Sekite naujienas

Kelionės

Madeira turi ką pasiūlyti gurmanams: ko paragauti ir ką parvežti lauktuvių?

Paskelbta

-

Į Madeirą verta keliauti tiek sparčiai vėstantį rudenį, tiek per snieguotą žiemą: visus metus dienos temperatūra čia retai būna žemesnė nei 20 laipsnių. Kiekvienu metų laiku ji atrodo vis kitaip, tad neretai iš Madeiros grįžę keliautojai iš karto planuoja dar vienas atostogas šioje Portugalijai priklausančioje, amžinojo pavasario vardą užsitarnavusioje saloje. Visgi, dar ne visi spėjo atrasti, kad Madeira garsėja ir turtinga savo virtuve, kuria pasimėgausite tiek vietiniuose restoranuose, tiek aplankydami autentiškus turgus, kurių prekystaliai lūžta nuo egzotiškų vaisių, jūrų gėrybių ir prieskonių gausos.

Reklama

Nuo pasivaikščiojimų levadomis iki skrydžių parasparniu

Nuostabūs kraštovaizdžiai, vulkaniniai kalnai, ryškiaspalvių gėlių kilimai jų slėniuose, maudynės žydruose Atlanto vandenyse ar kalnų kriokliuose leidžia pamiršti visus gimtinėje likusius rūpesčius. Didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus „Novaturo“ produkto skyriaus ekspertė Vilma Kurčeikė sako, kad sala tokia universali, jog bet kuriuo metų laiku keliautojai čia ras tai, kas suteiks puikių kelionių įspūdžių.

„Rudenį ir net žiemą Madeiroje galima sutikti gana aktyviai, nes sala pasižymi žygių pėsčiomis gausa, o oras tokioms veikloms taip pat dažnai palankus. Keliautojams siūlome pasivaikščioti po levadas – tai buvę drėkinimo kanalai, virtę pasivaikščiojimo takais. Galima pasirinkti lengvesnį ar sudėtingesnį maršrutą: levados vinguriuoja miškais, kalnais, vandenyno pakrante, miesteliais. Nuotykių mėgėjams saloje smagu išbandyti kanjoningą ar skrydžius parasparniu, leistis į žvejybą ar ryžtis unikaliai patirčiai: nusileisti nuo kalno specialiomis rogutėmis, vadinamomis taboganais „Monte Toboggan“, – salos pramogas vardina V. Kurčeikė.

Ramesnio poilsio mėgėjai gali pasimėgauti ypatingo grožio paplūdimiais, pamatyti atvirukų vertų peizažų apžvalgos aikštelėse, apsilankyti vynuogynuose: „Saloje veiklų ras ir šeimos su mažais vaikais ar paaugliais, ir poros, ir įvairaus amžiaus draugų kompanijos, ir solo keliautojai. Pasidžiaugus stulbinančiais kraštovaizdžiais kalnuose ir jų slėniuose, pasimaudžius natūraliuose baseinuose, bent vieną dieną vertėtų skirti sostinės Funšalio senamiesčio gatvelėms, aplankyti jo muziejus, parkus, pasivaikščioti dailiomis promenadomis ir papietauti jaukiuose restoranėliuose, kurių čia gausu.“

Gastronominiai malonumai nepaliks abejingų

Subtropinis salyno klimatas ir derlingas vulkaninės kilmės dirvožemis suteikia Madeiros virtuvės patiekalams nepakartojamo skonio. Salos restoranuose mėsa ir žuvis patiekiama su netikėtais ingredientais ir nustebina turistus rafinuotų skonių įvairove: ji derinama su batatais, marcipanais, kaštainiais ar grybais.

„Išbandykite tradicinius patiekalus, tokius kaip „Espetada“ (ant iešmo kepti jautienos gabalėliai su padažu) ar „Espada“ (kepta giliavandenė žuvis juodoji kalavija, patiekiama su bananais arba kukurūzų miltų kubeliais). Nors iš pirmo žvilgsnio žuvis ir bananai galbūt atrodo nesuderinami, tačiau šis patiekalas jau virto salos vizitine kortele. Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems patiks saldūs kreminiai pyragėliai „Queijadas da Madeira“ – jie gaminami iš šviežio varškės sūrio, cukraus, kiaušinių. Verta paragauti ir tradicinės Madeiros duonos – „Bolo do Caco“. Jei mes iš moliūgų mėgstame virti sriubą, tai Madeiroje pusryčiams dažnai valgomi moliūgų blyneliai – „Panquecas de Abobora“. Paskanavę jų per atostogas, tikrai bandysite atkartoti receptą ir grįžę namo“, – paragauti Madeiroje populiarių skanėstų rekomenduoja kelionių ekspertė.

Madeiros turgūs – egzotinių vaisių, šviežios žuvies ir prieskonių rojus

Atostogaujant neretam keliautojui smalsu aplankyti vietinį turgų ir paganyti akis ne tik po spalvingus prekystalius, bet ir pabendrauti su vietiniais žmonėmis. „Novaturo“ produkto skyriaus ekspertė sako, kad didžiausias ir žinomiausias Madeiros ūkininkų turgus – „Mercado dos Lavradores“.

„Įsikūręs sostinėje Funšalyje, šis turgus garsėja ne tik plačia šviežios žuvies ir vėžiagyvių gausa: žvilgsnį traukia ir vietiniai sūriai, gardūs tropiniai vaisiai bei ryškiais žiedais apsipylusios gėlės, kuriomis prekiauja tradiciniais Madeiros kostiumais vilkintys gėlininkai. Dažnai keliautojai svarsto, ką parvežti lauktuvių – tad įvairūs prieskoniai, lauro lapai, spalvingos aitriosios paprikos, vietiniai skanėstai, šokolado gaminiai nudžiugins artimuosius ir pačiam turistui leis nuklysti į prisiminimus apie atostogas“, – neabejoja V. Kurčeikė.

Ji priduria, kad neretai turgūs pasižymi modernistine architektūra, o šalia šviežių produktų, kaip kad Santa Cruzo miesto turguje, galima susipažinti ir su Madeiros kultūrą pristatančiais amatais.

„Turgus – puiki vieta paragauti šviežių jūros gėrybių ir vietos skanėstų bei gėrimų – tarkime, Camara de Lobos miestelio turguje prekiaujama ne tik šviežia žuvimi tiesiai iš Atlanto vandenyno, bet ir tradiciniais salos gėrimais, gaminamais iš cukranendrių, citrinų ir medaus. Be to, turguje ne tik perkama, bet ir bendraujama, tai puiki vieta susipažinti su vietiniais prekeiviais. Bene draugiškiausia atmosfera pasižymi mažesnis, bet labai jaukus Machico miesto turgus, kuriame rasite vietinių maisto produktų įvairovę: nuo sūrių iki vytintos mėsos gaminių“, – pasakoja V. Kurčeikė.

Naujienos

Verslo Vikingai

Verslo vikingai1 mėnuo prieš

Soc. tinkluose išgarsėjusi Mokytoja Veronika: „Mokytojo darbas – tai ne tik profesija, bet ir gyvenimo būdas“

Drąsi, charizmatiška ir aktyvi – taip galėtume apibūdinti soc. tinkluose daugumai gerai žinomą mokytoją Veroniką. Pradėjusi savo darbo kasdienybe, ugdymo...

Technologijos7 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai8 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas8 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai9 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |