Sekite naujienas

Knygos

Vilniaus skoniai Vokietijoje: nauja kulinarinė knyga atskleidžia gurmaniškas sostinės paslaptis

L

Paskelbta

-

Šiomis savaitėmis Vilniaus vardas Vokietijoje skamba dažniau nei įprastai, atkreipdamas dėmesį į sostinės kulinarinį pasaulį. Vokietijoje gyvenanti lietuvių kilmės žurnalistė Denise Snieguolė Wachter pristatė naują receptų knygą „Vilnius“, kurios viršelyje puikuojasi šaltibarščių lėkštė, kviesdama skaitytojus į gurmanišką kelionę. Tradicinė balta mišrainė, žagarėliai ir kiti lietuviams puikiai pažįstami patiekalai sužavėjo Vokietijos gastronomijos pasaulio žvaigždes – autorei jie negaili pagyrų, o lietuviškai virtuvei žada šviesią ateitį. 

Reklama

Sostinės virtuvės ambasadoriai ir jų istorijos

Lietuviškų šaknų turinti autorė Denise Snieguolė Wachter savo naująją knygą dedikavo mamai Brigitai, kilusiai iš Vilniaus. Denise pasakoja, kad vaikystėje čia praleido daugybę vasarų – mieste, kuris ją sužavėjo savo ypatinga atmosfera. Spalvingo turgaus šurmulys, vaikiški nuotykiai ir močiutės gaminti patiekalai paliko neišdildomą įspūdį ir tapo įkvėpimu šiai knygai.

Knygoje autorė ne tik aprašo vilnietišką virtuvę su tradiciniais receptais ir jų šiuolaikinėmis interpretacijomis, bet ir pristato žinomiausius sostinės restoranus bei jų šefus. Vokiečių kalba išleistoje knygoje rasite receptus nuo tradicinės baltos mišrainės ir žagarėlių iki modernių vilnietiškos virtuvės kūrinių, tokių kaip Vilniaus burgeris ar „Panna cotta“ su kefyru ir gervuogėmis. Rašydama šią knygą, Denise kalbino restoranų „Džiaugsmas“, „Gaspars“, „Desertų klubas“, „Amandus“, „Fabrikėlis“, „14 Horses“ šefus bei „King and Mouse“, „Alaus bibliotekos“ ir „Nick and Nora“ įkūrėjus.

Vilnius – Europos gurmanų akiratyje


Rengdama knygą autorė bendradarbiavo su Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“: rinkdama medžiagą lankėsi Vilniaus gastronomijos pasaulio vietose – maisto turguose, restoranuose ir netgi Šaltibarščių festivalyje.

Agentūros vadovė Dovilė Aleksandravičienė pastebi, kad vis daugiau keliautojų renkasi patyrimines keliones, tarp kurių ypatingą vietą užima gastronominės patirtys: „Lietuvos ir Vilniaus maisto kultūra kyla į vis aukštesnį lygmenį – tai patvirtina ir šį pavasarį pasirodęs „Michelin“ gidas. Norint skatinti gastronominį turizmą, būtina puoselėti šalies maisto kultūrą, rūpintis jos autentiškumu ir reprezentacija. Džiaugiamės, kad žinia apie Vilnių kaip gurmaniškų patirčių miestą vis plačiau sklinda po Europą. Kasmet naujus turistų srautus pritraukia tokios šventės kaip Vilniaus šaltibarščių festivalis ar Lietuvos gastronomijos savaitė, kurios ne tik praturtina miestą kultūriškai, bet ir atneša didelę ekonominę naudą. Tikimės, kad ši knyga taip pat sudomins Europos turistus ir paskatins juos atrasti gurmaniškąjį Vilnių.“

