Paskelbta
7 mėnesiai prieš-
By
RobertaPastarnokai, žinomi ir kaip balti morkų giminaičiai, yra šakniavaisiai, kuriuos dažnai pamirštame įtraukti į kasdienį racioną, nors jų maistinė vertė yra labai aukšta. Šie šakniavaisiai turi švelnų saldų skonį ir yra puikus priedas prie įvairių patiekalų, tiek šaltų, tiek šiltų. Jei norite išbandyti kažką naujo ir sveiko, pastarnokai tikrai nusipelnė jūsų dėmesio.
Kas yra pastarnokai?
Pastarnokai (lot. Pastinaca sativa) – tai dvimetė daržovė, priklausanti apiaceae šeimai, ta pati šeima, į kurią priklauso morkos, petražolės, krapai ir kitos žinomos daržovės. Pastarnokai yra itin maistingi, juose gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas C, folio rūgštis, kalis ir magnis. Dėl savo skonio ir tekstūros jie dažnai naudojami kaip alternatyva bulvėms arba kitoms šaknų daržovėms.
Maistinė vertė
Pastarnokai turi mažai kalorijų, tačiau yra labai maistingi. Juose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su uždegimais. Be to, pastarnokai yra puikus skaidulų šaltinis, o tai prisideda prie virškinimo gerinimo ir širdies sveikatos palaikymo. Skaidulos taip pat padeda palaikyti ilgalaikį sotumo jausmą, todėl pastarnokai gali būti naudingi norintiems kontroliuoti savo svorį.
Kaip ruošti pastarnokus?
Pastarnokai yra labai universalūs ir gali būti paruošiami įvairiais būdais. Jie gali būti virti, kepti, troškinti, grilinti ar netgi naudojami sriubose ir troškiniuose. Štai keletas paprastų būdų, kaip galite naudoti pastarnokus savo virtuvėje:
Kepti pastarnokai – supjaustykite pastarnokus į griežinėlius arba juosteles, užbarstykite druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi, o tada kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje apie 20-30 minučių, kol jie taps minkšti ir auksinės spalvos.
Pastarnokų košė – virtus pastarnokus galima sutrinti ir paversti koše. Pabandykite juos maišyti su bulvėmis arba kitomis šakninėmis daržovėmis.
Sriubos – pastarnokai puikiai tinka sriuboms, kur jie suteikia saldumo ir švelnumo. Jie gali būti verdami kartu su kitomis daržovėmis, o galiausiai sutrinti į kremą.
Pastarnokų nauda sveikatai
Pastarnokai turi daugybę naudos sveikatai. Pirmiausia, jų aukštas skaidulų kiekis teigiamai veikia virškinimą, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir reguliuoti cukraus lygį. Be to, šie šakniavaisiai yra puikus kalio šaltinis, kuris svarbus širdies ir kraujagyslių sveikatai. Pastarnokai taip pat padeda organizmui kovoti su uždegimais ir stiprina kaulus dėl didelio vitamino C kiekio.
Kur rasti pastarnokų?
Pastarnokai yra plačiai auginami tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse. Jų sezonas prasideda vėlyvą rudenį ir tęsiasi žiemą, todėl jie puikiai tinka šaltajam metų laikui, kai kitos šviežios daržovės nėra tokios gausios. Pastarnokai yra prieinami tiek didžiosiose prekybos tinkluose, tiek ūkininkų turgeliuose.
Pastarnokai – tai ne tik sveika, bet ir skani daržovė, kurią verta įtraukti į savo mitybą. Jie suteikia gausybę maistinių medžiagų ir gali būti naudojami įvairiuose patiekaluose. Jei dar nesate išbandę pastarnokų, dabar pats laikas tai padaryti – jūsų kūnas tikrai pasakys „ačiū“ už šį maistingą pasirinkimą.
Darbuotojų įsitraukimas ir gerovė šiandien tampa vienais svarbiausių veiksnių, lemiančių organizacijų sėkmę. Kiekvieno žmogaus patiriama prasmė darbe tiesiogiai veikia jo...
Jau 5 kartą organizuotas „Spiečiaus“ verslo bendruomenės renginys „Spiečiamės“ šiemet subūrė rekordinį dalyvių skaičių. Rugsėjo 26 d. vykusiame susitikime iš...
Kelionės į kaimynines šalis bei populiariausius Europos miestus yra dažnas Lietuvos gyventojų pasirinkimas. Naujausiais kelionių technologijų bendrovės „FlixBus“ duomenimis, šią vasarą...
Didžiausias Baltijos šalyse ir Suomijoje greitojo aptarnavimo restoranų tinklas „Hesburger“ tęsia plėtrą Lietuvoje ir atidaro naują restoraną Garliavoje, Kauno rajone,...
Pasaulinės korporacijos jau atvirai kalba apie tai, kiek darbo vietų bus panaikinta dėl dirbtinio intelekto (DI). Skaičiuojama, kad jei „Microsoft“...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...
Kiekvieną rugsėjį gatvėse išaugantis moksleivių skaičius atneša ir papildomų iššūkių eismo saugumui. Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas tyrimas, penktadalis...
Dar prieš kelis dešimtmečius žmonės Lietuvoje dažnai naudodavo vadinamuosius „majakus“ ar „švyturėlius“ – paskambindavo ir iškart nutraukdavo skambutį, taip perduodami...