Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Viduržemio jūros virtuvės įkvėptas Budos dubenėlis su kalakutiena – greitiems pietums darbe

Paskelbta

-

Budos dubenėliai labai universalūs: tereikia pasiruošti sezoninių daržovių, kruopų arba ankštinių, pasirūpinti gabalėliu mėsos ar žuvies ir visus ingredientus išdėlioti dubenėlyje. Atsinešus į darbą pietums, šį patiekalą galima valgyti šaltą, kaip salotas, bet galima ir pasišildyti. Be to, galima keisti patiekalo ingredientus, priklausomai nuo norimų ar turimų namuose, ir taip kaskart mėgautis skirtinga spalvų, tekstūrų bei skonių įvairove. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tiek kalakutiena, tiek vištiena priskiriama liesos mėsos rūšims ir aprūpina organizmą kokybiškais baltymais. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena mėsos laikymo sąlygas karštomis vasaros dienomis.

Balta mėsa – palankesnė sveikatai

Vasarą norisi lengvesnio ir liesesnio maisto, tad vištiena ar kalakutiena su daržovių garnyru bus puikus pasirinkimas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pagrindinė kalakutienos nauda – kokybiški baltymai.

„Kalakutiena priskiriama liesos mėsos rūšims, pagrindinė jos nauda – baltymai. Jeigu lyginsime kalakutieną su vištiena, tai abiejų krūtinėlių filė, šimte gramų, bus beveik tiek pat baltymų, o ir kitų reikšmingų didelių skirtumų tarp šios mėsos rūšių nėra. Kalakutiena, kai paukštis kepamas visas, įprastai yra švenčių maistas, o kasdienybėje, kai ruošiame maltą mėsą, kepame ar troškiname jos išpjovas, tiesiog paįvairina įprastą mūsų baltos mėsos racioną“, – sako E. Gavelienė.

Ekspertė teigia, kad baltoje mėsoje, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, yra mažesnis sočiųjų riebalų rūgščių kiekis, todėl ji sveikatai palankesnė. „Kalakutiena, vištiena, putpelių ar kurapkų mėsa yra priskiriama liesesnės paukštienos kategorijai, o štai antiena ir žąsiena – gerokai riebesnės. Aišku, svarbu jausti saiką ir norimą mėsą ruošti be papildomų riebalų“, – pataria gydytoja.

Gaminti kalakutieną – daugybė būdų

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad lietuvių pirkinių krepšeliuose, dėl palyginti mažos kainos ir parduotuvėse taikomų akcijų, dažnai atsiduria vištiena, bet mėgstama ir kalakutiena.

Paukštiena – dažnas svečias mūsų virtuvėse. Fasuotos kalakutienos gabalėlius troškiname, maltinukams panaudojame faršą, kepsniams – šlauneles be kaulų ir odos, o į sriubas dedame blauzdeles ar petelius. „Vasarą, kai stengiamasi daugiau laiko leisti poilsiui ir gaminti lauke, įsigyjama daugiau jau užmarinuotų paukštienos gabalėlių – turime įvairios mėsos, taip pat ir kalakutienos šašlykų. Pirkėjai vertina ir kepti paruoštas kalakutienos dešreles – jos greitai iškepa griliuose, yra aromatingos ir gardžios, patinka ir suaugusiems, ir vaikams“, – apie kalakutienos asortimentą pasakoja O. Suchočeva.

Svarbu tinkamas temperatūros režimas

Pasak O. Suchočevos, prekybos centruose parduodama paukštiena yra saugi ir atitinka visus kokybei keliamus kriterijus, bet kaip ir kitiems trumpo galiojimo produktams, jai svarbus temperatūros režimo palaikymas.

„Namuose laikykite paukštieną šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o jei yra – specialiai mėsai skirtame stalčiuje, apie 0–4 laipsnių temperatūroje. Šviežią paukštieną paruoškite ir suvartokite per kelias dienas, o jei nespėjate – užšaldykite, kad pratęstumėte jos galiojimo laiką. Paukštieną taip pat galima laikyti sandariuose induose arba originaliose gamintojo pakuotėse, kad mėsos sultys neišbėgtų, o mėsa neturėtų sąlyčio su kitais maisto produktais šaldytuve. Be to, visuomet vadovaukite ir jusliniais kokybės tikrinimo kriterijais. Jei atidarę paukštienos pakuotę jaučiate nemalonų kvapą, o jos spalva yra patamsėjusi – tokia paukštiena nebetinkama vartoti. Šviežia atšaldyta paukštiena turi būti stangri, o jos raumeninis audinys – elastingas“, – kokybės tikrinimo kriterijus primena ekspertė.

Norintiems įsigyti mėsos pigiau, ekspertė primena, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje – tarp jų yra ir paukštienos produktų, be to, prekiaujama tik Lietuvoje užauginta vištiena.
Kulinarijos technologai siūlo dažniau pasigaminti Budos dubenėlių – taip gausite sveikatai palankaus, subalansuoto maisto ir suvalgysite daugiau daržovių. Tradicinis Budos dubenėlis susideda iš daržovių, kruopų, pagrindinio baltyminio ingrediento ir padažo.

Budos dubenėlis su kalakutiena ir daržovėmis

Patiekalui reikės:

450 g kalakutienos gabaliukai „Rimi“ 2,99 €/ 450 g;
1 puodelio ryžių – rudieji ryžiai „Rimi Greatlife“ 0, 90 €/ 500 g;
saujelės mažųjų pomidoriukų – vyšniniai pomidorai „Romantica Rimi“ 1,99 €/ 400 g;
1 agurko – lietuviškas ilgavaisis agurkas „Rimi“ 1,49 € / 1 vnt;
1/4 raudonojo svogūno;
1/4 puodelio smulkintų petražolių;
1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
2 skiltelių česnako;
1/2 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
1/2 šaukštelio druskos;
1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.

Padažui reikės:

1 puodelio jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „Rimi“ 0,75 €/ 400 g;
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių;
1/2 šaukštelio česnako miltelių;
1/2 šaukštelio džiovintų krapų;
1/2 šaukštelio druskos.

Kaip gaminti:

1. Pirmiausia paruoškite padažą: dubenėlyje sumaišykite jogurtą, citrinos sultis, česnako miltelius, krapus, druską ir pipirus. Palaikykite padažą šaldytuve.
2. Išvirkite ryžius. Tinka bet kokios rūšies, tik įsitikinkite, kad laikotės virimo instrukcijų.
3. Kol ryžiai verda, iškepkite kalakutieną. Į didelę keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, įkaitinkite ją ant vidutinės kaitros, sudėkite kalakutieną ir toliau kepkite.
4. Kai kalakutiena beveik iškeps, į keptuvę suberkite smulkintą česnaką, džiovintą raudonėlį, druską ir pipirus. Išmaišykite ir dar kelias minutes pakepkite.
5. Vynuoginius pomidorus perpjaukite per pusę, agurką supjaustykite ketvirčiais, raudonąjį svogūną supjaustykite plonais griežinėliais, o petražoles smulkiai sukapokite.
6. Kai visi ingredientai paruošti, laikas formuoti dubenėlius. Ryžius, maltą kalakutieną, pomidorus, agurką, raudonąjį svogūną ir petražoles padalykite į dubenėlius arba į maisto transportavimo indelius. Prieš valgydami apšlakstykite padažu.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos liepos 17 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas5 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai6 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai6 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |