Kelionės
14 dalykų, kuriuos reikia žinoti prieš vykstant į Tokiją
Paskelbta
2 mėnesiai prieš-
Tokijas yra didžiausia puota žemėje. Ne Niujorkas. Ne Paryžius. Ne Bankokas. Visi šie miestai siūlo plačias, gražias maisto kultūras, vertas viso gyvenimo tyrinėjimo, bet nė vienas negali prilygti gilumui ir pločiui skanumo, kurį teikia Tokijo kulinarinės pajėgos. Pirma, tai dydis. Niujorke yra apie 30 000 restoranų; Tokijuje – 160 000. (Prašau, skirkite akimirką, kad tai įsisavintumėte.) Bet Tokijo pirmenybė kaip įdomiausios pasaulyje valgymo vietos nėra kiekybės klausimas: tai kokybės klausimas. Yra daugybė veiksnių, kurie daro japonų maistą tokį ypatingą – ingredientų manija, techninis tikslumas, tūkstančiai metų kruopštaus tobulinimo – bet svarbiausias iš jų yra vienas paprastas konceptas: specializacija. Vakarų pasaulyje, kur miso troškinti trumpi šonkauliai dalijasi meniu vieta su baltojo triufelio pica ir jūros ešerio ceviche, restoranai meta didžiulius tinklus ir stengiasi pagauti kuo daugiau žuvų, bet Japonijoje sėkmės paslaptis yra pasirinkti vieną dalyką ir daryti jį tikrai gerai. Yra žmonių, kurie visą gyvenimą skiria jautienos žarnų kepimui ant grotelių ar pūstžuvės pjaustymui, ar grikių miltų minkymui į kramtomus makaronus – mikrodisciplinos su begaline erdve tobulėjimui. Shokunin konceptas, amatininko, giliai ir vieningai atsidavusio savo amatui, yra japonų kultūros esmė. Jei norite žinoti, kodėl Japonijos maisto kultūra neturi lygių, pažvelkite į shokunin. Tai žmonės, kurie siekia tobulumo iki paskutinio dešimtainio skaitmens, kurių atkaklumas ir susitelkimas nusidėvi gyvenimo didžiųjų iššūkių aštrius kraštus kaip kalnų upelio vanduo ant granito akmens. Tokijas yra dešimties tūkstančių shokunin miestas. Jei atvykstate į Japoniją valgyti, atvykstate dėl jų.
Mažesnis yra geresnis. Nesvarbu, ką valgote: ungurį, sušius, makaronus, saldumynus, kokteilius. Mažos įstaigos yra ten, kur shokunin dirba savo darbą. Gali būti baugu įeiti į šešias vietas turintį barą, bet čia rasite gerą daiktą – vietą, kur virėjas ir personalas (greičiausiai vyras ir žmona) yra nepajudinamai atsidavę savo amatui. Ekskliuzyviausios vietos reikalauja kvietimo ar japono svečio, kad jus lydėtų, bet miestas plyšta nuo šiltų, intymių įstaigų, kurios miršta norėdamos jus priblokšti.
Tai nėra taip brangu. Daugybė potencialių lankytojų atsisako kelionės į Japoniją (ir ypač Tokiją) dėl klaidingo įsitikinimo, kad šalis yra nepakeliamai brangi. Palyginti su Tailandu ar Centrine Amerika, ji nėra pigi; palyginti su JK, Šveicarija ar bet kuria Šiaurės Europos šalimi, Japonija atrodo prieinama. Kas yra brangu: taksi važiavimai, ryokan ir prabangūs viešbučių tinklai, gėrimai gražiuose baruose, formalūs sušių valgiai ir japoniška jautiena. Kas nėra brangu: viešasis transportas, verslo viešbučiai, gėrimai izakaya, konvejeriniai sušiai ir gražūs dubenys makaronų. Negalite išgyventi už 22 dolerius per dieną, bet galite gerai miegoti ir valgyti Tokijuje už 100 dolerių, jei būsite atsargūs. Rasite gerų viešbučių už 70 dolerių per naktį, neribotą dienos leidimą viešajam transportui už 5 dolerius ir daugiau žandikaulį atimančių valgių už mažiau nei 10 dolerių šioje šalyje nei daugelyje žemynų.
Anglų kalba reta. Ne saulės užtemimo reta, bet gana artima. Nedaugelis pasaulio žmonių kalba mažiau angliškai nei japonai, o tai reiškia, kad turėsite paaštrinti savo kūno kalbos įgūdžius, išmokti kelias pagrindines frazes ir atsinešti norą juoktis iš savęs ilgame šiek tiek gėdingų situacijų sraute, kuris neišvengiamai jus lydės po šalį. Įsiminkite dešimt ar penkiolika maisto žodžių, kuriuos galėsite naudoti, kai pateksite į restoraną ir negalėsite perskaityti nė vieno simbolio vienoje iš trijų Japonijos abėcėlių. Visų pirma prisiminkite hai, „taip“ arba „gerai“, vertingiausią žodį žodyne, vieną aukšto tono skiemenį, kurį galite paversti kažkuo panašiu į pokalbį. Tonas ir intonacija gali sulenkti žodį į dešimtį skirtingų reikšmių – nuo „Taip, aš esu didelis šios keistos ir gražios šalies gerbėjas“ iki „Žinoma, norėčiau, kad mane pamirkytumėte nefiltruotame sakė“. Be to, juk nenorėtumėte pasakyti ne japonams, ar ne? Nemanau.
Įsijauskite į olimpinę dvasią. Tokijas labai rimtai žiūri į savo vaidmenį kaip 2020 m. vasaros žaidynių šeimininką. Tai reiškia milijardus dolerių investicijų į infrastruktūrą, daugelis jų skirtos padaryti miestą patrauklesnį likusiam pasauliui. Dideli papildymai geležinkelių sistemoms, kylanti prabangių viešbučių banga, agresyvūs turistinių centrų pertvarkymai ir anglų kalbos meniu bei ženklų antplūdis – visa tai yra dalis Tokijo įvaizdžio kaip pasaulinio lygio kelionės tikslo įtvirtinimo. Japonijos vyriausybė turi didelių lūkesčių, kad olimpinės žaidynės pakels Tokiją ir likusią šalį į naują turizmo stratosferą (2016 m. Japonija buvo tik penkta labiausiai lankoma šalis Azijoje); jei jie teisūs, užsisakykite bilietus dabar ir viską patirkite, kol pasaulis dar nežino.
Subtilumas yra karalius. Japonija yra visuomenė su giliai įsišaknijusiomis tradicijomis ir formalumais, kurie gali suklaidinti svetimšalį, bet teisingas elgesys gali tikrai pakeisti situaciją jums ir jūsų šeimininkams. Kai kurie pagrindai, kuriuos verta prisiminti: Asmeninis kontaktas Japonijoje daugiausia vengiamas, tad stebėkite savo kūną ir būkite pasiruošę nusilenkti, o ne spausti ranką (lengvas nusilenkimas draugams ir šeimai, gilesnis linktelėjimas iš liemens verslo santykiams ar svarbiems žmonėms). Būkite punktualūs – japonai šveicarus daro atrodyti atsipalaidavusius su laiku, ir ar susitiksite su draugais, ar rezervuosite vakarienę, gera forma atvykti penkiomis minutėmis anksčiau. Pėsčiųjų perėjimas ir bet koks kitas atsitiktinis taisyklių laužymas yra labiau smerkiamas, nei manote, tad prašau venkite. Ir apskritai venkite bet ko, kas sukeltų nereikalingą dėmesį sau ar aplinkiniams; nors niekada neįsiliesite, japonai vertina subtilumą labiau nei agresyvų individualumą.
