Paskelbta
2 metai prieš-
Turbūt dažnas jį pamėgino gaminti dar mokykliniais metais – tam tikrai nereikia nei daug pastangų, nei kulinarijos subtilybių išmanymo. „Tinginys“ yra pigus desertas, jis turi begalę gerbėjų ir leidžia kaskart improvizuoti: skaninti jį džiovintais vaisiais, riešutais ar šokoladu. Svarbus jo ingredientas – kokybiška kakava, kurią, kaip pažymi sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, galima vadinti superproduktu: joje esančios medžiagos saugo nuo sunkiausių civilizacijos ligų: širdies ir kraujagyslių bei vėžio. Tik naudingiau kakavą vartoti ne kaip saldų gėrimą su pienu, bet jos miltelių užsibarstyti ant maisto. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria renkantis kokybišką kakavą atsižvelgti į jos sudėtį ir riebumo procentą.
Kakavos milteliai – ne tik gėrimui
Kakava – vienas seniausių gėrimų, juo gardžiavosi majai ir actekai: žinoma, kad kakavmedžiai buvo auginami jau prieš 5 000 metų, o iki šį augalą sukultūrinant, kakava buvo gaminama iš laukinių kakavmedžių sėklų. Šiuo metu didžioji dalis pasaulio kakavos, pelniusios superprodukto šlovę, užauginama Afrikoje – Dramblio Kaulo Krante ir Ganoje.
Nors šilta kakava šaltą žiemos pavakarę patinka ne tik vaikams, bet ir jų tėvams, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo ją naudoti panašiai kaip cinamoną. „Galima kakavos miltelių barstyti ant varškės ar avižinės košės, ant vaisių skiltelių, gardinti jais kepinius ir glotnučius. Pabrėždami kakavos naudą, specialistai dažniausiai mintyse turi ne gėrimą, o būtent jos miltelius. Kakavoje, be ląstelienos, mineralų ir vitaminų, dar yra polifenolių, kurie pasižymi ypatingu oksidaciniu poveikiu – tai svarbu visiems, o ypač žmonėms, kurie gydosi lėtines uždegimines ligas: cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių, onkologines ligas“, – teigia dr. Edita Gavelienė.
Kakava – dar ir sudėtinė šokolado dalis ir, nors yra nemažai pieniško šokolado gerbėjų, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė rekomenduoja rinktis šokoladą, kuriame yra ne mažiau nei 70 proc. kakavos. „Juodajame šokolade yra mažesnis pridėtinio cukraus kiekis, be to, jame randama medžiagų, pasižyminčių tonizuojančiomis, antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis. Tad juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu ir kuo jame kakavos procentas didesnis, tuo produktas bus kokybiškesnis. Taip pat labai svarbu, kad šokolade nebūtų kitų riebalų, išskyrus kakavos sviestą“, – atidžiai skaityti šokolado etiketes pataria gydytoja dietologė.
Naudingesnis saldumynas – datulės su kakava
Prekybos centruose galima rasti platų kakavos asortimentą: nuo kapsulių, miltelių ar tirpių granulių gėrimui paruošti, iki kakavos, skirtos kepiniams, mažesnio ar didesnio riebumo kakavos miltelių. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad į parduotuves kakava atkeliauja iš kelių Afrikos šalių, Vietnamo, Indonezijos, Dominikos respublikos: „Renkantis kakavą patarčiau atkreipti dėmesį į jos sudėtį ir riebumo procentą, kuris gali svyruoti nuo 10 iki 24 procentų. Kuo jis didesnis, tuo kakavos skonis ir aromatas panašesni į šokolado, o saldumynų gamybai naudojama tik riebi kakava. Parduotuvėse rasite ir datulių, padengtų kakavos milteliais, kurios itin populiarios Skandinavijoje, o kaip sveikatai palankus užkandis sparčiai populiarėja ir Lietuvoje.“
Norintiems apsipirkti pigiau, ji siūlo ieškoti privačia „Rimi“ etikete pažymėtų produktų: tokie yra universalūs kakavos milteliai ir datulės, padengtos kakava. Komercijos operacijų vadovė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“
Kulinarijos technologai siūlo pasigaminti pigų, bet gardų „tinginį“ – jis tikrai bus entuziastingai priimtas šeimos narių ar kolegų darbe. Jį dar galima pagardinti mėgstamais džiovintais vaisiais ar uogomis, riešutais, pridėti šokolado gabaliukų.
RECEPTAS
Naminis „tinginys“
Desertui reikės:
400 g mėgstamų sausainių;
1 skardinės saldinto kondensuoto pieno;
200 g sviesto;
5 šaukštų kakavos.
Kaip gaminti:
1. Sutrupinkite sausainius kuo mažesniais gabalėliais.
2. Puode ištirpinkite sviestą, į jį supilkite kondensuotą pieną, bei maišydami įsijokite kakavą. Mišinį užvirinkite ir maišydami pakaitinkite keletą minučių, kol jis šiek tiek sutirštės.
3. Užpilkite jį ant sausainių, gerai išmaišykite. Tada sausainių masę išverskite ant kepimo popieriaus ar maistinės plėvelės ir itin standžiai suspauskite, formuodami norimos formos gaminį. Galite masę sudėti ir į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą.
4. Kai „tinginys“ atvės, suvyniotą jį dėkite į šaldytuvą bent 8 valandoms.
Skanaus!
Susipažinkite su vaisių karaliumi mangu: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti ir taupūs receptai su čederiu
Paskutinės minutės idėjos Helovino šventei: susikurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais paprastai ir taupiai
Dėmesio centre moliūgas: šie negirdėti receptai leis atrasti daržovę iš naujo
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas?
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams

NT plėtros bendrovė „Citus“ Žirmūnuose, Kareivių g. 5 pradėjo trečiąjį projekto „CITUS Mūnai“ etapą: ir pardavimai, ir statybos jau vyksta. Iš 73 pirmojo ir 116 antrojo etapo butų jau...
Ruošiasi Juodajam penktadieniui: tikisi pelningiausio metų laikotarpio Juodasis penktadienis Lietuvoje kasmet tampa svarbia proga augti net ir mažiesiems verslams. Šiuo laikotarpiu...
Kiekvienas, kas bent kartą jungėsi prie „Facebook“, vienaip ar kitaip pažįsta Marką Zuckerbergą. Ar bent tą jo versiją, kuri šypsosi...
Įmonės ruošiasi 2026-iesiems: projektuoja biudžetus, planuoja išlaidas, bet dažnai daro tą pačią klaidą – planuoja be revizijos. Pasak Aurimo Žlibino,...
1990-ųjų viduryje „Apple“ buvo praktiškai pati savęs parodija. Kadaise drąsi, maištinga ir inovatyvi bendrovė virto chaotišku milžinu, kuris leido pinigus...
„Mes visi turim 24 valandas, septynias dienas per savaitę. Neturim teisės sakyti, kad neturiu laiko. Mes galime sakyti tik tai,...
Per pastaruosius kelerius metus mokymasis gerokai pasikeitė – nuo tradicinių užrašų pereinama prie skaitmeninių priemonių, o žinios įtvirtinamos vis įvairesniais būdais: nuo...
Automobilio pardavimas – ne tik raktelių ir dokumentų perdavimas naujajam jo savininkui. Kartu su sandoriu vairuotojams reikia pasirūpinti ir kitais...
Nuo vagystės iš vieno garsiausių pasaulio muziejų Paryžiuje iki vis dar veikiančio telefoninio sukčiavimo – sukčių išradingumui ribų nėra. Europoje...
Atsilieptas sukčių skambutis gali baigtis dideliais finansiniais nuostoliais arba nutekintais asmens duomenimis. Startavo vieninga apgaulingų skambučių blokavimo sistema: mobiliojo ryšio...