Paskelbta
9 mėn. prieš-
Gamta jas gausiai apdovanojo vitaminais, lemiančiais kiek rūgštoką skonį, todėl šios uogos ne visada būna pirmuoju saldesnių sodo gėrybių mėgėjų pasirinkimu. Tačiau veltui – šaltalankiai yra ne tik itin naudingi sveikatai, bet ir tinkamai paruošti išties stebina savo panaudojimo galimybėmis virtuvėje. Šių uogų derlius pradedamas nuimti antroje rugpjūčio pusėje ir baigiamas rugsėjo gale, dėl to dabar yra pats geriausias laikas mėgautis jų šviežumu, privalumais bei kulinariniu potencialu. Savo ruožtu tinkamiausius būdus, kaip tai padaryti, vardija lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai.
Uogienės, medus, sultys, nektarai, sirupai. Tai tik dalis produktų, kurių gamybai naudojami šaltalankiai. Jų gaminius savo parduotuvių lentynose siūlančios „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako – lietuviai šaltalankio uogas išties mėgsta.
„Galime drąsiai sakyti, kad produktų iš šaltalankių vartojimas pastaruoju metu išgyvena tikrą renesansą. Tautiečiai itin vertina šių uogų išskirtinį skonį ir gerąsias maistines savybes, todėl noriai deda minėtus produktus į savo pirkinių krepšelius. Be to, analizuodami duomenis taip pat matome, kad šių gaminių daugiausiai perkama spalio ir gruodžio mėnesiais, kai jau būna pasibaigęs šaltalankių derlius, prasideda peršalimo ligų sezonas ir artėja didžiosios metų šventės. Tad akivaizdu, kad šaltalankiai vertinami ir kaip gardus pagardas prie šventinių patiekalų, ir kaip puikus pagalbininkas stiprinant imunitetą“, – kalba E. Dapkienė.
Su tuo sutinka ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ją taip pat džiugina augantis lietuvių noras šaltalankių valgyti kuo daugiau, nes šios uogos, pašnekovės teigimu, yra kone stebuklingos.
„Dar prieš keturis šimtus metų Sibire atsidūrę kazokai, neturėdami vaistų, rado veiksmingą išeitį. Jie šaltalankiais gydė žaizdas ir stiprino sveikatą. Tai – ne veltui: šios uogos ypač turtingos vitaminu C, taip pat B, E grupės vitaminais, karotinu, folio rūgštimi, gliukoze, geležimi, magniu. Tačiau šaltalankiai ne tik vadinami vaistu nuo šimto ligų – dar daugiau yra pastarųjų panaudojimo virtuvėje būdų. Iš jų gaminamas aliejus, arbata, uogienės, džemai, desertai, indiškas padažas mėsai čatnis ir dar daugelis kitų patiekalų, kurie tikrai visapusiškai praturtins mitybą. Tuo metu norint išsaugoti šaltalankių vertingas medžiagas iki pavasario, uogas galima sutrinti ir užšaldyti arba džiovinti orkaitėje“, – pažymi B. Baratinskaitė.
Todėl, pasidalijusi šių sodo gėrybių nauda ir paruošimo būdais, „Maximos“ maisto ekspertė siūlo pasimėgauti jomis patiems. Tam B. Baratinskaitė paruošė originalius šaltalankių uogienės bei pyrago receptus.
Reikės: pusės pakelio mėgstamų sausainių, 3 valgomųjų šaukštų cukraus, 1 valgomojo šaukšto kakavos, 1 puodelio graikinių riešutų, 50 g ištirpinto sviesto, 200 g perrinktų ir nuplautų šaltalankių, 250 g maskarponės sūrio, 1 valgomojo šaukšto medaus, 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių, žiupsnelio kukurūzų krakmolo.
Pirmiausia, sulaužykite sausainius, tada įberkite šaukštą cukraus, kakavos, riešutus, supilkite ištirpintą sviestą. Viską sutrinkite trintuvu, iš turimos masės suformuokite pyrago pagrindą. Tuomet iš šaltalankių išspauskite sultis, kitame inde išplakite maskarponės sūrį, medų ir šaukštą cukraus. Pusę turimų šaltalankių sulčių sumaišykite su šia mase, užpilkite ant pagrindo, suformuokite pyragą.
Tada pasigaminkite padažą. Likusias šaltalankių sultis užkaitinkite su cukrumi ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Po maždaug 7 minučių į padažą suberkite kukurūzų krakmolą, gerai išplakite. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros, tada užpilkite ant pyrago. Jį laikykite šaldytuve ir gardžiuokitės!
