Paskelbta
1 metai prieš-
Įprasta girdėti, jog pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis. Nors kartais dėl greito gyvenimo tempo jų svarba gali būti pamiršta, vis daugiau tyrimų pabrėžia, kad tinkamai subalansuoti pusryčiai yra esminis žingsnis siekiant sveikatos ir geros savijautos. Mitybos specialistė ir „Lidl“ ambasadorė Gabrielė Urbonaitė dalijasi patarimais, kaip pusryčiams išsirinkti tinkamiausią maistą.
„Tam, kad organizmą aprūpintume reikiamomis medžiagomis, pusryčiai turėtų būti subalansuoti. Juos turėtų sudaryti baltymai, angliavandeniai ir riebalai. Tam puikiai tinka kiaušiniai, viso grūdo duona, daržovės, avokadas ar lašišos gabaliukas“, – sako mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė.
Anot jos, pusryčiams reikėtų vengti maisto, kuris turi daug cukraus, maisto pakaitalų, sočiųjų ir transriebalų turinčių produktų. Žinoma, svarbu didžiąją dalį mitybos turėti sveikatai palankią, o retkarčiais tokius pusryčius galima pakeisti ir greičiau paruošiamais produktais, pavyzdžiui, sausais pusryčiais.
Pataria skaityti etiketes
Žinoma, dėl greito gyvenimo tempo, dažnas savo rytą pradeda nuo dubenėlio sausų pusryčių. Juos mėgsta tiek maži, tiek vyresni. Be to, šio produkto yra daugybė skirtingų tipų: nuo kukurūzų, avižinių dribsnių, kviečių ar ryžių produktų iki šokolado skonio dribsnių bei granolų su vaisiais ar riešutais.
Renkantis sausus pusryčius, mitybos specialistė pataria skaityti etiketes ir žiūrėti, koks yra cukraus kiekis, kad tai būtų viso grūdo produktai ir kuo mažiau perdirbti ingredientai.
„Sausus pusryčius turėtų sudaryti pilnagrūdžiai grūdai, 100-e gramų jų – iki 5 gramų cukraus, mažai druskos, o patys ingredientai – natūralūs ir aiškiai suprantami. Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį į porcijų dydį, kad būtų išlaikytas balansas mityboje ir kalorijų kiekyje“, – pataria G. Urbonaitė.
Sveikatai palankūs pusryčių dribsniai turėtų turėti skaidulinių medžiagų, vitaminų (ypač E ir B grupės) ir mineralų (geležies, magnio, fosforo ir kt.). Jie taip pat turėtų suteikti sveikos energijos ir tinkamų maistinių medžiagų dienos pradžiai.
Be to, pastebima, jog sausi pusryčiai, turintys didesnį kiekį cukraus ar krakmolo, linkę greičiau tirpti piene. Pavyzdžiui, kukurūzų dribsniai su cukrumi greičiau suminkštėja nei avižiniai dribsniai be priedų.
Sausų pusryčių priedai: kokius rinktis?
Pasak specialistės, norint išlaikyti įvairovę savo mityboje, sausi pusryčiai turi būti derinami su kitais sveikais ingredientais. Pavyzdžiui, dribsnius galima sumaišyti su šviežiais ar džiovintais vaisiais, uogomis, įberti mėgstamų riešutų ar sėklų. Šie ingredientai ne tik paįvairins pusryčių skonį, bet ir suteiks papildomų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai, antioksidantai ir sveikieji riebalai.
„Rinkdamiesi sausus pusryčius su mažiau cukraus, tikriausiai norėsite juos pasaldinti. Geriausia alternatyva cukrui būtų šaukštelis natūralaus medaus, riešutų sviesto, cinamono ar agavų sirupo. Šie saldikliai – sveikatai palankesni nei perdirbtas, daugeliui įprastas „baltasis“ cukrus“, – sako G. Urbonaitė.
Nors sausi pusryčiai bene dažniausiai vartojami su įprastu pienu, „Lidl“ ambasadorė G. Urbonaitė rekomenduoja jį pakeisti augaliniais gėrimais: migdolų, avižų ar kokosų skonio. „Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Kita sveikatai palanki ir maistinga alternatyva – graikiškas, natūralus ar augalinis jogurtas be priedų ir be pridėtinio cukraus.“
Mažiau cukraus – daugiau vaisių
Mitybos specialistei antrina ir „Lidl“ ekspertai, pabrėždami, kad įmonė nuolat skatina sveiką pirkėjų mitybą bei siekia užtikrinti, kad į lentynas patenkantys sausi pusryčiai būtų kuo palankesni sveikatai.
„Pirkėjai gali pasirinkti iš daugybės sausų pusryčių variantų – nuo šokoladinių miusli iki visų pamėgtų traškių kukurūzų dribsnių. Stengiamės, kad į „Lidl“ lentynas atkeliautų sausi pusryčiai, turintys mažiau cukraus, pavyzdžiui, „Crownfield Corn Flakes“ 100 gramų jo yra vos 6,3 gramai. Tokių sausų pusryčių sudėtyje yra įvairių kokybiškų ingredientų, pavyzdžiui, „Crownfield Honey Hoops“ yra 3,9 proc. medaus, o „Crownfield Choco Balls” sausuose pusryčiuose rasite net 5,7 proc. kakavos”, – pažymi „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.
Tokiuose sausuose pusryčiuose galima rasti ir šokolado: „Crownfield Crunchy 3 Chocolate Musli“ jis sudaro net 30 proc., o „Crownfield Crunchy Chocolate & Hazelnut Musli” – 15 proc. Mėgstantiems savo pusryčius pagardinti riešutais, uogomis bei džiovintais vaisiais, „Lidl“ parduotuvėse verta ieškoti sausų pusryčių „Crownfield Fruit Musli“, kurių net trečdalį sudaro minėti gardumynai.
Donata Drakšė tapo „Luminor” rinkodaros vadove Baltijos šalims
Atraskite Ameriką savo virtuvėje: pigios ir gardžios amerikietiškų patiekalų idėjos
Vokiečių kalbos savaitės proga „Lidl“ primena: siekiant karjeros – kelias kalbas mokėti verta
Gyventi sveikiau gali padėti ir darbdavys: kaip „Lidl“ rūpinasi savo komandos narių fizine ir emocine sveikata?
Uoga, kuri nustebins: trys socialinių tinklų įkvėpti receptai su vynuogėmis
„Lidl“ tęsia plėtrą: kviečia prisijungti prie naujos parduotuvės komandos Vilniuje
Rugsėjo 1-osios proga „Lidl Lietuva“ darbuotojų vaikams – dovanų rinkiniai naujiems mokslo metams
Naujoje darbdavio įvaizdžio kampanijoje – realūs rezultatai: per metus pareigose pakilo beveik 40 proc. „Lidl“ parduotuvės darbuotojų
Mokslo metams artėjant: sveikatai palankesnės priešpiečių dėžutės paslaptys – nuo greitų užkandžių iki subalansuotų pietų

Įsivaizduokite: 1980-aisiais Niujorko vargingame rajone augęs vaikinas, kuris gamtinių teisių nevykdo, bet vis tiek galiausiai susitinka su kavos puodeliu –...
NT plėtros bendrovė „Citus“ Žirmūnuose, Kareivių g. 5 pradėjo trečiąjį projekto „CITUS Mūnai“ etapą: ir pardavimai, ir statybos jau vyksta. Iš 73 pirmojo ir 116 antrojo etapo butų jau...
Ruošiasi Juodajam penktadieniui: tikisi pelningiausio metų laikotarpio Juodasis penktadienis Lietuvoje kasmet tampa svarbia proga augti net ir mažiesiems verslams. Šiuo laikotarpiu...
Kiekvienas, kas bent kartą jungėsi prie „Facebook“, vienaip ar kitaip pažįsta Marką Zuckerbergą. Ar bent tą jo versiją, kuri šypsosi...
Įmonės ruošiasi 2026-iesiems: projektuoja biudžetus, planuoja išlaidas, bet dažnai daro tą pačią klaidą – planuoja be revizijos. Pasak Aurimo Žlibino,...
„Mes visi turim 24 valandas, septynias dienas per savaitę. Neturim teisės sakyti, kad neturiu laiko. Mes galime sakyti tik tai,...
Per pastaruosius kelerius metus mokymasis gerokai pasikeitė – nuo tradicinių užrašų pereinama prie skaitmeninių priemonių, o žinios įtvirtinamos vis įvairesniais būdais: nuo...
Automobilio pardavimas – ne tik raktelių ir dokumentų perdavimas naujajam jo savininkui. Kartu su sandoriu vairuotojams reikia pasirūpinti ir kitais...
Nuo vagystės iš vieno garsiausių pasaulio muziejų Paryžiuje iki vis dar veikiančio telefoninio sukčiavimo – sukčių išradingumui ribų nėra. Europoje...
Atsilieptas sukčių skambutis gali baigtis dideliais finansiniais nuostoliais arba nutekintais asmens duomenimis. Startavo vieninga apgaulingų skambučių blokavimo sistema: mobiliojo ryšio...