Paskelbta
1 metai prieš-
Ananasai – vieni iš populiariausių tropinių vaisių pasaulyje, pastaraisiais dešimtmečiais atrandantys savo vietą ir lietuvių mitybos racione. Dar Kristupo Kolumbo į Europą atgabenti ananasai šiais laikais tampa dažno šventinio stalo puošmena. Be jų neįsivaizduojami tiek pasisėdėjimas su draugais, tiek ir didžiosios metų ar asmeninės šventės. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šie tropiniai vaisiai yra turtingi vitaminais ir kitomis naudingosiomis medžiagomis, tad jie puikiai praturtina mitybos racioną. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad iki gegužės 6 d., perkant su lojalumo kortele, ananasams taikoma net 40 proc. nuolaida, tad tai – puikus metas pasilepinti mėgstamu vaisiumi pigiau.
Svarbus vitaminų šaltinis
Ananasus mėgstame valgyti tiek šviežius, tiek konservuotus. Taip pat iš jų dažnai spaudžiamos sultys, gaminami vaisių kokteiliai, jie dažnai tampa desertų ir kitų patiekalų sudedamąja dalimi. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šiame vaisiuje yra gausu įvairiausių naudingųjų medžiagų, praturtinančių mūsų organizmą.
„Ananasas – vienas tų pigių tropinių vaisių, kuris gali praturtini mitybos racioną nors ir kasdien. Jie yra mažai kaloringi, mineralais bei skirtingais vitaminais (C, A, E, K, B6) turtingi vaisiai. Juose taip pat rastume maistinių skaidulų ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų, pavyzdžiui, polifenolių, kurie saugo kaulų stiprumą ir gerina virškinimą. Ananasuose taip pat randama ir fermentų mišinio – bromelaino. Per didelis šio fermento kiekis skatina kraujavimą, todėl tie žmonės, kuriems neseniai buvo atliktos operacijos ar nėščiosios ananasus turėtų skanauti saikingai“, – įspėja dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė teigia, kad šiuos vaisius galima valgyti įvairiomis formomis, tačiau svarbiausia yra saikas. „Ananasas gali būti skanaujamas tiek šviežias, tiek kitų patiekalų sudėtyje, glotnučių arba sulčių pavidalu. Tačiau svarbu nepamiršti, kad termiškai apdorojant ar konservuojant šį vaisių prarandama dalis vandenyje tirpių vitaminų. Vaikams ir suaugusiems jais vertėtų paįvairinti kasdien suvalgomų vaisių ir uogų kiekį. Bendra vaisių ir uogų paros norma – 200–300 gramų, o dalis šio kiekio galėtų būti ananasai“, – primena mitybos ekspertė.
Rūgštumą galima sumažinti keliais būdais
Ananasas savo su niekuo nesupainiojamu skoniu išsiskiria iš kitų tropinių vaisių. Nors savyje jis turi daug saldumo, valgant jį galima pajusti rūgštumą, kuris gali ne tik sukelti nemalonų pojūtį burnoje, bet ir kuriam laikui nutvilkyti liežuvį. Prekybos tinko „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad tam turi įtakos ne tik tai, kokiu pavidalu pasirenkame valgyti šį vaisių, bet ir tinkamas jo išsirinkimas dar parduotuvėje.
„Išsirinkti tinkamą ananasą parduotuvėje gali būti nemenka užduotis, visgi vadovaujantis keliais paprastais triukais, tai padarysite gana lengva. Prinokusį ananasą galite atskirti jį švelniai spustelėję. Dar neprinokęs vaisius jūsų paspaudimui nepasiduos, o jau tinkamas vartojimui – kiek įdubs ir sugrįš į savo pirminę formą. Taip pat sunokusį vaisių galite atskirti pagal kelias geltonos, žalsvai geltonos arba šviesiai rudos dėmes prie jo pagrindo. Dar svarbiau tinkamose ananaso paieškose yra jo aromatas. Uostant prie pagrindo, vaisius turėtų kvepėti saldžiai. Ananasai, kurie neturi jokio kvapo bus neprinokę, o tie, kurie kvepia rūgštokai arba fermentuotai, tikriausiai yra pernokę “, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.
