Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Maisto ekspertė dalijasi nesudėtingais ir nebrangiais želė desertų receptais – kartą paragavus, norėsis pakartoti

Paskelbta

-

Mėgstantys pasmaližiauti, tačiau norintys palaikyti kūno formas ar sumažinti kasdien suvartojamo cukraus kiekį, visai neprivalo atsisakyti desertų – tereikia kaloringus saldumynus pakeisti lengvesnėmis alternatyvomis, pavyzdžiui, želė torto gabalėliu. Toks desertas puikiai tiks rytui prie kavos ar arbatos arba papuoš šventinį stalą, o jį pagaminti užtruks mažiau nei valandą. Maisto gamybos ekspertė dalijasi lengvais ir nebrangiais želė desertų receptais, kuriuos galės pasigaminti net ir neįgudę kulinarai mėgėjai.

Želė universalumas: paperka ir vaizdas, ir skonis

Želė tortas – tai daugybės laiko virtuvėje nereikalaujantis, fantaziją išlaisvinantis ir nebrangus desertas, kuriuo gaivus skonis ir lengva konsistencija užsitarnavusi net išrankiausių smaližių simpatijas. Desertą galima paruošti vos per pusvalandį, o kelių skirtingų sluoksnių, paskanintą varške ar vaisiais – maždaug per valandą.

„Želė receptūrą galima nesunkiai keisti, papildyti savo mėgstamais priedais. Tai gali būti įvairūs vaisiai, uogos, žolelės, sultys, valgomos gėlės. Toks tortas – puikus būdas panaudoti ir šaldiklyje esančias gėrybes, ir konservuotą produkciją. Na, o jei norisi sotesnės želė skanėsto interpretacijos, naudokite jogurtą, varškę, grietinėlę, eksperimentuokite su kremais“, – pataria „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė, akcentuodama, jog renkantis natūralius produktus, galima sumažinti pridėtinio cukraus kiekį ir mėgautis sveikatai palankesniu ir mažiau kaloringu desertu.

Pataria želatiną brinkinti, o ne virti

Pasak maisto gamybos ekspertės B. Baratinskaitės, internete galima surasti daugybę įspūdingų želė torto nuotraukų. Nors dažnai jie primena meno kūrinius, iš tiesų tokį efektą nesunku sukurti ir namuose.

„Pasirinktos torto formos apačioje simetriškai sudėliokite pasirinktas gėrybes, pavyzdžiui, braškes, šilauoges, vynuoges, konservuotus persikus, granato sėklas. Svarbiausia nenaudoti šviežių, termiškai neapdorotų kivių, nes želė nesustengs. Maždaug samčio skystos želė pakaks, kad apsemtų jūsų mozaiką ir susidarytų vienas sluoksnis. Tokių galima pridėti tiek, kiek geidžia širdis, prieš tai kiekvienam leidžiant stingti šaldytuve apie 10-15 min. Paruoštą tortą geriausia palikti šaldytuve per naktį – tuomet desertas puikiai išlaikys formą“, – pataria B. Baratinskaitė.

Įdomiausia želė torto gamybos dalis, pasak B. Baratinskaitės, – jo apvertimas. Tik tada pasimatys sukurta vaisių ar kitų gėrybių kompozicija. Kad želė gaminys lengvai atšoktų nuo formos sienelių, maisto ekspertė pataria jas patepti aliejumi. Nepamirškite, kad taip ruošto torto negalima kaitinti – želė aptirps ir sugadins deserto išvaizdą.

„Želatiną rekomenduojama pirmiausia užpilti šaltu vandeniu, palikti pastovėti ir paskui pašildyti, tačiau jokiu būdu nevirinti. Virdama želatina pradeda skleisti specifinį kvapą, kurį vėliau sunku paslėpti. Atminkite ir tai, jog norint gauti kuo standesnę želė torto formą, visuomet verta naudoti šiek tiek mažiau vandens nei nurodyta instrukcijoje“, – deserto paslaptis atskleidžia ekspertė ir dalijasi nesudėtingų receptų idėjomis.

Želė ir varškės „spalvotainis“

Reikės: 80 g vyšnių želė, 80 g kivių želė (galima maišyti mėgstamus skonius), 200 g varškės (9 proc.), 25 g želatinos, 150 g rudojo cukraus, 1 šaukšto citrinos sulčių, 450 g grietinės.

Gaminame: pirmąją želė paruošiame kaip nurodyta instrukcijoje (tik su mažesniu vandens kiekiu), pilame į torto formą ir paliekame stingti. Taip pat pasiruošiame antrąją želė ir kiek pravėsusią pilame ant pirmojo, jau sustingusio želė sluoksnio ir dedame į šaldytuvą. Tuo metu želatiną užpilame vėsiu vandeniu ir įstatome į šilto vandens vonelę – nuolat maišome kol želatina ištirps. Grietinę, varškę, cukrų ir citrinos sultis išplakame iki vientisos masės, į ją pilame ištirpintą želatiną ir dar kartą viską gerai išmaišome. Paruoštą kremą dedame ant sustingusios želė sluoksnių. Tortą paliekame stingti šaldytuve bent keletui valandų, geriausiai – per naktį. Prieš patiekiant, tortą apverčiame, kad želė sluoksniai būtų viršuje.

 

Želė tortas su vaisiais ir jogurtu

Reikės: 1 l graikiško jogurto, 5 šaukštelių želatinos, 1 skardinės konservuotų persikų, 100 g šilauogių (tinka bet kokios kitos ne rūgščios uogos), 2 pakelių skirtingų skonių želė.

Gaminame: pirmąją želė paruošiame kaip nurodyta instrukcijoje (tik su mažesniu vandens kiekiu), pilame į torto formą ir paliekame stingti. Tuo metu supjaustome konservuotus persikus, nuplauname uogas. Pasiruošiame pagal instrukciją (tik su mažiau vandens) antrąją želė. Dabar ant pirmojo, jau sustingusio sluoksnio, gražiai išdėliojame vaisius ir užpilame antru želė sluoksniu. Kol želė stingsta, pasiruošiame jogurtinį sluoksnį. Želatiną ištirpiname, supilame į jogurtą, dedame cukrų ir kruopščiai išmaišome, kad nesusidarytų jokių gumuliukų. Jei norisi saldesnio varianto, į jogurtą galima dėti keletą šaukštų kondensuoto pieno. Paruoštą masę pilame ant susistovėjusios želė. Indą su želė ir jogurto sluoksniais dedame į šaldytuvą bent porai valandų arba paliekame per naktį.

 

Šventinis desertas – perpus pigiau

„Rūpindamiesi, kad gyventojai galėtų subalansuotai ir skaniai maitintis, išleisdami mažiau, kas savaitę siūlome įvairiausių produktų ir daugybę kitų prekių mažesnėmis kainomis. Šią savaitę pirkėjai gali sutaupyti įsigydami šviežius vaisius ir daržoves, varškę bei platų desertų gamybai skirtą „Dr. Oetker“ produkcijos asortimentą trečdaliu ar net perpus pigiau“, – pažymi Renata Kežionienė, „Maximos“ Rinkodaros departamento direktorė.

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas4 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |