Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
Jau trečius metus iš eilės prekybos tinklas „Lidl“ skelbia augalinio sausio mėnesio iššūkį – „Augalausį“, kurio metu kviečia pirkėjus į savo kasdienę mitybą įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų ir atrasti naujų skonių. Kadangi visiškas perėjimas prie augalinės mitybos gali pasirodyti sudėtingas, specialistai pataria tai daryti pamažu bei atskleidžia, kokių klaidų reikėtų vengti.
„Augalinė mityba yra naudinga sveikatai – mokslininkų teigimu, ji gali padėti sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką, pagerinti savijautą ir suteikti organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Visgi kardinalūs pokyčiai mitybos įpročiuose dažnai būna sudėtingi ir reikalauja kantrybės bei nuoseklumo, todėl naudinga pradėti nuo mažų žingsnių. Pavyzdžiui, į racioną įtraukiant daugiau augalinės kilmės produktų ar išbandant įvairias alternatyvas“, – sako „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė.
Svarbu pradėti pamažu
Ketverius metus kiekvieną sausį organizuojamos augalinių atradimų programos „Nori Gali“ vadovės Austėjos Vakarinaitės teigimu, svarbiausias žingsnis, siekiant pereiti prie augalinės mitybos – neskubėti ir į savo kasdienį meniu augalinės kilmės produktus įtraukti palengva.
„Mūsų patirtis rodo, kad geriausių rezultatų pasiseka pasiekti tada, kai prie augalinės mitybos pereinama palaipsniui. Taip organizmas nepatiria šoko, o įprasti arba nuo seno pamėgti produktai pamažu pakeičiami kokybiškomis augalinėmis alternatyvomis. Pradėkite nuo vienos augalinės dienos per savaitę, vieno augalinio patiekalo per dieną, pabandykite paieškoti, kuo pakeisti labiausiai kasdieniniame racione dominuojančius produktus – pavyzdžiui, vietoje karvės pieno išmėginkite augalinį“, – pasakoja A. Vakarinaitė.
Pasak M. Anilionės, puikiu keliu augalinės mitybos link gali tapti pasaulyje sparčiai populiarėjantis „30 augalinės kilmės produktų per savaitę“ (angl. 30 plants per week) iššūkis.
„Jo tikslas – per savaitę vartoti bent 30 skirtingų augalinių produktų, įskaitant daržoves, vaisius, grūdus, ankštines kultūras, riešutus ir sėklas. Toks metodas ne tik skatina valgyti daugiau augalinės kilmės produktų, bet ir padeda lengviau pereiti prie subalansuotos augalinės mitybos, nes su kiekvienu produktu atrandame naujų skonių ir maistingų derinių“, – teigia „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.
Rinkitės kuo įvairesnius produktus
Pasak A. Vakarinaitės, staigus bandymas pakeisti savo mitybos įpročius – ne vienintelė dažnai pasitaikanti klaida.
„Kai kurie prie augalinės arba augalinio pagrindo mitybos bandantys pereiti žmonės neapgalvoja, kaip į savo mitybą įtraukti pakankamai baltymų. Palaipsniui iš savo raciono išimdami gyvūninės kilmės produktus, turėtumėte juos pakeisti maistingomis augalinėmis alternatyvomis – pavyzdžiui, baltymais turtingais sojos produktais, lęšiais, pupelėmis, kanapių sėklomis, grikiais, bolivine balanda ar iš kviečių gaminamu seitanu. Taip pat svarbu, kad augaliniai baltymų šaltiniai būtų skirtingi – taip drauge su maistu įsisavinsite visas būtinąsias aminorūgštis“, – tvirtina A. Vakarinaitė.
Ji priduria, kad klaidingus sprendimus augaliniu maistu susidomėję žmonės priima ir pasirinkdami jiems netinkančią pokyčių siekimo strategiją.
„Dažnai gyvūninės kilmės produktų yra atsisakoma per greitai, taip sukeliant organizmui šoką. Dar viena būdinga klaida – nepakankamas įsigilinimas į produktų sudėtis. Svarbu rinktis pilnavertišką, kuo mažiau perdirbtą maistą“, – akcentuoja „Nori Gali“ atstovė.
Gausybė organizmui naudingų produktų
Augalinė mityba – labai įvairi ir gausi skirtingų skonių bei tekstūrų, „Nori Gali“ atstovės teigimu, pasirinkus tinkamus produktus, galima mėgautis sveikesnėmis pamėgtų patiekalų alternatyvomis.
