Paskelbta
8 mėnesiai prieš-
By
LukasŠiais laikais, kai žmonių mitybos įpročiai ir apribojimai yra labai skirtingi, sveikatai palankaus ir pigaus maisto paieškos dar niekada nebuvo tokios svarbios. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad verta stebėti savo organizmo pojūčius ir pagal tai koreguoti mitybą: mat ne visi toleruoja pieno ar grūdinėse kultūrose esančių sudėtinių dalių, pavyzdžiui, laktozės ar glitimo, o pridėtinio cukraus turėtų vengti kiekvienas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, šiuo metu asortimente – itin platus maisto be pieno cukraus, glitimo ir pridėtinio cukraus pasirinkimas, tereikia dairytis tam tikro ženklinimo, kad juos būtų lengviau pastebėti. Tiesa, yra keletas taisyklių, į ką svarbu atkreipti dėmesį.
Kada vertėtų dairytis produktų be pieno cukraus – laktozės?
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įvardija pirmąjį ženklą, signalizuojantį, kad organizmas greičiausiai netoleruoja laktozės – tai nemalonūs jutimai pilve, atsirandantys suvalgius laktozės turinčio maisto.
„Jei netoleruojate pieno cukraus – laktozės – galite jausti pilvo pūtimą, gurguliavimą, kitus su virškinimo darbu susijusius sutrikimus. Tačiau galimi ir kiti įvairūs sveikatos sutrikimai: bendras nuovargis ar galvos skausmai. Pieno produktai užima svarbią vietą sveikatai palankioje mityboje: jie aprūpina organizmą baltymais, įvairiais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, kalciu, kuris labai reikalingas kaulams. Vis dėlto, jei suvalgę pieno produktų pradedate jausti diskomfortą – verta paieškoti to priežasčių. Mat tikrai, ne visi gali vartoti pieno produktus su laktoze“, – sako dr. E. Gavelienė.
Laktozės ar glitimo netolerancija?
Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad labai panašius signalus organizmas siunčia, kai žmogus yra jautrus kai kuriuose grūduose randamam baltymui – glitimui: populiariausios šio baltymo turinčios kruopos yra kviečiai, miežiai, rugiai ir jų produktai.
„Žmonės, kuriuos vargina neceliakinis jautrumas glitimui arba sergantys celiakija paprastai jaučia energijos trūkumą, nuolatinį nuovargį, taip pat skundžiasi sutrikusia virškinimo sistemos veikla. Tokiu atveju jaučiamas pilvo pūtimas, skausmas, pasireiškia pykinimas. Be to, glitimo netoleravimas gali sukelti ir svorio kritimą ar kitų rimtų sveikatos sutrikimų, todėl visuomet reikėtų būti atidiems ir stebėti organizmo siunčiamus signalus bei pasireiškusias reakcijas į tam tikrus produktus“, – ragina dr. E. Gavelienė.
Kad cukraus nesuvalgytume per daug
Gydytoja dietologė taip pat pažymi, kad stebint savo laktozės ir glitimo toleranciją, verta atsižvelgti ir į suvartojamo cukraus kiekį: cukraus dienos kiekis, kurio nepatartina viršyti, yra maždaug 10-15 g per dieną. Šiuo atveju skaičiuojamas cukrus, kurį dedame į maistą patys bei tas, kurį įdėjo maisto produktų gamintojas (pridėtinis cukrus). Cukraus perteklius slopina apetitą, taip mažiau suvalgoma sveikatai palankaus maisto, taip pat tai prisideda prie lėtinio uždegimo skatinimo organizme.
„Cukraus suvartojimo norma skirta tam, kad apsaugotų žmogų nuo pašalinių, lengvai įsisavinamų angliavandenių, kuris žalingas ne tik cukriniu diabetu sergantiesiems, bet ir kiekvienam. Šiandien žinoma, jog cukraus perteklius skatina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, kai kurių vėžio formų ir kitų medžiagų apykaitos ligų vystymąsi bei paūmėjimus. Norint išvengti normos perviršio reikėtų patiems nedėti papildomo cukraus į patiekalus, nesaldinti gėrimų. O renkantis produktus reikėtų ieškoti tokių, kurių 100 g randama ne daugiau nei 5 g cukraus“, – sako dr. E. Gavelienė.