Padės vandens ir druskos tirpalas
Ananaso rūgštingumą galima mažinti jį apdorojant termiškai ar naudojant kartu su kitais produktais. Šį vaisių galima kepti ant grilio ar su kitais vaisiais maišyti į glotnučius. „Rimi“ specialistė ragina pasitelkti fantaziją ir išbandyti visus galimus šio vaisiaus paruošimo variantus.
„Ananasus drąsiai galima kepti ant grilio ar orkaitėje, o juos taip apdorojus, galima iš jų gaminti įvairias salotas ar tradiciškas Pietų Amerikos salsas, puikiai derėsiančias šalia ant kepsninės keptų mėsos gaminių. Tokiu būdu paruoštas ananasas karamelizuosis ir suteiks patiekalams neregėto saldumo. Visgi, jei termiškai apdoroto ananaso vaizdinys jums nekelia apetito, rūgštingumą galima sumažinti ir kitais būdas. Vienas iš jų – supjaustyti ananasą gabalėliais ir įdėti jį į vandenį su druska. Jame vaisių palaikius keletą minučių, nemaloni, liežuvį deginanti rūgštis dings, o jūs galėsite džiaugtis vien tik saldžiu ananaso skoniu. Taip apdorotą vaisių drąsiai galite dėti į glotnučius, desertus ar valgyti tiesiog žalią“, – pažymi O. Suchočeva.
Ekspertė primena, jog pigiau įsigyti ananasų galite visose „Rimi“ parduotuvėse, kur šiuo metu, perkant su lojalumo kortele, šiems vaisiams taikoma 40 proc. nuolaida ir iki gegužės 6 d. kainuos pigiau – tik 1,49 Eur. Sutaupyti taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Savaitgalio vakarienė šeimai ir draugams: grilinta dorada su šviežiomis bulvytėmis ir trešnių pyragas
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
Pastaraisiais metais analitikos įrankių rinka smarkiai pasikeitė. Po to, kai „Google“ pakeitė „Universal Analytics“ į sudėtingesnį „Google Analytics 4“ (GA4),...
Kodėl svetainės greitis svarbus SEO ir verslui? Šiuolaikiniame pasaulyje, kai dauguma mūsų ieško informacijos ir vartoja turinį per išmaniuosius telefonus,...
Svetainės srautas – apibrėžimas Terminas „svetainės srautas“ reiškia lankytojų skaičių, apsilankantį svetainėje, ir jų atliekamą veiklą per šį apsilankymą. Jis...
Kodėl tamsusis režimas neišnyksta ir kas skatina jo populiarumą Pradėkime nuo to, kodėl tamsusis režimas yra daugiau nei tik laikina...
Lietuvos gyventojai savo vaikui ar kitam mokyklą baigiančiam giminaičiui rekomenduotų pasirinkti informacinių technologijų (65 proc.), medicinos (41 proc.) arba inžinerijos...
Įsibėgėjusi vasara daugeliui dirbančių tėvų Lietuvoje – tikras galvosūkis: kaip pasirūpinti vaikais, kai mokyklos atostogauja, o darželiai užveria duris? Specialistai...
Šių metų sausio-gegužės mėnesiais dyzelino pardavimai Lietuvoje sumažėjo beveik penktadaliu – tai beveik triskart daugiau, nei buvo prognozavusi Finansų ministerija....
Atostogų sezonu vis daugiau vairuotojų leidžiasi į kelią, o automobilius dažnai palieka neįprastose vietose. Naujasis „If“ tyrimas parodė, kad dauguma...
Hibridinis darbo modelis smarkiai pakeitė tai, kaip dirbame moderniuose biuruose. Dėl juose kintančių darbuotojų srautų dingsta poreikis turėti nuolatines sėdimas...
Henry G. Uriko, „Figure Baltic Advisory“ žmonių analizės, vertinimo ir vadovų ugdymo specialistas. Vasara jau čia, o kartu su ja...