„Rekomenduoju išmėginti kiaušinio alternatyvų įvairovę – tam pasitarnauti gali bananai, trinti linų sėmenys, avinžirnių skystis ar riešutų sviestas. Taip sumažinsite blogojo cholesterolio kiekį kraujyje didinančių produktų dalį savo racione. Taip pat rekomenduojama įtraukti ypač gerai skonius sugeriančios sojų pupelių varškės – tofu – kurios sudėtyje visai nėra cholesterolio. Be abejo, besijaukinantiems augalinę mitybą nuolat rekomenduoju į savo lėkštę įtraukti ne tik gyvūninės kilmės produktų alternatyvų, bet ir kuo įvairesnio tradiciškai augaline sudėtimi pasižyminčių maisto – kruopų, ankštinių daržovių, sėklų, riešutų, fermentuotų produktų“, – pataria A. Vakarinaitė.
Jai pritaria ir M. Anilionė pridurdama, kad augalinės kilmės produktų galima rasti ir „Lidl“ parduotuvėse, o „Augalausio“ iššūkio metu, tokių produktų pasirinkimas lentynose dar platesnis.
„Nuolatiniame mūsų asortimente – pirkėjų pamilti privataus prekės ženklo „Vemondo“ tofu, skirti tiek kepimui, tiek troškiniams ar sriuboms, augaliniai vištienos bei jautienos skonio kepsniai, daržovių užtepėlės, veganiškas paplotėlis mėsainiams. Nuo sausio 1 dienos „Lidl“ parduotuvėse pirkėjai gali įsigyti ir veganiškų „Cordon Bleu“ kepsnių, įvairių humusų, veganiško sūrio, virtinukų su daržovėmis, veganiškų sausainių bei sūrio pyragų ir kitų augalinės kilmės desertų“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.
Uoga, kuri nustebins: trys socialinių tinklų įkvėpti receptai su vynuogėmis
„Lidl“ tęsia plėtrą: kviečia prisijungti prie naujos parduotuvės komandos Vilniuje
Rugsėjo 1-osios proga „Lidl Lietuva“ darbuotojų vaikams – dovanų rinkiniai naujiems mokslo metams
Naujoje darbdavio įvaizdžio kampanijoje – realūs rezultatai: per metus pareigose pakilo beveik 40 proc. „Lidl“ parduotuvės darbuotojų
Mokslo metams artėjant: sveikatai palankesnės priešpiečių dėžutės paslaptys – nuo greitų užkandžių iki subalansuotų pietų
„Lidl“ tęsia plėtrą Kaune: Šilainiuose duris atvers jau 17-oji parduotuvė mieste
Nebrangūs, bet išskirtiniai gurmaniški receptai – iš įprastos ir pamėgtos cukinijos
Stažuotės užsienyje su „Lidl“: neįkainojama patirtis ir platesnės karjeros galimybės sugrįžus
„Lidl“ kviečia prisijungti prie naujos parduotuvės komandos Kaune: naujiems darbuotojams – papildomas 600 eurų priedas
Didžiausias Baltijos šalyse ir Suomijoje greitojo aptarnavimo restoranų tinklas „Hesburger“ tęsia plėtrą Lietuvoje ir atidaro naują restoraną Garliavoje, Kauno rajone,...
Pasaulinės korporacijos jau atvirai kalba apie tai, kiek darbo vietų bus panaikinta dėl dirbtinio intelekto (DI). Skaičiuojama, kad jei „Microsoft“...
Vakar Vilniuje, Ozo g. 10A, įvyko oficialus pirmojo Lietuvoje BYD automobilių salono atidarymas. Šis renginys neapsiribojo vien automobilių bei salono...
Komentuoja Justinas Muleika, „GF banko“ generalinis direktorius Lietuvos banko duomenimis, per pirmuosius penkis šių metų mėnesius vartojimo paskolų buvo išduota...
Lietuvoje beveik trečdalis šeimų gyvena nuomojamame būste, o daugelis jų svajoja apie savo namus. Tačiau pirmas žingsnis link šios svajonės,...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...
Kiekvieną rugsėjį gatvėse išaugantis moksleivių skaičius atneša ir papildomų iššūkių eismo saugumui. Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas tyrimas, penktadalis...
Dar prieš kelis dešimtmečius žmonės Lietuvoje dažnai naudodavo vadinamuosius „majakus“ ar „švyturėlius“ – paskambindavo ir iškart nutraukdavo skambutį, taip perduodami...