Paskelbta
2 mėnesiai prieš-
Svečias šalis pažinsi per jų virtuvę – su šiuo teiginiu sutiktų kone kiekvienas keliauti mėgstantis žmogus. Tuo neabejoja ir žurnalistas, laidų vedėjas bei daugybę pasaulio šalių aplankęs ir knygą apie svetur ragautą maistą parašęs Orijus Gasanovas, kurio viena mėgstamiausių kelionių krypčių – tolimoji Azija. Ryškių, egzotiškų ir stebinančių šio krašto virtuvės skonių sužavėtas keliautojas kviečia kartu leistis į tikrą skonių kelionę ir dalijasi mėgstamais savo receptais, kuriems reikalingų ingredientų šiuo metu galima lengvai rasti „Maximose“ vykstant Azijos mėnesiui.
Japonijos, Kinijos, Tailando, Vietnamo, Pietų Korėjos ir kitų Azijos šalių virtuvės vis dažniau randa vietą Lietuvoje, o augantį tautiečių susidomėjimą šių kraštų įkvėptais patiekalais stebi ir keliautojas Orijus Gasanovas.
„Matome, kaip Lietuvoje stipriai įsitvirtina Azijos virtuvė – japonų ir tailandiečių restoranai vis labiau populiarėja. Tai stebina ne tik mane, bet ir pačius japonus – kai papasakoju jiems, kad Lietuvoje net mažyčiuose miesteliuose įsikūrusios sušius gaminančios užkandinės, jie nustemba. Iš tiesų mūsų šalyje sušių restoranų turbūt yra daugiau nei vietų, kur gali paragauti tradicinių lietuviškų patiekalų, tokių kaip cepelinai“, – sako „Maximos“ kulinarinių kelionių partneris.
Kaip ant mielių augantis populiarumas
Azijos skonių taip pat ieškoma ne tik restoranuose, bet ir namų virtuvėse, o tokie patiekalai kaip sotieji ramenai, garuose virtos „bao“ bandelės, „spring rolls“ suktinukai ar kiti tolimųjų kraštų įkvėpti patiekalai vis dažniau atsiranda ir ant pietų ar vakarienės stalo. Daugelis Azijos skonių yra itin ryškūs ir stebinantys, tad jie gali paįvairinti kasdienybę, pastūmėti ryžtis naujiems eksperimentams virtuvėje ar išbandyti jau patikrintus azijietiškus receptus.
„Vykstant teminiam Azijos mėnesiui stebime, kaip tautiečiai yra išsiilgę egzotiškų, ryškių ir išskirtinių skonių. Kai už lango vis dar siaučia šaltis ir norisi jaukaus, komforto suteikiančio maisto, į pirkėjų pirkinių krepšelius keliauja įvairūs greitai paruošiami makaronai, padedantys lengvai ir nebrangiai paruošti skaniausius egzotiškus valgius: ramenus, kiniškus makaronus, įvairius suktinukus ir dar daugiau.
Taip neiškeldami kojos iš namų per skonių patirtį jie nusikelia į tolimus kraštus, juolab, kai visą vasarį tinklo parduotuvėse lengvai galima rasti išskirtinių produktų – pradedant autentiškais „wok“ ar kitų rūšių makaronais, aštriais ramenais, padažais, užkandžiais ir desertais bei baigiant specialiais kepimo ar serviravimo indais. Tikimės, kad šis teminis mėnuo bus puiki galimybė daugeliui neįprastais skoniais nustebinti savo šeimą bei draugus“, – pasakoja „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
Pigiausias bilietas į pasaulį
Japoniją ir Tailandą kaip vienas mėgstamiausių Azijos šalių įvardijantis O. Gasanovas taip pat pritaria, kad dabartinis pasaulis suteikia mums galimybę keliauti skoniais net neišvykstant iš namų. „Dabar nebūtina vykti į Bankoką, kad galėtume mėgautis tailandietišku maistu – viską galime pasigaminti patys, nes dabartinė pasiūla parduotuvėse suteikia mums prieigą prie autentiškų produktų. Maistas yra pigiausias bilietas į skirtingas pasaulio šalis. Per skonius ir kvapus galime patirti kultūrą ir pasijusti tarsi būtume kitoje pasaulio vietoje“, – sako kelionių žurnalistas.
