Paskelbta
1 metai prieš-
By
LukasSocialiniuose tinkluose išpopuliarėjo įrašai apie intuityvųjį valgymą: džiaugiamasi, kad šis metodas veikia. Tačiau neapsirikite – vien iš pavadinimo nereikia manyti, kad valgoma bet ką ir bet kada. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad iš esmės ši mitybos sistema yra vienas iš metodų, skirtų su nepalankiu sveikatai maitinimųsi susijusių sveikatos bėdų, taip pat norintiems sumažinti ar išlaikyti esamą kūno svorį. Nors siūloma jo laikytis padedant sertifikuotam specialistui, mokytis sąmoningiau rinktis maistą ir jo kiekį gali kiekvienas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad net labai praalkus verta rinktis ne bet ką, o sveikatai palankius „Rinkis sveikiau“ ženklu pažymėtus užkandžius: jie skanūs, švieži ir nebūtinai brangūs.
Alkis nėra priešas
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad intuityvaus valgymo modelis nėra naujas: jį 1995 metais sukūrė dvi mokslininkės: Evelyn Tribole ir Elyse Resch. Tai įrankis, kurį įvaldęs specialistas padeda žmogui išspręsti su jo mityba susijusias problemas.
Intuityvaus valgymo esmė – padėti žmogui sugrįžti prie pirmapradžio maisto pasirinkimo jutimo. Tai reiškia, valgyti, kai esame alkani, sustoti, kai jaučiamės pasisotinę ir atskirti emocinį alkį nuo fizinio. Nors tai atrodo paprasta, tačiau ne visada lengvai įgyvendinama.
„Vienas iš intuityvaus valgymo principų – sau leisti valgyti besąlygiškai. Tik nereikia suprasti, kad maitintis galima chaotiškai ir rinktis bet ką – ne, tiesiog reikėtų išmokti valgyti be kaltės jausmo, kurį dažnas jaučia suvalgęs per daug ar ne visai palankų sveikatai maistą. Labai svarbu atskirti, ar norime valgyti dėl kilusių neigiamų arba teigiamų emocijų, ar dėl to, jog esame tikrai alkani. Taip pat ne visada baigiame valgyti vos pajutę sotumo jausmą: toliau kramsnojame arba iš įpročio, arba dėl dar vaikystėje tėvų įkaltų taisyklių, kad lėkštėje nieko negalima palikti“, – sako dr. E. Gavelienė.
Gydytoja pastebi, kad nutukimu sergantys žmonės dažniausiai net nežino, kas yra alkis, nes vengia šio potyrio. „Be to, retas šiuolaikinis žmogus patiria alkio jausmą, nes jo diena dažnai užpildyta nuolatiniais užkandžiais. Kartais valgoma, nes „reikia“, o jei vakarienės laikas dėl kokių nors aplinkybių praleidžiamas, vis vien šaldytuvo durelės varstomos prieš vidurnaktį“, – pastebi gydytoja.
Ar tikrai renkamės maistą sąmoningai
Pasak gydytojos dr. E. Gavelienės, vien pasikliauti intuicija, renkantis maistą, yra rizikinga, nes gali kilti noras visą dieną maitintis bandelėmis, užsigeriant jas vaisvandeniu: „Šis metodas moko rasti sveiką santykį su maistu: jei jau tikrai jaučiate, kad be galo norisi šokoladinio pyrago gabalėlio, tai ir suvalgykite jį be graužaties. Tačiau aiškiai sau įvardinkite, kodėl taip darote: gal labai liūdna ir norisi pajusti malonų skonį, gal pyragą iškepė mama ir jis siejasi su gražiais vaikystės prisiminimais, o gal tiesiog pasiilgote daug džiaugsmo teikiančio maisto. Tačiau gal tada sąmoningai suvalgysite jo tik labai mažai, atidėdami gabaliuką kitai dienai, nes jums užteks patirti tą gerą skanaus maisto emociją ir nekaltinsite savęs, kad štai „suklupote“ ir nusižengėte taisyklėms.“
Norintiems maitintis sąmoningiau ekspertė siūlo rašyti maisto dienoraštį, kuriame fiksuotumėte, kokio maisto labai norėjote, ko ir kiek suvalgėte. Vėliau, jį peržvelgę, galbūt pastebėsite maitinimosi klaidas, o jei nutarsite kreiptis į specialistą, jam tai bus naudinga informacija.
Sveikatai palankūs užkandžiai – ranka pasiekiami
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva ragina parduotuvėse ieškoti užkandžių, kuriuose yra mažai cukraus, riebalų ar druskos, jie turėtų praturtinti mūsų dienos racioną naudingomis maisto medžiagomis ir suteikti energijos.
Pravartu rinktis daržoves, šviežius ar džiovintus vaisius, riešutus, lukštentas sėklas. Kartais darbe užtrunkame ilgiau arba po jo skubame į sporto klubą, nuo pietų iki vakarienės susidaro nemažas laiko tarpas, tad pavakariams suvalgyti užkandžiai leis nepersivalgyti vėliau. Tiek suaugusiems, tiek vaikams patinka mažos traškios morkytės, vyšniniai ar slyviniai pomidoriukai, trumpavaisiai agurkėliai, juostelėmis supjaustytos įvairiaspalvės paprikos ar ropinių kopūstų griežinėliai. Dabar, kai džiugina daržovių įvairovė, reikia naudotis galimybe paragauti jų kuo daugiau ir kuo įvairesnių.
„Turime platų riešutų ir džiovintų vaisių, jų mišinių asortimentą, verta pasidomėti lietuviškų ūkininkų produktų skyriaus „Vikio“ produktais. Jo lentynose rasite ekologiškų linų sėmenų trapučių, avinžirnių trapučių su daržovėmis ar spirulina, obuolių sūrio, daržovių ir vaisių traškučių, becukrių kukurūzų lazdelių su burokėliais ar morkomis. Tiek tėvams, tiek vaikams patiks linų sėmenų duonelės su bananais ar krekeriai su daržovėmis“, – siūlo ekspertė.
Ji primena, kad nuo šiol fizinių parduotuvių lentynose ir elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. „Prekės į sąrašą atrinktos taip, kad jame būtų tiek pirkėjų mylimiausių prekės ženklų, tiek ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – ji pažymėta euro ženklu. Norime, kad mūsų pirkėjai rastų pigių, skanių ir sveikatai palankių gaminių“, – teigia komercijos operacijų vadovė.
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti
Prasidėjo pavasarinis sėklų pirkimas: pagrindinės sodinimo klaidos, kurias svarbu prisiminti
Nesenstanti lietuviško stalo pažiba – bulviniai blynai: šis paprastas receptas suburs visą šeimą
Vaivorykštinis upėtakis: gurmaniškos vakarienės paslaptis už stebėtinai mažą kainą (receptas)
Šeima aikčios iš nuostabos: šis triušienos troškinys ar brandintos jautienos kepsnys taps jūsų slaptu kulinariniu ginklu
Valentino dienai – ne tik šokoladas: kūrybiškos idėjos mylimam žmogui nustebinti
Gėlių žiedai – meilės dienos klasika: kaip teisingai jais pasirūpinti, kad išliktų ilgiau?
Šiemet istorinį 360 metų jubiliejų švenčianti Šiaulių alaus darykla „Gubernija“ sulauks rekordinių investicijų. Ją valdanti bendrovė „MV GROUP Production“ į...
Belaidė technologija „Wi-Fi” vystosi sparčiau nei bet kada anksčiau. 2024 m. pasaulį išvydo „Wi-Fi 7″, kuris teoriškai gali pasiekti net...
Visai šalia Konstitucijos prospekto ir Vilniaus japoniško sodo esančio projekto „Naujojo Skanseno“ vystymas spartinamas – Linkmenų g. 13 anksčiau nei...
Ar pastebėjote, kad jūsų telefone galimai trūksta dalies dirbtinio intelekto (DI) funkcijų, kurias socialiniuose tinkluose demonstruoja amerikiečiai? Visa tai –...
Išankstiniais kūrybiškų NT projektų ir vietokūros kompanijos „Citus“ analitikų duomenimis*, Vilniaus pirminėje būsto rinkoje per vasarį sudaryti 527 sandoriai, Kaune...
Gyvenant iššūkių ir pokyčių pilname pasaulyje ypač svarbu stiprinti psichologinį vaikų atsparumą, kad jie galėtų atlaikyti užklupusius sunkumus. Psichologai atkreipia...
Apgaulės schemoms tobulėjant ir daug Lietuvos žmonių tampant nuotolinių sukčių aukomis, būtina didinti budrumą apsiperkant internetu. Viena tokių el. parduotuvių...
Smurtas artimoje aplinkoje nėra vien privatus reikalas – jis turi ilgalaikių pasekmių visai visuomenei, persiduoda iš kartos į kartą, daro...
Baltyminiai batonėliai dažnai dedami į mokyklą vaikams, sportuojantys juos suvalgo prieš ar po treniruotės. Kartais jų įsidedame į darbą užkandžiams,...
Šiandien tėvai, rinkdami mokyklą savo vaikams, vis dažniau žvalgosi į tokias įstaigas, kurios suteikia ne tik tradicinį ugdymą, bet ir...