Eikite po žeme. Tsukiji, didžiausias pasaulyje žuvies turgus, gali būti didžiausia Tokijo maisto trauka, bet didžiulės minios, turistų apribojimai ir neaiški ateitis daro jį mažiau nei būtina stotele šiais laikais. Jei tikrai norite pilnos Japonijos maisto kultūros dozės, eikite į depachika, prabangių universalinių parduotuvių rūsius, skirtus visam Japonijos maisto kultūros pločiui. Įsivaizduokite geriausią pasaulyje maisto aikštę sukryžiuotą su visų prabangių turgų motina – plačią japonų maisto fantaziją, apimančią viską nuo gatvės pagrindinių patiekalų kaip yakitori ir onigiri iki enciklopediško viskio ir sakė pasirinkimo iki prabangaus vaisių emporiumo su vaisių someljė. Ateikite dėl nemokamų pavyzdžių, bet likite dėl reginio. Ir išeikite su lagaminu vertų parsivežti Japonijos geriausių ingredientų: džiovintų jūros dumblių iš Hokkaido; ryžių iš Niigata; yuzukosho, citrusinių pipirų pastos, kurią norėsite tepti ant visko. Lietuvos kosmoso startuolis „Sensmetry“ sulaukė pripažinimo Japonijoje
Supakuokite Pasmo. Tokijo gyvatėmis vingiuojanti metro sistema žinoma tuo, kad net labiausiai patyrusius keliautojus parklupdo. Dvi atskiros tranzito sistemos – vyriausybės valdoma Toei Subway ir privati Tokyo – tik padidina iššūkius; kartu jos valdo 280 stočių ir 13 atskirų linijų per 300 kilometrų bėgių. Pirmas žingsnis supaprastinant reikalus yra pasiimti Pasmo, gyvybę gelbstinčią superprotingą kortelę, kurią galima braukti mokant už viską nuo metro iki autobusų ir automatų užkandžių. Įkraukite ją jenomis ir keliaukite laisvai nuo vienos transporto priemonės prie kitos, tada užsukite į patogumo parduotuvę ir naudokite ją sumokėti už kiaušinio sumuštinį ir šaltą biru kaip atlygį už savo protingas keliones.
Konsjeržas yra jūsų geriausias draugas. Tokijo viešbučiai paprastai turi mažus kambarius, bet ko jiems trūksta dydžiu, tą kompensuoja paslaugomis. Net biudžetiniai verslo viešbučiai mielai padės jums su gyvybiškai svarbiais planavimo dalykais – nuo plačių miesto kontūrų navigacijos iki rezervacijų prabangiuose restoranuose. (Daugelis geriausių restoranų blokuoja skambučius iš nežinomų numerių, bet viešbučiai beveik visada gali prasiskverbti.) Prieš išvykstant į naują tikslą, paprašykite darbuotojo atspausdinti restorano detalių puslapį iš Tabelog (kaip šis Saito). Tai absoliučiai būtina keliaujant taksi ar jei pasiklysite pėsčiomis ir norėsite paprašyti pagalbos iš vietinio.
Neškitės grynuosius. Gali būti stebėtina sužinoti, kad šalis, kuri išrado greitąjį traukinį ir robotus striptizo šokėjus, vis dar remiasi kietais pinigais, bet vietos nuo penkių žvaigždučių ryokan iki aukščiausio lygio sušių restoranų atsisako priimti kreditines korteles, o tai reiškia, kad turėsite visada nešiotis storą jenų pluoštą. Labai nedaug japonų bankomatų veikia su užsienio kortelėmis; vietoj to naudokite aparatus paštuose ir 7-Eleven, du patikimiausius būdus gauti grynuosius.
Kai abejojate, izakaya. Žinoti tiksliai, kur valgyti ir ką užsisakyti, gali būti baugu, kai pirmą kartą nusileidžiate Tokijuje; izakaya yra jūsų išsigelbėjimas. Japonų atitikmuo ispanų tapas barui, izakaya yra vieta, kur ateinate gerti (ryžių) vyno ir valgyti mažas lėkštes intensyviai skanaus maisto. Maistas apima visą spektrą, savotiškus Japonijos virtuvės didžiausius hitus, kurie siūlo šiek tiek kiekvienam: sashimi, tempura, karaage (kepta višta), kepta žuvis, mėsos ir daržovių troškiniai. Izakaya būna visų formų ir dydžių, nuo intymių Michelin žvaigždučių turinčių postų iki garsiai dūmuotų tavernų, bet geras laikas ir gausus sakė yra klijai, kurie jas sieja. A. Armonaitė pakvietė Japonijos gigantę „Sojitz“ plėstis Lietuvoje
Valgykite kaip japonai. Šeimyninis valgymas yra populiarus Japonijoje ir nesistebėkite, jei visi dalijasi sąskaitą po lygiai, nepaisant to, kiek valgėte ir gėrėte. Privalumas yra tas, kad paragaujate tikrai plačios skanumo įvairovės. Žmonės Japonijoje mėgsta praktikuoti „sankaku tabe“ arba „trikampio valgymą“. Jei turite daugiau nei vieną patiekalą, kas dažnai būna japonų valgiuose, nebaigkite vienos lėkštės iš karto. Vietoj to, kaitaliokite tarp patiekalų: paimkite kąsnį marinuotų ridikėlių, gurkštelėkite miso sriubos, paimkite burną ryžių ir pradėkite iš naujo. Sakoma, kad sankaku tabe pabrėžia, kaip kiekvienas patiekalas papildo kitą, kažką, ką virėjas kruopščiai planavo. Kai kurie kiti naudingi etiketo navigacijos taisykles: Visada kanpai prieš paimdami tą pirmą gurkšnį alaus ar sakė. Įsitikinkite, kad visi kiti turi pilnas taures, ir tada laukite, kol vienas iš jūsų gėrimo bičiulių jums įpils. Nepradėkite valgyti, kol visi nebus aptarnauti. Gali būti žmonių, kurie jus spaudžia valgyti prieš jiems gaunant maistą, bet tinkamas atsakymas yra atsisakyti ir laukti, kol visi turės maisto prieš save. Toje pačioje dvasioje, neimkite paskutinės porcijos maisto, jei dalijatės. Visi apeis stalą kelis kartus siūlydami tai kitiems, bet būtinai parodykite tinkamą nenorą.
Paslėpkite tą arbatpinigį. Patirsite nepriekaištingą aptarnavimą Japonijoje, bet neturėsite jaudintis dėl 20 procentų pridėjimo prie kiekvieno valgymo. Jei bandysite duoti arbatpinigių, jūsų padavėjai bus priversti atsisakyti ar reikalauti grąžos ir jūs tik sukelsite jiems nepatogumą. Vietoj to, išreikškite savo pasitenkinimą nuoširdžiu „gochisousama“ (iš esmės „tai buvo skanu“), kai baigsite valgį. Mokytoja Vilniuje dirbanti amerikietė
Pirkite bilietą į laisvę. Tokijas yra nuostabus, vertas viso gyvenimo tyrinėjimo, bet taip pat ir likusi šalis, o Japonijos traukinių sistema keliones po šalį paverčia malonumu. Pirkta už šalies ribų (per kelionių agentūrą, internetinį perpardavėją ar tarptautiniuose oro uostuose), Japan Rail Pass leidžia neribotai keliauti iki trijų savaičių visais, išskyrus kelis specialius traukinius Japonijoje. Ne tik sutaupysite pinigų ir laiko (leidimas kainuoja apie 260 dolerių neribotam keliaujimui per savaitę ir nereikalauja rezervacijų daugelyje traukinių), bet ir pavers šalį keliautojo bufetu, leidžiančiu improvizuoti kasdienius tikslus pagal įvairius jūsų apetitus kultūrai, klimatui ir regioninei virtuvei. Eikite bet kur ir visur, tik niekada nelipkite į traukinį be bento dėžutės ir gėrimo. Japonų virtuvės geros valios ambasadorės paskyrimas
Turinys priklauso: roadsandkingdoms.com
Reklama








