Paskelbta
2 metai prieš-
Budos dubenėliai labai universalūs: tereikia pasiruošti sezoninių daržovių, kruopų arba ankštinių, pasirūpinti gabalėliu mėsos ar žuvies ir visus ingredientus išdėlioti dubenėlyje. Atsinešus į darbą pietums, šį patiekalą galima valgyti šaltą, kaip salotas, bet galima ir pasišildyti. Be to, galima keisti patiekalo ingredientus, priklausomai nuo norimų ar turimų namuose, ir taip kaskart mėgautis skirtinga spalvų, tekstūrų bei skonių įvairove. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tiek kalakutiena, tiek vištiena priskiriama liesos mėsos rūšims ir aprūpina organizmą kokybiškais baltymais. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena mėsos laikymo sąlygas karštomis vasaros dienomis.
Balta mėsa – palankesnė sveikatai
Vasarą norisi lengvesnio ir liesesnio maisto, tad vištiena ar kalakutiena su daržovių garnyru bus puikus pasirinkimas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pagrindinė kalakutienos nauda – kokybiški baltymai.
„Kalakutiena priskiriama liesos mėsos rūšims, pagrindinė jos nauda – baltymai. Jeigu lyginsime kalakutieną su vištiena, tai abiejų krūtinėlių filė, šimte gramų, bus beveik tiek pat baltymų, o ir kitų reikšmingų didelių skirtumų tarp šios mėsos rūšių nėra. Kalakutiena, kai paukštis kepamas visas, įprastai yra švenčių maistas, o kasdienybėje, kai ruošiame maltą mėsą, kepame ar troškiname jos išpjovas, tiesiog paįvairina įprastą mūsų baltos mėsos racioną“, – sako E. Gavelienė.
Ekspertė teigia, kad baltoje mėsoje, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, yra mažesnis sočiųjų riebalų rūgščių kiekis, todėl ji sveikatai palankesnė. „Kalakutiena, vištiena, putpelių ar kurapkų mėsa yra priskiriama liesesnės paukštienos kategorijai, o štai antiena ir žąsiena – gerokai riebesnės. Aišku, svarbu jausti saiką ir norimą mėsą ruošti be papildomų riebalų“, – pataria gydytoja.
Gaminti kalakutieną – daugybė būdų
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad lietuvių pirkinių krepšeliuose, dėl palyginti mažos kainos ir parduotuvėse taikomų akcijų, dažnai atsiduria vištiena, bet mėgstama ir kalakutiena.
Paukštiena – dažnas svečias mūsų virtuvėse. Fasuotos kalakutienos gabalėlius troškiname, maltinukams panaudojame faršą, kepsniams – šlauneles be kaulų ir odos, o į sriubas dedame blauzdeles ar petelius. „Vasarą, kai stengiamasi daugiau laiko leisti poilsiui ir gaminti lauke, įsigyjama daugiau jau užmarinuotų paukštienos gabalėlių – turime įvairios mėsos, taip pat ir kalakutienos šašlykų. Pirkėjai vertina ir kepti paruoštas kalakutienos dešreles – jos greitai iškepa griliuose, yra aromatingos ir gardžios, patinka ir suaugusiems, ir vaikams“, – apie kalakutienos asortimentą pasakoja O. Suchočeva.
Svarbu tinkamas temperatūros režimas
Pasak O. Suchočevos, prekybos centruose parduodama paukštiena yra saugi ir atitinka visus kokybei keliamus kriterijus, bet kaip ir kitiems trumpo galiojimo produktams, jai svarbus temperatūros režimo palaikymas.
„Namuose laikykite paukštieną šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o jei yra – specialiai mėsai skirtame stalčiuje, apie 0–4 laipsnių temperatūroje. Šviežią paukštieną paruoškite ir suvartokite per kelias dienas, o jei nespėjate – užšaldykite, kad pratęstumėte jos galiojimo laiką. Paukštieną taip pat galima laikyti sandariuose induose arba originaliose gamintojo pakuotėse, kad mėsos sultys neišbėgtų, o mėsa neturėtų sąlyčio su kitais maisto produktais šaldytuve. Be to, visuomet vadovaukite ir jusliniais kokybės tikrinimo kriterijais. Jei atidarę paukštienos pakuotę jaučiate nemalonų kvapą, o jos spalva yra patamsėjusi – tokia paukštiena nebetinkama vartoti. Šviežia atšaldyta paukštiena turi būti stangri, o jos raumeninis audinys – elastingas“, – kokybės tikrinimo kriterijus primena ekspertė.
Norintiems įsigyti mėsos pigiau, ekspertė primena, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje – tarp jų yra ir paukštienos produktų, be to, prekiaujama tik Lietuvoje užauginta vištiena.
Kulinarijos technologai siūlo dažniau pasigaminti Budos dubenėlių – taip gausite sveikatai palankaus, subalansuoto maisto ir suvalgysite daugiau daržovių. Tradicinis Budos dubenėlis susideda iš daržovių, kruopų, pagrindinio baltyminio ingrediento ir padažo.
Budos dubenėlis su kalakutiena ir daržovėmis
Patiekalui reikės:
450 g kalakutienos gabaliukai „Rimi“ 2,99 €/ 450 g;
1 puodelio ryžių – rudieji ryžiai „Rimi Greatlife“ 0, 90 €/ 500 g;
saujelės mažųjų pomidoriukų – vyšniniai pomidorai „Romantica Rimi“ 1,99 €/ 400 g;
1 agurko – lietuviškas ilgavaisis agurkas „Rimi“ 1,49 € / 1 vnt;
1/4 raudonojo svogūno;
1/4 puodelio smulkintų petražolių;
1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
2 skiltelių česnako;
1/2 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
1/2 šaukštelio druskos;
1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Padažui reikės:
1 puodelio jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „Rimi“ 0,75 €/ 400 g;
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių;
1/2 šaukštelio česnako miltelių;
1/2 šaukštelio džiovintų krapų;
1/2 šaukštelio druskos.
Kaip gaminti:
1. Pirmiausia paruoškite padažą: dubenėlyje sumaišykite jogurtą, citrinos sultis, česnako miltelius, krapus, druską ir pipirus. Palaikykite padažą šaldytuve.
2. Išvirkite ryžius. Tinka bet kokios rūšies, tik įsitikinkite, kad laikotės virimo instrukcijų.
3. Kol ryžiai verda, iškepkite kalakutieną. Į didelę keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, įkaitinkite ją ant vidutinės kaitros, sudėkite kalakutieną ir toliau kepkite.
4. Kai kalakutiena beveik iškeps, į keptuvę suberkite smulkintą česnaką, džiovintą raudonėlį, druską ir pipirus. Išmaišykite ir dar kelias minutes pakepkite.
5. Vynuoginius pomidorus perpjaukite per pusę, agurką supjaustykite ketvirčiais, raudonąjį svogūną supjaustykite plonais griežinėliais, o petražoles smulkiai sukapokite.
6. Kai visi ingredientai paruošti, laikas formuoti dubenėlius. Ryžius, maltą kalakutieną, pomidorus, agurką, raudonąjį svogūną ir petražoles padalykite į dubenėlius arba į maisto transportavimo indelius. Prieš valgydami apšlakstykite padažu.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos liepos 17 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Pasiruošimas vasarai Klaipėdos pajūryje įgauna pagreitį. Šiandien Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus su specialistais lankė miesto paplūdimius, apžiūrėjo ir įvertino pasirengimo...
Populiariausia Graikijos sala Kreta 2025 m. vasaros sezoną pasitinka kupina ambicingų tikslų. Šiemet salos turizmo sektoriaus atstovai labiausiai orientuosis į...
Prasidėjo sodo ir daržų sezonas – pavasarinei saulei lepinant, skubame darbuotis lauke. Nors pavasarinė šiluma neretai būna apgaulinga, dažnai dirbame...
Velykinis stalas be margučių tikrai neįsivaizduojamas, juk jie yra vienas svarbiausių šios pavasario šventės simbolių. Lengviausia dažyti baltus lukštus, tad...
Iki Velykų likus vos porai dienų daugelis ieško paskutinės minutės idėjų, kaip šiemet marginti kiaušinius, kad jie būtų patys tvirčiausi...
Kasmet pasaulyje pametama arba pavagiama virš 4 mln. išmaniųjų telefonų. Tai reiškia, kad kasdien, net ir švenčių dienomis, beveik 11...
Pavasaris – traumų ir nelaimingų atsitikimų metas. Pasibaigus šaltajam sezonui gyventojai, skubėdami džiaugtis pramogomis ir laisvalaikiu lauke, patiria daugiau sumušimų,...
Artėjant Velykoms, daugelis šeimų ruošiasi jaukioms akimirkoms, spalvingiems margučiams ir šventiniam šurmuliui. Tačiau šis laikotarpis ne visada yra vien džiugi...