Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
Vasarą įvairių gėrybių medžiai ar krūmai pradeda duoti savo pirmuosius vaisius. Tai ne tik įvairios uogos ar daržo gėrybės, bet ir kaulavaisiai. Tarp jų Lietuvoje populiariausios yra slyvos, kurios šiais laikais yra gerokai primirštos. Visgi, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie vaisiai dėl savo unikalaus naudingųjų medžiagų mišinio gali ne tik praturtinti mitybą, bet ir sumažinti lėtinių ligų riziką. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė dalijasi patarimais, kaip šių kaulavaisių įsigyti pigiau, o parsivežus namo išlaikyti ilgiau.
Skaidulų ir vitaminų šaltinis
Slyvos yra ypač maistingos, o jų nauda sveikatai – neabejotina. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu tiek įvairių vitaminų, tiek ir skaidulų. „Slyvose daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, šiek tiek vario ir cinko. Be to, slyvos pasižymi vitaminais A, B ir C, jose taip pat randama folatų, karotinoidų ir fenolio junginių. Tiesa, reikėtų atsižvelgti į tai, kad lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų turi 57 kcal“, – teigia specialistė.
Tiesa, gydytoja dietologė išskiria, kad šviežių ir džiovintų slyvų naudingosios medžiagos yra skirtingos, tad jas vartoti reikėtų atsižvelgiant į organizmo poreikius. „Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti šviežias slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio. Tačiau tai lemia fruktanai ir sorbitolis, kurio randama džiovintose, o ne šviežiose slyvose. Taip pat, lyginant su šviežiomis, džiovintos slyvos turi gausiau tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina žarnyno motoriką. Todėl džiovintas patariama vartoti tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas. Bendrai slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7–8 vaisių per dieną“, – sako ekspertė.
Panaudojimo variantų visa galybė
Slyvos pritaikomos daugelyje pusryčių variantų ar desertų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė su šiais kaulavaisiais siūlo daryti glotnučius ar iš jų spausti sultis. „Pusryčiams galite rinktis graikinį jogurtą, jį paskanindami slyvomis bei granola: jogurtas suteiks baltymų ir probiotikų, o slyvos – natūralaus saldumo ir skaidulinių medžiagų. Taip pat pusryčiams galima rinktis slyvų glotnutį: sutrinkite slyvas su šaldytomis uogomis, bananu, špinatais ir šlakeliu migdolų pieno – taip galėsite dieną pradėti nuo maistingųjų medžiagų kupino kokteilio. Jei mėgstate košes, tai virdami, pavyzdžiui, avižinę košę, galite ją paskaninti slyvomis: nuo karščio jos suminkštės ir išleis natūralias sultis, o avižiniai dribsniai įgaus daugiau skonio.”
Išsaugoti šviežumą galima užšaldant
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė teigia, kad norintys maitintis sveikiau ir į savo racioną įtraukti daugiau tamsių slyvų, šiuo metu tai gali padaryti pigiau. Iki rugpjūčio 12 dienos šiems kaulavaisiams taikoma 52 proc. nuolaida, o 1 kg tamsių slyvų pakuotės kaina siekia 1,19 Eur.
Ekspertė taip pat dalijasi patarimais, kaip išsirinktas slyvas reikėtų išlaikyti ilgiau. „Iš esmės slyvos savo geriausias savybes išlaiko tik 3–4 dienas, tad norint išvengti maisto švaistymo, reikėtų jų pirkti tik tiek, kiek planuojama suvartoti. Tačiau jei nusipirkote daugiau, jaudintis nereikėtų. Jas nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir išskobkite. Po to supjaustykite slyvas mažesniais gabalėliais, išdėliokite jas ant padėklo vienu sluoksniu ir užšaldykite. Vėliau šiuos gabalėlius galėsite naudoti uogienėms ar įvairių pigesnių patiekalų gardinimui“, – sako E. Krasauskienė.
Ekspertė taip pat primena, jog pigiau įsigyti slyvų ir kitų vaisių padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
„Rimi“ kviečia pasigaminti vasarišką ir pigų slyvų pyragą, nustebinsiantį svečius ir artimuosius.
Slyvų ir migdolų pyragas
RECEPTAS
Pyragui reikės:
500 g tamsių slyvų;
2 vnt. kiaušinių;
150 g cukraus;
100 g sviesto;
200 g kvietinių miltų;
100 g maltų migdolų;
10 g kepimo miltelių;
100 ml pieno;
1 a. š. vanilės ekstrakto;
Cukraus pudros „Rimi“ patiekimui.
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir pašalinkite kauliukus.
Dideliame dubenyje sumaišykite sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius ir toliau maišykite, kol masė taps vientisa.
Įmaišykite vanilės ekstraktą, pieną, kvietinius miltus, maltus migdolus ir kepimo miltelius, kol gausite vienalytę tešlą.
Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Ant viršaus išdėliokite slyvas, lengvai įspausdami jas į tešlą.
Kepkite apie 35–40 min., kol pyragas taps auksinės spalvos. Patikrinkite iškepimo lygį mediniu pagaliuku – jei ištraukus jis švarus, pyragas jau iškepęs.
Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, tada apibarstykite cukraus pudra.
Patiekite pyragą šiltą arba kambario temperatūros.
Skanaus
Liucina Rimgailė paatviravo apie ryšį su mama ir gardžias tradicijas: „Aplankome viena kitą ir be progos“
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi” neužleidžia pozicijų: pirkėjams siūlo pigiausią pieno produktų krepšelį
Velykų pusryčiai kitaip: žymaus Vilniaus restorano šefė Goda Juknaitė pataria, kaip iškepti tobulą šakšuką
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Šmaikščios „Rimi“ kampanijos žvaigžde tapęs Giedrius Savickas papasakojo, be ko neapsieina per Velykas
Nuo balandžio 1 d. keičiasi kai kurių „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
„Biržų duona“ žengė į naują etapą ir įmonės direktoriumi (CEO) paskirtas Andrius Kurganovas, iki šiol ėjęs vykdančiojo direktoriaus pareigas. Šis...
Pastarosiomis savaitėmis Europos grūdų rinkai nemenką spaudimą darė du pagrindiniai veiksniai – sustiprėjęs euras JAV dolerio atžvilgiu ir lietūs pagrindiniuose...
„Tele2” grupė užėmė pirmąją vietą tarp 500 įmonių Europos klimato lyderių reitinge, kurį kartu su duomenų analitikos bendrove „Statista“ jau...
Absoliuti dauguma šalies gyventojų teigia kelyje susiduriantys su pavojingu kitų vairuotojų elgesiu. Deja, gatvėje matydami agresyviai, pavojingai manevruojančius ar apsvaigusius...
Apie tirpiąją kavą vis dar sklando įvairių mitų. Vis dėlto juos lengva paneigti, kai geriau supranti esminius dalykus: pavyzdžiui, kaip...
Dirbtinis intelektas, nuotolinis darbas ir kintantys lūkesčiai darbuotojams – darbo rinka šiandien keičiasi greičiau nei bet kada anksčiau. Todėl profesinis...
Artėjant gyventojų pajamų deklaravimo terminui, šia situacija naudojasi ir sukčiai – prisidengdami Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vardu, klastodami nuorodas, jie...
Apie pinigus egzistuoja daugybė patarlių ir posakių, kurie yra įsitvirtinę giliai mūsų sąmonėje. Turbūt kiekvienas yra girdėjęs posakius „laikas –...