Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Ne tokios ir skirtingos: ką bendro turi Lietuvos ir Prancūzijos virtuvės?

Paskelbta

-

Sakoma, kad Prancūzijos virtuvė – viso pasaulio gastronomijos pažiba. Tačiau tam tikrų bendrysčių su ja galima atrasti ir Lietuvoje. Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro Vytaro Radzevičiaus, skirtumų tarp Prancūzijos ir Lietuvos virtuvių – ne tiek ir daug, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Reklama

„Pajuokaučiau, kad viskas, kas kepama ant sviesto, yra prancūziška. Bent jau taip kalba italai, nes jie kepa ant aliejaus. Tačiau kaip bevartytum kepsnius, reikia pripažinti, kad klasikinė prancūzų virtuvė dabar yra pripažinta pasaulio gastronomijos pamatu“, – sako V. Radzevičius.

Teigiama, kad panašumų tarp prancūziškos ir lietuviškos virtuvių atsirado XVII a. antroje pusėje, Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV laikais. „Karaliaus saulės“ valdymo epochoje Paryžius tapo visos Europos kultūros centru, tada išplito ir prancūziško maisto mados.

Tuometinėje Abiejų Tautų Respublikoje dirbo virėjai iš Prancūzijos, o viskas, kas buvo prancūziška, buvo madinga aukštuomenėje. Be to, buvo leidžiamos ir klasikinės prancūzų virtuvės knygos.


Nuo omleto – iki varlių šlaunelių

Prancūzijos virtuvė savo šaknis Lietuvoje yra įleidusi kone keturis šimtmečius, tad per tą laiką daugeliui tapo įprasti, kadaise tik prancūziškais buvę patiekalai. Prancūziškas omletas – trys plakti kiaušiniai, su šaukštu vandens, kepti ant sviesto, paštetai, majonezas, kepti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu, Burgundijos jautienos troškinys, krembriulė, kruasanai, ilgieji prancūziški batonai, arba bagetės, – tik dalis mums įprastų gardumynų. Pastaruosius keletą metų savo populiarumą augina ir seniau neįprastomis buvusios varlių šlaunelės.

„Žmonės domisi naujais, neįprastais skoniais ir patiekalais, o žinant, kad varlių šlaunelės yra delikatesas Prancūzijoje, smalsumas daugelį gena jas išbandyti. Tam įtakos turi ir restoranai bei gastronominės publikacijos. Galiausiai, pasaulis tampa vis labiau globaliu, nyksta barjerai, seniau daugelį riboję nuo kitų šalių gardumynų“, – teigia pasaulio skonių tyrinėtojas.

Grilis – ir gurmanams: klasiškai gardžios grilintos varlių šlaunelės

Nors varlių šlauneles neretam norisi pagardinti azijietiškais skoniais, grilio entuziastas ir „Lidl“ ambasadorius siūlo išmėginti klasikinį – prancūzišką variantą, kuris garantuotai privers apsilaižyti pirštus.

„Šlaunelės – gan mažos, todėl svarbu jų neperkepti. Išorė turi būti traški, o vidus – minkštas ir sultingas. Be to, jos patraukliai atrodo , o svarbiausia – lengvai marinuojasi, tad beliks tik iškepti ir mėgautis šlaunelėmis“, – pataria V. Radzevičius.

Grilintoms varlių šlaunelėms reikės:
12 vnt. varlių šlaunelių
3 skiltelių česnako
1 citrinos
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. šviežio čiobrelio lapelių (galima naudoti ir 0,5 a. š. džiovintų čiobrelių)
Druskos ir pipirų pagal skonį
Mėgstamų šviežių arba grilinimui tinkamų daržovių
Smulkintų petražolių papuošimui

Pirmiausia, paruoškite marinatą. Susmulkinkite česnaką ir sudėkite jį į dubenį. Ten pat supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, druską ir pipirus bei gerai viską išmaišykite.

Nuplaukite ir nusausinkite varlių šlauneles, jei reikia, pašalinkite odą nuo jų. Sudėkite varlių šlauneles į marinatą, gerai išmaišykite, kad visos šlaunelės būtų padengtos marinatu. Uždenkite dubenį ir palikite marinuotis šaldytuve bent valandai, o geriausia – per naktį, kad skoniai visiškai įsigertų.

Prieš kepimą išimkite varlių šlauneles iš šaldytuvo ir leiskite joms pasiekti kambario temperatūrą. Varlių šlauneles kepkite apie 3–4 minutes iš abiejų pusių, arba kol jos pasieks auksinę spalvą ir visiškai iškeps. Kepamas šlauneles galite patepti marinatu, kad jos išliktų sultingos ir aromatingos.

Iškeptas varlių šlauneles patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis ir apšlakstę citrinos sultimis. Patiekite kartu su mėgstamomis šviežiomis arba grilintomis daržovėmis. Prie šlaunelių puikiai tiks ir prancūziška bagetė. Skanaus!

Naujienos

Verslo Vikingai

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Soc. tinkluose išgarsėjusi Mokytoja Veronika: „Mokytojo darbas – tai ne tik profesija, bet ir gyvenimo būdas“

Drąsi, charizmatiška ir aktyvi – taip galėtume apibūdinti soc. tinkluose daugumai gerai žinomą mokytoją Veroniką. Pradėjusi savo darbo kasdienybe, ugdymo...

Technologijos7 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai8 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas9 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai10 mėnesių prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Visos teisės saugomos.© 2015-2024 | Kopijuoti draudžiama |