Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Švieži azijietiški suktinukai „summer rolls“ – tiesiog neatsivalgomi, o pagaminti juos paprasta ir pigu: vasarą prišauksite su 3 sveikais receptais

L

Paskelbta

-

Azijietiški suktinukai – gaivus patiekalas, kilęs iš Vietnamo, tačiau sparčiai populiarėjantis ir Lietuvoje. Griežtų taisyklių, kuo įdaryti azijietiškus suktinukus, nėra, todėl jie labai naudinga idėja norintiems sutaupyti. Drąsiai derinkite mėgstamus ingredientus, o jei eksperimentuoti nedrąsu, pradėkite nuo tradicinių produktų – išlaidų bus visai mažai. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptais ingredientai pirkėjai itin domisi.

Reklama

Populiaru ir už Azijos ribų

„Lietuviai tampa išrankesni maistui ir domisi kitų šalių virtuvėmis bei jų receptais, skonių deriniais, valgymo kultūra. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptą maisto asortimentą: nuo meksikietiškų tortilijų iki sušiams skirtų ryžių, azijietiškų makaronų ar įvairiausių padažų, ryžių acto ar popieriaus, skirto azijietiškiems suktinukams gaminti. Matome, kad tortilijos ar azijietiški makaronai nemažai daliai pirkėjų jau tapę kasdienio pirkinių krepšelio dalimi, todėl jų pasirinkimą ir reguliariai plečiame. O kad tokiais produktais būtų galima apsirūpinti pigiau, rengiame ir pirkėjų pamėgtą „Pasaulio virtuvių fiestą“ – joje dalyvaujantys produktai tiesiog šluojami iš lentynų“, – sako G. Kitovė.

„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pasakoja, kad azijietiški suktinukai gaminami iš ryžių popieriaus, šviežių daržovių, žolelių, jūros gėrybių, žuvies ar mėsos, kartais jie pagardiname azijietiškais makaronais, prie jų patiekiami įvairiausi padažai – nuo saldžiarūgščių iki riešutų sviesto. Azijietiški suktinukai, dar vadinami „summer rolls“, yra kilę iš Vietnamo, tačiau jie populiarūs tiek Azijoje, tiek už jos ribų. Be to, juos labai paprasta pasigaminti namuose. Tokių lietuviškų patiekalų dar neragavote

„Pagaminti azijietiškiems suktinukams puikiai tinka ir įvairiausi maisto likučiai: kepta vištiena, lašiša, krevetės, vakarykščiai ryžiai, azijietiški makaronai ar daržovės: morkos, agurkai, paprikos, salierai, salotos lapai, įvairiausi žalumynai“, – sako E. Semaška.

Paruošti nesudėtinga

Kaip teigia „Iki“ kulinarijos šefė, prieš pradedant gaminti azijietiškus suktinukus svarbu pasiruošti darbo vietą. Ant kepimo popieriaus susidėliokite ingredientus, kuriuos žadate naudoti: virtas ar keptas krevetes, agurkus, salotas, makaronus. Pasiruoškite pjaustymo lentelę, peilį, didelį indelį su kambario temperatūros vandeniu. Populiarus ingredientas, kuris sušius primenančius suktinukus pavers tikru šedevru

carvertical VIN patikra

„Pirmiausiai šiaudeliais susipjaustykite daržoves, susmulkinkite salotas, galite pusiau perpjauti ir krevetes. Jeigu naudojate mėsą ar žuvį – šiuos ingredientus taip pat pasmulkinkite. Tuomet šiek tiek pamarinuokite daržoves – marinatui naudoti galite ryžių actą, žiupsnelį cukraus, žaliųjų citrinos sulčių, žuvies padažą. Galiausiai į kambario temperatūros vandenį reikėtų įmerkti ryžių popierių, jį palaikyti apie 30 sekundžių, ištraukus iš vandens pasidėti ant patogaus paviršiaus ir į jį įvynioti pasirinktus ingredientus“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos šefė.

E. Semaška pabrėžia, kad jeigu ryžių popieriui naudosite per šaltą ar karštą vandenį – popierius gali pradėti trūkinėti arba lipti, todėl nepamirškite, kad net ir vandens temperatūra ruošiant azijietiškus suktinukus yra svarbi. Artėjančios sušių dienos proga – kulinarės patarimai, kaip jų paprastai pasigaminti namuose

Kitas svarbus dalykas, pasak jos – padažas. Jam galite naudoti pačius įvairius ingredientus: mėgstamus prieskonius, tarkuotą imbierą, čili pipirus, česnakus, sojos, žuvies padažus, ryžių actą, citrinų sultis, netgi pomidorų padažą, jeigu mėgstate saldžiau – galite įdėti medaus ar cukraus.

E. Semaška siūlo azijietiškų suktinukų pasigaminti ir namuose bei dalijasi ir 3 receptais, kuriuos paprastai ir greitai paruošite. Ką gaminti po švenčių paplonėjus piniginei

Sušių įkvėpti suktinukai

Reikės: 8 ryžių popieriaus lakštų, 100 g sušių ryžių, 150 g šviežios lašišos filė, 50 g morkų, 50 g salierų stiebų. Padažui: 2 v. š. mirino, 2 v. š. ryžių acto, 3 v. š. sojų padažo, 1 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės, 1 a. š. medaus, 2–3 šviežių petražolių lapelių (nebūtina), žiupsnio maltų raudonųjų paprikų.