Aziją išmaišęs vyras pasakoja, kad atvykęs į šiuos kraštus stengiasi pasigardžiuoti savo pamėgtais produktais – jūros dumblių salotomis su sezamais, kokosų vandeniu, ko gero populiariausiu Japonijoje limonadu „Ramune“, mačios arbata ar kitais netikėtų skonių šokoladukais, kuriuos mėgsta parvežti draugams į Lietuvą. O norintiems patirti Azijos šalių skonius savo virtuvėje O. Gasanovas siūlo išbandyti ir du receptus, kuriais pats mėgaujasi tiek keliaudamas, tiek dažnai gamindamas namuose.
Makaronai „Yakisoba“
Pirmasis – „Yakisoba“ makaronai, kurie yra itin populiarūs Japonijoje, dažnai gaminami gatvės užkandinėse, o juos paruošti itin paprasta. Šiam patiekalui reikės:
· 200 g ramenų makaronų;
· 300 g vištienos;
· 2 a. š. sojų padažo;
· 4 a. š. austrių padažo;
· 4 v. š. Vorčesterio padažo;
· 4. a. š. kečupo;
· 2 a. š. cukraus;
· ¼ vnt. nedidelio baltagūžio kopūsto;
· 1 vnt. svogūno;
· 1–2 vnt. laiškinių svogūnų;
· druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Iš sojų, austrių, Vorčesterio padažo, kečupo ir cukraus sumaišykite padažą. Makaronus paruoškite pagal instrukciją ant pakelio. Supjaustykite vištieną mažais gabalėliais, susmulkinkite kopūstą ir svogūną. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepkite vištieną. Sudėkite pjaustytą svogūną ir dar pakepkite. Į keptuvę sudėkite kopūstus, pabarstykite prieskoniais, kepkite tiek, kad kopūstai išliktų traškūs. Suverskite į keptuvę išvirusius makaronus, supilkite padažą, gerai išmaišykite ir pakaitinkite. Makaronus patiekite su smulkintais laiškiniais svogūnais.
Vištienos iešmeliai „satay“
O. Gasanovas taip pat siūlo išbandyti „satay“ vištienos iešmelius, kurie itin populiarūs Indonezijoje, Balio saloje, Tailande, Malaizijoje bei Filipinuose. Jie yra gaminami su riešutų sviesto arba aitriųjų paprikų padažu, kuris suteikia ypatingą skonį.
„Šis patiekalas yra šiek tiek panašus į lietuvių mėgstamus šašlykus, tačiau jis yra lengvesnis ir turi įdomesnį, egzotiškesnį skonį. Šis patiekalas – puiki alternatyva tradicinei keptai vištienai ir tikrai vertas dėmesio“, – sako O. Gasanovas. Šiam patiekalui paruošti reikės:
Vištienai:
· 600 g vištienos krūtinėlės be odos;
· 2 a. š. raudonojo kario pastos;
· 1 a. š. cukraus;
· 1 v. š. kario prieskonių;
· 1 a. š. druskos;
· medinių iešmelių.
Padažui:
· ¾ puodelio riešutų sviesto;
· ¼ puodelio cukraus;
· 400 g kokosų pieno;
· 2 v. š. raudonojo kario pastos;
· 2. a. š. tamsaus sojų padažo;
· 1 a. š. druskos;
· 2 v. š. obuolių sidro acto;
· ¾ puodelio vandens;
Patiekimui:
· 2 v. š. smulkintų žemės riešutų;
· smulkintų kalendrų.
