Sekite naujienas

Verslas

Laikas rinktis aukštąsias mokyklas: kurių studentų jau laukia darbdaviai?

Paskelbta

-

Per kelerius paskutinius metus ženkliai sumažėjo chemijos valstybinį brandos egzaminą laikančiųjų skaičius. Atitinkamai kasmet mažėja ir susidomėjimas tiek maisto technologijų, tiek maisto studijų krypties programomis. Visgi tiek akademinio atstovai tvirtina, kad maisto technologijų studijos – perspektyvios, o bendrovei „Švyturys-Utenos alus“ priklausančios Utenos daryklos vadovė antrina, kad studentų laukia ir plati darbo krypčių pasiūla, ir karjeros galimybės.

„Viena iš galimų globalių mažėjančio susidomėjimo maisto technologijų studijomis priežasčių – jaunoji karta nesieja maisto gamybos su mokslu ir technologijomis. Internetinėje erdvėje galima rasti įvairios vaizdinės medžiagos, kaip išsikepti duoną ar pyragą, pagaminti mėsos ar pieno gaminius, sufermentuoti įvairius gėrimus. Pasižiūri ir gali gaminti, kam reikalinga to mokytis universitete? Tokių žinių gal ir užtenka mėgėjiškai kelių maisto porcijų gamybai namuose, bet ne pramoninei gamybai, kur maistas gaminamas šimtais ar tūkstančiais tonų“, – teigia Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros vedėja Loreta Bašinskienė.


Pasak jos, į klausimus, kaip užtikrinti, kad produkcija, gaminama didelio našumo technologinėse linijose, būtų stabilios kokybės, saugi, tvari ir skani, gali atsakyti tik kvalifikuoti maisto mokslininkai ir technologai, kurie turi tam reikalingų tarpdisciplininių kompetencijų maisto chemijos, mikrobiologijos, mitybos, technologijų ir inžinerijos srityse.

Studentus pritraukti padeda verslo atstovai

Studentus bandoma prisivilioti įvairiais būdais. Maisto mokslo ir technologijos katedros, kuri įgyvendina maisto technologijų krypties studijų programas, dėstytojai, siekdami sudominti šios krypties studijomis, veda paskaitas ir laboratorinius darbus moksleiviams. Katedros dėstytojai aktyviai dalyvauja universiteto vykdomose studijų mugėse, įvairiose fakulteto bei mokyklų organizuojamuose renginiuose.

Studentus pritraukti padeda ir gamybos verslo atstovai, dažnu atveju esantys Cheminės technologijos fakulteto alumnais. Jie organizuoja įvairius mokymus studentams, veda teorines paskaitas, dalyvauja kvalifikacijos komisijose, kurios vertina studentų baigiamuosius projektus ir suteikia technologijų mokslų bakalauro ar magistro laipsnį. Kelios įmonės kasmet tampa mecenatais ir įsteigia stipendijas už geriausius baigiamuosius darbus, už inovatyviausią sukurtą naują produktą. Verslo atstovai priima studentus profesinei praktikai, esant poreikiui, konsultuoja baigiamųjų darbų rengimo klausimais.

„Šis bendradarbiavimas labai svarbus ugdant praktinius būsimų maisto technologų įgūdžius. Universitetas suteikia teorines žinias ir darbo su analitine bei technologine įranga laboratorinėmis ir pusiau gamybinėmis sąlygomis. Tačiau susipažinti su pramonine, didelio našumo maisto produktų gamyba galima tik praktikos įmonėje metu. Tokia veikla nelieka nepastebėta ir prideda mūsų studijų programoms patrauklumo ir praktinės vertės“, – pasakoja L. Bašinskienė.

Jai antrina bendrovei „Švyturys-Utenos alus“ priklausančios „Utenos alaus“ daryklos vadovė Dalia Jočytė: „Bendradarbiaujame ne su vienu universitetu. Dalyvaujame studentų dienose, pristatome, kokias galimybes suteikiame, kokių studentų mums reikia. Padedame peržiūrėti studijų programas, jų aktualumą, įsitraukiame į studentų darbų vertinimą. Su aukštosiomis mokyklomis kuriame ilgalaikes partnerystes“.

Darbo vietų netrūks

D. Jočytė dalijasi, kad ir ji pati yra baigusi KTU maisto technologijų krypties studijas: „Perspektyvos šioje profesijoje tikrai labai plačios: nuo, procesų inžinieriaus iki daryklos vadovo. Pradedant nuo praktikos. Studentams siūlome ilgesnę, nei reikalauja švietimo įstaigos, praktiką, be to, tokią praktiką apmokame. Tai leidžia studentams labai anksti pasimatuoti gamybos pozicijas ir nuspręsti, kokia linkme kreipti savo būsimą karjerą“.

Be to, maisto technologijų kryptį pasirinkę studentai gali būti tikri, jog darbo pasiūlymų jiems tikrai netrūks: štai Utenos darykloje pozicijų skaičius tik auga. „Galbūt studentai iš pradžių išsigąsta operatoriaus darbo, bet taip yra dėl blogo įsivaizdavimo. Šiuolaikiniai operatoriai tikrai nėra tik mygtukų spaudėjai. Į juos investuojame, ugdome, o įrangai ir procesams modernėjant, operatoriaus kvalifikaciniai reikalavimai tik auga“, – sako D. Jočytė.

Baigę mokslus maisto technologijų srityje, studentai Utenos darykloje dažnai įsilieja ir į kitas darbo vietas: pirkimus, pardavimus, darbą su žaliavomis, naujų produktų kūrimą, kokybės užtikrinimą. D. Jočytė priduria, kad darbas gamyboje gali atrodyti nelengvas, tačiau jis – be galo dinamiškas, įdomus ir verčiantis nuolat tobulėti.

„Atsakant į klausimą, ar maisto mokslo ir technologijos studijos yra geras pasirinkimas – absoliučiai taip! Maisto pramonė yra viena iš tų šakų, kuri niekada nenustos augti ir vystytis. Gyventojų skaičiaus augimas reikalauja masinės maisto gamybos ir tik maisto mokslininkai ir technologai gali sukurti naujus bei saugius maisto gamybos ir perdirbimo būdus, kad turint ribotus išteklius būtų patenkinti didėjantys gyventojų poreikiai“, – dėsto ir L. Bašinskienė.

Baigę universitetines maisto mokslo ir technologijų studijas ir įgiję technologijos mokslų bakalauro ar magistro laipsnį, studentai gali tapti maisto verslo įmonių technologais, mitybos, analitinės laboratorijos, produktų kūrimo ir vystymo specialistais ir vadovais, taip pat maisto saugos ir kokybės kontrolieriais, ekspertais, mokslininkais. Šios studijos atveria plačias galimybes darbo paieškoms Lietuvoje ir pasaulyje. Bendrovėje „Švyturys-Utenos alus“ tokias studijas baigę gali tapti procesų inžinieriais, gamybos linijų vadovais, technologais, o ateityje užaugti ir iki daryklos vadovų.

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas4 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai6 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |