Paskelbta
8 mėnesiai prieš-
Mėsainiai su augaline „mėsa“, 3D spausdintuvu atspausdinta žuvis ar sausainiai iš vabzdžių – maisto inovacijos šiandien vystosi kaip niekada sparčiai. Ekspertai pastebi, kad alternatyvių baltymų produktų tik daugės – mokslininkai jau kurį laiką tobulina „mėsos“ auginimo procesą laboratorijose ir ieško kitų alternatyvų, kurios sumažintų resursų poreikį gyvulininkystėje, prisidėtų prie gyvūnų gerovės ir mažintų poveikį klimatui.
„Skaičiuojama, kad 2050 metais Žemėje gyvens apie 10 milijardų žmonių – augant pasaulio populiacijai ir didėjant mėsos bei baltymų poreikiui inovatyvūs sprendimai maisto sektoriuje tampa būtinybe. Laboratorijose auginama „mėsa“, spausdinami maisto produktai, dumblių ar net fermentuotų mikroorganizmų baltymai – visa tai yra ateities maistas, kuris padės spręsti globalias problemas: taupys išteklius bei mažins šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, užtikrins, kad sveika mityba būtų prieinama kiekvienam“, – sako Teresė Škutaitė, Inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ grupės vadovė.
Auga susidomėjimas augaline mityba
Tarp verslų kuriančių inovatyvius produktus baltymų srityje – ir startuolis „UpCircld Kitchen“, gėrimų ir maisto pramonės šalutinius produktus paverčiantis vertingų maistinių medžiagų šaltiniais. Pavyzdžiui, įmonės pirmasis produktas „BrewBites“ alaus daryklose naudotus grūdus padaro baltymų šaltiniu.
„Idėja įkurti šį startuolį gimė iš meilės maisto inovacijoms ir tvarumui. Po to, kai Danijoje dirbau su projektu, kuris kavos tirščius pavertė kosmetikos ar maisto ingredientais, supratau, kad panaši koncepcija gali puikiai veikti ir Vokietijoje, kurioje gaminamas didžiausias Europoje kiekis alaus.
Alaus gamybos proceso metu atsiranda didžiuliai kiekiai šalutinių produktų – panaudotų grūdų – kurie dažnai tiesiog išmetami. Matydamos didelį potencialą kartu su studijų drauge nusprendėme surasti sprendimą, kuris ne tik sumažintų atliekas, bet taip pat sukurtų maistingus bei skanius „protingus proteinus“. Taip ir gimė „UpCircld Kitchen“ ir pirmasis mūsų produktas „Brew Bites“, – dalijasi Monika Černiauskaitė, startuolio bendraįkūrėja.
Jos teigimu, „UpCircld Kitchen“ sprendžia dvi opias problemas – maisto švaistymą ir resursų neefektyvumą.
„Šiandien pasaulyje stebime didžiulį susidomėjimą augalinės kilmės produktais, vis labiau populiarėja fleksitarinės mitybos, t. y., lankstaus vegetarizmo, modelis. Pastebime, kad žmonės nori valgyti sveikiau ir tvariau, bet tuo pačiu metu mėgautis mėsiškais skoniais – tvarios mėsos alternatyvos pamažu tampa vis populiaresnės. Manome, kad ateityje inovatyvūs baltymų šaltiniai ir šalutinių produktų panaudojimas taps norma ir jei norime būti šio judėjimo priešakyje, maisto pramonė tiesiog privalo prisitaikyti“, – sako M. Černiauskaitė.
Šiuo metu įmonės veikla yra vykdoma Vokietijoje – šalyje, kuri, anot M. Černiauskaitės, yra puiki startinė vieta, atsižvelgiant į jos alaus kultūrą ir maisto gamybos apimtis. Tačiau ateities planuose – plėtra į kitus Europos regionus, nes inovatyvių produktų potencialas yra milžiniškas.
Inovatyvūs maisto produktai – ir Lietuvoje
Startuolio sukurtų naujos kartos alternatyvių baltymų produktų bus galima paragauti ir Lietuvoje – spalio 3 dieną Inovacijų agentūra kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija sostinės gyventojus ir svečius kvies į inovatyvaus maisto degustaciją. Jos metu taip pat vyks ir diskusija, per kurią Monika bei kiti inovatyvaus maisto kūrėjai papasakos apie ateities produktų ypatumus.
Renginyje maistą iš inovatyvių produktų, sukurtų perdirbant pramonines maisto atliekas, naudojant grybų fermentacijos metodą, gamins augalinio maisto šefas Edvinas Černiauskas.
„Mano tikslas – gaminti maistingus, vizualiai patrauklius patiekalus, kurie ne tik atitiktų šiuolaikinius maisto standartus, bet ir keistų suvokimą apie augalinę mitybą. Dažnai žmonės, paragavę mano gaminamo maisto, nė neįtaria, kad tai – augalinis patiekalas. Jau dabar akivaizdu, kad ateityje inovatyvūs maisto pramonės sprendimai, derinantys tvarumą su aukšta maistine verte bei kokybe, taps neatsiejama mūsų kasdienio raciono dalimi“, – sako E. Černiauskas ir tikisi, kad spalio 3 dieną vyksiančio renginio metu susirinkusieji patys galės įvertinti, kodėl ateityje vartosime daugiau augalinės kilmės produktų.
Inovatyvaus maisto degustacija yra didžiausio Lietuvoje startuolių renginio „Startup Fair“ dalis. Norint jame dalyvauti, būtina išankstinė registracija iki rugsėjo 30 dienos.
Vienkartinis plastikas – ilgalaikės pasekmės: kur slypi tikroji problema?
Ateities keliai ir infrastruktūra: kaip judėsime tvarumo link?
Ateities miestai: kokios medžiagos ir technologijos juos pavers realybe?
Neįtikėtina inovacija: Lietuva atrado būdą kurti statybines medžiagas iš atliekų
Ultragarso technologijos iš Lietuvos sparčiai plinta pasaulyje: nuo idėjos iki pramoninio pritaikymo.
Lietuvos pramonė per 4 metus švariosioms technologijoms pritraukė 376 mln. eurų investicijų
Esame pirmojo CO2 surinkimo projekto Baltijos šalyse dalimi: mažinsime pramonės taršą Europoje
Lietuviai sukūrė sprendimą klimato kaitai ir triukšmo taršai: tokia technologija – vienintelė pasaulyje
Lietuviai sukūrė sprendimą klimato kaitai ir triukšmo taršai: tokia technologija – vienintelė pasaulyje
Nuo 2025 m. gegužės 1 d. visi verslai, kurie savo veikloje privalo naudoti kasos aparatus, turi teikti kvitų duomenis į...
Svarstant apie naujo būsto įsigijimą, gyventojai dažnai daug dėmesio skiria būsto plotui, kainai ar vaizdui pro langą, tačiau pamiršta vieną...
Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...
„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...
Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...
Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...