„Net neverta abejoti – išbandžius šį receptą, šaltalankių ir sūrio pyragas taps visos šeimos numylėtiniu. Šis desertas išties stebina įvairiausių skonių deriniu. Tai šviežias, labai gardus, kitoks sūrio pyragas, kuriam neatsispirs joks smaližius“, – šypsosi „Maximos“ maisto ekspertė.
Reikės: 200 g perrinktų ir nuplautų šaltalankių, 10 g šviežio imbiero, 50 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių, 1 šviežio rozmarino stiebelio, 100 g medaus.
Pirmiausia, sutarkuokite imbierą, tada supjaustykite rozmariną. Viską sudėkite į keptuvę, suberkite šaltalankius, įpilkite apelsinų sultis. Palaukite, kol užvirs, lėtai maišykite, tuomet 15-20 minučių patroškinkite. Tuo pačiu keptuvėje sutrinkite uogas, toliau maišykite, vėliau masę perkoškite tankiu sieteliu, išklotu dviguba marle. Viską vėl sudėkite į keptuvę, įdėkite medų, leiskite užvirti, tada 5–10 minučių patroškinkite. Baigę, supilkite uogienę į sterilų stiklainį, leiskite atvėsti, laikykite šaldytuve. Skanaus!
„Ši uogienė puikiai tiks arbatai, desertams pagardinti, skaniausiems pyragams pertepti. Ji taip pat nuostabiai derės prie mėsos patiekalų, sūrio, įvairiausių kokteilių. Tokia uogienė yra be galo aromatinga, švelnaus skonio ir, svarbiausia, kupina daugybės vitaminų bei maistinių medžiagų“, – pabrėžia B. Baratinskaitė.
Šiandien „Snapchat“ oficialiai pristatė mokamą prenumeratos planą „Snapchat +“, kuris pasiūlys išskirtinių funkcijų, tokių kaip galimybė pakeisti programos piktogramą ir...
„Gmail“ dabar pristato naują vartotojo sąsają, kurios šoninėje srityje pagal numatytuosius nustatymus bus rodomos „Chat“ ir „Meet“ skiltys. „Google“ pristatė...
Vyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtiems Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimams, kurie iš esmės pagerins sąlygas augančioms bendrovėms pritraukti investicijas,...
Karantinas daugumai verslininkų sukėlė iššūkių ir ne vienam teko perdėlioti savo verslo planus. Taip nutiko ir Alytaus bendradarbystės centro „Spiečius“...
Alytaus „Spiečiaus“ – „Verslios Lietuvos“ bendradarbystės centro, skirto smulkaus ir vidutinio verslo atstovams – narį Tomą Kupetį sunku įsprausti į...
„Mes kelią randame, arba jį sukuriame“, – drąsiai ir užtikrintai skelbia viena iš didžiausių krovinių gabenimo ir ekspedijavimo bendrovių Lietuvoje,...
„Jaukumo prieskoniai“ – intriguojantis ir įdomus pavadinimas, po kuriuo slypi prieš keletą metų sukurtas stilingos ir patogios mados prekinis ženklas....
Virtualios realybės arenos Tauragėje įkūrėjas ir naujo socialinio projekto „Partizanų paslaptys“ vykdytojas Vytautas Merkelis atvirauja, kad pandemija užklupo netikėtai ir...
Panevėžyje visai neseniai atgimė legendinis didžiausio spalvotų kineskopų gamintojo Baltijos šalyse „Ekranas“ pastatas. Nuo šiol čia – modernios logistikos, sandėliavimo...
Atėjus vasarai dažnai išauga ir mūsų išlaidos, tad ne vienas susimąsto, kaip būtų galima papildomai užsidirbti. Šiandien galimybių itin daug:...
Socialinių tinklų konsultantas – nauja ir vis populiarėjanti profesija, tačiau ne kiekvienas išdrįsta imtis šio darbo, o gal nežino, kur...
Ar verslas gali būti kūrybiškas? Tikrai taip. Būtent bene daugiausiai kūrybos ir originalių idėjų reikalaujantis verslas – papuošalų gamyba. Šiuolaikiniame...
Vestuvės – bene viena svarbiausių ir įsimintiniausių švenčių kiekvieno žmogaus gyvenime. Kiekviena būsima šeima, santuokos dieną patiria nemažai streso, įtampos...
Daugelis geriausių 2022 m. smulkiojo verslo idėjų yra susijusios su internetiniu verslo modeliu. Pasirinkite verslo idėją, kurią išmanote ir kuri...