Paskelbta
3 mėnesiai prieš-
Jau trečius metus iš eilės prekybos tinklas „Lidl“ skelbia augalinio sausio mėnesio iššūkį – „Augalausį“, kurio metu kviečia pirkėjus į savo kasdienę mitybą įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų ir atrasti naujų skonių. Kadangi visiškas perėjimas prie augalinės mitybos gali pasirodyti sudėtingas, specialistai pataria tai daryti pamažu bei atskleidžia, kokių klaidų reikėtų vengti.
„Augalinė mityba yra naudinga sveikatai – mokslininkų teigimu, ji gali padėti sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką, pagerinti savijautą ir suteikti organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Visgi kardinalūs pokyčiai mitybos įpročiuose dažnai būna sudėtingi ir reikalauja kantrybės bei nuoseklumo, todėl naudinga pradėti nuo mažų žingsnių. Pavyzdžiui, į racioną įtraukiant daugiau augalinės kilmės produktų ar išbandant įvairias alternatyvas“, – sako „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė.
Svarbu pradėti pamažu
Ketverius metus kiekvieną sausį organizuojamos augalinių atradimų programos „Nori Gali“ vadovės Austėjos Vakarinaitės teigimu, svarbiausias žingsnis, siekiant pereiti prie augalinės mitybos – neskubėti ir į savo kasdienį meniu augalinės kilmės produktus įtraukti palengva.
„Mūsų patirtis rodo, kad geriausių rezultatų pasiseka pasiekti tada, kai prie augalinės mitybos pereinama palaipsniui. Taip organizmas nepatiria šoko, o įprasti arba nuo seno pamėgti produktai pamažu pakeičiami kokybiškomis augalinėmis alternatyvomis. Pradėkite nuo vienos augalinės dienos per savaitę, vieno augalinio patiekalo per dieną, pabandykite paieškoti, kuo pakeisti labiausiai kasdieniniame racione dominuojančius produktus – pavyzdžiui, vietoje karvės pieno išmėginkite augalinį“, – pasakoja A. Vakarinaitė.
Pasak M. Anilionės, puikiu keliu augalinės mitybos link gali tapti pasaulyje sparčiai populiarėjantis „30 augalinės kilmės produktų per savaitę“ (angl. 30 plants per week) iššūkis.
„Jo tikslas – per savaitę vartoti bent 30 skirtingų augalinių produktų, įskaitant daržoves, vaisius, grūdus, ankštines kultūras, riešutus ir sėklas. Toks metodas ne tik skatina valgyti daugiau augalinės kilmės produktų, bet ir padeda lengviau pereiti prie subalansuotos augalinės mitybos, nes su kiekvienu produktu atrandame naujų skonių ir maistingų derinių“, – teigia „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.
Rinkitės kuo įvairesnius produktus
Pasak A. Vakarinaitės, staigus bandymas pakeisti savo mitybos įpročius – ne vienintelė dažnai pasitaikanti klaida.
„Kai kurie prie augalinės arba augalinio pagrindo mitybos bandantys pereiti žmonės neapgalvoja, kaip į savo mitybą įtraukti pakankamai baltymų. Palaipsniui iš savo raciono išimdami gyvūninės kilmės produktus, turėtumėte juos pakeisti maistingomis augalinėmis alternatyvomis – pavyzdžiui, baltymais turtingais sojos produktais, lęšiais, pupelėmis, kanapių sėklomis, grikiais, bolivine balanda ar iš kviečių gaminamu seitanu. Taip pat svarbu, kad augaliniai baltymų šaltiniai būtų skirtingi – taip drauge su maistu įsisavinsite visas būtinąsias aminorūgštis“, – tvirtina A. Vakarinaitė.
Ji priduria, kad klaidingus sprendimus augaliniu maistu susidomėję žmonės priima ir pasirinkdami jiems netinkančią pokyčių siekimo strategiją.
„Dažnai gyvūninės kilmės produktų yra atsisakoma per greitai, taip sukeliant organizmui šoką. Dar viena būdinga klaida – nepakankamas įsigilinimas į produktų sudėtis. Svarbu rinktis pilnavertišką, kuo mažiau perdirbtą maistą“, – akcentuoja „Nori Gali“ atstovė.
Gausybė organizmui naudingų produktų
Augalinė mityba – labai įvairi ir gausi skirtingų skonių bei tekstūrų, „Nori Gali“ atstovės teigimu, pasirinkus tinkamus produktus, galima mėgautis sveikesnėmis pamėgtų patiekalų alternatyvomis.
