Sekite naujienas

Sveikata

Daug stresuojate? Šioje mėsoje esantys vitaminai sustiprins nervų sistemą ir pagerins bendrą savijautą

Paskelbta

-

Kiauliena mėgstama visame pasaulyje, nes ją nesunku pagaminti ir derinti su skirtingais garnyrais. Vartojama saikingai ir paruošta be papildomų riebalų ši mėsos rūšis gali turėti ir teigiamą naudą mūsų organizmui. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiaulienoje, daugiau nei kitose mėsos rūšyse, yra B grupės vitaminų, kurie reikalingi bendrai savijautai ir gerai nervų sistemos veiklai palaikyti. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad mėsos skyriuje kiauliena išlieka bene populiariausiu pirkėjų pasirinkimu, tad akcijų metu rekomenduoja jos įsigyti kiek daugiau ir užsišaldyti. Dabar puikus metas sutaupyti ir pasinaudoti specialia nuolaida, nes lapkričio 7–13 d. kiaulienos sprandinės be kaulo „Rimi“ parduotuvėse galima įsigyti 39 proc. pigiau.

Skirtingos kiaulienos dalys – skirtingai ir riebios

Nors kiaulienos mitybos specialistai, kaip ir kitos raudonos mėsos, nesiūlo skanauti kasdien, tačiau „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įsitikinusi, kad visiškai jos išbraukti iš mitybos raciono nėra tikslo.

„Kiauliena vertinga dėl baltymų, kurie svarbūs raumenų, odos, plaukų ir daugelio kitų audinių formavimuisi ir atstatymui. Taip pat šioje mėsoje yra geležies, cinko, kalio, seleno ir eilė vitaminų: A, D bei B grupės vitaminų, kurie reikalingi bendrai savijautai ir gerai nervų sistemos veiklai palaikyti. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi ir daugiau tiamino (B1 vitaminas). Kiaulienoje yra ir kreatino, kuris randamas būtent raudonoje mėsoje. Šis elementas – svarbus energijos šaltinis raumenims“, – apie kiaulienos naudą pasakoja gydytoja.

Tačiau kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, didinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl gaminti kiaulieną gydytoja dietologė pataria be pridėtinių riebalų, o sveikatai palankiausias jos ruošimo būdas – virimas, troškinimas, kepimas orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje.

Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į pasirinktą kiaulienos dalį, mat jos pasižymi skirtingu riebumu. „Kiaulienos išpjova, kumpis ir nugarinė – liesesnės. Kiek daugiau riebalų yra kiaulienos sprandinėje, mentėje ir šonkauliuose, o riebiausi – lašiniai bei šoninė. Į tai svarbu atsižvelgti sergantiems tam tikromis ligomis, turintiems viršsvorio problemų“, – primena gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Kokybiškos kiaulienos galima įsigyti vos už keletą eurų

Mėsos pasirinkimas prekybos centruose išties platus, tačiau „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad lietuviai daugiausia įsigyja kiaulienos. Tai nestebina, nes iš kiaulienos galima pasigaminti daugybę patiekalų, ją paprasta paruošti ir derinti su kitais ingredientais. Be to, pirkėjų negąsdina ir šios mėsos kaina: kokybiškos smulkintos arba nepjaustytos kiaulienos gabalą galima įsigyti vos už keletą eurų.

„Kiaulienos asortimentas visais metų laikais itin platus: galima rinktis fasuotas ir sveriamas, įvairaus dydžio ir riebumo mėsos dalis, o ieškantiems sveikatai palankiausių variantų, reikėtų ieškoti liesiausių – išpjovos, kumpio ir nugarinės. Rudenį ir žiemą daugiau gaminama namuose, tad į pirkėjų krepšelius dažniau, nei vasarą keliauja smulkinta kiauliena, kuri yra vienas iš pigiausių mėsos pasirinkimų“, – pastebi O. Suchočeva.

Renkantis šviežią kiaulieną parduotuvėje komercijos operacijų vadovė pataria atkreipti dėmesį į jos spalvą, tekstūrą bei kvapą: „Kiauliena turėtų būti šviesiai rausvos spalvos, ne per tamsi ir jokiu būdu ne papilkėjusi. Mėsos kvapas turėtų būti malonus, ne aitrus, o paviršius – sausas. Jei tai mėsa vakuume, jo viduje neturėtų būti daug skysčio, o pati pakuotė turėtų būti be pažeidimų ir sandari. Namuose kiaulieną reikėtų laikyti 0-4 laipsnių temperatūroje, o jei turite didesnį šios mėsos kiekį, kurio nevalgysite iš karto – užsišaldykite mėsą. Norint sutaupyti, visuomet verta pasinaudoti ir specialiomis nuolaidomis kiaulienai. Štai lapkričio 7–13 d. visose mūsų parduotuvėse vakuume fasuotos kiaulienos sprandinės be kaulo įsigyti galima 39 proc. pigiau. Akcijos metu sprandinės kilogramo kaina vietoje 6,49 eurų siekia 3,99 eurus.“

Ekspertė taip pat primena, jog sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O akcijos laikotarpiu kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį – nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.“

Naujienos

Verslas14 val prieš

Tvarią gamybą skatins naujos finansavimo galimybės atsinaujinantiems energijos ištekliams ir pramonės dekarbonizacijai

Inovacijų agentūros renginyje pristatytos finansavimo priemonės, kurios padės įmonėms pereiti prie tvaresnės gamybos bei taupyti energiją. Ekonomikos ir inovacijų ministerija...

Verslas1 d. prieš

Lietuvos oro uostai 10 metų kartu: įspūdingiausi dešimtmečio plėtros projektai

Prieš dešimtmetį įvykęs Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų sujungimas buvo tarsi Lietuvos aviacijos pakilimas naujam skrydžiui. Dešimtmetį skaičiuojanti Lietuvos...

Startuoliai1 d. prieš

TOP 7 didžiausios Lietuvos startuolių pritrauktos investicijos šiemet

Lietuvos startuoliai per pirmąjį šių metų pusmetį jau pritraukė 32 mln. eurų investicijų – vidutinė vienos investicijos suma siekia 1,87...

Verslas2 d. prieš

Inovacijų agentūra prisidės prie personalizuotos medicinos sektoriaus vystymo Europoje

Inovacijų agentūra kartu su 24 partneriais dešimtyje šalių skatins personalizuotos medicinos sektoriaus Europoje vystymąsi. Dalyvaudama PRECISEU (angl. Personalised Medicine Empowerment...

Dirbtinis intelektas2 d. prieš

„Telia“ – tarp pirmųjų išbandžiusiųjų „Microsoft 365 Copilot“: pirminį susižavėjimą DI asistentu keitė praktiškos išvados

Daugeliui organizacijų dar tik domintis „Microsoft“ dirbtinio intelekto (DI) įrankiais, „Telia“ jau spėjo juos pritaikyti savo veikloje ir įvertinti jų...

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas4 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai6 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |