Paskelbta
6 mėnesiai prieš-
Po švenčių maratono daugeliui norisi pasirūpinti gruodį viršvalandžius atidirbusiu skrandžiu. Sveikesnis meniu neturi būti nei sudėtingas, nei nuobodus ar juo labiau – brangus. Citrusinių vaisių sezono įkarštis reiškia, kad organizmą naudingomis medžiagomis aprūpinti galima stipriai sutaupant. Pavyzdžiui, Lietuvoje vis populiarėjantys baltieji greipfrutai „Pomelo“, pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, šiuo metu kainuoja netgi mažiau nei bananai.
„Įpusėjant žiemai esame išsiilgę saulės ir ryškių spalvų, tad citrusai tampa tikru išsigelbėjimu. Kai pas mus dangus stipriai apniukęs, šiltuose kraštuose – pats citrusinių vaisių derliaus pikas. O tai reiškia, kad šios gėrybės dabar pasižymi ne tik vitamino C bei kitų stipriam imunitetui reikalingų medžiagų gausa, bet ir ypač geromis kainomis. Gruodį įvairių citrusų pardavimai išaugo net beveik 90 proc., lyginant su lapkričiu. Mandarinai karaliauja pirkinių krepšeliuose, tačiau „Pomelo“ greipfrutai taip pat labai mėgstami. Augančias jų mėgėjų gretas didina malonus šio vaisiaus skonis, kuris patinka net tiems, kurie nemėgsta kartesnių greipfrutų. Be to, vos vieno XXL dydžio nebrangaus vaisiaus pakaks visai šeimai“, – sako G. Kitovė.
Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, „Pomelo“, giminingi įprastiems greipfrutams, tampa vis populiaresni ir dėl savo naudingų savybių bei įvairiapusio kulinarinio pritaikymo. „Pomelo“ yra daugiausia vitamino C tarp citrusinių vaisių, jie taip pat gausus antioksidantų šaltinis.
„Pomelo yra tikras citrusinių vaisių rekordininkas – jis yra didžiausias šios šeimos vaisių atstovas. Įspūdingi ne tik jo matmenys. Stora odelė slepia ne tik saldų, švelnų minkštimą, bet ir didelę naudą. Šiais laikais, kai antsvoris yra aktuali problema, verta savęs paklausti, kiek kalorijų yra tame, ką valgome. Gera žinia tai, kad „Pomelo“ daugiausia sudaro vanduo, jame nėra riebalų, o 100 g minkštimo turi tik 40 kcal. Todėl šie vaisiai tinka savo svorį prisižiūrintiems žmonėms – dar ir dėl to, kad juose yra daug skaidulų ir jie greitai suteikia sotumo jausmą“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Įdomu tai, kad priešingai vis dar gajam mitui, „Pomelo“ nėra greipfruto ir apelsino hibridas. Netgi priešingai – būtent greipfrutas buvo išvestas iš „Pomelo“ ir kiniškojo apelsino, pažymi „Iki“ šviežių vaisių žinovė. Azijoje mėgstami nuo senų laikų, jie laivais buvo atgabenti ir į Karibus, o ilgainiui išpopuliarėjo ne tik Amerikoje, bet ir Europoje.
Kaip išsirinkti ir kaip laikyti „Pomelo“?
Didieji greipfrutai gali užaugti net iki 10 ar dar daugiau kilogramų svorio, tačiau prekybai paprastai skirti patogiau valgomi mažesni – sveriantys 1-2 kg. Perkant „Pomelo“ verta prisiminti, kad kuo sunkesnis vaisius, tuo jis šviežesnis. Didysis greipfrutas turi būti tvirtas, be rudų dėmių, dryžių ar įdubimų – idealus vaisius turi turėti lygią ir blizgančią odelę. Taip pat J. Sabaitienė rekomenduoja atkreipti dėmesį į kvapą – jis skleidžia kvapnų citrusų aromatą.
„Didelis „Pomelo“ pliusas ir tai, kad neluptus vaisius galima laikyti kambario temperatūroje iki 2 savaičių, o šaldytuve – iki trijų. Šis vaisius ilgai išlieka šviežias, todėl galite jo nusipirkti šiek tiek daugiau ir turėti po ranka namų sandėliuke. Taip galėsite mėgautis unikaliu jo skoniu visada, kai tik panorėsite. Tačiau dera prisiminti, kad prapjautą vaisių reikėtų dėti į indelį šaldytuve ir suvalgyti artimiausiomis dienomis“, – atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja.
Vargu, ar „Pomelo“ ilgai užsigulės nesuvalgytas – dažniausiai jis valgomas žalias kaip skanus, sultingas užkandis, tačiau jo skanavimo būdai tuo nesibaigia. „Pomelo“ dera netgi desertuose – sūrio pyraguose, tortuose, želėse, skanėstuose su kremu. Pasak „Iki“ šefų, tai nėra labai saldus vaisius, todėl, panašiai kaip greipfrutai, puikiai tinka ir pikantiškiems patiekalams. Ypač lengva juos kombinuoti įvairiose salotose – vos iš kelių ingredientų galite paruošti maistingus, sočius, tačiau organizmo neapsunkinančius ir nebrangius priešpiečius ar lengvą vakarienę.
