Paskelbta
5 mėnesiai prieš-
Šokoladu aplietos braškės – vienas tų skanėstų, kuriam negali atsispirti niekas. Tai bene paprasčiausias ir kartu elegantiškiausias desertas, idealiai tinkantis Valentino dienai. Be to – visiškai nebrangus, priduria „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, nes įspūdingai atrodančiam desertui reikės tų produktų, kuriuos ir taip daugelis perka Valentino dienai – braškių ir šokolado.
Valentino dieną lietuviai švenčia, galima sakyti, iš visos širdies – šią savaitę smarkiai išauga konditerijos gaminių, saldainių ir jų rinkinių, šokolado plytelių su šventine simbolika bei gėlių pardavimai, pastebi G. Kitovė.
„Raudonos spalvos pirkėjai ieško ne tik rinkdamiesi atvirukus, šventiškas dekoracijas, bet net ir šviežių vaisių skyriuje. Pavyzdžiui, braškės tampa dažno pirkinių krepšelio dalimi – Valentino dieną jų nuperkama apie 10 kartų daugiau, nes ryškios, saldžios uogos leidžia bemat sukurti šventišką nuotaiką. Panašu, kad jos tapusios simboliška ne tik meilės, bet ir išsiilgtos vasaros metafora, nes braškes šiemet pirkėjai tiesiog graibstyte graibsto – šių metų sausį braškių pardavimai augo net daugiau nei du kartus“, – atskleidžia G. Kitovė.
„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad šokoladu aplietos braškės – išskirtinai gražus ir įspūdingas klasikinis desertas, nuo seno siejamas su romantiška nuotaika. Tačiau, priešingai nei daugelis kitų pasaulinę šlovę pelniusių desertų, jis išties nesunkiai pagaminamas.
„Visgi, norint, kad šokoladu aplietos braškės būtų tikrai skani puošmena, reikėtų laikytis tam tikrų paprastų taisyklių. Žinant jas, virtuvėje netruksite nė 15 minučių, o vienas triukas leis dar lengviau pasiekti pribloškiantį rezultatą“, – sako „Iki“ konditeris.
Kokį šokoladą rinktis? Kadangi tai paprastas receptas, kurį iš esmės sudaro tik du ingredientai, svarbu ir šokolado, ir braškių kokybė. Kuo kokybiškesnis šokoladas, tuo skanesnis bus desertas, o sluoksnis ant uogų bus tolygesnis.
„Šokoladą galite rinktis pagal savo skonį – juodą, pienišką ar baltąjį. Siekiant dar didesnio „vau“ efekto, galima į baltąjį šokoladą įdėti šiek tiek raudonos spalvos maistinių dažų ir sukurti rožinių šokoladu aplietas braškes“, – idėja dalijasi „Iki“ konditeris.
Labai svarbu braškes nusausinti. Uogas atidžiai apžiūrėkite ir atrinkite gražiausias, ryškiai raudonas, taisyklingesnių formų braškes. Ant jų neturi būti įdubimų, tamsių dėmių ar sausų lapelių. Atsargiai nuplaukite braškes po šaltu vandeniu, stengdamiesi uogų netrinti ir nesuspausti.
„Būtinas žingsnis – jas gerai nusausinti ant popierinio rankšluosčio. Jeigu braškės liks bent šiek tiek drėgnos, šokoladas prie jų neprilips taip, kaip turėtų, o vanduo neleis ištirpusiam šokoladui susikristalizuoti. Kol jos džiūsta, braškių skonį taip pat galima šiek tiek patobulinti – pavyzdžiui, atsargiai į kiekvieną uogą konditeriniu švirkštu įpurkšti šiek tiek likerio ar sirupo“, – pataria Th. Lauvray.
Braškių lapelių ir kotelių neskabykite. Recepto paprastumas slypi ir tame, kad nereikia gaišti laiko šalinant braškių kotelius. Priešingai – žalia jų spalva sukurs gražų kontrastą. Be to, paėmus už kotelio bus patogiau šokoladu aplietas braškes ir valgyti.
Gudrybė su ištirpintu šokoladu. Šokoladą sulaužykite gabalėliais, sudėkite į karščiui atsparų indą ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba virš karšto vandens. „Iki“ konditeris ragina įsitikinti, kad į indą su šokoladu vanduo nepatektų – kitaip šokoladas gali tapti grūdėtas.
„Dar viena gudrybė, dėl kurios braškės atrodys geriau – naudoti kokosų aliejų. Jo reikia tik šiek tiek įmaišyti į ištirpusį šokoladą, kad jis greičiau sukietėtų ir taptų šiek tiek tirštesnis. Kietėjant kokosų aliejus sukuria puikų apvalkalą braškėms, šokoladas tampa lygesnis, o pats desertas – ir kvapnesnis“, – triuką išduoda „Iki“ konditeris.
