Paskelbta
9 mėn. prieš-
Rudeniui įpusėjus, tikru galvosūkiu neretai tampa klausimas, kaip tinkamai panaudoti užsiaugintas ar nusipirktas bulves, morkas, pomidorus, moliūgus bei kitas derliaus gėrybes. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo sumanią išeitį – iš šių daržovių pasigaminti trintas sriubas. Jų teigimu, toks patiekalas yra be galo gardus, sotus, kupinas organizmui būtinųjų naudingųjų medžiagų ir ypač draugiškas piniginei. Tačiau, pasak „Maximos“ kulinarijos ekspertų, trintų sriubų gamybai gali būti naudojami ne tik tradiciniai, bet ir visiškai netikėti ingredientai, kuriuos ir kviečiama išbandyti, vadovaujantis originaliais, iki šiol mažai kam žinomais receptais.
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako – rudenį dažną lydį intensyvi rutina bei daugybė atsakomybių, todėl šiuo metu virtuvėje norisi suktis greitai ir be didesnių rūpesčių. Be to, jos teigimu, racionaliai planuoti savo išlaidas yra daugelio prioritetas.
„Dėl to apgalvoti mitybos sprendimai yra svarbūs kiekvienam. Vienas iš jų – gamintis maistą, kuris paruošiamas be didesnių iššūkių, yra sveikas, maistingas, ekonomiškas ir gali būti suvalgomas ne vienu kartu. Tokios yra trintos sriubos. Jos ir sočios, ir išverdamos per trumpą laiką, o, tinkamai laikant, mėgautis patiekalu galima ilgiau. Svarbu paminėti, kad trintos sriubos taip pat labai draugiškos piniginei. Tačiau, svarbiausia, jos atsako į kasmet kylantį esminį klausimą – kaip sunaudoti gausų rudens derlių, kad pastarojo nereiktų išmesti“, – pažymi E. Dapkienė.
Visgi, priduria „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, trintos sriubos, net ir turėdamos daugybę privalumų, virtuvėje dominuoja ne visada. To priežastis – įpratimas patiekalą gaminti iš tradicinių ingredientų. Tačiau, pabrėžia pašnekovė, trintos sriubos suteikia tokią kulinarinę laisvę ir gali taip pažadinti vaizduotę, kad virtuvės karalienės karūnos nenusiims ilgam.
„Šis patiekalas ir yra žavingas savo paprastumu. Jį gaminti galima iš pačių įvairiausių daržovių, o kiekviena jų suteikia savitą skonį, tekstūrą, aromatą bei naudą. Todėl trintos sriubos verdamos ne tik iš bulvių, moliūgų, pomidorų ar morkų. Eksperimentuoti galima ir su valgomaisiais batatais, žirneliais, kalafiorais, burokėliais, brokoliais, netgi lašiša ar jautiena. Taip pat gamybai puikiai tinka cukinijos, salierai, špinatai, įvairūs sūriai, riešutai. Dėl to trinta sriuba ir yra tokia unikali – ją išvirti galima beveik iš visko“, – apie milžinišką patiekalo kulinarinį potencialą kalba B. Baratinskaitė.
Tačiau, pasak jos, svarbu atsiminti kelias patiekalo paruošimo taisykles. Viena jų – tinkamas daržovių virimas. B. Baratinskaitė pabrėžia – trintos sriubos ingredientai turėtų būti sudėti jau į verdantį vandenį, mat taip išsaugo daugiau maistingumo ir naudingųjų medžiagų.
„Patartina ir daržovių nepervirti, antraip jos praras ne tik savo tekstūrą, bet ir skonį. Sriubą patariama pradėti trinti dar tuomet, kai daržo gėrybės yra kietesnės. Tuomet jos suminkštės natūraliai, o ne taps koše. Kitas patarimas – sriubą sutrinti su rieke supjaustytos duonos. Šią gudrybę žino tik nedaugelis. Duona užtikrins dar didesnį tirštumą be jokių nepageidaujamų gumulėlių“, – tikina „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.
Ta proga pašnekovė kviečia išbandyti keletą receptų, kurie į patiekalą paskatins pažvelgti visiškai naujomis akimis.
Reikės: 600 g cukinijų, 1 svogūno, 1 avokado, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, pusės žaliosios citrinos, 2 kubelių ekologiško daržovių sultinio, vienos šviežių čiobrelių šakelės, 3 vištienos filė gabaliukų, 2 valgomųjų šaukštų smulkintų lazdyno riešutų, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų, 1 valgomojo šaukšto smulkintų šviežių vaistinių šalavijų.
Pirmiausia, puode įkaitinkite aliejų, pakepkite smulkintą svogūną, tada įdėkite česnaką, vėliau – cukiniją, tada – čiobrelio šakelę. Įpilkite vandens, sudėkite sultinio kubelius, gerai išmaišykite, kad pastarieji ištirptų. Šiek tiek pavirkite. Tuomet į trintuvą sudėkite paruoštą avokadą, supilkite sultinį, įspauskite citrinos sulčių, pagardinkite druska ir pipirais.
Dabar ruoškite vištieną. Ją pakepkite, įdėkite druskos, pipirų, riešutus, šalavijus. Vėliau vištienos bei riešutų pagardą dėkite ant sriubos ir mėgaukitės.
„Šis patiekalas unikalus savo skirtingų ingredientų gausa. Jie sriubai suteikia išskirtinį skonį, tekstūrą, kvapą. Labai svarbus akcentas yra avokadai, kurių žalia spalva ypač žadina apetitą. Tuo tarpu lazdyno riešutai šioje sriuboje yra visiškai netikėtas, tačiau labai maistingas bei gardus pasirinkimas“, – tikina B. Baratinskaitė.
Reikės: pusės kilogramo saldžiųjų bulvių, 2 didesnių morkų, 1 svogūno, arbatinio šaukštelio šviežio tarkuoto imbiero, šlakelio alyvuogių aliejaus, 1 kubelio ekologiško daržovių sultinio, žiupsnelio druskos, pipirų, kario ir maltų aitriųjų paprikų, stiklinės kokosų pieno, šiek tiek citrinos sulčių, mėgstamos duonos, ožkų sūrio ir pistacijų, pusės granato.
Supjaustykite svogūnus, sutarkuokite morkas, kubeliais supjaustykite saldžiąsias bulves – viską kepkite keptuvėje apie 7 minutes. Sudėkite imbierą, paprikas, dar pakepkite apie porą minučių. Tada viską – į puodą, užpilkite kokosų pienu. Tuomet įdėkite sultinio kubelį, užvirkite, leiskite daržovėms suminkštėti. Puode trintuvu sutrinkite sriubą iki vientisos konsistencijos, įdėkite supjaustytą duoną, trinkite toliau. Pagardinkite druska, pipirais, įspauskite citrinos sulčių, įberkite kario. Sriubą supilstykite į lėkštes, pagardinkite granato sėklomis, smulkintomis pistacijomis ir ožkų sūriu. Skanaus!
„Kadangi trintos sriubos suteikia visišką laisvę improvizacijai, patiekalą galima gaminti labai skirtingais būdais. Pavyzdžiui, šis receptas yra įkvėptas Maroko virtuvės, tačiau paruoštas kitaip, nei įprasta. Tik viena išlieka nepakitę – tai nepaprastas, šarmingas bei į tikrą kulinarinę kelionę kviečiantis sriubos skonis, kurį tikrai rekomenduočiau išbandyti“, – siūlo „Maximos“ maisto ekspertė.
Verslo gigantai kviečia stoti į kovą su maisto švaistymu ir sutaupyti
Maisto ekspertai: šaltiena – lietuviškas supermaistas
„Maximos“ parduotuvės prieš šv. Velykas dirbs ilgiau
Dvi savaitės karantino: kaip pasikeitė mūsų apsipirkimo įpročiai?
„Maxima“ skiria 10 000 eurų vertės kuponų iniciatyvai „Stiprūs kartu“
„Maximoje“ pradedama speciali paramos akcija maisto stokojantiems žmonėms
Pirmaujanti namų sveikatos platforma „Birdie“ siekia suteikti daugiau asmeninio aprūpinimo pagyvenusiems žmonėms patogiai jų namuose. Startuolis ką tik surinko papildomus...
Šiandien „Snapchat“ oficialiai pristatė mokamą prenumeratos planą „Snapchat +“, kuris pasiūlys išskirtinių funkcijų, tokių kaip galimybė pakeisti programos piktogramą ir...
„Gmail“ dabar pristato naują vartotojo sąsają, kurios šoninėje srityje pagal numatytuosius nustatymus bus rodomos „Chat“ ir „Meet“ skiltys. „Google“ pristatė...
Vyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtiems Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimams, kurie iš esmės pagerins sąlygas augančioms bendrovėms pritraukti investicijas,...
Karantinas daugumai verslininkų sukėlė iššūkių ir ne vienam teko perdėlioti savo verslo planus. Taip nutiko ir Alytaus bendradarbystės centro „Spiečius“...
Alytaus „Spiečiaus“ – „Verslios Lietuvos“ bendradarbystės centro, skirto smulkaus ir vidutinio verslo atstovams – narį Tomą Kupetį sunku įsprausti į...
„Mes kelią randame, arba jį sukuriame“, – drąsiai ir užtikrintai skelbia viena iš didžiausių krovinių gabenimo ir ekspedijavimo bendrovių Lietuvoje,...
„Jaukumo prieskoniai“ – intriguojantis ir įdomus pavadinimas, po kuriuo slypi prieš keletą metų sukurtas stilingos ir patogios mados prekinis ženklas....
Virtualios realybės arenos Tauragėje įkūrėjas ir naujo socialinio projekto „Partizanų paslaptys“ vykdytojas Vytautas Merkelis atvirauja, kad pandemija užklupo netikėtai ir...
Panevėžyje visai neseniai atgimė legendinis didžiausio spalvotų kineskopų gamintojo Baltijos šalyse „Ekranas“ pastatas. Nuo šiol čia – modernios logistikos, sandėliavimo...
Atėjus vasarai dažnai išauga ir mūsų išlaidos, tad ne vienas susimąsto, kaip būtų galima papildomai užsidirbti. Šiandien galimybių itin daug:...
Socialinių tinklų konsultantas – nauja ir vis populiarėjanti profesija, tačiau ne kiekvienas išdrįsta imtis šio darbo, o gal nežino, kur...
Ar verslas gali būti kūrybiškas? Tikrai taip. Būtent bene daugiausiai kūrybos ir originalių idėjų reikalaujantis verslas – papuošalų gamyba. Šiuolaikiniame...
Vestuvės – bene viena svarbiausių ir įsimintiniausių švenčių kiekvieno žmogaus gyvenime. Kiekviena būsima šeima, santuokos dieną patiria nemažai streso, įtampos...
Daugelis geriausių 2022 m. smulkiojo verslo idėjų yra susijusios su internetiniu verslo modeliu. Pasirinkite verslo idėją, kurią išmanote ir kuri...