Sekite naujienas

Ekspertai

Kai organizmas pasako „ne“: maisto produktų alternatyvos gali būti vienintelė išeitis

Paskelbta

-

Šiais laikais, kai žmonių mitybos įpročiai ir apribojimai yra labai skirtingi, sveikatai palankaus ir pigaus maisto paieškos dar niekada nebuvo tokios svarbios. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad verta stebėti savo organizmo pojūčius ir pagal tai koreguoti mitybą: mat ne visi toleruoja pieno ar grūdinėse kultūrose esančių sudėtinių dalių, pavyzdžiui, laktozės ar glitimo, o pridėtinio cukraus turėtų vengti kiekvienas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, šiuo metu asortimente – itin platus maisto be pieno cukraus, glitimo ir pridėtinio cukraus pasirinkimas, tereikia dairytis tam tikro ženklinimo, kad juos būtų lengviau pastebėti. Tiesa, yra keletas taisyklių, į ką svarbu atkreipti dėmesį.

Kada vertėtų dairytis produktų be pieno cukraus – laktozės?

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įvardija pirmąjį ženklą, signalizuojantį, kad organizmas greičiausiai netoleruoja laktozės – tai nemalonūs jutimai pilve, atsirandantys suvalgius laktozės turinčio maisto.

„Jei netoleruojate pieno cukraus – laktozės – galite jausti pilvo pūtimą, gurguliavimą, kitus su virškinimo darbu susijusius sutrikimus. Tačiau galimi ir kiti įvairūs sveikatos sutrikimai: bendras nuovargis ar galvos skausmai. Pieno produktai užima svarbią vietą sveikatai palankioje mityboje: jie aprūpina organizmą baltymais, įvairiais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, kalciu, kuris labai reikalingas kaulams. Vis dėlto, jei suvalgę pieno produktų pradedate jausti diskomfortą – verta paieškoti to priežasčių. Mat tikrai, ne visi gali vartoti pieno produktus su laktoze“, – sako dr. E. Gavelienė.

Laktozės ar glitimo netolerancija?

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad labai panašius signalus organizmas siunčia, kai žmogus yra jautrus kai kuriuose grūduose randamam baltymui – glitimui: populiariausios šio baltymo turinčios kruopos yra kviečiai, miežiai, rugiai ir jų produktai.

„Žmonės, kuriuos vargina neceliakinis jautrumas glitimui arba sergantys celiakija paprastai jaučia energijos trūkumą, nuolatinį nuovargį, taip pat skundžiasi sutrikusia virškinimo sistemos veikla. Tokiu atveju jaučiamas pilvo pūtimas, skausmas, pasireiškia pykinimas. Be to, glitimo netoleravimas gali sukelti ir svorio kritimą ar kitų rimtų sveikatos sutrikimų, todėl visuomet reikėtų būti atidiems ir stebėti organizmo siunčiamus signalus bei pasireiškusias reakcijas į tam tikrus produktus“, – ragina dr. E. Gavelienė.

Kad cukraus nesuvalgytume per daug

Gydytoja dietologė taip pat pažymi, kad stebint savo laktozės ir glitimo toleranciją, verta atsižvelgti ir į suvartojamo cukraus kiekį: cukraus dienos kiekis, kurio nepatartina viršyti, yra maždaug 10-15 g per dieną. Šiuo atveju skaičiuojamas cukrus, kurį dedame į maistą patys bei tas, kurį įdėjo maisto produktų gamintojas (pridėtinis cukrus). Cukraus perteklius slopina apetitą, taip mažiau suvalgoma sveikatai palankaus maisto, taip pat tai prisideda prie lėtinio uždegimo skatinimo organizme.

„Cukraus suvartojimo norma skirta tam, kad apsaugotų žmogų nuo pašalinių, lengvai įsisavinamų angliavandenių, kuris žalingas ne tik cukriniu diabetu sergantiesiems, bet ir kiekvienam. Šiandien žinoma, jog cukraus perteklius skatina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, kai kurių vėžio formų ir kitų medžiagų apykaitos ligų vystymąsi bei paūmėjimus. Norint išvengti normos perviršio reikėtų patiems nedėti papildomo cukraus į patiekalus, nesaldinti gėrimų. O renkantis produktus reikėtų ieškoti tokių, kurių 100 g randama ne daugiau nei 5 g cukraus“, – sako dr. E. Gavelienė.

