Sekite naujienas

Sveikata

Kiaušiniai ir amžini su jais susiję klausimai: atsako mitybos specialistė

Paskelbta

-

Vos po dviejų dienų durų slenkstį peržengsiančios Velykos, kaip ir kasmet, džiugins šventinėmis gėrybėmis. Ant kiekvieno stalo puikuosis ne tik gardūs užkandžiai, mišrainės ar mėsiški patiekalai, bet ir svarbiausias šventinis simbolis – kiaušiniai. Kaip per šventes nepersivalgyti, kurie kiaušiniai naudingesni mūsų organizmui ir kaip juos realizuoti po švenčių, pataria „Lidl“ ambasadorė, mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė.

Kaip rodo tyrimų bendrovės „Norstat“ atliktos reprezentatyvios apklausos rezultatai, net 94 proc. Lietuvos gyventojų neįsivaizduoja savo šventinio stalo be kiaušinių. Dauguma žmonių suvalgo po 1–2 kiaušinius (45 proc. apklaustųjų), o trečdalis gyventojų paragauja iki 4 kiaušinių. Atsiranda ir tokių, kurie tądien mėgaujasi 5 ir daugiau kiaušinių (14 proc.).

Mitybos specialistė G. Urbonaitė aiškina, kad Velykos neatsiejamos nuo kiaušinių ne veltui. Tai ne tik gyvybės ir atgimimo simbolis, bet ir baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis, kurie yra būtini mūsų imuninei sistemai, žarnyno veiklai, kaulams ir tinkamai organizmo veiklai.

„Bet kurie kiaušiniai yra aukštos maistinės vertės produktas, kuriame yra daug lengvai virškinamų baltymų ir juose esančių aminorūgščių. Jų mūsų organizmas pats negamina. Tryniuose aptinkama nesočiųjų riebiųjų rūgščių, fosforo, sieros, kalcio ir daug riebaluose tirpių vitaminų, baltymuose – gausu natrio, sieros, chloro ir kalio. Dažnai pasigirsta kalbų, kad kiaušinis didina cholesterolį, tačiau vartojant įvairų ir subalansuotą maistą, reikšmingos įtakos kiaušiniai neturės“, – aiškina specialistė.

Ji atkreipia dėmesį, kad kiaušinių nauda visuomenėje yra apipinta mitais, o skirtingų paukščių ar spalvų kiaušiniai savo nauda organizmui beveik nesiskiria. Tiek skoniu, tiek maistingumu rudi ir balti kiaušiniai yra vienodi, o esminis skirtumas tarp putpelės ir vištos kiaušinio yra tai, kad putpelės kiaušiniai gali mažiau alergizuoti mažesnius vaikus.

Kiaušinių paruošimas – ypač svarbus

Patariama rinktis ekologiškus, laisvai ar ant kraiko laikomų vištų ar putpelių kiaušinius, kurių lukštas atrodo švarus, nepažeistas ir matinis. Po šio žingsnio visa nauda slypi kiaušinio paruošime. Kaip teigia G. Urbonaitė, tinkamai paruoštas kiaušinis yra ne tik maistingesnis, bet ir gali padėti išvengti ligų.

„Minkštai virtuose kiaušiniuose išlieka daugiau kalio ir seleno, o kietai virtuose kiaušiniuose padidėja sočiųjų riebalų kiekis ir oksiduoto cholesterolio kiekis, kuris didina širdies kraujagyslių sistemos riziką. Trumpas virimas ar kepimas, apie 3–5 min., bei mažas ar vidutinis karštis padeda išlaikyti maistines kiaušinio medžiagas. Ilgai, apie 15 min., verdami kiaušiniai praranda daug maistingųjų medžiagų ir tampa nenaudingi mūsų sveikatai. Žali kiaušiniai taip pat nėra rekomenduojami dėl rizikos užsikrėsti salmonelioze“, – pataria specialistė.

Velykoms planuojantiems marginti virtus kiaušinius, specialistai pataria tai daryti natūraliomis priemonėmis. Visgi, G. Urbonaitė atkreipia dėmesį ir į tokių kiaušinių laikymo sąlygas: „Po dažymo virtus kiaušinius būtina laikyti šaldytuve ir suvartoti kuo greičiau. Geriausia – per tris paras, nes vėliau atsiranda rizika apsinuodyti. Įsivertinkite ir susiplanuokite, kokiam kiekiui žmonių ir ką gaminsite, tuomet bus aiškiau, kiek kiaušinių sugebėsite suvalgyti. Taip išvengsite ir maisto švaistymo, ir sutaupysite pinigų.“

Pataria valgyti, bet nepersivalgyti

Norint paskanauti visų šventinio stalo patiekalų, mitybos specialistė rekomenduoja visko valgyti po truputį, laikytis saiko ir neapkrauti savo organizmo.

„Vienam žmogui per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 200 g mėsos ir iki 3 kiaušinių. Kiaušinių persivalgymas gali apsunkinti skrandžio veiklą, sutrikdyti virškinimą, taip pat gali pasireikšti bėrimai veido ir kūno srityje. Tačiau tam, kad tokie požymiai pasireikštų, per dieną sveikam žmogui reikėtų suvalgyti itin daug kiaušinių“, – teigia G. Urbonaitė.

Ji ragina nepamiršti, kad Velykos – šeimos šventė, tad svarbu mąstyti ne tik apie maistą, bet ir apie kokybišką laiką su savo artimaisiais: pasimerkite šviežių gėlių, sukurkite pavasarišką nuotaiką namuose ir mėgaukitės artimųjų šiluma ir gera nuotaika.

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas5 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai6 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai6 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |