Paskelbta
1 metai prieš-
Pirmasis metų mėnuo dažnai linksniuojamas kaip niūriausias. Be tokių įprastų faktorių kaip mažesnis gaunamas saulės kiekis ar trumpos dienos, prie prastos savijautos prisideda ir praėjusių švenčių ilgesys, pečius slegia išsikelti nauji tikslai ir ištuštėjusi piniginė. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad savijautos pablogėjimui įtakos gali turėti ir mažos vertės maistas, tad dėl šios priežasties reikėtų vengti pusfabrikačių ar kitų nemaistingų produktų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad svarbus ne tik kokybiškas maistas, kurio pigiau galima įsigyti tinklo parduotuvėse, bet ir išnaudojamos galimybės pabūti drauge su artimaisiais, virtuvėje gaminant įdomesnius patiekalus.
Ragina nevartoti pusfabrikačių
Maistas turi milžinišką įtaką žmogaus organizmui, o kartu ir psichologinei sveikatai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, patiriant sunkumus ar daug stresuojant, keičiasi ir mūsų valgiaraštis, valgymo dažnis.
„Maistas turi daug įtakos mūsų nuotaikai bei bendrai savijautai. Pavyzdžiui, kai kurie patiriantys stresą žmonės neturi apetito ir valgo per mažai, o kiti – atvirkščiai, valgo daugiau nei įprasta. Tačiau nereikėtų manyti, kad tokie įpročiai gali išspręsti esamą problemą arba nuimti įtampą. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog tam tikrą maistą valgant ilgą laiką, pasireiškia dažnesnis nerimas ar depresija. Dažniausiai tam didžiausią įtaką turi produktai, kurie yra ne kartą perdirbti. Į šią kategoriją patenka pramoniniu būdu apdirbtas maistas, kuriam reikalingas daugkartinis smulkinimas, kaitinimas, kepimas ar kiti įvairūs procesai. Taip pat šiai kategorijai galima priskirti tą maistą, kuriame yra daug papildomų priedų, dažų ar tirštiklių“, – vardija specialistė.
Žarnyno sveikata susijusi su psichine sveikata
Siekiant išsaugoti gerą psichologinę sveikatą, neužteks tik retkarčiais pavalgyti sveikatai palankesnio maisto. Pasak dr. E. Gavelienės, rūpinimasis savo mityba turėtų būti ilgalaikis procesas, padėsiantis palaikyti gerą ne tik smegenų, bet ir žarnyno veiklą.
„Vis daugėja įrodymų, kad mūsų nuotaika priklauso ir nuo žarnyno bakterinio sąstato. Šio sąstato tinkamo nebus, jei pastoviai valgysite menkavertį maistą. Be to, rūpinimasis žarnyno sveikata reikalingas ne tik dėl geros nuotaikos palaikymo, bet ir dėl asmeninės sveikatos. Patarčiau kiekvienam į savo kasdienį valgiaraštį įtraukti fermentuotų maisto produktų, o taip pat reikiamą skaidulų bei kitų maistinių medžiagų turinčių ingredientų“, – pažymi gydytoja dietologė.
Dažnai net nesusimąstę griebiamės saldumynų, jei susierziname ar jaučiamės sudirgę. Visgi, gydytoja dietologė teigia, kad nors cukrus išskiria laimės hormono ir tampame laimingesni, tam yra sveikesnis pakaitalas.
„Savo aplinkoje dažnas mato, jog dėl patiriamo streso ar jaudulio, ranka savaime tiesiasi link šokolado ar kito saldumyno. Tai yra fiziologiškai pagrįsta, nes saldus maistas padeda gamintis laimės hormonui – serotoninui. Vis dėlto, tam, kad šis hormonas gamintųsi, reikalinga ir šiek tiek aminorūgščių. Tad tokioje situacijoje labiau padėtų varškė su šaukšteliu uogienės nei šokoladas“, – patarimais dalijasi gydytoja.
Svarbu tinkamai planuoti laisvalaikį
Siekiant išsaugoti gerą psichologinę sveikatą svarbu ne tik tinkama mityba, bet ir kokybiškas laikas su artimaisiais ar draugais, kurie mums kelia teigiamas emocijas. Vienas iš laiko praleidimo būdų, galinčių suvienyti visą šeimą – tai bendra maisto gamyba. Susiradus iššūkį keliantį, visiems gaminantiems įdomų receptą, šeima gali pasidalinti darbais ir kartu siekti geriausio rezultato. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, tai gali pagerinti ne tik tarpusavio santykius, bet ir ugdyti darbo komandoje įgūdžius.
„Maisto gaminimas kartu su artimaisiais ar draugais – tai puiki pramoga siekiantiems praskaidrinti savo rutiną. Sėkmingai pagamintas receptas suteiks ne tik gerų emocijų, bet ir pasididžiavimo savimi jausmą, kuris pakels nuotaiką ir motyvuos gaminti dažniau. Tokia veikla padės lengviau praleisti tamsius žiemos mėnesius, kai pritrūkstame veiklų drauge su vaikais ar artimaisiais“, – pažymi O. Suchočeva.
Ekspertė primena, kad įdomiausia su kompanija gaminti egzotiškus patiekalus, o jų ingredientus pigiau rasite tarp „Rimi planet“ privačios etiketės produktų. Taip pat tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai gali rasti net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite ir įsigysite pigiau.“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Gegužės 1 dieną verslo laukia du svarbūs pokyčiai: įsigalios nauja atsiskaitymo grynaisiais tvarka ir daliai verslo teks pereiti prie išmaniųjų...
Balandžio 9 d. Šardžoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), vyko dvišalės Lietuvos ir JAE verslo tarybos posėdis ir verslo forumas, skirtas...
„Lidl Lietuva“ pelnė patraukliausio darbdavio apdovanojimą prekybos ir pardavimų srityje bei pateko tarp 50-ies geriausių šalies darbdavių bendrame reitinge. Nugalėtojai...
· Progresyvus ir prestižinis „premium“ segmento modelis nustato dizaino ir aerodinamikos standartus: geriausias oro pasipriešinimo koeficientas – 0,23 · Puikios...
Dirbtinio intelekto (DI) era jau prasidėjo, ir ji neabejotinai pakeis mūsų kasdienį gyvenimą bei visuomenės sandarą. „Accenture” atliktas svarbiausių technologijų...
Artėjant Velykoms, daugelis šeimų ruošiasi jaukioms akimirkoms, spalvingiems margučiams ir šventiniam šurmuliui. Tačiau šis laikotarpis ne visada yra vien džiugi...
Artėjant Velykų atostogoms, vis daugiau šeimų planuoja trumpas ar ilgesnes išvykas į šiltus kraštus. Kelionių ekspertai ir draudikai vieningai sako:...
Artėjant pavasario atostogoms daugybė šeimų planuoja keliones su vaikais. Nors šeimos išvykos metu kuriami nepamirštami prisiminimai, kartais šios kelionės netikėtai...
Artėja Velykų savaitgalis – metas, kai susiburiame su šeima ir draugais švęsti, džiaugtis kiaušinių ridenimu ir gardžiu maistu. Šiuo pavasario...
Giedrius Rimša, Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Peržiūrint naujausio gyventojų nuomonės tyrimo rezultatus, į akis krito vienas pokytis. Dar...