Alternatyvos turintiems specialių mitybos poreikių
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad dabar net ir itin reiklūs savo mitybai pirkėjai gali rinktis iš plataus prekių asortimento: galima rasti įvairių kategorijų maisto produktų, kuriuose nėra pridėtinio cukraus, glitimo ar laktozės.
„Siūlome pirkėjams dairytis produktų, pažymėtų specialiais ženklais: taip galima atskirti, kurios maisto prekės neturi pridėtinio cukraus, glitimo bei pieno baltymo. Pavyzdžiui, nubrauktu pieno buteliuku „Rimi“ e. parduotuvėje bei parduotuvės lentynose paženklinti produktai yra be pieno baltymo, o perbrauktu lašu su „L“ raide viduje pažymėti produktai – be laktozės. Tai – alternatyvus pienas, riešutų ir sojų gėrimai, sūriai, jogurtai ir kiti. O perbraukta kviečio ikonėlė žymi, kad tokie mūsų asortimento produktai kaip avižų gėrimas, makaronai, dribsniai, įvairių grūdų duonos mišinys „Rimi“ neturi sudėtyje glitimo. Analogiškai perbraukti trys cukraus kubeliai žymi, kad tam tikri produktai neturi pridėtinio cukraus, tai – įvairūs sausainiai, džemai, juodasis šokoladas ir panašiai“, – vardija ekspertė.
Pardavimai išlieka stabilūs
O. Suchočeva teigia, jog prekių kategorijose, kurias sudaro produktai be pridėtinių cukrų, glitimo ir pieno baltymo 2023 metais buvo įvesta virš 120 naujienų.
„Lyginant 2023 ir 2022 metų pardavimus galima pastebėti, jog jie išliko stabilūs. Taip pat matyti dvi tendencijos: kadangi minėtos kategorijos produktų kaina kiek aukštesnė už „standartinių“, tai matyti, jog pirkėjai dairosi pigesnių alternatyvų. Tad pirkta daugiau akcinių, privačios etiketės produktų. Nepaisant to, susidomėjimas produktais be pridėtinių cukrų, glitimo ir pieno baltymo išlieka: žmonės renkasi sveikatai palankesnį maistą, ypač – be pridėtinių cukrų, taip pat – prekes sportuojantiems bei mėsos pakaitalus iš sojos“, – pardavimų tendencijas aptaria ekspertė.
O. Suchočeva taip pat primena, jog pigiau įsigyti sveikatai palankių produktų ir sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Ką daryti, kad ateinantis ruduo nepakenktų plaukam? Trichologė papasakojo, kaip juos išgelbėti nuo žvarbos ir drėgmės
Taip įdarytos kiaulienos nugarinės dar nebūsite ragavę: papuoš ir praturtins kiekvieno savaitgalio pietų stalą
Prasidėjo vynuogių sezonas: dietologė atskleidžia – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Gydytoja dietologė atsakė, kodėl varškę valgyti gali ir laktozės netoleruojantys
Dietologė sugriovė mitą apie sočiuosius riebalus: šis riešutas nedidina cholesterolio
Trūksta idėjų pusryčiams savaitgalį? Išbandykite gardų varškės omleto receptą
Puikus desertas namie Mokslo ir žinių dienai: mažai pastangų ir pribloškiantis rezultatas
Gydytoja siūlo palepinti po vasaros saulės nualintą odą kaukėmis: kaip neištuštinus piniginės pasiekti geriausią efektą?
Bėgikams metas suklusti: elektrolitų ignoravimas gali turėti pavojingų pasekmių
Povilas Emilis Čėsna, „Green Genius“ Didmeninės prekybos skyriaus vadovas Baltijos ir Šiaurės šalyse reikšmingai auga investicijos į žaliosios energijos projektus,...
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad...
Sukurta:Damian Izdebski
Rugsėjo 12 d. užtikrintai vartus pakėlė „Nordspace“ verslo boksai Klaipėdoje. Vėjo gatvėje naujai įsikūręs verslo parkas nuo šiol kviečia Vakarų...
Verslo plėtra užsienio šalyse – daugelio verslininkų strateginis tikslas, apie kurį prasminga galvoti jau nuo pirmųjų veiklos gyvavimo metų. Vis...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...
Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...