Paskelbta
2 metai prieš-
Špinatai – viena iš seniausių ir ilgiausiai žinomų daržovių, naudojama daugybėje receptų ir skirtingų salotų variacijų. Šis augalas įkvėpė ir pasaulyje žinomo komiksų herojaus Popajaus personažą, kuris savo neįprastą jėgą įgaudavo būtent valgydamas špinatus. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, špinatai ne veltui tituluojami supermaistu. Jie vertinami dėl didelio folio rūgšties kiekio, kitų sveikatai naudingų vitaminų bei mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad špinatų prekybos vietose galima įsigyti ištisus metus. Todėl specialistė pataria, kaip špinatus namuose ilgiau išlaikyti šviežius ir siūlo vasarišką jų recepto idėją.
Patenka į vertingiausių pasaulio daržovių dešimtuką
Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, pagrindinė ir didžioji špinatų nauda slypi dėl juose esančios folio rūgšties. Špinatai yra vienas pagrindinių šio vitamino šaltinių. Folio rūgtis arba vitaminas B9 – itin svarbus baltymų sintezei ir visoms žmogaus organizmo funkcijoms. Besilaukiančios moterys, dėl vaisiaus sveikatos ir normalaus vystymosi, taip pat turėtų vartoti pakankamą folio rūgšties turinčių produktų kiekį.
„Tamsiai žalios lapinės daržovės, tokios kaip špinatai, yra svarbios sveikai, odai, plaukams ir kaulams. Jie taip pat yra baltymų, geležies, vitaminų ir mineralų šaltinis. Špinatuose galima rasti polifenolių, fitochemikalų, vitamino K bei mineralinių medžiagų: kalio bei kalcio. Apie 100 g šios daržovės suteikia du trečdalius vitamino A, beveik visą folio rūgšties normą, pusę vitamino C ir ketvirtadalį per dieną reikalingo magnio bei geležies kiekio. Be to, špinatai yra labai nekaloringas produktas, juose beveik nėra riebalų“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės, špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius, tad nereikėtų apsiriboti vos viena špinatų vartojimo forma. Tačiau mitybos ekspertė atkreipia dėmesį, jog asmenys, kurie turi padidintą riziką inkstų akmenų susidarymui, podagrą ar artritą špinatus turėtų vartoti saikingai, nes juose esantys oksalatai gali skatinti šių ligų vystymąsi.
Pataria laikyti šaldytuve
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad prekybos centruose galima rasti mažuosius, ekologiškus bei paprastuosius špinatus. Pastarieji turi daugiau vitaminų ir sveikatai naudingų medžiagų, lyginant su mažaisiais špinatais, kurie nuskinami dar iki galo nesubrendę. Tačiau šis skirtumas nėra žymus, o mažieji špinatai puikiai tinka salotoms gaminti. Tuo tarpu ekologiški špinatai yra daugiausiai sezoninė prekė.
„Kai prekybos centruose atsiranda lietuviškų špinatų, pirkėjai pirmenybę teikia jiems. Tačiau lietuviškų špinatų sezonas labai trumpas, jų prekybos centruose galima dairytis nuo gegužės iki rugpjūčio pabaigos, priklausomai nuo oro sąlygų“, – sako O. Suchočeva.
Norint, kad špinatai kuo ilgiau išliktų švieži, specialistė pataria parsinešus iš parduotuvės juos laikyti šaldytuve, sandariame inde. Taip juos traškius išlaikysite iki ant pakuotės nurodyto termino. Tuo tarpu nesandarioje pakuotėje špinatai pradės greitai vysti.
„Pagrindinis špinatų šviežumo rodiklis – stangrus ir tiesus lapas: „Išaugę špinatai yra ryškesnės ir sodresnės žalios spalvos, mažieji – švelnesnės žalios spalvos, jie turėtų būti be geltonumo ar vytimo požymių“, – teigia komercijos operacijų vadovė.
Pastebėjus, jog špinatai pradeda vysti, O. Suchočeva pataria juos šaldyti, nes jie visiškai išsaugo savo naudingąsias savybes. Be to, špinatų galima įsigyti pigiau, sekant skelbiamas akcijas bei atkreipiant dėmesį į privačios etiketės produktus: „Verta patikrinti ir asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale arba mobilioje aplikacijoje. Daugiausia sutaupyti galima planuojant pirkinius iš anksto ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“
Kulinarijos technologai kviečia maitintis sveikatai palankiau ir pasigaminti gardžias špinatų salotas su grilyje keptomis cukinijomis bei žaliaisiais smidrais.
RECEPTAS
Špinatų salotos su grilyje keptomis cukinijomis ir žaliaisiais smidrais
Salotoms reikės:
2 vnt. mažųjų cukinijų;
2 ryšulėlių žaliųjų smidrų;
150 g mažųjų špinatų;
2 šaukštų aliejaus.
Užpilui reikės:
6 šaukštų alyvuogių aliejaus;
0.5 vnt. citrinos sulčių;
2 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių;
1 šaukštelio medaus;
Druskos pagal skonį;
Pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Žaliuosius smidrus nuplaukite ir pašalinkite kietus galiukus. Kad būtų patogiau kepti žaliuosius smidrus, susmeikite juos po kelis su mediniais smeigtukais ir apšlakstykite aliejumi. Dideliame dubenyje išmaišykite cukinijas su šaukštu aliejaus. Daržoves pagardinkite druska ir pipirais.
2. Pasiruoškite grilį ir apkepkite cukinijas ant vidutinės ugnies po 3–4 min. iš abiejų pusių. Žaliuosius smidrus kepkite po 3 min. iš abiejų pusių.
3. Dubenėlyje išmaišykite citrinos sultis, garstyčias ir aliejų. Dėkite į serviravimo indą nuplautus ir nusausintus špinatus, iškeptas daržoves. Užpilkite paruoštu užpilu.
Skanaus!
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Šiuolaikinės technologijos tapo neatsiejamu įrankiu, palengvinančiu informacijos paiešką ir bendravimą. Tačiau naudojimasis šiais privalumais turi savo kainą. Technologijos nuolat renka...
Norint namuose užtikrinti jaukią ir komfortišką aplinką vien tik patrauklių interjero sprendimų gali nepakakti – didelę įtaką gerai savijautai turi...
Gegužės 1 dieną verslo laukia du svarbūs pokyčiai: įsigalios nauja atsiskaitymo grynaisiais tvarka ir daliai verslo teks pereiti prie išmaniųjų...
Balandžio 9 d. Šardžoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), vyko dvišalės Lietuvos ir JAE verslo tarybos posėdis ir verslo forumas, skirtas...
„Lidl Lietuva“ pelnė patraukliausio darbdavio apdovanojimą prekybos ir pardavimų srityje bei pateko tarp 50-ies geriausių šalies darbdavių bendrame reitinge. Nugalėtojai...
Iki Velykų likus vos porai dienų daugelis ieško paskutinės minutės idėjų, kaip šiemet marginti kiaušinius, kad jie būtų patys tvirčiausi...
Kasmet pasaulyje pametama arba pavagiama virš 4 mln. išmaniųjų telefonų. Tai reiškia, kad kasdien, net ir švenčių dienomis, beveik 11...
Pavasaris – traumų ir nelaimingų atsitikimų metas. Pasibaigus šaltajam sezonui gyventojai, skubėdami džiaugtis pramogomis ir laisvalaikiu lauke, patiria daugiau sumušimų,...
Artėjant Velykoms, daugelis šeimų ruošiasi jaukioms akimirkoms, spalvingiems margučiams ir šventiniam šurmuliui. Tačiau šis laikotarpis ne visada yra vien džiugi...
Artėjant Velykų atostogoms, vis daugiau šeimų planuoja trumpas ar ilgesnes išvykas į šiltus kraštus. Kelionių ekspertai ir draudikai vieningai sako:...