Paskelbta
2 savaitės prieš-
Artėjant Velykoms, kai ant šventinio stalo nugula daugybė tradicinių patiekalų, kardiologė Julija Jurgaitytė primena – šventės neturėtų tapti išbandymu širdžiai, ypač asmenims, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Ji dalijasi, kokio maisto reikėtų vengti, ką galima pakeisti sveikesnėmis alternatyvomis, ir pataria, kaip išvengti blogos savijautos per šventes.
Pasak J. Jurgaitytės, šventės dažnai tampa proga pasilepinti, tačiau tuo piktnaudžiauti nereikėtų ypač asmenims, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Gydytoja rekomenduoja vengti riebaus, labai sūraus ir perdirbto maisto, saldintų gėrimų, alkoholio ir įvairių desertų, kuriuose gausu cukraus ir sočiųjų riebalų rūgščių. Taip pat derėtų atsisakyti margarino, dirbtinių aliejų ir transriebalų turinčių pusfabrikačių.
„Velykų stalo pagrindu turėtų tapti produktai, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, t. y. riebios žuvys, tokios kaip lašiša ar skumbrė. Taip pat svarbu į racioną įtraukti šviežių daržovių, viso grūdo produktų, pupelių, avinžirnių. Puikus pasirinkimas – liesa mėsa, pavyzdžiui, paukštiena be odos. Sėklos, riešutai, alyvuogių aliejus, avokadas – tai sveikųjų riebalų šaltiniai, taip pat galima rinktis ir natūralų jogurtą. Sveika mityba gali padėti išvengti kraujospūdžio svyravimų, virškinimo sutrikimų ir nepriaugti nereikalingo svorio“, – sako ji.
Majonezą taip pat patariama vartoti saikingai, ypač tą, kurio įsigyjama parduotuvėse – jame gausu kalorijų, konservantų ir sočiųjų riebalų. Vietoj jo geriau rinktis natūralesnes alternatyvas – graikišką jogurtą, humusą, avokadą, daržovių arba pesto padažus – svarbiausia, kad jie būtų kuo mažiau perdirbti. Galima pasigaminti ir naminį majonezą iš kiaušinių ir natūralaus alyvuogių aliejaus.
Kiaušiniai ir cholesterolis
Gydytoja akcentuoja, kad, nors visuomenėje vis dar gajus mitas, jog kiaušiniai didina vadinamojo blogojo (MTL) cholesterolio kiekį, šio produkto vengti nereikėtų, svarbiausia – vartoti su saiku. Cholesterolis yra kiaušinio trynyje, jis būtinas organizmui, tačiau svarbu riboti jo kiekį ypač kardiovaskulinėmis ligomis sergantiems žmonėms. O kiaušinio baltyme nėra riebalų, jis yra vertingas baltymų šaltinis. Tad apskritai šis produktas yra maistingas, jame daug naudingųjų medžiagų, be to, yra duomenų, kad kiaušiniai gali netgi padidinti gerojo cholesterolio, kuris padeda apsaugoti širdį, kiekį.
„Kiaušinis yra tinkamas vartoti produktas tiek sveikiems, tiek širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims ir tikrai gali būti Velykų stalo dalimi, tačiau vėlgi svarbiausia saikas ir sveikas paruošimo būdas. Sveikesnis pasirinkimas būtų virti kiaušiniai, derinami su šviežiomis daržovėmis, viso grūdo produktais, vengiant riebių pagardų, tokių kaip majonezas. Sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis rekomenduojama riboti suvalgomų kiaušinių kiekį iki trijų per savaitę“, – sako gydytoja. Kaip saugiai keisti gyvenimo būdą sergant širdies ligomis?
Geresnės savijautos receptas
Kardiologė dalijasi, kad, norint išvengti prastos savijautos, svarbiausia nepersivalgyti ir sąmoningai įvertinti, kiek ir ko suvalgome: „Stenkimės valgyti lėčiau, mėgautis, pradėti nuo lengvesnių patiekalų, vartoti pakankamai skysčių, rinktis natūralius prieskonius – česnaką, citriną, šviežias žoleles. Desertų visiškai atsisakyti nereikia, tačiau geriau rinktis lengvesnius ir mažesnėmis porcijomis.“
Po valgio gydytoja rekomenduoja pajudėti – net lengvas pasivaikščiojimas gryname ore padeda virškinimui. Jei oras geras, galima rinktis aktyvesnį laisvalaikį – šokius, žaidimus su šeima lauke. Tai ne tik sveika, bet ir stiprina ryšį su artimaisiais.
„Svarbu įsiklausyti į savo kūną. Šventiniu laikotarpiu dažnai leidžiame sau daugiau riebaus ar sūraus maisto, tačiau žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, labai svarbu laikytis gydymo režimo ir nepamiršti vartoti paskirtų vaistų – statinų, kurie padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, net jei ir atsiranda trumpalaikių nukrypimų, kartu sumažina širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Šventės nėra išimtis, o jei pamiršote išgerti tabletę, svarbu kuo greičiau grįžti prie įprasto režimo ir suprasti, kad vaistai nėra leidimas nepaisyti sveikos mitybos principų“, – pabrėžia J. Jurgaitytė. Sveikata – tikrojo turto paslaptis
„Visiems – tiek sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, tiek tiesiog norintiems branginti savo širdį – linkiu, kad Velykos atneštų ramybės, sveikatos ir stiprybės. Tegu jūsų širdis plaka ritmingai – ne tik sveikatos atžvilgiu, bet ir iš džiaugsmo, o pavasario šviesa ir šiluma primena apie mažus, bet reikšmingus dalykus. Tegu kiekviena diena tampa dar vienu žingsniu geresnės savijautos link. Rūpintis savimi svarbu ne tik per šventes, bet ir kasdien, o sveikata – tai didžiausia dovana“, – sako kardiologė.
Kardiologė dalijasi 7 Kalėdų stalo patarimais sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis
Ar žinojote, kad dalis žmonių eidami gatve virš jūsų galvos mato plaukiojančią gyvybės juostą, o prekybos centre dėdami vaisius įsivaizduoja...
Šiuo metu su dirbtiniu intelektu (DI) susiduriame vis dažniau. Apsipirkdami internetu, bendraudami ir net registruodamiesi į valstybines įstaigas, susiduriame su...
Baltijos šalių kelionių organizatorius „Novaturas“ praneša apie pasirašytą sutartį, pagal kurią bendrovė įgyvendina pirmąjį sandorio su strateginiu investuotoju etapą: 23,2...
Per pastaruosius kelerius metus sparčiai vystantis 5G ir kitiems mobiliojo ryšio tinklams, daugelis vartotojų Lietuvoje vis dar negali išnaudoti viso...
Pavasarį laukiniai gyvūnai tampa aktyvesni – prasidėjus rujos laikotarpiui, jų migracija per kelius gerokai suintensyvėja. Aplinkos apsaugos departamento (AAD) duomenimis,...
Absoliuti dauguma šalies gyventojų teigia kelyje susiduriantys su pavojingu kitų vairuotojų elgesiu. Deja, gatvėje matydami agresyviai, pavojingai manevruojančius ar apsvaigusius...
Apie tirpiąją kavą vis dar sklando įvairių mitų. Vis dėlto juos lengva paneigti, kai geriau supranti esminius dalykus: pavyzdžiui, kaip...
Dirbtinis intelektas, nuotolinis darbas ir kintantys lūkesčiai darbuotojams – darbo rinka šiandien keičiasi greičiau nei bet kada anksčiau. Todėl profesinis...