Paskelbta
1 metai prieš-
Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, į kasdienį maisto racioną svarbu įtraukti kuo įvairesnių skonių ir spalvų, o paprikos – puikiai tam tinka.
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad lietuviai dažniausiai renkasi švelnaus skonio apvaliąsias ir pailgąsias paprikas bei labiausiai mėgsta raudono atspalvio. Kulinarijos ekspertai pavasarį kviečia nuspalvinti savo patiekalų lėkštes ir išbandyti pigų daržovių troškinio receptą, nukelsiantį į paprikos gimtinę – Ispaniją.
Spalvingosios paprikos – naudingos sveikatai
Paprikų spalvų gama ir įvairovė išties plati – nuo mums įprastų žalių, raudonų, oranžinių ar geltonų daržovių iki gelsvai baltų ar net violetinių. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, skirtingų atspalvių paprikos ne tik papuoš lėkštę, bet ir praturtins mitybos racioną įvairiais karotinoidais. Pavyzdžiui, žalios spalvos paprikose gausu liuteino, geltonos ir oranžinės spalvos paprikose – betakaroteno, o raudonos spalvos paprikose – zeaksantino. Vis dėl to, gydytojos dietologės žiniomis, nėra didelio skirtumo, kokios spalvos paprikas valgome: „Tiesiog vertėtų stengtis, jog iš esmės maistas būtų spalvingas ir įvairus, o paprikos – puikiai tam tinkančios daržovės.“
Be to, paprikose yra ir kitų žmogaus organizmui svarbių maistinių medžiagų. „Šiose daržovėse gausu vitaminų A, C, E, mineralų bei įvairių antioksidantų. Tam, kad gautume kuo daugiau vitaminų, paprikas reikėtų vartoti termiškai neapdorotas. Nepaisant to, skaidulos ir mineralinės medžiagos paprikose išlieka net ir jas kaitinant, o terminis apdorojimas leidžia atsiskleisti ir tam tikroms papildomoms paprikų skonio savybėms“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Paprikų aitrumas vertinamas specialioje skalėje
Nors paprikos yra vienos iš sveikatai palankiausių daržovių, tačiau ne visi žmonės patiekalus su jomis toleruoja vienodai. „Jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms reikėtų atsižvelgti į individualias savo organizmo savybes. Taip pat svarbu neužmiršti, kad aitriosios paprikos gali sukelti ir dar didesnį diskomfortą. Todėl jų, dėl aitrumą suteikiančių komponentų, nerekomenduojama valgyti tiek, kiek įprastų paprikų arba kitų daržovių“, – primena gydytoja dietologė.
Įdomu gali pasirodyti tai, jog paprikos turi savo aitrumo vertinimo lygį – Skovilio skalę. Saldžioji paprika vertinama nuliu šios skalės aštrumo vienetų, o vienas aštriausių pasaulyje pipirų – Habanero – šioje skalėje siekia 350 tūkst. aštrumo vienetų. Bet kuriuo atveju, ar tai būtų švelnaus skonio paprika ar ypatingai aitrus pipiras, vartoti juos geriausia jaučiant saiką.
Viena universaliausių bei spalvingiausių daržovių
Galimybė nusipirkti paprikų ir jas panaudoti maisto gamyboje yra vienas iš tų retų šansų, kai galime praturtinti savo patiekalus įvairesnėmis spalvomis. Dėl klimato ypatybių Lietuvoje neturime tiek spalvingų daržovių ir vaisių, kiek pietų šalys, todėl prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Eglė Krasauskienė pastebi: „Paprikų populiarumą užtikrina jų ryški spalva, pagražinanti patiekalus, traškumas bei ryškus skonis. Daugiausiai jų nuperkama nuo spalio iki kovo mėnesių – žmonės tuomet gamina daugiau troškinių su daržovėmis, tačiau pavasarį ir vasarą taip pat naudinga jas naudoti salotoms ar kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. Be to, pasinaudojus akcijomis galima ženkliai sutaupyti bei pagaminti pigų patiekalą su paprikomis itin lengva.“
Taip pat specialistė pastebi, kad tarp gausios saldžiųjų paprikų spalvų paletės populiariausia išlieka raudonoji paprika. Be to, aitriųjų paprikų nuperkama daug mažiau, nes dažniausiai jas renkasi gerokai aštresnius, lietuviams ne tiek įprastus patiekalus mėgstantys pirkėjai. „Kaip žinia, aitresnės paprikos patiekalus gali nebūtinai paskaninti, jei bus pasirinktos netinkamos jų proporcijos ar per didelis kiekis – valgį tiesiog sugadinsime. Nepaisant to, pirkėjai mėgsta jalapeno pipirus, juos naudoja picų gamybai ar renkasi marinuotus, mat tuomet jų skonis tampa šiek tiek švelnesnis“, – pasakoja E. Krasauskienė.
