Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
Jau ne vienus metus visame pasaulyje sausis tituluojamas kaip mėnuo be mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų, kada tūkstančiai augalinę mitybą išbandyti norinčių žmonių jungiasi prie mėnesį trunkančio iššūkio maitintis sveikesniu, aplinkai draugišku maistu. Įsitraukti į „Augalinio sausio“ iniciatyvą ir atrasti šios mitybos privalumus nepraleidžia progos ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ pirkėjai – atrastas augalines įprastų produktų alternatyvas į krepšelius dedasi ištisus metus.
„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė atkreipia dėmesį, kad pastaraisiais metais, reikšmingai praplėtus tinklo parduotuvių asortimentą augaliniais produktais, susiformavo stabili jų paklausa.
„Jau kelis metus stebime tendenciją, kad pirkėjai, besimaitinantys augaliniu maistu, atranda vis didesnę alternatyvų įvairovę skirtingose prekių kategorijose, o dalis produktų, tokių kaip augalinis pienas, humusas ar kitokios augalinės užtepėlės ar saldumynai, tampa universaliais ir visų mėgstamais ištisus metus. Perkamiausias augalinis maistas – pieno produktų alternatyvos, tarp kurių nenustelbiamas pirkėjų favoritas yra migdolų riešutų pienas. Į visų praėjusių metų perkamiausiųjų dešimtuką patenka ir tokios augalinės alternatyvos pieno produktams kaip sūris bei sviestas. Iš šviežio valgyti paruošto maisto asortimento pirkėjai visus metus aktyviai rinkosi humusą, kviečių kepsnelius, veganišką šnicelį ir augalinę rūkytą dešrą. Iš šaldytų produktų į pirkėjų krepšelius dažniausiai keliavo falafeliai, o per praėjusius metus nupirkta 35 proc. daugiau avinžirnių – panašu, kad pirkėjai aktyviau į mitybą įtraukė ir augalinius baltymus“, – įžvalgomis dalijasi I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Augalinės alternatyvos įprastiems produktams
Organizacijos „Gyvi gali“ augalinės mitybos programos „Nori gali“ koordinatorė Austėja Vakarinaitė pritaria, kad augalinė mityba tikrai neturi apsiriboti vien tik sausio mėnesiu – tereikia šiek planavimo ir smalsumo paieškoti augalinių alternatyvų įprastiems maisto produktams bei dažniau juos įtraukti į kasdienį meniu.
„Turime aktyvią augalinių atradimų programos grupę socialiniuose tinkluose, taip pat pildome tinklaraštį, kuriame apstu augalinės mitybos patarimų ir gardžių patiekalų receptų. Bene dažniausiai pasitaiko dvejonių, ar jau pamėgtus patiekalus įmanoma gaminti be jiems įprastų produktų. Pastebėjome, kad patys bendruomenės nariai pasiūlo tokių alternatyvų, kad receptai, rodos, ir patobulėja, ir įgauna naujų spalvų. Sakyčiau, kad šiais laikais vargiai rastume patiekalą, kuriam negalima augalinė jo interpretacija. Augalinės mitybos principais besivadovaujantys žmonės yra puikūs inovatoriai, noriai ieškantys būdų, padėsiančių ne tik palengvinti maisto ruošimo procesą, bet ir įnešti į kasdienę mitybą įvairių skonių, juolab, kai tai padaryti galima neišlaidaujant ar net sutaupant“, – kalba A. Vakarinaitė.
Pavyzdžiui, iš pirmo žvilgsnio nepakeičiami kiaušiniai, pasirodo, turi net kelis pakaitalus: vietoje jų puikiai tinka ir nuo avinžirnių likęs skystis, vadinamas akvafaba, ir bananai, taip pat kai kurie miltai, pavyzdžiui, linų sėmenų. Majonezą galima nesunkiai pasigaminti suplakus tą patį nuo avinžirnių likusį skystį drauge su pasirinktais ingredientais: baltosiomis pupelėmis, aliejumi, garstyčiomis, česnaku, actu. Grietinę, kurią augaliniu maistu besimaitinantys žmonės renkasi šalia įvairių plokštainių, sriuboms ar salotoms gardinti, nesunkiai paruošite sutrynę per naktį mirkytus anakardžių riešutus drauge su šiek tiek vandens ir citrinų sulčių.
Ką įtraukti į kasdienių pirkinių krepšelį?
A. Vakarinaitė taip pat atkreipia dėmesį, kad kaip ir besivadovaujant kitais mitybos principais, taip ir augalinei mitybai galima sudaryti nuolat vartojimų bei mėgstamų produktų sąrašą ir juo reguliariai pildyti besibaiginėjančias atsargas.
„Į tokį sąrašą įtraukčiau įvairias kruopas, paprastai pasižyminčias ilgesnio galiojimo terminu, taip pat konservuotus produktus, riešutus, sėklas. Likusią pirkinių krepšelio dalį galima nesunkiai užpildyti šviežiomis gėrybėmis. Lietuvoje turime puikų augalinio maisto pasirinkimą: pradedant nuo augalinių pieno produktų alternatyvų, baigiant aukštos kokybės ir puikios sudėties sojos produktais, daržovėmis ir vaisiais. Be to, pernai atlikome palyginamąjį šalies prekybos tinklų augalinio asortimento vertinimą ir nustatėme, kad plačiausią augalinių produktų įvairovę siūlo „Maxima“, – kalba A. Vakarinaitė.
Ji taip pat primena, kad norint prisijaukinti sveikesnę ir aplinkai draugišką mitybą, svarbiausia paisyti esminio principo – būtina įtraukti kuo įvairesnių maistinių medžiagų ir mikroelementų. Racione privalo būti ir angliavandeniai, ir riebalai, ir baltymai. Pavyzdžiui, baltymų poreikį puikiai užtikrins ankštinės daržovės, sojos produktai, sėklos, ypač kanapių ir moliūgų, bet taip pat ir ispaninio šalavijo (chia), linų sėmenų, kurios kartu papildys ir organizmo omega-3 atsargas.
„Įvairios sėklos, riešutai ir iš jų spaudžiami aliejai užtikrins, kad organizmas gautų reikiamą riebalų kiekį. Beje, tam puikiai tinka ir avokadai, alyvuogės, kakava. Subalansuotam angliavandenių poreikiui patenkinti paranku rinktis šviežias arba mažai apdorotas daržoves, ypač gumbines, taip pat pilno grūdo kruopas“, – patarimais dalinasi A. Vakarinaitė ir pritrūkusius išradingumo, idėjų ar turinčius tam tikrų baimių, tuo pačiu ragina jungtis prie bendruomenės ir atsakymų į rūpimus klausimus ieškoti drauge.
Du trečdaliai gyventojų jaučia padidėjusį nerimą: pastebi ir darbdaviai
Kavos įpročiai Baltijos šalyse: estai renkasi pupeles, lietuviai ir latviai – maltą kavą
Rudens sezoninė mityba: dietistė patarė, kurias šviežias lietuviškas derliaus gėrybes įtraukti į valgiaraštį
Tvarumo ataskaitų startas: ką atskleidė didžiosios Lietuvos įmonės?
Svarbi žinia „Maximos“ pirkėjams – naujos geltonos kainų etiketės: jos žymės visada geras kavos kainas
30 populiariausių produktų atskleidė lietuvių, latvių ir estų skonių panašumus bei skirtumus
Didysis atnaujintos Kauno „Akropolio“ „Maximos“ atidarymas – jau kitą savaitę: pirkėjų lauks staigmenų kupinas savaitgalis
Graikijos „žaliasis auksas“ – ant lietuvių stalo: kuo ypatingas šioje šalyje gaminamas alyvuogių aliejus?
Po daugiau nei 7 mėnesių atidaryta atnaujinta „Maxima“ Kauno rajone: tapo dviejų X parduotuve
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...