Paskelbta
2 mėnesiai prieš-
By
LukasKiekvienam europiečiui šiuo metu tenka po 180 kg pakuočių atliekų per metus. Kitaip tariant, per dieną kiekvienas vidutiniškai išmetame po 0,5 kg vien tik su įpakavimu susijusių atliekų. ES Žaliojo kurso strategijos ir įvairių direktyvų rėmuose yra numačiusi priemones šiai sisteminei ydai spręsti. Viena iš jų – įpareigojimas maitinimo vietoms didinti daugkartinių indų bei pakuočių naudojimą. ES šalyse iki 2030 m. 10 proc. viso pakuojamo restoranuose paruošto maisto turės būti sudėta tik į daugkartinio naudojimo pakuotes. Iki 2040 m. šis skaičius turės pasiekti 40 proc. Tai reiškia, kad ir Lietuvos restoranuose turės būti įgyvendinti nemaži pokyčiai ir kai kurie jų imasi jau dabar.
Plastikinių maišelių mokestis davė vaisių
Nuo praėjusių metų liepos 1 d. įsigaliojo Seimo priimta tvarka prekybos vietose už plastikinius maišelius susimokėti 1 centą, taip skatinant rečiau naudoti vienkartinius plastikinius maišelius. Prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pastebėjo, kad nuo to laiko maišelių sunaudojimas sumažėjo 52 proc., „Lidl“ ir „Norfa“ prekybos tinkluose šių maišelių sunaudojimas sumažėjo apie 40 proc., o „Iki“ parduotuvėse – 2,2 karto.
Su rimta perteklinių pakuočių problema susiduriama ir greitojo maisto restoranuose. 150 restoranų aptarnaujančio savitarnos sprendimų teikėjo „DSERVE“ duomenimis, 2023 m. 21,6 proc. restoranų lankytojų valgė ne vietoje, o šiemet šis skaičius kol kas siekia 14,1 proc. Tai signalizuoja, kad kasdien vis dar sunaudojami didžiuliai kiekiai plastiko ir popieriaus.
Kaina simbolinė, bet pakankama, kad priverstų susimąstyti
Reaguodamas į atsakingo vartojimo tendencijas ir siekdamas savo pavyzdžiu prisidėti prie pokyčių, nuo šių metų rugsėjo 2 d. savo pakuotes apmokestino 17 greitojo maisto restoranų Vilniuje, Klaipėdoje bei Šiauliuose valdantis lietuviškas maisto tinklas „Jammi“ – įmonė savo gaminiams įvedė 1 cento pakuotės mokestį.
„Jammi“ strategijos vadovo Žilvino Kuprėno teigimu, mokestis įvestas, siekiant kovoti su žalingu įpročiu – užsisakyti maistą išsinešti, tačiau jį valgyti vietoje, taip sunaudojant perteklinį kiekį pakuočių.
„Įdiegę internetines ir savitarnos užsakymo sistemas, pradėjome atidžiau analizuoti vartotojų įpročius ir pastebėjome akis badančią problemą – dažnai svečiai pateikia užsakymą išsinešti, tačiau kas antras toks užsakymas valgomas restorane arba prie restorano esančioje terasoje“, – pastebi Ž. Kuprėnas.
Pusmetį restoranų tinklas bandė aktyviai komunikuoti šia tema, tačiau efekto pasiekti vien komunikacija nepavyko – teko imtis papildomų žingsnių.
Didelė greito maisto restoranų užsakymų dalis yra išsinešti, tad kokybiška pakuotė – labai svarbus klausimas. Visgi didesnis pakuotės sluoksnių kiekis tikrai nėra reikalingas valgant vietoje. Pasak Ž. Kuprėno, „Jammi“, kaip ir daugelyje kitų greito maisto restoranų, buvo sukuriama daugiau šiukšlių nei reikėtų. „Net ir atsižvelgiant į tai, kad mūsų restoranuose absoliuti dauguma užsakymų yra išsinešti, o ne valgymui vietoje, šis paprastas sprendimas leido pakuočių kiekį sumažinti beveik 5 proc. Tuo atveju, jeigu klientas tikrai nori maistą išsinešti, tas vienas centas nieko nekeičia, tačiau kitais atvejais – jau susimąstoma.“
Pakuotės mokesčio praktika užsienyje jau taikoma kurį laiką
Mokestis už maisto įpakavimą nėra naujiena nei mūsų šalyje, nei užsienyje. Perkant maistą per „Wolt“ ar „Bolt Food“ programėles, tenka mokėti apie 0,50 Eur už kiekvieno patiekalo pakuotę.
Kaimyninėje Lenkijoje nuo 2024 m. sausio 1 d. mažmeninės prekybos, didmeninės prekybos ir viešojo maitinimo įstaigos, siūlančios vienkartinius plastikinius gaminius, skirtus maistui ar gėrimams, privalo už juos imti mokestį iš klientų: 0,20 zlotų (apie 5 ct) už puodelį ir 0,25 zlotų (apie 6 ct) už kito tipo pakuotę.
Nyderlanduose nuo 2023 m. liepos taikomas panašus mokestis, tačiau jis – didesnis. Už puodelius mokėti tenka 0,25 Eur, o už maisto įpakavimą – 0,50 Eur.
Kol kas Lietuvos mastu apie tokį visuotinį mokestį dar kalbama nėra, bet turint omenyje Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai bei vis didėjantį visuomenės dėmesį ekologijai, ilgainiui galima tikėtis ne tik pavienių restoranų iniciatyvų, bet ir pokyčių įstatymuose.
Aplinkosaugos ekspertė ir visuomeninė aplinkos ministro patarėja Ieva Budraitė teigia, kad iniciatyva apmokestinti pakuotes Lietuvoje yra žingsnis vienkartinių pakuočių mažinimo kryptimi, tačiau būtinos papildomos pastangos: „Ne visada vien botagas gali pakeisti vartotojo įpročius. Reikia ir meduolių. Galbūt verta ieškoti paskatų vartotojui rinktis maistą vietoje: tvarumo klubas, lojalumo taškai, nuolaida, galimybė gauti patiekalą į savo atsinešta pakuotę.“
Specialistės teigimu, greitojo maitinimo vietos turės dalį asortimento pateikti induose, kuriuos išplovus, jie vėl būtų grąžinami į naudojimą. Tą diktuoja europinio reguliavimo tendencijos, todėl svarbu ruoštis.
Kad toks sprendimas veiktų, I. Budraitė sako, jog reikalingi sisteminiai pokyčiai, pavyzdžiui pakuočių standartizavimas, surinkimo sistema, panašiai kaip dabar veikianti gėrimų taros užstato sistema: „Jei tokia galiotų vienkartiniams karštų gėrimų puodeliams, picų dėžėms ir kitiems produktams, sutaupytume daug resursų. Tačiau tam itin svarbus prekybininkų suinteresuotumas, bendradarbiavimas vieni su kitais, taip pat su medžiagų mokslininkais, galinčiais pasiūlyti tvaresnes, perdirbamas ir pakartotiniam naudojimui tinkamas medžiagas“.
Ž. Kuprėnas teigia, kad ir „Jammi“ svarsto užstatomos pakuotės idėją bei tikisi ateityje ją įgyvendinti, tačiau kol kas dar ieškoma būdų, kurie būtų patogūs tiek klientams, tiek įmonės darbuotojams.
Savaitgalio akcentas su „Lidl“: bulviniai blynai ir egzotiška vištiena
„Iki“ pradeda bendradarbiavimą su Lietuvos kūrėjais – parduotuvėse pradėjo skambėti lietuviška muzika
„Ant medinės lentelės“ dalijasi 9 Kūčių receptais ir pirkinių sąrašu – bus taupu, bet skanu ir įdomu
Kalėdos Prienuose bus gausesnės: „Iki“ mieste atidarė dar vieną parduotuvę – didžiausią regione
„TikTok“ įkvėpti kalėdiniai užkandžiai: 3 receptai, kurie taps šventinio stalo hitu
Apklausa parodė – ko lietuviai patys Kūčių ir Kalėdų stalui gaminti nesiruošia
„Baltic Horizon Fund“ turtą Taline patikėjo „Newsec“: pasiteisinusį bendro darbo modelį taikys ir Estijoje
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Liežuvis ant šventinio stalo: Vytaro Radzevičiaus patarimai ir istorinis receptas
Siuntų siuntimo platformą siuskpigiau.lt ir kitus internetinės prekybos verslus vystanti „Masiva group“ įsigijo 100 proc. sutelktinio rėmimo platformos „Contribee“ akcijų....
„Tesonet“ investicijų komandos vadovė Eglė Eidimtaitė tapo pirmąja lietuve „PayPal“ klientų valdyboje (CAD). Ši valdyba buvo įkurta siekiant padėti bendrovei...
Naujoji technologija leidžia darbdaviams greičiau susitelkti į geriausiai pozicijai tinkančius darbo ieškančiuosius, supaprastindama pirminį atrankos etapą. Inovacija Lietuvos darbo rinkojeReklama...
Metams einant į pabaigą ir didžiosioms šventėms nenumaldomai artėjant, prekybos tinklas „Rimi“ tęsia savo plėtrą ir šiandien Šiauliuose atidarė 89-ąją...
„Tinder“, „Bumble“, „Hinge“, „Badoo“ ir panašios pažinčių programėlės neatsiejamos nuo šiuolaikinio pasaulio. „Mano draugė ištekėjo radusi puikų vaikiną tinderyje“, „Bumblėje...
Kalėdos – stebuklų ir dovanų metas, per kurį Lietuvoje ir į užsienį siunčiamų siuntų kiekiai išauga iki 50 proc. Tačiau,...
Iki Kalėdų likus visai nedaug laiko skubama pirkti dovanas artimiesiems. Kartais šalia kalėdinės eglutės atsiduria ir buitį gerinantys elektroniniai įrenginiai....
Kompanijai „Google“ pristačius kasmetinę „Year in Search“ apžvalgą, paaiškėjo, ko internete šiemet dažniausiai ieškojo Lietuvos gyventojai. O tarp labiausiai jiems...
Kalėdinė karštinė įgauna pagreitį – vis daugiau žmonių dovanų artimiesiems ieško tiek prekybos centruose, tiek internetinėse parduotuvėse, todėl siuntų pristatymo...