Alternatyvos turintiems specialių mitybos poreikių

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad dabar net ir itin reiklūs savo mitybai pirkėjai gali rinktis iš plataus prekių asortimento: galima rasti įvairių kategorijų maisto produktų, kuriuose nėra pridėtinio cukraus, glitimo ar laktozės.

„Siūlome pirkėjams dairytis produktų, pažymėtų specialiais ženklais: taip galima atskirti, kurios maisto prekės neturi pridėtinio cukraus, glitimo bei pieno baltymo. Pavyzdžiui, nubrauktu pieno buteliuku „Rimi“ e. parduotuvėje bei parduotuvės lentynose paženklinti produktai yra be pieno baltymo, o perbrauktu lašu su „L“ raide viduje pažymėti produktai – be laktozės. Tai – alternatyvus pienas, riešutų ir sojų gėrimai, sūriai, jogurtai ir kiti. O perbraukta kviečio ikonėlė žymi, kad tokie mūsų asortimento produktai kaip avižų gėrimas, makaronai, dribsniai, įvairių grūdų duonos mišinys „Rimi“ neturi sudėtyje glitimo. Analogiškai perbraukti trys cukraus kubeliai žymi, kad tam tikri produktai neturi pridėtinio cukraus, tai – įvairūs sausainiai, džemai, juodasis šokoladas ir panašiai“, – vardija ekspertė.

Pardavimai išlieka stabilūs

O. Suchočeva teigia, jog prekių kategorijose, kurias sudaro produktai be pridėtinių cukrų, glitimo ir pieno baltymo 2023 metais buvo įvesta virš 120 naujienų.

„Lyginant 2023 ir 2022 metų pardavimus galima pastebėti, jog jie išliko stabilūs. Taip pat matyti dvi tendencijos: kadangi minėtos kategorijos produktų kaina kiek aukštesnė už „standartinių“, tai matyti, jog pirkėjai dairosi pigesnių alternatyvų. Tad pirkta daugiau akcinių, privačios etiketės produktų. Nepaisant to, susidomėjimas produktais be pridėtinių cukrų, glitimo ir pieno baltymo išlieka: žmonės renkasi sveikatai palankesnį maistą, ypač – be pridėtinių cukrų, taip pat – prekes sportuojantiems bei mėsos pakaitalus iš sojos“, – pardavimų tendencijas aptaria ekspertė.

O. Suchočeva taip pat primena, jog pigiau įsigyti sveikatai palankių produktų ir sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Naujienos

Verslas3 val prieš

Pirmoji LOGIN diena: pranešėjai iš viso pasaulio, išskirtiniai renginiai ir uždaras vakarėlis dalyviams

Šiemet didžiausiam Baltijos šalyse inovacijų festivaliui LOGIN – aštuoniolika. Ta proga į konferenciją atvyksta rekordinis kiekis pranešėjų, dvi dienas Litexpo...

Ekspertai22 val prieš

Kripto ekspertai piešia verslo ateitį: paprastės NT įsigijimas, o Lietuva pasiūlys savo kriptovaliutą

Finansinių technologijų pažanga pasaulyje padarė didžiulį postūmį teikiant klientams inovatyvias ir patogias paslaugas. Finansų valdymas mobiliąja programėle jau nieko nebestebina....

Verslas22 val prieš

2023 m. „Hostinger“ fiksavo pelną, pajamos augo 57 proc. iki 110,2 mln. Eur

„Hostinger“ įmonių grupės konsoliduotos pardavimo pajamos 2023 m., lyginant su ankstesniais metais, didėjo 57 proc. – iki 110,2 mln. Eur....

Verslas1 d. prieš

„Akropolis Group“ trečius metus iš eilės išlaikė „S&P Global Ratings“ suteiktą BB+ reitingą su stabilia perspektyva

Tarptautinė reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ iš naujo įvertino rezultatus ir kitas aplinkybes, kuriomis remiantis prekybos ir pramogų centrų valdymo...

Verslas4 d. prieš

„Planas Chuliganas” tapo „Ignitis” klientų aptarnavimo partneriais

Laimėjęs viešą pirkimą teikti klientų aptarnavimo paslaugas, kontaktų centras „Planas Chuliganas” oficialiai tapo sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis” klientų aptarnavimo...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |