Kelionės
23 dalykai, kuriuos reikia žinoti prieš vykstant į Barseloną
Paskelbta
2 mėnesiai prieš-
Katalonija nėra Ispanija. Žinoma, techniškai ji tokia yra, bent jau kol kas, tačiau katalonai savo regioną, kultūrą ir paveldą laiko visiškai unikaliu (ir daugelio nuomone, pranašesniu) už likusią Ispaniją. Šimtai metų trukę nesutarimai ir separatistinės ambicijos pastaraisiais metais pasiekė kulminaciją, kai Katalonijos lyderiai ir daugelis piliečių siekė nepriklausomybės nuo Ispanijos. 2017 m. spalį vykęs neprivalomas balsavimas dėl nepriklausomybės tapo sprogstamasis, kai Ispanijos centrinė vyriausybė panaudojo jėgą, siekdama sustabdyti tai, ką jie laikė nelegaliu balsavimu. Netrukus po to Katalonijos vyriausybės lyderiai paskelbė nepriklausomybę, o tai sukėlė chaosą, nes nė viena pusė nenusileido nei per colį šioje giliai politinėje, ekonominėje ir socialinėje reikšmę turinčioje kovoje, turinčioje toli siekiančių pasekmių regionui ir visai šaliai.
Nepriklausomybės situacijos būklė
Nepriklausomybės situacija keičiasi kasdien ir vargu ar artimiausiu metu bus išspręsta. Bandydami ją perprasti, galite išprotėti. Tačiau štai ką reikia žinoti: nors priešiškumas tarp Katalonijos ir likusios Ispanijos yra tikras, jis neturės įtakos jūsų vizitui. Protestai yra dažni ir karšti, tačiau iki šiol jie buvo stebėtinai taikūs. Kasdienis gyvenimas tęsiasi nepaliaujamai. Kad ir kaip viskas klostytųsi, Barselona visada išliks kosmopolitišku miestu, kuriame visur kalbama tiek ispaniškai, tiek katalonų kalba, o įvairūs Ispanijos kultūros veidai atsispindi maiste ir miesto audinyje.
„Barça“ nėra Barselona
„Barça“ yra FC Barcelona, vienos iš geriausių planetos futbolo komandų, pravardė; taip pat tai, kaip kiekvienas Šiaurės Amerikos gyventojas vadina Barseloną (vietinių gyventojų nuostabai ir švelniam pasilinksminimui). „Barna“ nėra toks sklandus kaip „Barça“, bet tai teisinga miesto pravardė.
Tai nėra jūsų įsivaizduojama Ispanija
Čia nerasite mažų, širdį veriančių flamenko barų, moterų ilgomis spalvingomis suknelėmis, šokančiomis sevillanas, ar krauju aptaškytų bulių kautynių arenų, apsuptų vyną geriančių aistruolių. Jei tokio patyrimo ieškote, keliaukite tiesiai į Andalūziją, į tokius miestus kaip Sevilija ir Granada, kur jūsų svajonių spalvingoji Ispanija yra gyva ir klesti (ir kur, skirtingai nei Barselonoje, bulių kautynės vis dar legalios). Barselonoje yra tokių, kurie mielai jums parduos dalelę tos Ispanijos: sangrijos persisunkusi flamenko ir paeljos naktis gali būti rasta daugybėje šalutinių gatvelių, tekančių nuo Ramblos. Tačiau tai būtų tas pats, kas nuvykti į Niujorką žiūrėti bliuzo šou ir valgyti jambalaya.
Barselona yra perpildyta
Rimtai, šis miestas yra sausakimšas. Viduržemio jūros regione nėra tikrojo ne sezono; rašau tai sausį, ir nuo savo balkono matau gatves, pilnas tarptautinių veidų. Devyniasdešimt procentų laiko ir pinigų išleidžiama Ciutat Vella, senamiestyje, kurį sudaro Born, Gotikos kvartalas ir Raval. Be abejo, tai vieni gražiausių Barselonos rajonų, tačiau jei norite pamatyti „tikrąjį“ miestą, tyrinėkite tokius rajonus kaip Gracia, Poble Sec ir Poblenou.
