Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Žiemą net salotų norisi šiltesnių: rekomenduoja išbandyti šį receptą su lašiša

L

Paskelbta

-

Lašiša – švelni, rausva, tvirta žuvis, mėgstama dėl savo sodraus, sviestinio skonio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad žuvį rekomenduojama valgyti bent 2-3 kartus per savaitę, be to, lašišoje yra naudingų maistinių medžiagų, visų pirma, omega-3 riebalų rūgščių, kurios svarbios mažinant cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip parduotuvėje išsirinkti šviežią ir skanią žuvį bei kaip pigiai jos įsigyti.

Reklama

Mažina lėtinių ligų riziką

Lašiša yra plačiai mėgstama ir labai maistinga žuvis, pasižyminti išskirtiniu skoniu ir sodria tekstūra. Tai universali žuvis, kurią galima naudoti įvairiuose patiekaluose. Sveikatai palankiausia – garuose virta, ant grotelių ar orkaitėje kepta lašiša, tačiau saikingais kiekiais ir rūkyta arba sūdyta lašiša ras kelią ant kiekvieno stalo.

Kaip teigia gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė, žuvį rekomenduojama valgyti bent 2-3 kartus per savaitę, o vienoje porcijoje jos galėtų būti apie 100–150 g. Be to, patariama į savo kasdienį maisto racioną įtraukti tiek liesą, tiek riebią žuvį. Tokiu būdu bus gaunamos visos reikalingos žuvies naudos. Tad vieną kartą galima rinktis lašišą, o kitą – menkę, lydeką, sterką ar kitas žuvis.

„Lašiša priskiriama riebių žuvų rūšiai. Tokia žuvis yra labai svarbi mažinant lėtinių ligų riziką, taip pat ji prisideda prie cholesterolio mažinimo. Lašišų riebaluose yra daug omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų – daugiausia A, B grupės ir D, E, K. Omega-3 riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, jos padeda koreguoti kraujospūdį ir mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis. Kitos svarbios maistinės lašišų medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Nors reikšmingų skirtumų tarp įvairių žuvų rūšių nėra, pasak pašnekovės, jūrinės kilmės žuvys turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei gėlavandenės. Gydytoja dietologė taip pat primena, kad naudingiausia valgyti šviežią žuvį, o jei jau užšaldytą atšildome, pakartotinai jos užšaldyti nepatartina. Anot jos, tinkamai atšildytoje žuvyje išlieka riebaluose tirpūs vitaminai, mineralinės medžiagos bei baltymai.

carvertical VIN patikra

Pataria, kaip išsirinkti šviežią žuvį

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, renkantis šviežią lašišą rekomenduojama atkreipti dėmesį ne tik į jos kainą, bet ir spalvą, kvapą. Priklausomai nuo rūšies, lašiša turėtų būti nuo šviesiai rausvos iki raudonos spalvos, be patamsėjusių kraštų, kvepėti vandenynu.

„Žuvies šviežumą atskleidžia trys išvaizdos požymiai: ji turi būti blizgi ir drėgna, akys atrodyti lyg stiklinės, o žiaunos – rausvos spalvos. Išvalytą žuvį su kaulais šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas. Norint lašišų filė šaldytuve laikyti ilgiau, ją galima apibarstyti pipirais ir aptepti aliejumi, kad nedžiūtų. Išdarinėjus žuvį iš galvos, kaulų ir ašakų galima išvirti skanią žuvienę”, – pataria O. Suchočeva.