Gaminame:

  1. Pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas išvirkite sušių ryžius. Nuo lašišos filė pašalinkite odelę, nuskuskite morkas. Žuvį, morkas ir salierus supjaustykite plonomis juostelėmis.
  2. Į kambario temperatūros vandenį pamerkite ryžių popieriaus lakštus ir palaikykite, kol jie truputį paminkštės, išlikdami „al dente” – ne ilgiau nei 15–20 sekundžių.
  3. Apatinę lakšto dalį padenkite įdaru – lašiša, ryžiais, morkomis bei salierais – ir nuo apačios vyniokite lakštą į ritinuką. Suvynioję maždaug iki vidurio sustokite, į vidų užlenkite šoninius kraštus ir vyniokite toliau. Taip ruoškite pavasarinius ritinėlius, kol sunaudosite visus ingredientus.
  4. Padažui skirtus produktus supilkite į dubenėlį ir išmaišykite šluotele. Jei norite, į padažą įdėkite keletą petražolių šakelių.

Vietnamietiški suktinukai su krevetėmis

Reikės: 8 ryžių popieriaus lakštų, 50 g stiklinių makaronų, 150 g išvalytų ir išvirtų krevečių uodegėlių, 100 g šviežių agurkų, 50 g salierų stiebų, 15 g šviežių mėtų lapelių. Padažui: 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių, 3 v. š. sojų padažo, 1 a. š. medaus, 1 sutarkuotos česnako skiltelės, 1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies, 1⁄4 a. š. sezamų sėklų, 2 v. š. sojų padažo „tamari“, 2–3 v. š. vandens.

Gaminame:

  1. Stiklinius makaronus užpilkite karštu vandeniu, uždenkite ir palikite brinkti 7–8 minutėms. Išbrinkusius makaronus pamaišykite ir nusunkite.
  2. Agurkus ir salierus supjaustykite plonomis juostelėmis. Ryžių popieriaus lakštus trumpam panardinkite į kambario temperatūros vandenį, švelniai prispauskite, kad neišnirtų, ir maždaug po 15 sekundžių ištraukite.
  3. Lakšto apatinėje dalyje sluoksniuokite įdarą tokia tvarka: krevetės, mėtos, makaronai, agurko ir saliero juostelės. Suvyniokite lakštą į ritinuką, pradėdami lenkti nuo apatinės dalies su įdaru. Kad įdaras neišbyrėtų, bevyniojant užlenkite kairį ir dešinį suktinuko galus.
  4. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus dubenėlyje ir patiekite suktinukus su paruoštu padažu.

Suktinukai su vištiena

Reikės: 8 ryžių popieriaus lakštų, 200 g vištienos filė, 1⁄2 a. š. druskos, 50 g raudonųjų paprikų, 2 laiškinių svogūnų, 50 g romaninių salotų. Saldžiarūgščiam padažui: 2 v. š. sojų padažo, 3 v. š. kečupo, 1 v. š. cukraus, 1⁄2 džiovintos aitriosios paprikos, 2 v. š. balzaminio acto, 1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies, 4 v. š. šalto vandens.

Gaminame:

  1. Vištieną apie 20 minučių virkite pasūdytame vandenyje. Kai ji išvirs ir atvės, supjaustykite ją plonomis juostelėmis. Taip pat supjaustykite ir paprikas bei laiškinius svogūnus. Nuo salotų nupjaukite vidinę kietąją dalį.
  2. Ryžių popieriaus lakštus trumpam panardinkite į kambario temperatūros vandenį. Po 15 sekundžių juos išimkite ir vienoje lakšto kraštelyje dėkite įdaro – mėsą, paprikas, salotas ir svogūnus. Susukite lakštą į ritinuką, lenkdami nuo apatinės dalies, tada užlenkite kairį kraštą ir vyniokite toliau. Dešiniojo krašto neužlenkite, kad ritinėlis būtų su vienu atviru galu. Taip vyniokite ir likusius suktinukus.
  3. Dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir patiekite padažą su pavasariniais ritinėliais.

Per adventą ir Kalėdas pasigaminkite šį tą naujo

Komentuokite

Kokia jūsų nuomonė?

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


Naujienos

Startuoliai5 val prieš

Lietuvių startuolis „Commody“ pritraukė 0,5 milijono eurų investicijų

Kolekcinių automobilių platforma „Commody“ sulaukė sėkmės – pritraukė 500 tūkst. eurų investicijų. Praėjusiais metais veiklą pradėjusi įmonė – pirmoji automobilių...

Auto11 val prieš

BYD automobilių pristatymo proga „Inchcape Lietuva“ Vilniaus širdyje surengė išskirtinį renginį

Trečiadienio vakarą automobilių prekybos grupė „Inchcape Lietuva“ surengė išskirtinę į Lietuvą žengiančio automobilių gamintojo BYD („Build Your Dreams“) premjerą. Vilniaus...

Startuoliai1 d. prieš

Revoliucinis „Doramed“ sprendimas: kaip lengvai mesti rūkyti 2025-aisiais?

Ar elektromagnetinius impulsus generuojantis prietaisas gali padėti žmonėms, ilgą laiką nesėkmingai bandžiusiems mesti rūkyti? Ar tai gali pavykti tik per...

Verslas1 d. prieš

Telekomunikacijų sektoriaus rizikos – nuo povandeninių kabelių saugumo iki talentų išlaikymo

Telekomunikacijų bendrovėse Lietuvoje ūžiančios permainos atskleidžia, kokia dinamiška ir kompleksiška yra šio sektoriaus aplinka. Įvertinę telekomunikacijų industrijoje pasauliniu mastu vykstančius...

Verslas2 d. prieš

„Camelia“ pristato naują darbdavio įvaizdžio kampaniją, kurios centre – komandos vienybė

Jau beveik tradicija tampa kovo mėnesį pasitikti su nauja vaistinių tinklo „Camelia“ darbdavio įvaizdžio kampanija. Šįkart tęsiama ankstesnių metų kampanijos...

Ekspertai

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |