Paskelbta
2 metai prieš-
By
Raminta V.Pastaraisiais metais smarkiai išaugo žmonių, sergančių celiakija, alergija kviečiams arba gliutenui, skaičius. Jau seniai žinoma, kad miežių, rugių, o ypač kviečių baltymai gali sukelti tokius sutrikimus. Pasaulyje šiuo metu gliuteno netoleruoja maždaug vienas procentas visų suaugusių gyventojų, o tai yra virš 80 milijonų žmonių. Lietuvoje šią alergiją turi apie 5000 žmonių, bet gali būti, kad daug suaugusiųjų apie šį savo sutrikimą nieko nežino. Celiakiją ar gliuteno netoleravimą diagnozuoti labai sudėtinga, o gydymas tik vienas – labai griežta begliutenė dieta.
Visų pamėgti gėrimai, kurie gaminami fermentuojant miežių ar kitų grūdų salyklą, turi gliuteno. Žmonės vengiantys grūdų produktų, praranda galimybę vartoti ir vieną populiariausių gėrimų – alų. Neseniai Lietuvoje susikūręs nepriklausomas bravoras :BELIKE atrado sprendimą šiai problemai. Nuo pat pirmųjų dienų someljė Vidmantas Čičelis kūrė receptus, kurių dėka :BELIKE bravoro alūs yra be gliuteno. Tarp jų net ir vokiško stiliaus kvietinis, kurį saugiai gali vartoti gliuteno netoleruojantys žmonės. Šiuo metu sostinėje įsikūrę galybė maitinimo įstaigų ir barų, tačiau norintiems rasti kokybiškų kraftinių, išvirtų mažoje ir nepriklausomoje darykloje gėrimų, tenka rimtai pasukti galvą, nes net Vilniuje – vos keletas. O žmonėms, ieškantiems begliutenio alaus, sėkmė nusišypsoti gali dar rečiau.
Gegužės pabaigoje Vilniaus centre atsidaro pirmasis lietuviško bravoro :BELIKE taproom, kuriame Vilniečiai ir miesto svečiai turės galimybę rasti lietuviškų kraftinių gėrimų, tarp jų ir ne vieną be gliuteno. Šiame angliško stiliaus pub’e bus daug aludarystės kultūros dvasios, atidarymo dieną someljė pristatys begliutenius gėrimus ir susipažins su visais besidominčiais kraftinių gėrimų meistryste.
Kviečiame į :BELIKE taproom atidarymą gegužės 25 dieną 18:00 valandą adresu Gedimino pr. 44A. Įėjimą rasite tiesiai priešais Hilton Garden Inn viešbutį, Dainavos g. pusėje, kur išsirinkę jums patogią vietą lauko terasoje ar jaukioje salėje viduje galėsite paragauti gėrimus be gliuteno.
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...