Paskelbta
4 mėnesiai prieš-
Pirmasis žmogus, valgęs maistą kosmose, buvo sovietų kosmonautas Jurijus Gagarinas, kuris per savo trumpą laiką orbitoje 1961 m. turėjo ne itin malonų malonumą valgyti jautienos ir kepenų pastos patiekalą, išspaustą iš aliuminio tūbelės.
Tai skamba baisiai, nes greičiausiai taip ir buvo. Tačiau per dešimtmečius astronautų maistas nuolat tobulėjo, ir nors kai kurie patiekalai vis dar reikalauja rehidratacijos folijos pakuotėse, kiti iš tikrųjų šiek tiek primena tai, ką galėtumėte valgyti Žemėje – nors šis suši „patiekalas“ nelabai atitinka lūkesčius.
Prancūzų astronautė Sophie Adenot yra viena iš laimingųjų. Kitais metais vykdama į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), ji pasiims aukščiausios klasės maistą, sukurtą apdovanojimus pelniusios „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintos šefės Anne-Sophie Pic.
Atsitraukdama nuo liofilizuotų kiaušinienių ir miltelių pavidalo sriubų, Adenot ir jos TKS įgulos nariai galės mėgautis skaniais patiekalais, tokiais kaip pastarnokų velouté su kariu ir rūkyta pikša, svogūnų sriuba su rožiniais pipirais ir gratinuotais skrebučiais bei omarų biskas su krabais ir kmynais – ir tai tik užkandžiai.
Nors dauguma TKS patiekalų yra paprasti, iš skardinių ar vakuuminių pakuočių, retkarčiais visiems astronautams ruošiamas specialus „premijinis patiekalas“, skirtas mėgautis kartu, iš dalies siekiant stiprinti įgulos ryšius, iš dalies suteikiant malonią pertrauką nuo blankesnių meniu punktų. „Bitė“ pradeda išankstinę prekybą naujaisiais „Samsung“ flagmanais
„Misijos metu dalijimasis mūsų maistu yra būdas pakviesti įgulos narius daugiau sužinoti apie mūsų kultūrą,“ – sakė Adenot. „Tai labai ypatingas ryšio momentas mums visiems ir malonus pokytis mūsų kasdienėje rutinoje. Neabejoju, kad jie bus tokie pat entuziastingi kaip aš, kai turės galimybę paragauti Anne-Sophie patiekalų.“ Nuo laboratorijos Vilniuje iki Tarptautinės kosminės stoties
Kurdamas vienkartinį meniu, Pic turėjo atsižvelgti į griežtas TKS maisto taisykles. Pavyzdžiui, patiekalai turi būti kieti arba suvaldyti taip, kad trupiniai ar smulkios dalelės mikrogravitacijos sąlygomis neišsisklaidytų ir neužkimštų kosminės stoties ventiliacijos sistemų. Svarbu žinoti planuojantiems aplankyti šviesų festivalius
„Maisto gaminimas kosmosui reiškia gastronomijos ribų peržengimą,“ – sakė Pic. „Kartu su savo komanda tyrimų ir plėtros laboratorijoje mes priėmėme įdomų iššūkį: išsaugoti skonio emociją, nepaisant ekstremalių techninių apribojimų.“ Vilniaus stoties rajone pokyčius kuriančiam „Vilnius Connect“ – regioninės svarbos projekto statusas
NASA žvelgdama į pirmąsias pilotuojamas misijas į Marsą ir toliau, astronautai taip pat eksperimentuoja su daržovių auginimu mikrogravitacijoje, suteikdami jiems šviežio maisto kaip dalį tvarios gyvybės palaikymo sistemos, kartu pakeldami įgulos nuotaiką. Moderni Panevėžio autobusų stotis
Turinys priklauso: digitaltrends.com

Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...