Paskelbta
1 metai prieš-
Mėsainiai su augaline „mėsa“, 3D spausdintuvu atspausdinta žuvis ar sausainiai iš vabzdžių – maisto inovacijos šiandien vystosi kaip niekada sparčiai. Ekspertai pastebi, kad alternatyvių baltymų produktų tik daugės – mokslininkai jau kurį laiką tobulina „mėsos“ auginimo procesą laboratorijose ir ieško kitų alternatyvų, kurios sumažintų resursų poreikį gyvulininkystėje, prisidėtų prie gyvūnų gerovės ir mažintų poveikį klimatui.
„Skaičiuojama, kad 2050 metais Žemėje gyvens apie 10 milijardų žmonių – augant pasaulio populiacijai ir didėjant mėsos bei baltymų poreikiui inovatyvūs sprendimai maisto sektoriuje tampa būtinybe. Laboratorijose auginama „mėsa“, spausdinami maisto produktai, dumblių ar net fermentuotų mikroorganizmų baltymai – visa tai yra ateities maistas, kuris padės spręsti globalias problemas: taupys išteklius bei mažins šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, užtikrins, kad sveika mityba būtų prieinama kiekvienam“, – sako Teresė Škutaitė, Inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ grupės vadovė. Europos ūkininkai augina sveiką maistą
Auga susidomėjimas augaline mityba
Tarp verslų kuriančių inovatyvius produktus baltymų srityje – ir startuolis „UpCircld Kitchen“, gėrimų ir maisto pramonės šalutinius produktus paverčiantis vertingų maistinių medžiagų šaltiniais. Pavyzdžiui, įmonės pirmasis produktas „BrewBites“ alaus daryklose naudotus grūdus padaro baltymų šaltiniu.
„Idėja įkurti šį startuolį gimė iš meilės maisto inovacijoms ir tvarumui. Po to, kai Danijoje dirbau su projektu, kuris kavos tirščius pavertė kosmetikos ar maisto ingredientais, supratau, kad panaši koncepcija gali puikiai veikti ir Vokietijoje, kurioje gaminamas didžiausias Europoje kiekis alaus.
Alaus gamybos proceso metu atsiranda didžiuliai kiekiai šalutinių produktų – panaudotų grūdų – kurie dažnai tiesiog išmetami. Matydamos didelį potencialą kartu su studijų drauge nusprendėme surasti sprendimą, kuris ne tik sumažintų atliekas, bet taip pat sukurtų maistingus bei skanius „protingus proteinus“. Taip ir gimė „UpCircld Kitchen“ ir pirmasis mūsų produktas „Brew Bites“, – dalijasi Monika Černiauskaitė, startuolio bendraįkūrėja.
Jos teigimu, „UpCircld Kitchen“ sprendžia dvi opias problemas – maisto švaistymą ir resursų neefektyvumą. ILTE finansuos maisto biotechnologijos pramonės projektą
„Šiandien pasaulyje stebime didžiulį susidomėjimą augalinės kilmės produktais, vis labiau populiarėja fleksitarinės mitybos, t. y., lankstaus vegetarizmo, modelis. Pastebime, kad žmonės nori valgyti sveikiau ir tvariau, bet tuo pačiu metu mėgautis mėsiškais skoniais – tvarios mėsos alternatyvos pamažu tampa vis populiaresnės. Manome, kad ateityje inovatyvūs baltymų šaltiniai ir šalutinių produktų panaudojimas taps norma ir jei norime būti šio judėjimo priešakyje, maisto pramonė tiesiog privalo prisitaikyti“, – sako M. Černiauskaitė.
Šiuo metu įmonės veikla yra vykdoma Vokietijoje – šalyje, kuri, anot M. Černiauskaitės, yra puiki startinė vieta, atsižvelgiant į jos alaus kultūrą ir maisto gamybos apimtis. Tačiau ateities planuose – plėtra į kitus Europos regionus, nes inovatyvių produktų potencialas yra milžiniškas. Neįtikėtinas „Iki“ komandos papildymas: šefai Liutauras Čeprackas, Dainius Špakauskas ir Julija Steponavičiūtė-Vosylė jungiasi – kas laukia mūsų parduotuvėse?
Inovatyvūs maisto produktai – ir Lietuvoje
Startuolio sukurtų naujos kartos alternatyvių baltymų produktų bus galima paragauti ir Lietuvoje – spalio 3 dieną Inovacijų agentūra kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija sostinės gyventojus ir svečius kvies į inovatyvaus maisto degustaciją. Jos metu taip pat vyks ir diskusija, per kurią Monika bei kiti inovatyvaus maisto kūrėjai papasakos apie ateities produktų ypatumus.
Renginyje maistą iš inovatyvių produktų, sukurtų perdirbant pramonines maisto atliekas, naudojant grybų fermentacijos metodą, gamins augalinio maisto šefas Edvinas Černiauskas. Tobula Valentino diena namuose? Išbandyk šias 2 viliojančias idėjas
„Mano tikslas – gaminti maistingus, vizualiai patrauklius patiekalus, kurie ne tik atitiktų šiuolaikinius maisto standartus, bet ir keistų suvokimą apie augalinę mitybą. Dažnai žmonės, paragavę mano gaminamo maisto, nė neįtaria, kad tai – augalinis patiekalas. Jau dabar akivaizdu, kad ateityje inovatyvūs maisto pramonės sprendimai, derinantys tvarumą su aukšta maistine verte bei kokybe, taps neatsiejama mūsų kasdienio raciono dalimi“, – sako E. Černiauskas ir tikisi, kad spalio 3 dieną vyksiančio renginio metu susirinkusieji patys galės įvertinti, kodėl ateityje vartosime daugiau augalinės kilmės produktų.
Inovatyvaus maisto degustacija yra didžiausio Lietuvoje startuolių renginio „Startup Fair“ dalis. Norint jame dalyvauti, būtina išankstinė registracija iki rugsėjo 30 dienos. „Citadele“ bankas ir „Green Genius“ sutarė dėl 6,9 mln. eurų vertės inovatyvaus baterijų projekto statybos finansavimo
Vienkartinis plastikas – ilgalaikės pasekmės: kur slypi tikroji problema?
Ateities keliai ir infrastruktūra: kaip judėsime tvarumo link?
Ateities miestai: kokios medžiagos ir technologijos juos pavers realybe?
Neįtikėtina inovacija: Lietuva atrado būdą kurti statybines medžiagas iš atliekų
Ultragarso technologijos iš Lietuvos sparčiai plinta pasaulyje: nuo idėjos iki pramoninio pritaikymo.
Lietuvos pramonė per 4 metus švariosioms technologijoms pritraukė 376 mln. eurų investicijų
Esame pirmojo CO2 surinkimo projekto Baltijos šalyse dalimi: mažinsime pramonės taršą Europoje
Lietuviai sukūrė sprendimą klimato kaitai ir triukšmo taršai: tokia technologija – vienintelė pasaulyje
Lietuviai sukūrė sprendimą klimato kaitai ir triukšmo taršai: tokia technologija – vienintelė pasaulyje
Didžiausias Baltijos šalyse ir Suomijoje greitojo aptarnavimo restoranų tinklas „Hesburger“ tęsia plėtrą Lietuvoje ir atidaro naują restoraną Garliavoje, Kauno rajone,...
Pasaulinės korporacijos jau atvirai kalba apie tai, kiek darbo vietų bus panaikinta dėl dirbtinio intelekto (DI). Skaičiuojama, kad jei „Microsoft“...
Vakar Vilniuje, Ozo g. 10A, įvyko oficialus pirmojo Lietuvoje BYD automobilių salono atidarymas. Šis renginys neapsiribojo vien automobilių bei salono...
Komentuoja Justinas Muleika, „GF banko“ generalinis direktorius Lietuvos banko duomenimis, per pirmuosius penkis šių metų mėnesius vartojimo paskolų buvo išduota...
Lietuvoje beveik trečdalis šeimų gyvena nuomojamame būste, o daugelis jų svajoja apie savo namus. Tačiau pirmas žingsnis link šios svajonės,...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...
Kiekvieną rugsėjį gatvėse išaugantis moksleivių skaičius atneša ir papildomų iššūkių eismo saugumui. Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas tyrimas, penktadalis...
Dar prieš kelis dešimtmečius žmonės Lietuvoje dažnai naudodavo vadinamuosius „majakus“ ar „švyturėlius“ – paskambindavo ir iškart nutraukdavo skambutį, taip perduodami...