Paskelbta
9 mėn. prieš-
Jeigu kas paklaustų, kokias žinote populiariausias šaknines daržoves, didelė tikimybė, kad pastarnoko šiame sąraše nebūtų. Deja, bet kažkuriuo metu ši lietuviams anksčiau gerai pažįstama daržovė buvo primiršta, kaip ir ropės. Tuo metu britai tikriausiai be orkaitėje kepto pastarnoko neįsivaizduoja savo sekmadienio pietų.
„Gaila, kad pastarnokai mūsų virtuvėje yra dar gana retas svečias, bet jų populiarumas pamažu auga. Jei visiems įprasta morkų ir bulvių dairytis lentynose, pastarnokams labiau patinka vėsesnis oras – jie parduotuvėje laikomi šaldytuvų lentynose. Beje, net ir jų įsigijus, tinkamai laikomi šaldytuve gali išbūti iki kelių savaičių“, – sako Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė
Pasak B. Baratinskaitės, reikėtų rinktis tvirtus ir lygius, nesudžiūvusius, vidutinės morkos dydžio pastarnokus. Patys pastarnokai, nors vizualiai atrodo panašūs į morkas ir dėl to gali būti vadinami jų pusbroliais, skonio prasme morkas lenkia.
„Apdorojus pastarnokus termiškai jie tampa gerokai saldesni nei morkos. Be to, valgant juos galima atpažinti ir petražolės, saliero skonio natų, netgi cinamono. Ne veltui pastarnokas vertinamas už savo prieskonines savybes“, – teigia „Maximos“ atstovė.
Maisto gamybos ekspertė ragina su pastarnokais drąsiai eksperimentuoti: „Supjaustytus gabalais ir apšlakstytus aliejumi kepkite orkaitė vienus ar su kitomis daržovėmis. Britai kepdami orkaitėje dar mėgsta pastarnokus pagardinti klevų sirupu ar skystu medumi. Pastarnokus taip pat dėkite į troškinius, sriubas, ruoškite salotas, pagardindami grietine ar jogurtu. Ši daržovė yra puiki alternatyva bulvėms.“
Atvėsus orams, gomurį palepins ir sušildys tiršta sriuba su rudens sezono gėrybėmis – pastarnokais, obuoliais ir bulvėmis, kurios receptu dalijasi B. Baratinskaitė, „Maximos“ maisto ekspertė: „Nors pastarnokas mūsų mityboje ir gali pakeisti bulvę, bet jie tarpusavyje puikiai dera. Bulvė šiai sriubai suteikia kreminę konsistenciją.“
Obuolių, pastarnokų ir bulvių sriuba
Jums reikės: 20 g. sviesto, šaukšto aliejaus, 2 mažesnių ar vieno didelio svogūno, 3 česnako skiltelių, vienos didesnės bulvės, vieno pastarnoko, vieno vidutinio dydžio obuolio, 400 ml daržovių sultinio, juodųjų pipirų.
Didelėje keptuvėje ar puode storu dugnu ištirpdykite sviestą, supilkite aliejų. Sudėkite supjaustytą svogūną ir česnaką, kepkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami, kol suminkštės ir svogūnai taps permatomi. Nulupkite bulves ir pastarnokus, obuolį – viską supjaustykite kubeliais. Dėkite į keptuvę, kurioje jau suminkštėjo svogūnai ir česnakai. Gerai išmaišykite. Tada supilkite sultinį, kuris turėtų apsemti daržoves. Sultinio kiekį reguliuokite pagal savo keptuvės dydį. Uždenkite dangčiu ir leiskite apie 25 minutes pasitroškinti, nepamiršdami pamaišyti. Daržovės per šį laiką turi visiškai suminkštėti. Tada belieka viską supilti į maisto trintuvą ir rekomenduojama nepagailėti maltų juodųjų pipirų. Jei norite skystesnės sriubos, dar įpilkite daržovių sultinio. O jei patinka tirštesnė sriuba, sutrintas daržoves dar kelias minutes pakaitinkite, kad skystis išgaruotų. Kai konsistencija patinka, pilkite į lėkštę ir viršų pabarstykite minkštu ožkos sūriu bei graikiniais riešutais. Skanaus!
Pirmaujanti namų sveikatos platforma „Birdie“ siekia suteikti daugiau asmeninio aprūpinimo pagyvenusiems žmonėms patogiai jų namuose. Startuolis ką tik surinko papildomus...
Šiandien „Snapchat“ oficialiai pristatė mokamą prenumeratos planą „Snapchat +“, kuris pasiūlys išskirtinių funkcijų, tokių kaip galimybė pakeisti programos piktogramą ir...
„Gmail“ dabar pristato naują vartotojo sąsają, kurios šoninėje srityje pagal numatytuosius nustatymus bus rodomos „Chat“ ir „Meet“ skiltys. „Google“ pristatė...
Vyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtiems Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimams, kurie iš esmės pagerins sąlygas augančioms bendrovėms pritraukti investicijas,...
Karantinas daugumai verslininkų sukėlė iššūkių ir ne vienam teko perdėlioti savo verslo planus. Taip nutiko ir Alytaus bendradarbystės centro „Spiečius“...
Alytaus „Spiečiaus“ – „Verslios Lietuvos“ bendradarbystės centro, skirto smulkaus ir vidutinio verslo atstovams – narį Tomą Kupetį sunku įsprausti į...
„Mes kelią randame, arba jį sukuriame“, – drąsiai ir užtikrintai skelbia viena iš didžiausių krovinių gabenimo ir ekspedijavimo bendrovių Lietuvoje,...
„Jaukumo prieskoniai“ – intriguojantis ir įdomus pavadinimas, po kuriuo slypi prieš keletą metų sukurtas stilingos ir patogios mados prekinis ženklas....
Virtualios realybės arenos Tauragėje įkūrėjas ir naujo socialinio projekto „Partizanų paslaptys“ vykdytojas Vytautas Merkelis atvirauja, kad pandemija užklupo netikėtai ir...
Panevėžyje visai neseniai atgimė legendinis didžiausio spalvotų kineskopų gamintojo Baltijos šalyse „Ekranas“ pastatas. Nuo šiol čia – modernios logistikos, sandėliavimo...
Atėjus vasarai dažnai išauga ir mūsų išlaidos, tad ne vienas susimąsto, kaip būtų galima papildomai užsidirbti. Šiandien galimybių itin daug:...
Socialinių tinklų konsultantas – nauja ir vis populiarėjanti profesija, tačiau ne kiekvienas išdrįsta imtis šio darbo, o gal nežino, kur...
Ar verslas gali būti kūrybiškas? Tikrai taip. Būtent bene daugiausiai kūrybos ir originalių idėjų reikalaujantis verslas – papuošalų gamyba. Šiuolaikiniame...
Vestuvės – bene viena svarbiausių ir įsimintiniausių švenčių kiekvieno žmogaus gyvenime. Kiekviena būsima šeima, santuokos dieną patiria nemažai streso, įtampos...
Daugelis geriausių 2022 m. smulkiojo verslo idėjų yra susijusios su internetiniu verslo modeliu. Pasirinkite verslo idėją, kurią išmanote ir kuri...