Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Ir namie, ir gamtoje greičiausiai pagaminamas patiekalas, prie kurio išsirikiuos eilė

Paskelbta

-

Net jei esate užkietėjęs sveikatai palankaus maisto propaguotojas, sutikite, kad kartais tikrai neatsilaikote prieš greitojo maisto gundymus – o vaikų ypač mėgstami dešrainiai dar ir pigūs bei paprastai pagaminami. Vis tik, nors tai skanus ir lengvai paruošiamas patiekalas, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad perdirbti mėsos gaminiai neturėtų tapti dažnai mitybos racione atsiduriančiu produktu, o dešrelės negali pakeisti liesos mėsos ar paukštienos. Be to, visada pravartu peržvelgti jų sudėtį. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė siūlo pigiau nusipirkti ilgiau negendančių padažų – jie pravers gaminant įvairius patiekalus, taip pat ir dešrainius. Jiems liepos 25–28 d. taikoma iki 40 proc. nuolaida.

Reklama

Kaip išsirinkti kokybiškiausias dešreles?

Teigiama, kad pirmieji dešrainiai („hot dogs“) buvo parduoti dar 1867 metais, Konio saloje, Niujorke. Vokiečių imigrantas Čarlzas Feltmanas sugalvojo patogų būdą paplūdimio lankytojams pardavinėti Frankfurto dešreles: kartu su ilga bandele ir padažu – kad valgant nereikėtų nei indų, nei įrankių. Paprastas, pigus ir greitai paruošiamas patiekalas greitai išpopuliarėjo įvairiose šalyse: jam naudojami įvairūs padažai, šviežios bei marinuotos daržovės, skirtingos dešrelių ir bandelių rūšys.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria jas rinktis aukščiausios rūšies ir sveikatai palankiausios sudėties: „Prieš įsigyjant dešreles, kaip ir bet kurį kitą gaminį, reikia skaityti, kas yra jų sudėtyje: tada bus aišku, iš ko pagaminta dešrelė ir kiek joje yra mėsos bei kitų priedų. Sveikatai palankiausios dešrelės turėtų būti pagamintos iš vienos rūšies mėsos. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į jose esantį mėsos kiekį, druskos ar kitų priedų sąrašą. Gaminio kokybę išduoda ir pačių dešrelių išvaizda. Jos turėtų būti natūralios spalvos.“
Gydytoja dietologė įspėja nepiktnaudžiauti nei virtomis pieniškomis, nei sūdytomis ar rūkytomis dešrelėmis: „Jos priskiriamos perdirbtiems mėsos gaminiams, todėl dešreles vartoti reikėtų saikingai. Per savaitę tiek vaikams, tiek suaugusiems jų galima suvalgyti iki porcijos (apie 50 gramų). Svarbu neužmiršti, kad sveikatai visuomet palankiausia valgyti ne perdirbtus, bet natūralius, pramoniniu būdu neapdorotus produktus. Nors dešrelės yra išeitis skubantiems, mitybos racione jos neturėtų pakeisti liesos mėsos ar paukštienos“, – primena gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, remiantis Europos sąjungos reglamentais, aukščiausios rūšies dešrelės turi būti gaminamos tik iš mėsos žaliavų. Jų gamyboje neleidžiama naudoti baltyminių mėsos pakaitalų, krakmolo, sojos ar kitų grūdinių kultūrų skaidulų bei mechaniškai atskirtos mėsos.

Paprasta, pigu, lengvai pagaminama

Paprasčiausią dešrainį sudaro vos trys ingredientai – perpjauta bandelė, į jos vidų įdėta pieniška dešrelė ir pomidorų bei garstyčių padažas. Tuo tarpu yra dar daug jo variantų: su įvairiomis bandelėmis, skirtingais padažais, šviežiomis, raugintomis, marinuotomis daržovėmis ar jų miksu.

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė  Eglė Krasauskienė sako, kad dešrainiams tinka tiek pieniškos, tiek rūkytos dešrelės, o jų pasirinkimas prekybos centruose tikrai platus – nuo kiaulienos ir jautienos iki vištienos ar kalakutienos. Be to, verta pasinaudoti nuolaidomis ir apsipirkti pigiau: liepos 25–28 d. karštai rūkytoms „Krekenavos“ dešroms ir dešrelėms (9 rūšims), taikoma 40 proc. nuolaida, „Vigestos“ virtos dešros ir dešrelės (8 rūšys) iki liepos 29 d. kainuos 30 proc. pigiau, o „Arvi“ termiškai apdorotų produktų (11 rūšių) liepos 25–28 d. įsigysite su 30 proc. nuolaida.

Dešrainiai neapsieis ir be padažų, kuriems taip pat taikomos akcijos: padažai ir konservuotos daržovės „Spilva“, „Felix“ ir „Suslavičiaus“ (54 rūšys) liepos 25–28 d. kainuos iki 40 proc. pigiau, o 9 rūšių padažus „Thomy“ iki liepos 29 d. nusipirksite su 40 proc. nuolaida.

Prekių įsigyti dar pigiau padės „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus arba papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

„Rimi“ dešrainių dienai siūlo pasigaminti spalvingų korėjietiškų dešrainių ant iešmelių – tokiais tikrai nustebinsite šeimą ir draugus.

RECEPTAS

Korėjietiški dešrainiai

Patiekalui (6 porcijoms) reikės:
4 a. š. kepimo miltelių;
300 g kvietinių miltų;
240 ml pieno;
1 a. š. druskos;
4 v. š. cukraus;
2 vnt. kiaušinių;
300 g fermentinio sūrio lazdelių;
400 g „Panko“ džiūvėsėlių;
2 l aliejaus.

Padažui reikės:

2 v. š. aitriųjų paprikų pastos;
300 g pomidorų padažo;
2 a. š. medaus;
2 v. š. garstyčių.

Gaminimo eiga:

1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Šio sausų produktų mišinio viduryje padarykite duobutę, įmuškite į ją kiaušinius ir supilkite pieną. Viską gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę.
2. Paruoštą tešlą supilkite į aukštą indą ir padėkite į šaldytuvą, kol jos prireiks.
3. Sūrio lazdeles išilgai užmaukite ant bambukinių ar medinių iešmelių. Apibarstykite jas 2 šaukštais miltų ir padėkite į šaldiklį 20 min.
4. Aliejų gruzdintuvėje įkaitinkite iki 170 °C.
5. Ant iešmelių suvertas sūrio lazdeles pamirkykite paruoštoje atšaldytoje tešloje. Tešla turi visiškai padengti sūrio lazdeles. Ištraukite jas iš tešlos, lengvai sukdami.
6. Į platų dubenį supilkite „Panko“ džiūvėsėlius. Labai greitai apvoliokite juose tešloje pamirkytas sūrio lazdeles, lengvai prispausdami rankomis. Tuomet atsargiai panardinkite lazdeles į gruzdintuvėje įkaitintą aliejų. Sūrio lazdelės gruzdintuvėje neturi liestis tarpusavyje. Kepkite 5–7 min. kiekvieną arba kol pasidarys rusvai auksinės spalvos. Ištraukite iš aliejaus ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų ir nudžiūtų.
7. Padažo, kurį reikėtų pasigaminti iš anksto, ingredientus užvirkite ir atvėsinkite.
8. Ant dar karštų „dešrainių“ plona srovele pilkite pagaminto padažo ir patiekite.

Skanaus!

 

Naujienos

Verslas18 val prieš

„Contribee“ turi naujus savininkus – bendrovę įsigijo „Masiva group“

Siuntų siuntimo platformą siuskpigiau.lt ir kitus internetinės prekybos verslus vystanti „Masiva group“ įsigijo 100 proc. sutelktinio rėmimo platformos „Contribee“ akcijų....

Verslas20 val prieš

„PayPal“ valdyboje – „Tesonet“ atstovė Eglė Eidimtaitė

„Tesonet“ investicijų komandos vadovė Eglė Eidimtaitė tapo pirmąja lietuve „PayPal“ klientų valdyboje (CAD). Ši valdyba buvo įkurta siekiant padėti bendrovei...

Dirbtinis intelektas1 d. prieš

CVbankas.lt pristato dirbtinio intelekto įrankį, padedantį sparčiau ir tiksliau atrinkti tinkamiausius kandidatus

Naujoji technologija leidžia darbdaviams greičiau susitelkti į geriausiai pozicijai tinkančius darbo ieškančiuosius, supaprastindama pirminį atrankos etapą. Inovacija Lietuvos darbo rinkojeReklama...

Verslas2 d. prieš

„Rimi“ plečia parduotuvių tinklą: modernus prekybos centras atvėrė duris Šiauliuose

Metams einant į pabaigą ir didžiosioms šventėms nenumaldomai artėjant, prekybos tinklas „Rimi“ tęsia savo plėtrą ir šiandien Šiauliuose atidarė 89-ąją...

Nekilnojamasis turtas2 d. prieš

Geriausias Lietuvoje 2024 metų gyvenamosios paskirties projektas – „Parko pakrantė“ Klaipėdoje

Geriausio Lietuvoje gyvenamosios paskirties projekto apdovanojimas šiais metais keliauja į Klaipėdą. Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos kartu su Darnios plėtros...

Ekspertai

Ekspertai17 val prieš

Už pažinčių programėlių „princų“ slepiasi nusikaltėliai: kaip nepakliūti į sukčių pinkles?

„Tinder“, „Bumble“, „Hinge“, „Badoo“ ir panašios pažinčių programėlės neatsiejamos nuo šiuolaikinio pasaulio. „Mano draugė ištekėjo radusi puikų vaikiną tinderyje“, „Bumblėje...

Ekspertai21 val prieš

Lietuvos paštas primena: kalėdinių siuntų pakavimo patarimai, kuriuos būtina žinoti

Kalėdos – stebuklų ir dovanų metas, per kurį Lietuvoje ir į užsienį siunčiamų siuntų kiekiai išauga iki 50 proc. Tačiau,...

Ekspertai22 val prieš

Kalėdinėms dovanoms – elektronika? Į ką atkreipti dėmesį, kad ji vėliau netaptų našta

Iki Kalėdų likus visai nedaug laiko skubama pirkti dovanas artimiesiems. Kartais šalia kalėdinės eglutės atsiduria ir buitį gerinantys elektroniniai įrenginiai....

Ekspertai2 d. prieš

„Google“ atskleidė, kas labiausiai rūpi lietuviams: tarp dažniausių paieškų – ir klausimai apie elektros kainas

Kompanijai „Google“ pristačius kasmetinę „Year in Search“ apžvalgą, paaiškėjo, ko internete šiemet dažniausiai ieškojo Lietuvos gyventojai. O tarp labiausiai jiems...

Ekspertai3 d. prieš

Kalėdinis bumas prasidėjo: ekspertas atkleidė, kada vėliausiai galite išsiųsti siuntą, kad ji adresatą pasiektų iki švenčių

Kalėdinė karštinė įgauna pagreitį – vis daugiau žmonių dovanų artimiesiems ieško tiek prekybos centruose, tiek internetinėse parduotuvėse, todėl siuntų pristatymo...

Visos teisės saugomos.© 2015-2024 | Kopijuoti draudžiama |