Kada lankytis
Vis dėlto, verta strategiškai planuoti savo vizitą. Geriausias laikas atvykti? Bet kuriuo metu nuo dabar iki Semana Santa, Šventosios savaitės, kuri pradeda aukštąjį turizmo sezoną Ispanijoje. Papildomas pliusas atvykstant ankstyvą pavasarį: calçotadas, masyvios šventės, kuriose valgomi kepti maži porai ir geriamas stiprus raudonas vynas, yra pačiame įkarštyje. Jei ne, atvykite rugsėjo pabaigoje arba spalį, kai Viduržemio jūra vis dar pakankamai šilta maudynėms, o vasaros minios sumažėja. Blogiausias laikas čia būti? Rugpjūtis. Visi vietiniai palieka miestą, o jų vietą užima šimtai tūkstančių prakaituojančių italų, prancūzų, vokiečių, britų ir amerikiečių, stebėdamiesi, kur dingo visi katalonai.
Rinkitės maistą išmintingai
Žinoma, valgymas mažomis porcijomis viename iš šauniausių Europos miestų suteikia tam tikrą jaudulį, tačiau, nepaisant Barselonos didžiulės kulinarinės reputacijos, mieste gausu liūdnų tapas barų – tingių restoranų, siūlančių šaldytų kroketų lėkštes ir per brangų, nebešviežią jūros gėrybių maistą. Jei nebūsite atsargūs, pradėsite jausti, kad visas miestas dalijasi tuo pačiu meniu. Norint pasirinkti teisingai, reikės aštrių stebėjimo įgūdžių ir pagrindinių tyrimų, tačiau štai keletas mėgstamų vietų pradžiai: Suculent (sielingai katalonų virtuvei), La Cova Fumada (bomboms, alui ir geram laikui), El Quim de la Boqueria (pusryčiams iš keptų kiaušinių ir mažų kalmarų, užgeriant cava), Somodó (geriausiam 24 € vakarienei Ispanijoje) ir bet kas iš Alberto Adria (Barselonos restoranų karaliaus, kuris maistą supranta kaip retas). TOP kraštai ieškantiems įsimintinų vasaros kelionių
Išmokite keletą katalonų kalbos žodžių
Jūs neapgausite nieko, kad esate vietinis, bet tai siunčia aiškią ir labai svarbią žinią išdidžiai vietinei populiacijai: žinau, kad tai Katalonija. Gerbiu jūsų siekį nepriklausomybės. Priežastys gali būti neaiškios, o rezultatas mažai tikėtinas, bet kol vaikštau jūsų žemėse, aš tai gerbsiu. Keletas lengvų frazių, kad perduotumėte šią žinią kuo efektyviau: bon dia (labas rytas), si us plau (prašau), vagi be (būk sveikas), ir visca Barça! (ilgai gyvenk FC Barcelona!).
Džinas ir tonikas
Barselona gali būti kelerius metus atsilikusi nuo kitų kosmopolitiškų miestų kokteilių kultūros atžvilgiu, tačiau niekas neskiria tiek laiko ir minčių stiprių džino botaninių medžiagų ir karčiai saldžių tonikų derinimui. Ne vienas baras šiais laikais yra skirtas vien tik šiam amatui: Pesca Salada Ravalyje ir Xixbar Poble Sec yra du mėgstami, siūlantys vyno taures su ledynų dydžio ledo kubeliais ir lengvais žolelių bei prieskonių garnyrais, sustiprinančiais džino skonį. Net ir paprastas vietinis baras greičiausiai turės pusę tuzino ar daugiau džinų ir kelis skirtingus tonikus, kad stilingai numalšintų vietinį troškulį. (Atkreipkite dėmesį: užsisakyti džino toniką ar kitą kokteilį prieš vakarienę čia yra keistas žingsnis. Stiprus alkoholis beveik išskirtinai yra posvakarinis malonumas, tai vienas iš raktų į ispanišką naktinį ištvermingumą.)
