Paskelbta
5 mėnesiai prieš-
Šventės paliks ne tik džiaugsmą ir baltos mišrainės poskonį, bet ir tūkstančių tūkstančius… pakuočių, likusių po švenčių. Dovanų dėžutės ir vyniojamo popieriaus gumulai. Plastikiniai indeliai ir skardinės. Buteliai ir pakuotės, pakuotės, pakuotės… „Vičiūnų grupei“ jau seniai rūpėjo kaip maksimaliai sumažinti apdirbimo išlaidas perdirbėjams ir taip minimalizuoti poveikį gamtai.
Nuo 2030 m. visos pakuotės turės būti perdirbamos pagal šiuo metu tvirtinimui pateiktą Europos Sąjungos pakuočių ir pakuočių atliekų reglamentą. Todėl „Vičiūnų grupė“ jau nebe pirmus metus sprendžia neeilinį uždavinį: kaip užtikrinti tvarų pakuočių perdirbimą, tuo pačiu garantuojant maisto saugą ir išliekant patraukliu vartotojui.
„Tai nėra taip paprasta, kaip atrodo, – sako „Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius Šarūnas Matijošaitis. – Pakuotės turi būti pakankamai tvirtos, kad atlaikytų transportavimą ir nesuirtų kliento rankose ar parduotuvių lentynose. Jos turi išlaikyti gerą prekinę išvaizdą, kad supakuoto produkto išvaizda neatstumtų pirkėjo. O tuo pačiu pakuotė turi būti lengvai perdirbama ir minimaliai teršti aplinką. Mūsų įmonių grupė priėmė šį iššūkį ir mes pastaruosius kelerius metus intensyviai ieškome tvarių pakavimo sprendimų visose savo įmonėse”.
Dar 2021 metais „Vičiūnų grupė“ bandė pritaikyti savo gaminiams kompostuojamą pakuotę, kurią panaudojus ji tam tikrose sąlygose suirtų ir virstų kompostu. Deja, bandymai nepasisekė, o pakuotė neturėjo reikiamų savybių maisto saugos reikalavimams užtikrinti. Pasaulio pakuočių gamintojai nenustoja ieškoti alternatyvių tvarių sprendimų, tuo tarpu atvėsintų ir šaldytų produktų gamintojai – „Vičiūnų grupė“ – pasirinko vystyti pakuotės medžiagos gražinimo perdirbimui kryptį. Pasirinktas tikslas – maksimaliai mažinti pakuotę ir plastiko kiekį pakuotėje ir ją keisti maksimaliai perdirbamomis medžiagomis.
Tam 2020–2023 metais buvo peržiūrėtos gaminamų produktų pakuotės ir vykdomi naudojamų pakavimo medžiagų bei pakuočių mažinimo projektai. Šių projektų metu buvo išsikeltas tikslas įvertinti pakuotės minimizavimo potencialą, užtikrinant maisto saugos ir kokybės reikalavimus. Vienoje „Vičiūnų grupės“ įmonių pavyko beveik dešimt procentų sumažinti vienkartinės į prekybą išleidžiamos pakuotės dydį ir daugiau nei penktadaliu sumažinti vienkartinės plastikinės pakuotės sunaudojimą.
„Galbūt skaičiai neatrodo milžiniški, tačiau įvertinus situaciją grupės mastu nauda aplinkai tikrai didelė, – teigia „Vičiūnų grupės“ pakuotės technologijos vadovas Darius Aužbikavičius. – Juk mes per metus supakuojame arti šimto tūkst. tonų šaldytų bei atvėsintų produktų, todėl toks pakuotės sumažinimas per metus leis atsisakyti didelio plastiko kiekio.“
2020–2023 metais pagrindinį dėmesį skyrę pakuotės optimizavimui, nuo 2024 metų „Vičiūnų grupė“ išsikėlė naujus tikslus. Iki 2025 metų pabaigos įmonių grupė sieks pakavimui naudoti tik 100 proc. sertifikuotas popierines pakuotes. Tiek projektuojant pakuotes, tiek parenkant naudojimui pakavimo medžiagas, bus siekiama, jog po panaudojimo jas būtų lengva surinkti, išrūšiuoti ir perdirbti. Iki 2025 metų pabaigos tikimasi, jog 85 proc. į rinką išleidžiamų pakuočių turi būti paruoštos tvariam perdirbimui.
„Vičiūnų“ įmonių grupė kasdien ieško vis naujų būdų gaminti, pakuoti ar transportuoti kuo tvariau, o savo klientams ir bičiuliams norime priminti, jog rinktumėtės prekes atsakingai, o pasirinkę – neužmirštumėte rūšiuoti ir taip padėti užbaigti tvarų ir ekologišką pakuotės gyvenimo ciklą.
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla – naujos galimybės žmonėms ir regionui
„Viči“ ir ASMI partnerystė: lietuviški surimio užkandžiai su Aliaskos kokybės ženklu jau mūsų parduotuvių lentynose
„Vičiūnų grupė“ žengia į JAV rinką – naujai įsteigta įmonė stiprina globalias ambicijas
„Vičiūnų grupė“ pradeda 100 milijonų eurų vertės lašišos perdirbimo komplekso statybą, taikosi į Europos penketuką
„Vičiūnų grupės“ tvarumo rezultatai: nuolat didėjantys pasiekimai bei dėmesys aplinkai
Surimis – nuo tradicijos iki inovacijos: stebinantys šių dienų skoniai ir formos
„Vičiūnų grupės” produkcija – tolimojoje Pietų Korėjoje
„Vičiūnų grupė“ dalyvauja didžiausioje pasaulyje maisto inovacijų parodoje „Sial Paris“
Jungtinės Karalystės parduotuvėse – naujas ir kitose rinkose nematytas „Vičiūnų“ produktas
Geriausios dirbtinio intelekto priemonės pagal kategorijas: DI asistentai (pokalbių robotai): ChatGPT, Claude, Gemini, DeepSeek, Grok Vaizdo įrašų kūrimas ir redagavimas:...
„Estoty Vilnius“ vykdomasis direktorius Arnoldas Žvinys Kas lemia įmonės sėkmę ilguoju laikotarpiu? Bene visi mini strategiją, inovacijas ar investicijas, tačiau...
Moksleivių atostogų metu daugelis dirbančių tėvų susiduria su iššūkiu, kaip mokykloje besimokantiems savo vaikams užtikrinti prasmingą laisvalaikį. Kol sprendimai viešojo...
Šiemet 6-ąjį gimtadienį švenčiantis inovacijų centras „ROCKIT“ skelbia ambicingą tikslą – dar aktyviau telkti startuolių bendruomenę, investuotojus ir viešąjį sektorių,...
Lietuvių startuolis „Hostinger“ pristato dirbtiniu intelektu (DI) grįstą naujienlaiškių kūrimo ir siuntimo įrankį „Hostinger Reach“. Jis padeda savarankiškai dirbantiems kūrėjams...
Atšilus orams, Lietuvos upes kasmet užplūsta aktyvaus laisvalaikio mėgėjai – kiekvieną sezoną tūkstančiai žmonių griebia irklus ir leidžiasi į nuotykius...
Lietuva iki 2050 metų siekia tapti klimatui neutralia valstybe ir naujos kartos pramonės centru. Tai reikalauja reikšmingos transformacijos tiek energetikos,...
„Caption“ antrus metus iš eilės organizuoja iniciatyvą, skatinančią vienai dienai visiškai atsitraukti nuo socialinių tinklų. Dalyvauti kviečiami visi Lietuvos gyventojai,...
Meteorologai prognozuoja, kad šiemet birželis ir vėl bus šiltesnis už vidurkį. Nors saulės spindulių išsiilgę gyventojai galės džiaugtis vasariškomis dienomis,...
Pastaraisiais metais investuotojai susiduria su vis didesniu neapibrėžtumu: nuo Donaldo Trumpo prekybos politikos pareiškimų iki stipriai svyruojančių finansų rinkų. Nors...