Paskelbta
2 metai prieš-
Jeigu kas paklaustų, kokias žinote populiariausias šaknines daržoves, didelė tikimybė, kad pastarnoko šiame sąraše nebūtų. Deja, bet kažkuriuo metu ši lietuviams anksčiau gerai pažįstama daržovė buvo primiršta, kaip ir ropės. Tuo metu britai tikriausiai be orkaitėje kepto pastarnoko neįsivaizduoja savo sekmadienio pietų.
„Gaila, kad pastarnokai mūsų virtuvėje yra dar gana retas svečias, bet jų populiarumas pamažu auga. Jei visiems įprasta morkų ir bulvių dairytis lentynose, pastarnokams labiau patinka vėsesnis oras – jie parduotuvėje laikomi šaldytuvų lentynose. Beje, net ir jų įsigijus, tinkamai laikomi šaldytuve gali išbūti iki kelių savaičių“, – sako Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė
Pasak B. Baratinskaitės, reikėtų rinktis tvirtus ir lygius, nesudžiūvusius, vidutinės morkos dydžio pastarnokus. Patys pastarnokai, nors vizualiai atrodo panašūs į morkas ir dėl to gali būti vadinami jų pusbroliais, skonio prasme morkas lenkia.
„Apdorojus pastarnokus termiškai jie tampa gerokai saldesni nei morkos. Be to, valgant juos galima atpažinti ir petražolės, saliero skonio natų, netgi cinamono. Ne veltui pastarnokas vertinamas už savo prieskonines savybes“, – teigia „Maximos“ atstovė.
Maisto gamybos ekspertė ragina su pastarnokais drąsiai eksperimentuoti: „Supjaustytus gabalais ir apšlakstytus aliejumi kepkite orkaitė vienus ar su kitomis daržovėmis. Britai kepdami orkaitėje dar mėgsta pastarnokus pagardinti klevų sirupu ar skystu medumi. Pastarnokus taip pat dėkite į troškinius, sriubas, ruoškite salotas, pagardindami grietine ar jogurtu. Ši daržovė yra puiki alternatyva bulvėms.“
Atvėsus orams, gomurį palepins ir sušildys tiršta sriuba su rudens sezono gėrybėmis – pastarnokais, obuoliais ir bulvėmis, kurios receptu dalijasi B. Baratinskaitė, „Maximos“ maisto ekspertė: „Nors pastarnokas mūsų mityboje ir gali pakeisti bulvę, bet jie tarpusavyje puikiai dera. Bulvė šiai sriubai suteikia kreminę konsistenciją.“
Obuolių, pastarnokų ir bulvių sriuba
Jums reikės: 20 g. sviesto, šaukšto aliejaus, 2 mažesnių ar vieno didelio svogūno, 3 česnako skiltelių, vienos didesnės bulvės, vieno pastarnoko, vieno vidutinio dydžio obuolio, 400 ml daržovių sultinio, juodųjų pipirų.
Didelėje keptuvėje ar puode storu dugnu ištirpdykite sviestą, supilkite aliejų. Sudėkite supjaustytą svogūną ir česnaką, kepkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami, kol suminkštės ir svogūnai taps permatomi. Nulupkite bulves ir pastarnokus, obuolį – viską supjaustykite kubeliais. Dėkite į keptuvę, kurioje jau suminkštėjo svogūnai ir česnakai. Gerai išmaišykite. Tada supilkite sultinį, kuris turėtų apsemti daržoves. Sultinio kiekį reguliuokite pagal savo keptuvės dydį. Uždenkite dangčiu ir leiskite apie 25 minutes pasitroškinti, nepamiršdami pamaišyti. Daržovės per šį laiką turi visiškai suminkštėti. Tada belieka viską supilti į maisto trintuvą ir rekomenduojama nepagailėti maltų juodųjų pipirų. Jei norite skystesnės sriubos, dar įpilkite daržovių sultinio. O jei patinka tirštesnė sriuba, sutrintas daržoves dar kelias minutes pakaitinkite, kad skystis išgaruotų. Kai konsistencija patinka, pilkite į lėkštę ir viršų pabarstykite minkštu ožkos sūriu bei graikiniais riešutais. Skanaus!
Dovanų verslas turi perspektyvas. Gan nemaža konkurencija, bei yra susiformavęs pirkėjų ratas. Per metus turime daug švenčių, plius gimtadieniai ir...
Nuo praėjusių metų Vyriausybės nutarimu savivaldybių valdomoms įmonėms (SVĮ) įtvirtinta prievolė teikti informaciją apie vykdomus specialiuosius įpareigojimus ir atskirti jų...
Šią savaitę „Apple“ nudžiugino savo klientus išleisdama ilgai lauktą „iOS 16.4“ atnaujinimą. Naujoji programinės įrangos versija pasižymi ne tik svarbiais...
Finansinių technologijų startuolis „HeavyFinance“ gavo 3 mln. Eur investiciją. Į bendrovę šiame investicijų etape investavo rizikos kapitalo fondų valdytoja „Practica...
Nors pasaulinė pandemija jau nebekelia papildomų rūpesčių verslo sektoriuje, tačiau atsiradusios alternatyvos įprastam darbui ofise nelinkusios trauktis. Nuotolinis darbas vis...
Įvertinęs pirmosios autonominės parduotuvės sėkmę, prekybos tinklas „Iki“, kartu su startuoliu „Pixevia“, atidarė antrąją autonominę parduotuvę Lietuvoje. „IKI Express 24/7“...
Daugelis svajoja mesti nemėgstamą darbą ir sukurti sėkmingą verslą, kasdien mėgautis veikla, kuri teikia vidinį pasitenkinimą. Juvelyrikos studijos „Indivi“ įkūrėjai...
Augantis susidomėjimas kanapių produktais – užkandžiais, CBD aliejumi ir net vitaminais keturkojams paskatino du draugus, Ernest Milevskij ir Rytį Ragauską,...
Šiuolaikiniame pasaulyje daugelis žmonių skuba ir ieško patogumo bene visose sferose. Ne išimtis ir maistas bei kasdienės prekės. Ne visi...
Šiuolaikiniame pasaulyje vis daugiau žmonių, o ypač jaunų, susiduria su sudėtingais paskolų klausimais. Ne visi žmonės gali patys lengvai rasti...
Kava yra viena iš sparčiausiai augančių rinkų pasaulyje. Kiekvienas, kuris galvoja apie savo pirmojo verslo atidarymą, pradeda galvoti apie šią...
Pats verslas gana paprastas, nebrangus ir suprantamas , turi nedaug konkurentų, nes idėja palyginti nauja. Net ir atsiradus konkurencijai, ji...
Verslas darbuotojams, dirbantiems nekvalifikuotą darbą, yra bene vienas seniausių verslų. Prisiminkite piramidžių statybą, kur dalyvavo ne tik vergai, bet ir...
Verslo esmė – pigiai nusipirkti šokoladą, išlydyti jį į skirtingas figūras, nuspalvinti ir parduoti su 500% pelnu. Tai tikri rodikliai,...
Sezoninis verslas – tai verslas, kurio pelnas labai priklauso nuo metų laiko, todėl pagrindinis jo tikslas – maksimaliai padidinti pajamas...