Smulkios vagystės
Barselonoje gausu smulkių vagysčių. Piniginės, iPhone’ai, kompiuterių krepšiai, papuošalai ir rankinės iš turistų atimami su nerimą keliančiu lengvumu ir dažnumu. Šio tipo nusikaltimai retai tampa smurtiniais, tačiau vis tiek reikalauja pagrįsto budrumo iš tų, kurie išsiskiria kaip lankytojai. Nusikaltėliai būna įvairių formų ir dydžių, bet dažniausiai jie puola miesto centre, ten, kur tikėtumėtės: viešajame transporte, Boqueria ir kituose populiariuose turguose, Ravalo ar Gotikos kvartalo gatvėse vėlai naktį. Trys taktikos, į kurias reikia atkreipti dėmesį: Bump (klasikinis kišenvagių triukas, kai kažkas inicijuoja fizinį kontaktą, kol jis ar bendrininkas atima jūsų piniginę), Paper (kai kažkas prieina prie jūsų stalo su popieriumi ar žemėlapiu ir naudoja tai, kad atitrauktų jūsų dėmesį, kol pavogia jūsų telefoną) ir Question (taktika, apimanti neaiškų klausimą apie kryptis, skirtą jums sutrikdyti, kol bendrininkas pagriebia jūsų rankinę/krepšį). Daugelis šių dalykų vyksta ankstyvomis ryto valandomis, kai alkoholio ir linksmybių banga sumažina nieko neįtariančių turistų budrumą. Barselonos policija pasirodė esanti gėdingai nepajėgi pažaboti šios, lengvai didžiausios miesto erzinimo priežasties, todėl būkite pasiruošę patys save apginti.
Alus gatvėse
Nuo saulėtekio iki saulėlydžio gatvių kampuose rasite imigrantų, siekiančių parduoti pigų alų ištroškusiems praeiviams. Techniškai visas šis sandoris yra nelegalus, ir vietiniai pagrįstai skundžiasi dėl begalinio pigaus, neįtikėtinai šalto alaus poveikio jų rajonams, tačiau diskretiškas alaus gėrimas, vaikštant siaurais Gotikos kvartalo pasažais – akmeniu ir šešėliais – yra vienas didžiausių Barselonos nakties malonumų. (Jei alkis sujudės per vieną iš šių pasivaikščiojimų, traukite link Carrer d’Avinyó, kur pakistaniečiai ir indai vaikšto gatvėmis, laikydami savo žmonų dar šiltus samosus.)
Vale
Gali būti, kad nėra naudingesnio žodžio jokioje kalboje. Jis reiškia daug dalykų – įskaitant „vertę“ ir „kuponą“ – bet tikroji jo reikšmė Ispanijoje yra tiesiog „gerai“, ir priklausomai nuo tono, intonacijos, entuziazmo, jis gali būti pritaikytas dešimtims skirtingų situacijų. Neįsivaizduojama laikyti visą pokalbį su taksistu, naudojant tik vale. Vamos al mercado? Vale. Te dejo aqui en la esquina? Vale. Quieres otra cerveza? Vale vale.
Riedlenčių muziejus
Pikaso ir Miro čia turi įspūdingas kolekcijas (beje, nemokamas po 15 val. sekmadieniais), tačiau nėra geresnio reginio už keturratę misfitų veiklą miesto gatvėse. Barselona yra viena iš riedlenčių sostinių pasaulyje, žaidimų aikštelė su lygiais kraštais, stačiais turėklais ir keistomis cementinėmis struktūromis, leidžiančiomis įvairiausius neįmanomus kūno ir lentos posūkius. Geriausia vieta yra MACBA, modernaus meno muziejus Ravalo rajone, kuris ištisus metus traukia didžiausius riedlenčių sporto vardus. Geriausia eiti antradienio popietę, kai muziejus užsidaro, o amžina kova tarp apsaugos darbuotojų ir riedlentininkų turi poilsio dieną. Nekilnojamas turtas Ispanijoje prie jūros ar Turkijoje prie jūros?
Paella ir fideuà
Paella nėra patiekalas, kuris gerai keliauja už savo namų Valensijos ryžių lygumų ribų, todėl, nepaisant gausybės restoranų, siūlančių žirneliais ir pipirais puoštas geltonų ryžių keptuves, geriausia riboti jos vartojimą. Geresnis pasirinkimas Barselonoje yra fideuà, paellos dydžio ir svarbos patiekalas, bet pagamintas iš skrudintų vermišelių vietoj ryžių, ir paprastai yra nuoseklesnis laimėtojas miesto restoranuose. (Jei vis dėlto norite valgyti paelją, keliaukite į Barcelonetą ir išbandykite Can Majó, Can Sole ar Kaiku. Visi trys siūlo pagarbos vertas jūros gėrybių versijas.)
