Sekite naujienas

Sveikata

Dieta be glitimo

Paskelbta

-

Produktai pažymėti “be glitimo” ženklu jau seniai stovi parduotuvių lentynose ir neretai galime išgirsti apie glitimo keliamas negalias arba beglitimines dietas, kurios pagerins savijautą, pagreitins virškinimo procesus ar padės atsikratyti papildomo svorio. Tačiau ar visi tikrai žinome kas tai?

Glitimas – tai netirpus baltymas, kuris randamas daugiausia kviečiuose. Jis sudaro 80% kviečio grūdo baltymų. Manoma, kad glitimas buvo atrastas dar septintame amžiuje budistų vienuolių, kurie buvo vegetarai ir ieškojo maisto galinčio pakeisti mėsą. Šaltame vandenyje mirkę kvietinę tešlą jie ištirpindavo krakmolą ir apie 70-80% likusios masės buvo glitimas. Net ir šiomis dienomis naudojamos technologijos glitimui išgauti veikia labai panašiu principu. Glitimas dažnai naudojamas maisto gamyboje, jis suteikia tešlai stangumo ir paveikia kepinių tekstūrą. JAV glitimas yra pripažintas saugiu vartoti, bet žmonės kenčiantys nuo celiakijos jaučia nemalonius simptomus suvartoję net ir nedidelį kiekį glitimo. 

Celiakija – tai autoimunine virškinamojo trakto liga, kuria susergama dėl glitimo baltymo poveikio plonosios žarnos gleivinei. Palyginti neseniai buvo manoma, kad tai yra liga, kuria serga tik maži vaikai, bet tobulėjant technologijoms, ši liga pradėta diagnozuoti ir vyresnio amžiaus žmonėms. Celiakija serga 1 žmogus iš 100, neretas to net nežinodamas. Žmonės ilgai ieško blogos savijautos priežasties kreipdamiesi į skirtingų sričių gydytojus. Liga gali sukelti simptomus kaip – vidurių užkietėjimas, viduriavimas, pilvo pūtimas, pilvo skausmai, mažakraujystė, vitaminų ir mikroelementų trūkumas, neurologiniai sutrikimai, progresuojančios lėtinės ligos jas gydant. Vienintelis vaistas nuo celiakijos – griežta beglitiminė dieta. 

Jei buvote 1 iš 100 ir Jums diagnozavo šią ligą, turėtumėte vengti tokių produktų kaip – duona, makaronai, sausainiai, pyragai, padažai ir daugumos grūdinės kilmės produktų (nebent jie yra pažymėti specialiu ženklu žyminčiu, kad jų sudėtyje nėra gliuteno). Visuomet turėtumėte tikrinti produktų etiketes ir patys įsitikinti ar sudėtyje nėra gliuteno. Be to, jo galima rasti ne tik maiste, bet ir kitų produktų sudėtyje kaip – lūpų dažai, pašto ženklai, kai kurie medikamentai. Kryžminis užterštumas yra galimas, jei produktai buvo gaminami toje pačioje vietoje arba patiekiami tame pačiame inde. Saugu vartoti produktus, kurie natūraliai neturi glitimo – dauguma pieno produktų, vaisiai, daržovės, mėsa, žuvis, bulvės, ryžiai, ryžių makaronai, avižos (tačiau jų vengia dauguma celiakija sergančių žmonių dėl didelės kryžminio užkrėstumo galimybės). Glitimas nepatartinas vartoti mažesniems nei 6 mėnesių kūdikiams. 

Nors palyginus neseniai pradėta diagnozuoti suaugusiems žmonėms liga yra paplitusi net 1% žmonių populiacijos. Celiakijos požymiai gali ne tik sukelti diskomfortą, bet ir būti vėžio pradininkai, todėl, jei yra pagrindo galvoti, kad esate sergantysis, išsitirkite ir laikykitės gydytojo rekomendacijų. Įkvėpimo kaip pakeisti savo mitybą galite semtis iš pasauliomaistas.lt svetainės.

Skaitykite

Naujienos

Sekite naujienas

Video naujienos

Ekspertai

Verslo idėjos