Kai lauke šąla, o dienos trumpėja, garuojantis dubenėlis sriubos tampa daugiau nei maistu – tai šilumos, rūpesčio ir buvimo kartu ženklas. Lapkričio 27–29 dienomis visa Lietuva kviečiama virti sriubos, dalintis ja su šeima, draugais, kaimynais ar kolegomis, prisiminti, kad gera dalintis tuo, kas paprasta, bet tikra, – širdies šiluma.
Reklama
„Šios Gerumo sriubos dienos – tai kvietimas sustoti, pabendrauti ir išsivirti dubenėlį sriubos, prisimenant tuos, kuriems šilumos labiausiai trūksta, – vienišus senelius. Tikime, kad kartu verdama sriuba gali tapti įkvėpimu susitelkti dėl tų, kieno stalas kuklus, kieno namuose trūksta šilumos ir bendrystės.
Simboliškai lapkričio 29-oji yra Tarptautinė draugo diena, o draugystė prasideda nuo paprasčiausio kvietimo kartu pasidalinti šiluma. Tad kodėl jos nepaminėjus su dubenėliu sriubos? Kiekvienas gali prisidėti savaip: ištardamas gerą žodį, paaukodamas, išviręs sriubos su šeima, draugais ar kolegomis ir pasidalindamas ja su kitais“, – prie iniciatyvos prisidėti kviečia Maltos ordino pagalbos tarnybos vadovas Edvinas Regelskis.
Žinomi Lietuvos žmonės prisideda prie iniciatyvos ir dalijasi savo mėgstamų sriubų receptais.
300–400 g (maždaug pusė mažo gūžinio) šviežio kopūsto
2 vidutinės morkos
2 salierų stiebai
100–150 g šakninio saliero
1 didelis arba 2 maži svogūnai
3–4 skiltelės česnakų
1,5–2 valg. šaukštai pomidorų pastos
1 arbat. šaukštelis saldžiųjų paprikų miltelių
Druskos ir pipirų
1–2 valg. šaukštai grietinės vienai porcijai
Šviežių krapų ar petražolių (nebūtina, bet labai tinka)
Gaminimas
Mėsą su svogūno galva, česnakais, salierais, druska ir pipirais verdame apie 2 valandas, per tą laiką visus ingredientus smulkiai supjaustome. Po kelių valandų nupilame sultinį, išvirusią mėsą atskiriame nuo kaulų ir smulkiai supjaustome. Puode, kur bus verdama sriuba, saulėgrąžų aliejuje pakepiname svogūnus ir česnakus. Kai svogūnai suminkštės, pakepiname ir morkas. Supilame sultinį ir pamažu dedame visas supjaustytas daržoves. Paskutinius dedame burokėlius ir kopūstus, nes pastarieji turi likti kietoki. Taip pat sudedame supjaustytą mėsą. Beriame saldžiųjų paprikų miltelius, druską, pipirus pagal skonį. Užvirus verdame apie 15 minučių.
Patiekiame su grietine. Beje! Grietinę įdėkime į lėkštę prieš pildami sriubą.Pusryčiai pagal Zodiaką
Alfo Ivanausko originali lęšių ir ryžių sriuba su kukuliais
Ingredientai (4 porcijoms)
1 vid. dydžio svogūnas
1 skiltelė česnako
Aliejaus (kepti)
2 l vandens arba sultinio
100 ml ryžių
100 ml skaldytų lęšių
5–6 džiovintos slyvos
1 kupinas valg. šaukštas adžikos
10–12 kukulių
Žiupsnelis druskos
Žiupsnis šviežių petražolių ar kitų mėgstamų žalumynų
Gaminimas
Svogūną ir česnaką supjaustome ir pakepiname storų sienų puode su aliejumi. Kai svogūnai taps gražios auksinės spalvos, supilame vandenį, suberiame ryžius ir lęšius, sudedame džiovintas slyvas. Verdame, kol ryžiai išvirs.
Sudedame adžiką, kukulius ir dar paverdame, kol kukuliai sušils. Pabaigoje paragaujame ir pasūdome.
Moliūgą apkepame orkaitėje, pabarstę šiek tiek druskos ir pipirų, tuo metu verdame bulves, morkas, svogūną, česnakus. Apkeptą moliūgą dedame į bendrą puodą, pabaigiame virti, išimame „atitarnavusį“ lauro lapą, sutriname ir pagardiname mėgstamais prieskoniais.Latviams – išskirtinis kvietimas į Vilniaus šaltibarščių festivalį
Patiekę pabarstome tarkuotu kietuoju sūriu, žolelėmis ir trintomis sėklomis.
Jei mėgstate švelnesnę sriubą, prieš trinant galima šliūkštelti grietinėlės.
„Šiemet „Maltiečių sriubos“ akcija – jubiliejinė, minime dvidešimtmetį, tad labai tikimės, kad ji išties taps ypatinga ir suburs visą Lietuvą, nes ši sukaktis, deja, skirta ne džiaugsmui, o vargstantiems, kuriems reikia pagalbos“, – sako E. Regelskis.