Venkite Ramblos
Kelionių vadovai jums sakys priešingai, kad šis pėsčiųjų takas yra didžiausias miesto lobis. Tai galėjo būti tiesa prieš 30 metų, bet šiais laikais tai per brangios sangrijos, mikrobangų krosnelėje pašildytų tapasų ir smulkių kišenvagių lizdas. Verta vieną ar du kartus pasivaikščioti, jei tik tam, kad pamatytumėte itin nuostabius gatvės atlikėjus, kurie išsidėstę palei Ramblą, bet jei pastebėsite, kad judate ja aukštyn žemyn kaip viešbučio liftu, tuomet praleidžiate likusį – ir geriausią – miesto dalį.
Be Gaudí
Žmogus tikrai moka projektuoti pastatus, be abejo. Jo įtaka visos šio miesto estetikai yra pelnytai visur, tačiau Barselonoje yra nuostabių moderniosios architektūros kūrinių, kurie dažniausiai lieka nepastebėti tų, kurie įstrigo keturių kvartalų eilėje prie Sagrada Familia. (Beje, jei norite patekti į Sagrada Familia, sutaupykite kelias valandas stovėjimo eilėje, įsigydami bilietus į jo didžiausias lankytinas vietas čia.) Norėdami pamatyti kai kuriuos geriausius dalykus, pavakare pasivaikščiokite palei Viduržemio jūrą. Vila Olímpic rajone pirmiausia pamatysite visiškai stiklinį Gas Natural pastatą, po to pasagos formos Biomedicinos tyrimų parką ir didžiulę Franko Gehry auksinę žuvį. Tęskite į Poblenou, kad pamatytumėte daugybę modernistinių daugiabučių ir galiausiai spindintį trikampį Forumo statinį. Grįžkite per Poblenou naktį, kad pamatytumėte Torre Agbar, spalvingą monolitą, besitęsiantį 38 aukštus į žvaigždes.
Futbolas
Eiti į futbolo katedrą, tokią kaip FC Barça Camp Nou (ir mokėti dideles bilietų kainas), geriausia palikti užkietėjusiems gerbėjams. Jei norite patirti ispanišką futbolo kultūrą geriausioje formoje, raskite kėdę kaimynystės bare trečiadienio ar šeštadienio vakarą (kai vyksta dauguma Ispanijos lygos rungtynių). Jei apšvietimas yra ryškus, vynas ateina iš statinės, o grindys nuklotos servetėlėmis, esate tinkamoje vietoje. Užsisakykite una caña (stiklinę alaus) ir skleiskite tinkamus garsus, kai rungtynės vyksta. Jei Barça žaidžia su Madridu ir norite akimirksniu susidraugauti su senais katalonais bare, pirmajame kėlinyje ištarkite šią frazę: „Este Portugués, que hijo de puta es.“ (Šis portugalas [Barselonos mirtinas priešas Cristiano Ronaldo], koks šunsnukis!)
Valgymo grafikas
Stebitės, kodėl restoranas tuščias 20 val.? Ar kodėl restoranas atrodo uždarytas 13 val.? Ar kodėl baras gana vienišas prieš vidurnaktį? Nes valgymo valandos pasikeičia, kai perplaukiate Atlantą. Pietūs yra pagrindinis dienos valgis, kai dauguma ispanų nori atsisėsti prie trijų patiekalų vakarienės ir išgerti pusę butelio vyno. Pietūs paprastai vyksta tarp 13:30 ir 15:30, o vakarienė nuo 21 iki 23:30. Jei jūsų skrandis neištveria, darykite taip, kaip daro daugelis katalonų, ir įtraukite du papildomus mažus valgius per dieną: almuerzo, dažniausiai bocadillo (sumuštinis), apie 11 val., ir merienda, gėrimas ir užkandis apie 19 val. Neregėta Barselona
Boqueria turgus
Be abejo, tai vienas puikiausių turgų Europoje, su stulbinančia maisto produktų kolekcija: vaisiai, sukrauti į vaivorykštės piramides, didžiuliai kumpio gabalai, laukiantys pjaustymo, prekystaliai su egzotiškesniais grybais nei Phish koncerto stovėjimo aikštelė. Bet šiais laikais jis labiau primena Disneilendą nei veikiantį turgų, o prekeivių šerpetoji nuostata atspindi besikeičiančią turgaus demografiją. Geros naujienos yra tai, kad kiekvienas pagrindinis Barselonos rajonas turi savo turgų, vidinį vaisių, žuvies, sūrio ir mėsos gaminių prekeivių rinkinį. Santa Caterina, esantis centre po nuostabiu modernistiniu stogu, yra asmeninis favoritas, su daug vietos klajojimams ir keliais gerais barais greitam alui ir tapai. Peržiūrėkite Katalonijos vyriausybės puslapį, kad gautumėte išsamų savivaldybės turgų sąrašą.