„Įdomus pavyzdys – tailandietiškos salotos, kuriose „Pomelo“ skiltelės derinamos su smulkintais svogūnais, skrudintais riešutais ir žalumynais. Didieji greipfrutai taip pat puikiai dera su įvairiomis salotomis, avokadais, krevetėmis. Skanu juos patiekti su pelėsiniu sūriu ar vytintu kumpiu. O kas gi nemėgsta salotų su lašiša? Jose „Pomelų“ gaiva suteiks malonų kontrastą riebiai žuviai“, – idėjomis dalijasi „Iki“ kulinarai.
Tailandietiškos salotos su „Pomelo“
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 1 šviežio „Pomelo“, mišrių salotų pakuotės, 1 raudonojo svogūno, saujos skrudintų žemės riešutų, 1 aitriosios paprikos, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto sojų padažo, 1/4 puodelio žaliosios citrinos sulčių, šaukšto cukraus.
Gaminame:
Vitaminų salotos su „Pomelo“ ir kopūstu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 0,5 šviežio „Pomelo“, nedidelės baltagūžio kopūsto galvutės, 2 morkų, pusės didelio saliero, ilgavaisio agurko, fetos sūrio, 3 šaukštų garstyčių, 1 šaukšto medaus, 2 šaukštų smulkintų krapų (galima džiovintų), 2 šaukštų „Pomelo“ sulčių, alyvuogių aliejaus.
Gaminame:
„Pomelo“ salotos su lašiša ir avokadu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 1 šviežio „Pomelo“, 2 avokadų, 225 g rūkytos lašišos, salotų lapų, druskos, pipirų, Dižono garstyčių, šviežiai spaustų citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus.
Gaminame:
Nauja partnerystė Lietuvos skaitmeninėje rinkoje: nuo šiol – dar platesnės galimybės apsipirkti internetu
„Iki“ darbuotojams – 1000 eurų premijos: tereikia padaryti vieną žingsnį
Pirkėjų balsas ir toliau padės tobulinti „Iki“ – darbą pradeda jau antroji „Iki“ klientų valdyba
„Iki“ Kauno rajone šią savaitę atidarys pirmą naują parduotuvę šiemet
„Bumerango“ efektas „Iki“ tinkle įkvėpė naują darbdavio įvaizdžio kampaniją: kodėl darbuotojai grįžta ten, iš kur išėjo?
Nauda ir piniginei, ir aplinkai – „Iki“ didina nuolaidas pirkėjų graibstomiems produktams
Net ir rudo lukšto kiaušinius nudažysite be vargo – tik nepraleiskite vieno žingsnio
Paskutinės minutės originalių Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Velykinių akcijų vajus „Iki“ – šventė ir piniginei: nuo anties ir lašišos iki „premium“ braškių ir tortų – parūpintos ypač aktualios nuolaidos
Šis pokytis žymi didelį poslinkį, kaip paieškos sistemos – ir visas pasaulis – turės prieigą prie jūsų turinio tokiose platformose...
Lietuvoje veikiančios finansinių technologijų („fintech“) įmonės per pastarąjį dešimtmetį darbuotojų skaičiaus augimu keliasdešimt kartų viršijo Europos vidurkį, o darbo vietų...
Kopenhagoje įsikūrusi bendrovė „GetWhy“, kuri, pasitelkusi generatyvinį dirbtinį intelektą, revoliucionizuoja vartotojų įžvalgas, pritraukė papildomus 20 mln. USD finansavimą. Ši nauja...
Man nereikia dar vieno ekrano mano gyvenime. Bent jau taip sau kartojau metų metus. Anksčiau maniau, kad tai tik asmeninis...
Vis daugiau inovacijas kuriančių Lietuvos įmonių verslo galimybes atranda perspektyviose Azijos rinkose, tokiose kaip Taivanas, Japonija ar Pietų Korėja. Tai...
Šių metų sausio-gegužės mėnesiais dyzelino pardavimai Lietuvoje sumažėjo beveik penktadaliu – tai beveik triskart daugiau, nei buvo prognozavusi Finansų ministerija....
Atostogų sezonu vis daugiau vairuotojų leidžiasi į kelią, o automobilius dažnai palieka neįprastose vietose. Naujasis „If“ tyrimas parodė, kad dauguma...
Hibridinis darbo modelis smarkiai pakeitė tai, kaip dirbame moderniuose biuruose. Dėl juose kintančių darbuotojų srautų dingsta poreikis turėti nuolatines sėdimas...
Henry G. Uriko, „Figure Baltic Advisory“ žmonių analizės, vertinimo ir vadovų ugdymo specialistas. Vasara jau čia, o kartu su ja...
Kai saulė ir geras oras vilioja į lauką, verta nepamiršti pasirūpinti išmaniųjų įrenginių apsauga. Aktyvesnis gyvenimo būdas neišvengiamai paveikia mūsų...