carvertical VIN patikra

Knygai – Vokietijos žiniasklaidos dėmesys

Vasaros pabaigoje išleista knyga rugsėjį buvo pristatyta Vokietijos žiniasklaidai ir kulinarinei bendruomenei. Kartu su „Go Vilnius“ surengtuose pristatymuose Miunchene, Hamburge ir Berlyne dalyvavo kelios dešimtys didžiųjų Vokietijos žiniasklaidos kanalų atstovų, tarp jų ir garsusis TV laidos „Kitchen Impossible“ vedėjas Tim Malzer, dažnai vadinamas Vokietijos Jamie Oliveriu. Jis knygai bei jos autorei negailėjo komplimentų: „Su „Vilniumi“ Denise Snieguolė Wachter atverčia savo asmeninę lietuviškos virtuvės receptų knygą. Ji jaunatviška, moderni, tradicinė, kūrybinga ir kartu pažįstama. Virtuvė, kuri stebina, įkvepia ir pagaliau užima vietą, kurios nusipelnė.“

D. S. Wachter teigia, kad knygoje kėlė klausimą, kas iš tikrųjų yra Vilnius. „Jei mano knyga padės atsakyti į šį klausimą, labai džiaugsiuosi“, – sako autorė, kuri „Stern“ straipsnyje negaili komplimentų Lietuvos sostinei.


„Vilnius yra paslėptų istorijų, paslėptų talentų ir gastronominių lobių miestas. Čia rasite virtuvę, kuri dar nėra iki galo išmatuota ir papasakota. Netikėtų skonių ir ingredientų kupiną virtuvę. Čia vis dar jaučiama nauja pradžia, daug kas dar tik kuriama. Vilnius – tai vieta, kur iš tradicijų gimsta kažkas naujo, apie ką kalbės kulinarijos pasaulis“, – straipsnyje pasakoja D. S. Wachter.

Publikacijoje  kalbinami ir žymūs maisto kultūros atstovai, tarp jų – „Michelin“ žvaigždes pelnę šefai Vita Bartininkaitė iš restorano „Pas mus“ ir Tadas Eidukevičius iš „Demo“, taip pat ypatingais kepiniais garsėjanti Asta Petrus iš „Desertų klubo“.

Naujienos

Verslas3 val prieš

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla – naujos galimybės žmonėms ir regionui

„Vičiūnų grupė“ toliau nuosekliai plečia veiklą Lietuvoje – šalia jau veikiančių pajėgumų Plungėje pradėta naujos apie 100 mln. eurų vertės...

Verslas7 val prieš

Tyrimas: jau trečdalis Lietuvos vartotojų naudojasi dirbtiniu intelektu apsipirkdami, jų skaičius sparčiai auga

Trečdalis (32 proc.) lietuvių jau naudojasi dirbtinio intelekto įrankiais, kurie padeda jiems apsipirkimo metu. Maža to, fiksuojamas labai spartus gyventojų,...

Verslas1 d. prieš

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...

Verslas1 d. prieš

Pelningai 2024-uosius metus baigę Vilniaus šilumos tinklai įgyvendino strateginius projektus ir didino investicijas

2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...

Verslas2 d. prieš

„Hero“ projektas žingsnis po žingsnio artėja link finišo: patalpos jau įrengiamos pagal nuomininkų poreikius, vyksta aplinkotvarkos darbai

Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...

Ekspertai

Ekspertai2 d. prieš

Norintiems slysti „drifto“ trasose P. Petrauskas papasakojo apie lenktynininko kelią: „išėjimą į barą skaičiuodavau padangomis“

Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...

Ekspertai2 d. prieš

Apklausa: lietuviai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos, latviai ir estai – dėl maisto kainų

„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...

Ekspertai3 d. prieš

Ekspertas apie sukčių įžūlumą: „Mobiliojo ryšio operatorius to jūsų niekada neprašys“

Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...

Ekspertai1 savaitė prieš

Sukčiai internete kėsinasi ir į vaikus: ekspertas papasakojo, kaip apsisaugoti

Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...

Ekspertai1 savaitė prieš

Motociklų sezonas įsibėgėja: kodėl svarbu vairuoti atidžiau?

Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |