Paskelbta
1 metai prieš-
Rudeniui įpusėjus, tikru galvosūkiu neretai tampa klausimas, kaip tinkamai panaudoti užsiaugintas ar nusipirktas bulves, morkas, pomidorus, moliūgus bei kitas derliaus gėrybes. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo sumanią išeitį – iš šių daržovių pasigaminti trintas sriubas. Jų teigimu, toks patiekalas yra be galo gardus, sotus, kupinas organizmui būtinųjų naudingųjų medžiagų ir ypač draugiškas piniginei. Tačiau, pasak „Maximos“ kulinarijos ekspertų, trintų sriubų gamybai gali būti naudojami ne tik tradiciniai, bet ir visiškai netikėti ingredientai, kuriuos ir kviečiama išbandyti, vadovaujantis originaliais, iki šiol mažai kam žinomais receptais.
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako – rudenį dažną lydį intensyvi rutina bei daugybė atsakomybių, todėl šiuo metu virtuvėje norisi suktis greitai ir be didesnių rūpesčių. Be to, jos teigimu, racionaliai planuoti savo išlaidas yra daugelio prioritetas.
„Dėl to apgalvoti mitybos sprendimai yra svarbūs kiekvienam. Vienas iš jų – gamintis maistą, kuris paruošiamas be didesnių iššūkių, yra sveikas, maistingas, ekonomiškas ir gali būti suvalgomas ne vienu kartu. Tokios yra trintos sriubos. Jos ir sočios, ir išverdamos per trumpą laiką, o, tinkamai laikant, mėgautis patiekalu galima ilgiau. Svarbu paminėti, kad trintos sriubos taip pat labai draugiškos piniginei. Tačiau, svarbiausia, jos atsako į kasmet kylantį esminį klausimą – kaip sunaudoti gausų rudens derlių, kad pastarojo nereiktų išmesti“, – pažymi E. Dapkienė.
Visgi, priduria „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, trintos sriubos, net ir turėdamos daugybę privalumų, virtuvėje dominuoja ne visada. To priežastis – įpratimas patiekalą gaminti iš tradicinių ingredientų. Tačiau, pabrėžia pašnekovė, trintos sriubos suteikia tokią kulinarinę laisvę ir gali taip pažadinti vaizduotę, kad virtuvės karalienės karūnos nenusiims ilgam.
„Šis patiekalas ir yra žavingas savo paprastumu. Jį gaminti galima iš pačių įvairiausių daržovių, o kiekviena jų suteikia savitą skonį, tekstūrą, aromatą bei naudą. Todėl trintos sriubos verdamos ne tik iš bulvių, moliūgų, pomidorų ar morkų. Eksperimentuoti galima ir su valgomaisiais batatais, žirneliais, kalafiorais, burokėliais, brokoliais, netgi lašiša ar jautiena. Taip pat gamybai puikiai tinka cukinijos, salierai, špinatai, įvairūs sūriai, riešutai. Dėl to trinta sriuba ir yra tokia unikali – ją išvirti galima beveik iš visko“, – apie milžinišką patiekalo kulinarinį potencialą kalba B. Baratinskaitė.
Tačiau, pasak jos, svarbu atsiminti kelias patiekalo paruošimo taisykles. Viena jų – tinkamas daržovių virimas. B. Baratinskaitė pabrėžia – trintos sriubos ingredientai turėtų būti sudėti jau į verdantį vandenį, mat taip išsaugo daugiau maistingumo ir naudingųjų medžiagų.
„Patartina ir daržovių nepervirti, antraip jos praras ne tik savo tekstūrą, bet ir skonį. Sriubą patariama pradėti trinti dar tuomet, kai daržo gėrybės yra kietesnės. Tuomet jos suminkštės natūraliai, o ne taps koše. Kitas patarimas – sriubą sutrinti su rieke supjaustytos duonos. Šią gudrybę žino tik nedaugelis. Duona užtikrins dar didesnį tirštumą be jokių nepageidaujamų gumulėlių“, – tikina „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.
Ta proga pašnekovė kviečia išbandyti keletą receptų, kurie į patiekalą paskatins pažvelgti visiškai naujomis akimis.
Reikės: 600 g cukinijų, 1 svogūno, 1 avokado, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, pusės žaliosios citrinos, 2 kubelių ekologiško daržovių sultinio, vienos šviežių čiobrelių šakelės, 3 vištienos filė gabaliukų, 2 valgomųjų šaukštų smulkintų lazdyno riešutų, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų, 1 valgomojo šaukšto smulkintų šviežių vaistinių šalavijų.
Pirmiausia, puode įkaitinkite aliejų, pakepkite smulkintą svogūną, tada įdėkite česnaką, vėliau – cukiniją, tada – čiobrelio šakelę. Įpilkite vandens, sudėkite sultinio kubelius, gerai išmaišykite, kad pastarieji ištirptų. Šiek tiek pavirkite. Tuomet į trintuvą sudėkite paruoštą avokadą, supilkite sultinį, įspauskite citrinos sulčių, pagardinkite druska ir pipirais.
Dabar ruoškite vištieną. Ją pakepkite, įdėkite druskos, pipirų, riešutus, šalavijus. Vėliau vištienos bei riešutų pagardą dėkite ant sriubos ir mėgaukitės.
„Šis patiekalas unikalus savo skirtingų ingredientų gausa. Jie sriubai suteikia išskirtinį skonį, tekstūrą, kvapą. Labai svarbus akcentas yra avokadai, kurių žalia spalva ypač žadina apetitą. Tuo tarpu lazdyno riešutai šioje sriuboje yra visiškai netikėtas, tačiau labai maistingas bei gardus pasirinkimas“, – tikina B. Baratinskaitė.
Reikės: pusės kilogramo saldžiųjų bulvių, 2 didesnių morkų, 1 svogūno, arbatinio šaukštelio šviežio tarkuoto imbiero, šlakelio alyvuogių aliejaus, 1 kubelio ekologiško daržovių sultinio, žiupsnelio druskos, pipirų, kario ir maltų aitriųjų paprikų, stiklinės kokosų pieno, šiek tiek citrinos sulčių, mėgstamos duonos, ožkų sūrio ir pistacijų, pusės granato.
Supjaustykite svogūnus, sutarkuokite morkas, kubeliais supjaustykite saldžiąsias bulves – viską kepkite keptuvėje apie 7 minutes. Sudėkite imbierą, paprikas, dar pakepkite apie porą minučių. Tada viską – į puodą, užpilkite kokosų pienu. Tuomet įdėkite sultinio kubelį, užvirkite, leiskite daržovėms suminkštėti. Puode trintuvu sutrinkite sriubą iki vientisos konsistencijos, įdėkite supjaustytą duoną, trinkite toliau. Pagardinkite druska, pipirais, įspauskite citrinos sulčių, įberkite kario. Sriubą supilstykite į lėkštes, pagardinkite granato sėklomis, smulkintomis pistacijomis ir ožkų sūriu. Skanaus!
„Kadangi trintos sriubos suteikia visišką laisvę improvizacijai, patiekalą galima gaminti labai skirtingais būdais. Pavyzdžiui, šis receptas yra įkvėptas Maroko virtuvės, tačiau paruoštas kitaip, nei įprasta. Tik viena išlieka nepakitę – tai nepaprastas, šarmingas bei į tikrą kulinarinę kelionę kviečiantis sriubos skonis, kurį tikrai rekomenduočiau išbandyti“, – siūlo „Maximos“ maisto ekspertė.
Maisto ekspertė dalijasi nesudėtingais ir nebrangiais želė desertų receptais – kartą paragavus, norėsis pakartoti
Velykų stalo repeticija: ekspertė pataria, kaip nesudėtingai ir nebrangiai paruošti skirtingų rūšių mėsą
„Maximos“ pirkėjai buvo dosnūs: „Maisto bankui“ paaukota arti 100 tūkst. maisto produktų
„Maxima“ kviečia ruoštis Velykoms: kuo žada nustebinti pirkėjus net mažiausiose parduotuvėse?
Šalia Klaipėdos prasideda naujo „Maxima“ prekybos centro statybos: investuos 3,2 mln. eurų
Šiltnamio enciklopedija: patarimai, kaip tinkamai pasiruošti šiltajam sezonui
Dovanų verslas turi perspektyvas. Gan nemaža konkurencija, bei yra susiformavęs pirkėjų ratas. Per metus turime daug švenčių, plius gimtadieniai ir...
Nuo praėjusių metų Vyriausybės nutarimu savivaldybių valdomoms įmonėms (SVĮ) įtvirtinta prievolė teikti informaciją apie vykdomus specialiuosius įpareigojimus ir atskirti jų...
Šią savaitę „Apple“ nudžiugino savo klientus išleisdama ilgai lauktą „iOS 16.4“ atnaujinimą. Naujoji programinės įrangos versija pasižymi ne tik svarbiais...
Finansinių technologijų startuolis „HeavyFinance“ gavo 3 mln. Eur investiciją. Į bendrovę šiame investicijų etape investavo rizikos kapitalo fondų valdytoja „Practica...
Nors pasaulinė pandemija jau nebekelia papildomų rūpesčių verslo sektoriuje, tačiau atsiradusios alternatyvos įprastam darbui ofise nelinkusios trauktis. Nuotolinis darbas vis...
Įvertinęs pirmosios autonominės parduotuvės sėkmę, prekybos tinklas „Iki“, kartu su startuoliu „Pixevia“, atidarė antrąją autonominę parduotuvę Lietuvoje. „IKI Express 24/7“...
Daugelis svajoja mesti nemėgstamą darbą ir sukurti sėkmingą verslą, kasdien mėgautis veikla, kuri teikia vidinį pasitenkinimą. Juvelyrikos studijos „Indivi“ įkūrėjai...
Augantis susidomėjimas kanapių produktais – užkandžiais, CBD aliejumi ir net vitaminais keturkojams paskatino du draugus, Ernest Milevskij ir Rytį Ragauską,...
Šiuolaikiniame pasaulyje daugelis žmonių skuba ir ieško patogumo bene visose sferose. Ne išimtis ir maistas bei kasdienės prekės. Ne visi...
Šiuolaikiniame pasaulyje vis daugiau žmonių, o ypač jaunų, susiduria su sudėtingais paskolų klausimais. Ne visi žmonės gali patys lengvai rasti...
Kava yra viena iš sparčiausiai augančių rinkų pasaulyje. Kiekvienas, kuris galvoja apie savo pirmojo verslo atidarymą, pradeda galvoti apie šią...
Pats verslas gana paprastas, nebrangus ir suprantamas , turi nedaug konkurentų, nes idėja palyginti nauja. Net ir atsiradus konkurencijai, ji...
Verslas darbuotojams, dirbantiems nekvalifikuotą darbą, yra bene vienas seniausių verslų. Prisiminkite piramidžių statybą, kur dalyvavo ne tik vergai, bet ir...
Verslo esmė – pigiai nusipirkti šokoladą, išlydyti jį į skirtingas figūras, nuspalvinti ir parduoti su 500% pelnu. Tai tikri rodikliai,...
Sezoninis verslas – tai verslas, kurio pelnas labai priklauso nuo metų laiko, todėl pagrindinis jo tikslas – maksimaliai padidinti pajamas...