Maistas ir receptai

D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima

Paskelbta

-

Rinkodaros specialistė, visuomenininkė Dovilė Filmanavičiūtė per Velykas lankys giminaičius Pasvalyje ir Panevėžyje. Su mama ji ruoš Velykų stalą, ant kurio atsidurs mėgstamas netikras zuikis ir kiti nuo vaikystės pamėgti patiekalai. Dovilė šypteli, kad tokie – jos šventiniai ritualai. Nors tradiciškai visa šeima dažo kiaušinius su svogūnų lukštais, per šias Velykas galbūt išbandys ir marginimo vašku technikas: jei tik mamą to išmokys penkiametis sūnus Kristijonas, rašoma „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.

Reklama

Pasiruošimas vaikystės Velykoms: namų tvarkymas ir kunkuliuojantys puodai

Rinkodaros specialistė užaugo Pasvalyje, gamtos apsuptyje, o Velykoms jos tėvai ir seneliai ruošdavosi atsakingai ir iš anksto. „Atmintyje įstrigęs Verbų sekmadienis, kai seneliai anksti mus išversdavo iš lovų, tradiciškai paplakdami su verba. Taip pat gerai prisimenu namų tvarkymą: prieš Velykas iššveisdavome kiekvieną jų kampelį. Vaikystėje Velykos man asocijuodavosi su bundančia po žiemos gamta, džiuginančia pirmaisiais pavasario ženklais ir svarbiu pasiruošimu šventei, į kurį įsitraukdavo visa šeima“.

Anot D. Filmanavičiūtės, tradiciniai Velykų stalo hitai panašūs visuose namuose: tai šaltiena, virtas jaučio liežuvis, netikras zuikis ir būtinai – baltoji mišrainė. „Su mama neseniai susiskambinusios derinome Velykų stalo meniu – jai net priminti nereikia, kad du kartus per metus pagamintų kalną tos mišrainės: jei galėčiau, vonią jos suvalgyčiau! Virtas liežuvis buvo patiekiamas su senelio sode iškastais „macnais“, kaip aukštaičiai sako – krienais – ir užpilamas majonezu jo negailint. Tėvų namuose, vaikystėje, mamai verdant šaltieną, mano užduotis buvo nukaulinti kiaulės arba vištos kojas. Dabar gal skambės keistai, bet tada didžiausias delikatesas man būdavo tos virtos vištų pėdutės“. Dovilė Filmanavičiūtė per šventes kviečia dovanoti skaitymo džiaugsmą

Kiaušinių marginimas ir paslėptos dovanos vaikams

Dovilė prisimena, kad tradiciškai jos šeimoje kiaušiniai būdavo dažomi su svogūnų lukštais, vienintelis senelis mokėdavo juos dailiai išskutinėti. „Paauglė dažnai raukydavau nosį: pas draugus kiaušiniai ryškūs, nudažyti sintetiniais dažais arba su atsispaudusiomis žolelėmis, o pas mus kasmet vis taip pat marginami. Dabar kaip tik vertinu tą tradicinį būdą, kaip šeimos ritualą, nors visada pavydėdavau tiems, kurie moka kiaušinius vašku marginti. Kartą, filmuojant mano ruošiamą laidą apie močiutes, viena jų nuoširdžiai mokė tos technikos, bet man, atgrubnagei, ne itin pavyko. Visa viltis – sūnus Kristijonas: su darželio grupės draugais jis lankysis Vilniaus etninės kultūros centre, kur bus mokomasi marginimo vašku subtilybių. Tad jei nepavyko man, gal sūnui pavyks?“


D. Filmanavičiūtė pasakoja, kad sūnui labai patinka gaminti: jo entuziazmo tėvai negesina ir pastabomis neliūdina, net jei mato, kad penkiametis ką nors ruošia savaip: „Jei salotas sukapoja kaip kirvuku, suvalgome ir tokias. Pasakoju Kristuliui apie Velykas ir Velykų bobutę: aišku, tikisi gauti iš jos dovanėlių. Mano brolio žmona labai kūrybingai sugalvoja vaikams pramogų: ne tik kiaušinius jie ridena, bet po visą sodą ieško išslapstytų saldžių dovanų ir mielų smulkmenų“. „Candy POP“ plečiasi

Ji priduria, kad sūnus nėra išrankus maistui: turi maždaug keturis mėgstamus patiekalus, kuriuos gali valgyti nuolatos: „Vienas jų – močiutės kotletukai. Kartą juos paruošus, liko nemažai jautienos faršo, tad su mama nutarėme kepti netikrą zuikį, paįvairintą netikėtais ingredientais. Rezultatas buvo tiesiog fantastiškas: net nevalgusis mano vyras mykė iš malonumo ir prašė dar. Tad netikrą zuikį Velykoms gali išsikepti ir virtuvės naujokai – svarbu nebijoti improvizuoti“.

Skubantiems – kulinarų paruošti patiekalai

„Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė teigia, kad neturintiems daug laiko šventės pasiruošimui pirkėjams įmonės kulinarai gali pasiūlyti paruoštų tradicinių Velykų stalo valgių: „Norime atkreipti pirkėjų dėmesį, kad prieš pat Velykas mūsų parduotuvėse galima rasti baltosios mišrainės, įvairių salotų, virto kiaulienos arba jautienos liežuvio. Turime platų prekių asortimentą, tad su „Rimi“ galima lengvai ir be streso pasiruošti pavasario šventei“. Dovilė Filmanavičiūtė su šeima šaltibarščius valgo visus metus

Ji primena, kad pirkėjų laukia ir konditerių paruošti saldūs kepiniai, be kurių neišsiverčiama per šventes: pyragai, keksai, tortai, gardūs vyniotiniai. „Vaikams tradiciškai dovanojama šokoladinių kiaušinių ar zuikučių, kitų dekoruotų velykinių figūrėlių, saldainių rinkinių. Stalą ir namus papuoš žaismingos velykinės dekoracijos – daug jų parduodama su nuolaida, tad pats metas įsigyti“.

„Rimi“ siūlo išsikepti velykinį netikrą zuikį – sumaniai padekoruotas jis taps tikra stalo puošmena.

Velykinis netikras zuikis

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

500 g kalakutienos faršo
Pakelio šviežių vištienos dešrelių su sūriu
1 Svogūno
1 Nedidelio česnako
Žalių alyvuogių pagal skonį
1 Kiaušinio
1 Morkos
Pomidorų pastos aptepti zuikiui
Prieskoninių žolelių
Lauro lapų ir kvapnių pipirų papuošimui

Kaip gaminti:

1. Sumaišykite faršą su išleistomis dešrelėmis, įmuškite kiaušinį, dėkite smulkintą svogūną, česnaką, tarkuotą morką, supjaustytų alyvuogių. Viską dar kartą gerai išmaišykite.
2. Suformuokite zuikius. Kepkite apie 40 minučių 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tuomet aptepkite zuikius pomidorų pasta ir kepkite kol gausis plutelė.

Skanaus!

Komentuokite

Populiariausia

Exit mobile version