Kaip išsirinkti geros kokybės papriką?
Pasak E. Krasauskienės, neapsiriksite ir išsirinksite puikios kokybės papriką, jeigu ji bus tvirta, stangri, ryškaus atspalvio ir blizgaus paviršiaus. Taip pat ekspertė pažymi, kad paprikos odelė neturėtų būti suglebusi, susiraukšlėjusi ar suvytusi, paviršius turtėtų būti be minkštų dėmių ar įpjovimų, o stiebo dalis – be pelėsio žymių.
Paprikas namuose reikia laikyti šaldytuve, specialiame daržovių stalčiuje. „Geriausia šias daržoves laikyti sandariai, bet be plėvelės, nes ji leis greičiau susidaryti kondensatui, kuris gali paspartinti paprikų puvimą. Pagal galimybes paprikas po įsigijimo geriausia suvartoti per 2–3 dienas”, – priduria E. Krasauskienė.
Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ atstovė rekomenduoja keletą būdų, kaip apsiperkant spalvingiems patiekalams, tai padaryti pigiau: „Tam, kad būtų efektyviai sutaupoma apsipirkimo metu, verta dairytis „Rimi Basic“ linijos produktų, kurie garantuoja kokybę už prieinamą kainą. Dar padės sutaupyti „Mano Rimi“ lojalumo programa, kuri suteikia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. O šią savaitę (iki rugpjūčio 26 d.) raudonosios paprikos kainuoja pigiau: joms taikoma 57 proc. nuolaida, tad kilogramas jų tekainuoja 1,49 Eur, perkant su „Mano Rimi“ kortele.“
„Rimi“ kulinarijos specialistai namuose kviečia pasigaminti daržovių troškinį su saldžiosiomis paprikomis. Šis klasikinis ispaniškas patiekalas – labai lengvai paruošiamas, tad puikiai tiks spalvingai bei sočiai vakarienei.
RECEPTAS
Ispaniškas daržovių troškinys
Patiekalui reikės:
3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 vnt. svogūno;
8 skiltelių česnako;
2 vnt. raudonosios saldžiosios paprikos;
2 vnt. pailgos saldžiosios paprikos;
2 vnt. cukinijos;
400 g. trintų pomidorų;
1 šaukštelio raudonėlių;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
Skanaus!
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus
Įperkamo elektromobilio vertė Lietuvoje per metus padidėjo beveik 14 procentų – kone septintadaliu. Augantys atlyginimai ir mažėjančios palūkanos šiemet lėmė...
Lietuvos paštas pradeda paštomatų tinklo plėtrą Baltijos regione, siekdamas užtikrinti patogų siuntimą klientams visose trijose šalyse. Nuo rugsėjo vidurio iki...
Greta Ilekytė, „Swedbank“ vyresnioji ekonomistė Išankstiniai Valstybės Duomenų Agentūros duomenys rodo, kad per metus kainų augimas kiek paspartėjo ir siekia...
Darbuotojų įsitraukimas ir gerovė šiandien tampa vienais svarbiausių veiksnių, lemiančių organizacijų sėkmę. Kiekvieno žmogaus patiriama prasmė darbe tiesiogiai veikia jo...
Jau 5 kartą organizuotas „Spiečiaus“ verslo bendruomenės renginys „Spiečiamės“ šiemet subūrė rekordinį dalyvių skaičių. Rugsėjo 26 d. vykusiame susitikime iš...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...
Kiekvieną rugsėjį gatvėse išaugantis moksleivių skaičius atneša ir papildomų iššūkių eismo saugumui. Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas tyrimas, penktadalis...
Dar prieš kelis dešimtmečius žmonės Lietuvoje dažnai naudodavo vadinamuosius „majakus“ ar „švyturėlius“ – paskambindavo ir iškart nutraukdavo skambutį, taip perduodami...