„Rekomenduoju išmėginti kiaušinio alternatyvų įvairovę – tam pasitarnauti gali bananai, trinti linų sėmenys, avinžirnių skystis ar riešutų sviestas. Taip sumažinsite blogojo cholesterolio kiekį kraujyje didinančių produktų dalį savo racione. Taip pat rekomenduojama įtraukti ypač gerai skonius sugeriančios sojų pupelių varškės – tofu – kurios sudėtyje visai nėra cholesterolio. Be abejo, besijaukinantiems augalinę mitybą nuolat rekomenduoju į savo lėkštę įtraukti ne tik gyvūninės kilmės produktų alternatyvų, bet ir kuo įvairesnio tradiciškai augaline sudėtimi pasižyminčių maisto – kruopų, ankštinių daržovių, sėklų, riešutų, fermentuotų produktų“, – pataria A. Vakarinaitė.
Jai pritaria ir M. Anilionė pridurdama, kad augalinės kilmės produktų galima rasti ir „Lidl“ parduotuvėse, o „Augalausio“ iššūkio metu, tokių produktų pasirinkimas lentynose dar platesnis.
„Nuolatiniame mūsų asortimente – pirkėjų pamilti privataus prekės ženklo „Vemondo“ tofu, skirti tiek kepimui, tiek troškiniams ar sriuboms, augaliniai vištienos bei jautienos skonio kepsniai, daržovių užtepėlės, veganiškas paplotėlis mėsainiams. Nuo sausio 1 dienos „Lidl“ parduotuvėse pirkėjai gali įsigyti ir veganiškų „Cordon Bleu“ kepsnių, įvairių humusų, veganiško sūrio, virtinukų su daržovėmis, veganiškų sausainių bei sūrio pyragų ir kitų augalinės kilmės desertų“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.
Išskirtinis šviežumas kasdien: kaip „Lidl“ užtikrina legendinę aukštą vaisių ir daržovių kokybę bei žemą kainą?
Derančios įmonės bei asmeninės darbuotojo vertybės: kodėl svarbu, kad jos sutaptų?
Ką verta žinoti apie savitarnos kasas: 5 naudingi patarimai pirkėjams
Legendinės „Lidl“ kokybės ir žemos kainos balansą užtikrina ypatingi produktai
Įtrauki darbo aplinka visiems: kaip „Lidl Lietuva“ skatina lyčių lygybę ir moterų lyderystę?
„Lidl“ informuoja pirkėjus: vienai nakčiai užges visų parduotuvių logotipai ir iškabos
Legendiniai patarimai: kaip išsirinkti kokybišką mėsą ir jos gaminius?
„Lidl“ tvarumo receptas: kokiomis iniciatyvomis įmonė užtikrina darbuotojų gerovę?
Į „Lidl“ parduotuvių lentynas grįžta jau legendiniu tapęs ir pirkėjų širdis užkariavęs Dubajaus šokolado stiliaus varškės sūrelis
Turkija tampa vis labiau patrauklia investicijų kryptimi Europos Sąjungos verslams, ne išimtis, ir Lietuvai. Šalies geografinė padėtis, auganti ekonomika ir...
„Swedbank“ bendrovei „Sparta“ suteikė papildomą 11,6 mln. eurų finansavimą Vilniaus Naujamiesčio rajone vystomo informacinių technologijų bendruomenės miestelio „Cyber City“ statyboms...
„Payhawk“, pirmaujanti išlaidų valdymo platforma, pristato „AI Office of the CFO“ – specializuotų dirbtinio intelekto (DI) agentų rinkinį, skirtą išspręsti...
Atsinaujinančioje ir aktyviai plėtojamoje lokacijoje Naujamiestyje, tarp Panerių ir Naugarduko gatvių, adresu Panerių g. 49 kitais metais kūrybiškų NT projektų...
Balandžio 3 d. Vilniaus rotušėje renkasi „fintech“ lyderiai iš viso pasaulio. Vyksta finansinių technologijų sektoriaus konferencija „Baltic Fintech Days“. Daugiau...
Lietuvoje vyraujant permainingiems orams, vairuotojai dažnai susiduria su dilema: kada plauti automobilį? Vieną dieną nuplauta transporto priemonė jau kitą gali...
Į Lietuvą grįžus šiltesniems orams, gyventojai vis aktyviau imasi lauko darbų savo namų kiemuose, soduose ir sodybose. Kartu didėja ir...
Padangų keitimas nėra vien tik sezoniškumo klausimas – svarbu įvertinti ir jų realią būklę. Net jei protektoriaus gylis atrodo pakankamas,...
Atėjus pavasariui, laikas paruošti savo elektromobilį šiltajam sezonui. Žiemos mėnesiais akumuliatoriaus efektyvumas gali sumažėti, padangų slėgis keičiasi. Kad užtikrintumėte optimalią...
Vos tik saulei pradėjus šildyti stipriau, terasa ar poilsio kampelis kieme tampa traukos centru – čia gera ryte išgerti kavos,...