Galite pasiruošti ir papildomų priedų. Paėmę kambario temperatūros uogą po vieną už kotelio, panardinkite maždaug pusę ar du trečdalius braškės į ištirpintą karštą šokoladą. Kad būtų patogiau, galite prie kotelio įsmeigti dantų krapštuką. Šiek tiek nuvarvinkite šokolado perteklių. Jei norite, braškes galite apibarstyti kokosų drožlėmis, smulkintais riešutais, smulkintomis liofilizuotomis uogomis ar kepinių pabarstukais. Derėtų ir šiek tiek šviežių smulkintų mėtų, kurios skanėstui suteiktų gaivumo natų. Kad ir ką naudosite, tai reikėtų daryti iš karto, kol šokoladas dar nesukietėjęs.
Luktelkite. Sudėkite uogas ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar indo ir palikite atvėsti kambario temperatūroje, tuomet perdėkite į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų.
„Galima ir paeksperimentuoti ir paskutinėje dalyje. Pavyzdžiui, atskiruose indeliuose išsitirpinti skirtingų spalvų šokolado. Kai pirmasis jo sluoksnis ant braškių sustings, tuomet pamerkite mažesnę dalį uogos į kitos spalvos šokoladą. Arba juo tiesiog apšlakstyti visas uogas. Sukursite dvigubą efektą, ir Valentino dienos desertas atrodys dar įspūdingesnis“, – pataria „Iki“ konditeris.
Duris vėl atvėrė atsinaujinusi „Iki“ parduotuvė šalia Vilniaus
Nauja partnerystė Lietuvos skaitmeninėje rinkoje: nuo šiol – dar platesnės galimybės apsipirkti internetu
„Iki“ darbuotojams – 1000 eurų premijos: tereikia padaryti vieną žingsnį
Pirkėjų balsas ir toliau padės tobulinti „Iki“ – darbą pradeda jau antroji „Iki“ klientų valdyba
„Iki“ Kauno rajone šią savaitę atidarys pirmą naują parduotuvę šiemet
„Bumerango“ efektas „Iki“ tinkle įkvėpė naują darbdavio įvaizdžio kampaniją: kodėl darbuotojai grįžta ten, iš kur išėjo?
Nauda ir piniginei, ir aplinkai – „Iki“ didina nuolaidas pirkėjų graibstomiems produktams
Net ir rudo lukšto kiaušinius nudažysite be vargo – tik nepraleiskite vieno žingsnio
Paskutinės minutės originalių Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Pastaraisiais metais analitikos įrankių rinka smarkiai pasikeitė. Po to, kai „Google“ pakeitė „Universal Analytics“ į sudėtingesnį „Google Analytics 4“ (GA4),...
Kodėl svetainės greitis svarbus SEO ir verslui? Šiuolaikiniame pasaulyje, kai dauguma mūsų ieško informacijos ir vartoja turinį per išmaniuosius telefonus,...
Svetainės srautas – apibrėžimas Terminas „svetainės srautas“ reiškia lankytojų skaičių, apsilankantį svetainėje, ir jų atliekamą veiklą per šį apsilankymą. Jis...
Kodėl tamsusis režimas neišnyksta ir kas skatina jo populiarumą Pradėkime nuo to, kodėl tamsusis režimas yra daugiau nei tik laikina...
Lietuvos gyventojai savo vaikui ar kitam mokyklą baigiančiam giminaičiui rekomenduotų pasirinkti informacinių technologijų (65 proc.), medicinos (41 proc.) arba inžinerijos...
Įsibėgėjusi vasara daugeliui dirbančių tėvų Lietuvoje – tikras galvosūkis: kaip pasirūpinti vaikais, kai mokyklos atostogauja, o darželiai užveria duris? Specialistai...
Šių metų sausio-gegužės mėnesiais dyzelino pardavimai Lietuvoje sumažėjo beveik penktadaliu – tai beveik triskart daugiau, nei buvo prognozavusi Finansų ministerija....
Atostogų sezonu vis daugiau vairuotojų leidžiasi į kelią, o automobilius dažnai palieka neįprastose vietose. Naujasis „If“ tyrimas parodė, kad dauguma...
Hibridinis darbo modelis smarkiai pakeitė tai, kaip dirbame moderniuose biuruose. Dėl juose kintančių darbuotojų srautų dingsta poreikis turėti nuolatines sėdimas...
Henry G. Uriko, „Figure Baltic Advisory“ žmonių analizės, vertinimo ir vadovų ugdymo specialistas. Vasara jau čia, o kartu su ja...