Arbatpinigiai
Arbatpinigiai Ispanijoje tarp vietinių beveik negirdėti. Tai nereiškia, kad neturėtumėte palikti arbatpinigių padavėjui labai gerame restorane (turėtumėte – 5 ar 10 procentų pakaks) ar pasakyti barmenui ar taksistui pasilikti grąžą, jei jie gerai jus aptarnavo, bet didelės sąskaitos palikimas prie stalo greičiausiai sukels sumišimą, o ne džiaugsmą. Pastaraisiais metais tam tikros klasės restoranų padavėjai priprato prie užsieniečių arbatpinigių įpročių ir gali net laukti atkišę delnus savo 15 procentų, bet jei jūsų padavėjas tikisi didelių arbatpinigių, tikriausiai valgote netinkamame restorane.
Patatas bravas
Po vale, tai gali būti du svarbiausi žodžiai, kuriuos reikia žinoti Barselonoje. „Vičiūnų grupės“ triumfas pasaulinėje arenoje
Sekmadieniai
Ispanija gali būti viena mažiausiai entuziastingų katalikiškų tautų pasaulyje, bet tai viena tradicija, kurią jie vis dar brangina. Gatvės gali būti pilnos vietinių, besimėgaujančių popiete savo laisvadienį, bet 90 procentų restoranų, turgų ir barų bus uždaryti, todėl kaupkite užkandžius šeštadienį arba būkite pasiruošę valgyti turistų pilnose vietose. Vienintelė išimtis: vermut, katalonų tradicija gerti saldų tamsų vermutą (arba alų) ir valgyti sūrius užkandžius sekmadienio popietėmis prieš pietus. Žmonės plūsta į gatves, ir visas šis renginys yra gana smagi šventė. Išbandykite Morro Fi Eixample rajone arba bet kurią iš tuzino vietų šalia Sant Antoni turgaus, kad patirtumėte geriausią vermuto sceną Barselonoje.
Piknikas
Barselona gali būti geriausia vieta planetoje piknikui – ne tik dėl gausybės puikių vietų, kur galima patiesti antklodę, bet ir dėl neįtikėtinos vietinių produktų kokybės, pasiruošusios akimirksniu būti išplėštai. Štai receptas didybei: eikite į artimiausią turgų ir nusipirkite 100 gramų jamón iberico de bellota (geriausios Ispanijos kumpio rūšies); 1 fuet (sausos katalonų kiaulienos dešros), 1 ratą Garrotxa (pusiau brandinto ožkos sūrio, vieno iš Katalonijos pieno triumfų), po ¼ kilogramo keptų raudonųjų paprikų ir keptų artišokų, saują konservuotų jūros gėrybių (conservas yra katalonų lobis ir turėtų būti taip traktuojamas; išbandykite navajas [skustuvų moliuskus] arba boquerones [baltuosius ančiuvius, konservuotus acte]), geriausios duonos, kurią galite rasti, ir 1 ledinį cava butelį. Pasiimkite šį grobį į žolėtas Ciutadella parko kalvas arba į Montjuic pilį ir gerkite už gerą gyvenimą. Marbeljos regionas tampa milijonierių traukos centru
Turinys priklauso: roadsandkingdoms.com
Reklama









