Paskelbta
8 mėnesiai prieš-
Į Madeirą verta keliauti tiek sparčiai vėstantį rudenį, tiek per snieguotą žiemą: visus metus dienos temperatūra čia retai būna žemesnė nei 20 laipsnių. Kiekvienu metų laiku ji atrodo vis kitaip, tad neretai iš Madeiros grįžę keliautojai iš karto planuoja dar vienas atostogas šioje Portugalijai priklausančioje, amžinojo pavasario vardą užsitarnavusioje saloje. Visgi, dar ne visi spėjo atrasti, kad Madeira garsėja ir turtinga savo virtuve, kuria pasimėgausite tiek vietiniuose restoranuose, tiek aplankydami autentiškus turgus, kurių prekystaliai lūžta nuo egzotiškų vaisių, jūrų gėrybių ir prieskonių gausos.
Nuo pasivaikščiojimų levadomis iki skrydžių parasparniu
Nuostabūs kraštovaizdžiai, vulkaniniai kalnai, ryškiaspalvių gėlių kilimai jų slėniuose, maudynės žydruose Atlanto vandenyse ar kalnų kriokliuose leidžia pamiršti visus gimtinėje likusius rūpesčius. Didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus „Novaturo“ produkto skyriaus ekspertė Vilma Kurčeikė sako, kad sala tokia universali, jog bet kuriuo metų laiku keliautojai čia ras tai, kas suteiks puikių kelionių įspūdžių. Vulkanų suformuota, legendomis apipinta: kodėl šią salą vadina Atlanto stebuklu?
„Rudenį ir net žiemą Madeiroje galima sutikti gana aktyviai, nes sala pasižymi žygių pėsčiomis gausa, o oras tokioms veikloms taip pat dažnai palankus. Keliautojams siūlome pasivaikščioti po levadas – tai buvę drėkinimo kanalai, virtę pasivaikščiojimo takais. Galima pasirinkti lengvesnį ar sudėtingesnį maršrutą: levados vinguriuoja miškais, kalnais, vandenyno pakrante, miesteliais. Nuotykių mėgėjams saloje smagu išbandyti kanjoningą ar skrydžius parasparniu, leistis į žvejybą ar ryžtis unikaliai patirčiai: nusileisti nuo kalno specialiomis rogutėmis, vadinamomis taboganais „Monte Toboggan“, – salos pramogas vardina V. Kurčeikė.
Ramesnio poilsio mėgėjai gali pasimėgauti ypatingo grožio paplūdimiais, pamatyti atvirukų vertų peizažų apžvalgos aikštelėse, apsilankyti vynuogynuose: „Saloje veiklų ras ir šeimos su mažais vaikais ar paaugliais, ir poros, ir įvairaus amžiaus draugų kompanijos, ir solo keliautojai. Pasidžiaugus stulbinančiais kraštovaizdžiais kalnuose ir jų slėniuose, pasimaudžius natūraliuose baseinuose, bent vieną dieną vertėtų skirti sostinės Funšalio senamiesčio gatvelėms, aplankyti jo muziejus, parkus, pasivaikščioti dailiomis promenadomis ir papietauti jaukiuose restoranėliuose, kurių čia gausu.“ „Paupio turgus“ lankytojus kviečia į tris naujus restoranus
Gastronominiai malonumai nepaliks abejingų
Subtropinis salyno klimatas ir derlingas vulkaninės kilmės dirvožemis suteikia Madeiros virtuvės patiekalams nepakartojamo skonio. Salos restoranuose mėsa ir žuvis patiekiama su netikėtais ingredientais ir nustebina turistus rafinuotų skonių įvairove: ji derinama su batatais, marcipanais, kaštainiais ar grybais.
„Išbandykite tradicinius patiekalus, tokius kaip „Espetada“ (ant iešmo kepti jautienos gabalėliai su padažu) ar „Espada“ (kepta giliavandenė žuvis juodoji kalavija, patiekiama su bananais arba kukurūzų miltų kubeliais). Nors iš pirmo žvilgsnio žuvis ir bananai galbūt atrodo nesuderinami, tačiau šis patiekalas jau virto salos vizitine kortele. Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems patiks saldūs kreminiai pyragėliai „Queijadas da Madeira“ – jie gaminami iš šviežio varškės sūrio, cukraus, kiaušinių. Verta paragauti ir tradicinės Madeiros duonos – „Bolo do Caco“. Jei mes iš moliūgų mėgstame virti sriubą, tai Madeiroje pusryčiams dažnai valgomi moliūgų blyneliai – „Panquecas de Abobora“. Paskanavę jų per atostogas, tikrai bandysite atkartoti receptą ir grįžę namo“, – paragauti Madeiroje populiarių skanėstų rekomenduoja kelionių ekspertė. 7 Madeiros dienos
Madeiros turgūs – egzotinių vaisių, šviežios žuvies ir prieskonių rojus
Atostogaujant neretam keliautojui smalsu aplankyti vietinį turgų ir paganyti akis ne tik po spalvingus prekystalius, bet ir pabendrauti su vietiniais žmonėmis. „Novaturo“ produkto skyriaus ekspertė sako, kad didžiausias ir žinomiausias Madeiros ūkininkų turgus – „Mercado dos Lavradores“.
„Įsikūręs sostinėje Funšalyje, šis turgus garsėja ne tik plačia šviežios žuvies ir vėžiagyvių gausa: žvilgsnį traukia ir vietiniai sūriai, gardūs tropiniai vaisiai bei ryškiais žiedais apsipylusios gėlės, kuriomis prekiauja tradiciniais Madeiros kostiumais vilkintys gėlininkai. Dažnai keliautojai svarsto, ką parvežti lauktuvių – tad įvairūs prieskoniai, lauro lapai, spalvingos aitriosios paprikos, vietiniai skanėstai, šokolado gaminiai nudžiugins artimuosius ir pačiam turistui leis nuklysti į prisiminimus apie atostogas“, – neabejoja V. Kurčeikė. „Paupio turgus“ ne tik išgyveno iššūkius, bet ir uždirbo 7,3 mln. eurų
Ji priduria, kad neretai turgūs pasižymi modernistine architektūra, o šalia šviežių produktų, kaip kad Santa Cruzo miesto turguje, galima susipažinti ir su Madeiros kultūrą pristatančiais amatais.
„Turgus – puiki vieta paragauti šviežių jūros gėrybių ir vietos skanėstų bei gėrimų – tarkime, Camara de Lobos miestelio turguje prekiaujama ne tik šviežia žuvimi tiesiai iš Atlanto vandenyno, bet ir tradiciniais salos gėrimais, gaminamais iš cukranendrių, citrinų ir medaus. Be to, turguje ne tik perkama, bet ir bendraujama, tai puiki vieta susipažinti su vietiniais prekeiviais. Bene draugiškiausia atmosfera pasižymi mažesnis, bet labai jaukus Machico miesto turgus, kuriame rasite vietinių maisto produktų įvairovę: nuo sūrių iki vytintos mėsos gaminių“, – pasakoja V. Kurčeikė.
Tokias lauktuves norėtų gauti kiekvienas: ką svarbu žinoti jas perkant?
„Dievų pakrantė“ kviečia: Kalabrija – Italijos lobis tarp jūrų ir ugnikalnių
„Novaturas“ paskelbė audituotus 2024 m. rezultatus
Andalūzija be filtrų: nuo Picasso gimtinės Malagos iki Viduržemio jūros bangų
Vulkanų suformuota, legendomis apipinta: kodėl šią salą vadina Atlanto stebuklu?
Tyrimų apie laimę entuziastė: kelionės turi didelę įtaką bendram gyvenimo džiaugsmui
„Novaturas“ skelbia apie 23,2 proc. akcijų pardavimo sandorį su Turkijos verslininku N. Kockar
Nepatikėsite, kiek kainuoja rojus: saulėta Europos kryptis stebina visus
Nauji atostogų Turkijoje scenarijai – kuo ji nustebins net visko mačiusius keliautojus?
Neatrastas Balkanų brangakmenis – populiariausios turistinės kryptys tokių gamtos vaizdų galėtų pavydėti
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Vilniuje kylantis verslo centras „Hero“ siunčia aiškią žinutę rinkai – biurų administravimas gali būti modernus, skaidrus, patogus ir orientuotas į...
Techarena, pristatoma kaip viena sparčiausiai augančių platformų Europoje, skirta įkūrėjams ir inovacijoms, pritraukė 1 mln. eurų naują finansavimą iš Stokholme...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...
Artėjant Joninėms daugelis jau planuoja, kaip minės trumpiausią metų naktį. Vienas svarbiausių šios šventės akcentų – Joninių laužas, simbolizuojantis šviesą,...
Keliaujant telefonas tampa mūsų dešiniąja ranka – juo planuojame maršrutus, fiksuojame įspūdžius ir bendraujame su pasauliu. Tačiau būtent atostogų metu...