Maistas ir receptai

Tarptautinės kosminės stoties meniu netrukus taps daug įdomesnis

Paskelbta

-

Pirmasis žmogus, valgęs maistą kosmose, buvo sovietų kosmonautas Jurijus Gagarinas, kuris per savo trumpą laiką orbitoje 1961 m. turėjo ne itin malonų malonumą valgyti jautienos ir kepenų pastos patiekalą, išspaustą iš aliuminio tūbelės.

Reklama

Tai skamba baisiai, nes greičiausiai taip ir buvo. Tačiau per dešimtmečius astronautų maistas nuolat tobulėjo, ir nors kai kurie patiekalai vis dar reikalauja rehidratacijos folijos pakuotėse, kiti iš tikrųjų šiek tiek primena tai, ką galėtumėte valgyti Žemėje – nors šis suši „patiekalas“ nelabai atitinka lūkesčius.

Prancūzų astronautė Sophie Adenot yra viena iš laimingųjų. Kitais metais vykdama į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), ji pasiims aukščiausios klasės maistą, sukurtą apdovanojimus pelniusios „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintos šefės Anne-Sophie Pic.

Atsitraukdama nuo liofilizuotų kiaušinienių ir miltelių pavidalo sriubų, Adenot ir jos TKS įgulos nariai galės mėgautis skaniais patiekalais, tokiais kaip pastarnokų velouté su kariu ir rūkyta pikša, svogūnų sriuba su rožiniais pipirais ir gratinuotais skrebučiais bei omarų biskas su krabais ir kmynais – ir tai tik užkandžiai.

Nors dauguma TKS patiekalų yra paprasti, iš skardinių ar vakuuminių pakuočių, retkarčiais visiems astronautams ruošiamas specialus „premijinis patiekalas“, skirtas mėgautis kartu, iš dalies siekiant stiprinti įgulos ryšius, iš dalies suteikiant malonią pertrauką nuo blankesnių meniu punktų. „Bitė“ pradeda išankstinę prekybą naujaisiais „Samsung“ flagmanais

„Misijos metu dalijimasis mūsų maistu yra būdas pakviesti įgulos narius daugiau sužinoti apie mūsų kultūrą,“ – sakė Adenot. „Tai labai ypatingas ryšio momentas mums visiems ir malonus pokytis mūsų kasdienėje rutinoje. Neabejoju, kad jie bus tokie pat entuziastingi kaip aš, kai turės galimybę paragauti Anne-Sophie patiekalų.“ Nuo laboratorijos Vilniuje iki Tarptautinės kosminės stoties

Kurdamas vienkartinį meniu, Pic turėjo atsižvelgti į griežtas TKS maisto taisykles. Pavyzdžiui, patiekalai turi būti kieti arba suvaldyti taip, kad trupiniai ar smulkios dalelės mikrogravitacijos sąlygomis neišsisklaidytų ir neužkimštų kosminės stoties ventiliacijos sistemų. Svarbu žinoti planuojantiems aplankyti šviesų festivalius

„Maisto gaminimas kosmosui reiškia gastronomijos ribų peržengimą,“ – sakė Pic. „Kartu su savo komanda tyrimų ir plėtros laboratorijoje mes priėmėme įdomų iššūkį: išsaugoti skonio emociją, nepaisant ekstremalių techninių apribojimų.“ Vilniaus stoties rajone pokyčius kuriančiam „Vilnius Connect“ – regioninės svarbos projekto statusas

NASA žvelgdama į pirmąsias pilotuojamas misijas į Marsą ir toliau, astronautai taip pat eksperimentuoja su daržovių auginimu mikrogravitacijoje, suteikdami jiems šviežio maisto kaip dalį tvarios gyvybės palaikymo sistemos, kartu pakeldami įgulos nuotaiką. Moderni Panevėžio autobusų stotis

Reklama

Turinys priklauso: digitaltrends.com

Reklama
Komentuokite

Populiariausia

Exit mobile version