Gaminimas. Susmulkinkite vištieną, sumaišykite su prieskoniais, raudonojo kario pasta ir ¼ puodelio kokosų pieno. Laikykite šaldytuve mažiausiai 20 minučių arba per naktį. Suverkite vištieną ant iešmelių – po 4 ar 5 gabalėlius ant vieno iešmelio. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, kepkite iešmelius iš abiejų pusių, kol jie taps auksiniai.
Paruoškite padažą – likusį kokosų pieną ir visus ingredientus padažui sudėkite į puodą, viską išmaišykite ir retkarčiais pamaišydami virkite 5 minutes. Padažo konsistenciją reguliuokite įpildami vandens – padažas turi lengvai piltis, bet būti tirštas. Padažą supilkite į dubenėlį, papuoškite smulkintais riešutais. Iešmelius sudėkite į lėkštę, ant jų užbarstykite kalendros. Patiekalą galite patiekti su ryžiais ir mėgaukitės!
Paskutinės minutės kiaušinių marginimo idėjos: kaip išgražinti net rudo lukšto kiaušinius?
Kauno „Akropolio“ „Maximos“ laukia atnaujinimas: pirkėjus kvies į išpardavimą
Atsinaujino vienintelė XXXX „Maxima“ parduotuvė Lietuvoje: esminiai pokyčiai asortimente ir naujame erdvių išdėstyme
Per šias Velykas gaminkite lengvai paruošiamas užtepėlės: jų pagrindui reikės vieno pigaus ingrediento
Į pabaigą artėja Vilniaus „Akropolio“ „Maximos“ atnaujinimo darbai: pirkėjai bus kviečiami į išskirtines ekskursijas
Atsinaujino ilgametė Vilniaus „Maxima“ – parduotuvė skaičiuoja jau 25 veiklos metus
„Maxima“ skelbia darbo laiką per Velykas: kada geriausia planuoti apsipirkimo laiką
Kaune duris atvėrė jau 25-a „Maxima“ parduotuvė
Nebrangios pietų ar vakarienės idėjos: šiuos kopūstais gardintus patiekalus skaniai valgys visa šeima
Velykinis stalas be margučių tikrai neįsivaizduojamas, juk jie yra vienas svarbiausių šios pavasario šventės simbolių. Lengviausia dažyti baltus lukštus, tad...
Šiuolaikinės technologijos tapo neatsiejamu įrankiu, palengvinančiu informacijos paiešką ir bendravimą. Tačiau naudojimasis šiais privalumais turi savo kainą. Technologijos nuolat renka...
Norint namuose užtikrinti jaukią ir komfortišką aplinką vien tik patrauklių interjero sprendimų gali nepakakti – didelę įtaką gerai savijautai turi...
Gegužės 1 dieną verslo laukia du svarbūs pokyčiai: įsigalios nauja atsiskaitymo grynaisiais tvarka ir daliai verslo teks pereiti prie išmaniųjų...
Balandžio 9 d. Šardžoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), vyko dvišalės Lietuvos ir JAE verslo tarybos posėdis ir verslo forumas, skirtas...
Iki Velykų likus vos porai dienų daugelis ieško paskutinės minutės idėjų, kaip šiemet marginti kiaušinius, kad jie būtų patys tvirčiausi...
Kasmet pasaulyje pametama arba pavagiama virš 4 mln. išmaniųjų telefonų. Tai reiškia, kad kasdien, net ir švenčių dienomis, beveik 11...
Pavasaris – traumų ir nelaimingų atsitikimų metas. Pasibaigus šaltajam sezonui gyventojai, skubėdami džiaugtis pramogomis ir laisvalaikiu lauke, patiria daugiau sumušimų,...
Artėjant Velykoms, daugelis šeimų ruošiasi jaukioms akimirkoms, spalvingiems margučiams ir šventiniam šurmuliui. Tačiau šis laikotarpis ne visada yra vien džiugi...
Artėjant Velykų atostogoms, vis daugiau šeimų planuoja trumpas ar ilgesnes išvykas į šiltus kraštus. Kelionių ekspertai ir draudikai vieningai sako:...