų masę ir lengvai išmaišykite. Pilkite į kepimo formą ir įdėjus į orkaitę kepkite apie 60 minučių.
„Šios duonos receptas unikalus tuo, kad cukiniją galima keisti kitomis daržovėmis – burokėliais, morkomis, moliūgais ir kt. Kiekviena daržovė suteiks skirtingą spalvą bei vis kitokį poskonį. O keli kartu iškepti tokios duonos kepalai su skirtingomis daržovėmis papuoš bet kurį šventinį stalą savo spalvomis“, – sako B. Baratinskaitė.
Alytaus „Spiečiaus“ – „Verslios Lietuvos“ bendradarbystės centro, skirto smulkaus ir vidutinio verslo atstovams – narį Tomą Kupetį sunku įsprausti į...
Vilniuje įsikūrusio nestandartinių baldų gamintojo „Solid Supply“ naują produktą – inovatyvų darbo vietos sprendimą galima pamatyti tiek Lietuvos, tiek ir...
Šalies įmonėms naujų užsienio rinkų paieškai ir esamų plėtrai pagal Europos Sąjungos investicijų priemonę „Naujos galimybės LT“ paskirstyta daugiau kaip...
„Thepeer“, Afrikos technologijų infrastruktūros startuolis, jungiantis verslo pinigines, surinko 2,1 mln. Šios naujienos pasirodė praėjus metams po to, kai startuolis...
Paula Mačiulienė, kalbų centro UAB „Kelias į pasaulį“ savininkė ir vadovė, dar studijuodama universitete pastebėjo, kad Tauragėje nėra vietos, kurioje būtų galima...
Tauragės bendradarbystės centro „Spiečiaus“ narys Andrius Pleikys drauge su komanda vysto inovatyvią idėją – kuria išmanias, NFC technologija paremtas vizitines...
„Mes kelią randame, arba jį sukuriame“, – drąsiai ir užtikrintai skelbia viena iš didžiausių krovinių gabenimo ir ekspedijavimo bendrovių Lietuvoje,...
„Jaukumo prieskoniai“ – intriguojantis ir įdomus pavadinimas, po kuriuo slypi prieš keletą metų sukurtas stilingos ir patogios mados prekinis ženklas....
Virtualios realybės arenos Tauragėje įkūrėjas ir naujo socialinio projekto „Partizanų paslaptys“ vykdytojas Vytautas Merkelis atvirauja, kad pandemija užklupo netikėtai ir...
Panevėžyje visai neseniai atgimė legendinis didžiausio spalvotų kineskopų gamintojo Baltijos šalyse „Ekranas“ pastatas. Nuo šiol čia – modernios logistikos, sandėliavimo...
Atėjus vasarai dažnai išauga ir mūsų išlaidos, tad ne vienas susimąsto, kaip būtų galima papildomai užsidirbti. Šiandien galimybių itin daug:...
Socialinių tinklų konsultantas – nauja ir vis populiarėjanti profesija, tačiau ne kiekvienas išdrįsta imtis šio darbo, o gal nežino, kur...
Ar verslas gali būti kūrybiškas? Tikrai taip. Būtent bene daugiausiai kūrybos ir originalių idėjų reikalaujantis verslas – papuošalų gamyba. Šiuolaikiniame...
Vestuvės – bene viena svarbiausių ir įsimintiniausių švenčių kiekvieno žmogaus gyvenime. Kiekviena būsima šeima, santuokos dieną patiria nemažai streso, įtampos...
Daugelis geriausių 2022 m. smulkiojo verslo idėjų yra susijusios su internetiniu verslo modeliu. Pasirinkite verslo idėją, kurią išmanote ir kuri...