Ji sako, kad perkant šaldytą lašišą, reikėtų apžiūrėti, ar ant pakuotės nėra ledo kristalų, šerkšno ir skysčio, be to, reikėtų įsitikinti, ar ji sandariai uždaryta arba supakuota vakuume. „Pakuotės etiketėje turi būti nurodyta, kur žuvis buvo sugauta. Geriausia rinktis „MSC“ ir „ASC“ sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvų ir jūrų gėrybių produktus – tai padės nustatyti, kad produktai yra sužvejoti ar užauginti laikantis sertifikuotos atsakingos žuvininkystės principų, mažinančių neigiamą komercinės žvejybos bei akvakultūros poveikį aplinkai. Be to, rekomenduoju visuomet pasinaudoti proga pigiau įsigyti žuvies – tai išties vertingas ir skanus produktas.“

Ekspertė primena, jog pigiau įsigyti lašišos bei kitų produktų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Siūlome pasigaminti sveikatai palankių, šiltų bulguro salotų su lašiša, kurios praturtins ir paįvairins kasdieninę mitybą.

Šiltos bulguro salotos su lašiša

RECEPTAS

Salotoms reikės:

1 vnt. daržovių sultinio;
1 l vandens;
500 g bulguro;
2 gabalėlių lašišos filė ;
0.5 a. š. druskos;
1 v. š. itališkų žolelių;
1 v. š. maltos paprikos;
1 v. š. kajeno pipirų;
1 v. š. sojos padažo;
1 v. š. medaus;
3 v. š. aliejaus;
150 g pomidorų;
100 g baltųjų pupelių;
100 g juodųjų pupelių;
20 g laiškinių česnakų;
50 ml aliejaus;
0.5 vnt. citrinos;
1 a. š. medaus garstyčių.

Gaminimo eiga:

1. Išvirkite bulgurą daržovių sultinyje ir palikite išbrinkti.
2. Sudėkite kartu visus prieskonius, sojos padažą, medų, aliejų ir viską išmaišykite. Tepkite ant lašišos gabaliukų prieš kepant. Kepkite orkaitėje ar grilyje 20 min. 180 °C.
3. Į bulgurą sudėkite pjaustytus pomidorus, baltąsias ir juodąsias pupeles, laiškinius česnakus ir viską išmaišykite.
4. Padažui sumaišykite 50 ml aliejaus, citrinos sultis ir garstyčias su medumi – pagardinkite salotas.

Skanaus!

Naujienos

Verslas1 val prieš

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla – naujos galimybės žmonėms ir regionui

„Vičiūnų grupė“ toliau nuosekliai plečia veiklą Lietuvoje – šalia jau veikiančių pajėgumų Plungėje pradėta naujos apie 100 mln. eurų vertės...

Verslas6 val prieš

Tyrimas: jau trečdalis Lietuvos vartotojų naudojasi dirbtiniu intelektu apsipirkdami, jų skaičius sparčiai auga

Trečdalis (32 proc.) lietuvių jau naudojasi dirbtinio intelekto įrankiais, kurie padeda jiems apsipirkimo metu. Maža to, fiksuojamas labai spartus gyventojų,...

Verslas1 d. prieš

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...

Verslas1 d. prieš

Pelningai 2024-uosius metus baigę Vilniaus šilumos tinklai įgyvendino strateginius projektus ir didino investicijas

2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...

Verslas2 d. prieš

„Hero“ projektas žingsnis po žingsnio artėja link finišo: patalpos jau įrengiamos pagal nuomininkų poreikius, vyksta aplinkotvarkos darbai

Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...

Ekspertai

Ekspertai2 d. prieš

Norintiems slysti „drifto“ trasose P. Petrauskas papasakojo apie lenktynininko kelią: „išėjimą į barą skaičiuodavau padangomis“

Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...

Ekspertai2 d. prieš

Apklausa: lietuviai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos, latviai ir estai – dėl maisto kainų

„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...

Ekspertai3 d. prieš

Ekspertas apie sukčių įžūlumą: „Mobiliojo ryšio operatorius to jūsų niekada neprašys“

Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...

Ekspertai1 savaitė prieš

Sukčiai internete kėsinasi ir į vaikus: ekspertas papasakojo, kaip apsisaugoti

Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...

Ekspertai1 savaitė prieš

Motociklų sezonas įsibėgėja: kodėl svarbu vairuoti atidžiau?

Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |