Paskelbta
7 mėnesiai prieš-
Gerbėjus visame pasaulyje savo kuriama internetine laida „Attaché“ ir spalvingu turiniu prie ekranų pritraukiantis tinklaraštininkas Alexas Hunteris sugrįžta į Vilnių. Balandžio 1–3 d. svetingumo ir turizmo forume „Future Hospitality and Tourism Forum 2025“ Alexas kviečia iš pirmų lūpų sužinoti pasaulines kulinarinio turizmo tendencijas. Pasak garsaus prekių ženklų konsultanto, Lietuvos sostinė – tai netikėtais atradimais stebinantis gastronomijos rojus, kuriame kas kartą galima patirti kažką naujo. Skirtingais metų laikais Vilnių pažinęs keliautojas itin vertina lietuvių kulinarinę magiją, tradicijas ir autentiką.
Vilnių pristatė plačiai tarptautinei auditorijai
Tūkstančius sekėjų turintis kelionių ir maisto ekspertas A. Hunteris pernai sostinėje lankėsi du kartus – žiemą bei vasarą. Tinklaraštininkas grožėjosi Vilniaus architektūra, domėjosi jos istorija ir tyrinėjo sostinės gastronomiją. Savo kelionių įžvalgas vėliau pristatė 200 tūkst. prenumeratorių auditorijai „Youtube“ kanale, apdovanojimais įvertintoje laidoje „Attaché“, kurią kuria su „WindowSeat“. Vilniaus gastronomija tampa vis ryškesne žvaigžde Europos padangėje: komplimentų mūsų maistui negaili nei keliautojai, nei tarptautinė žiniasklaida
„Kelionės visada buvo svarbi mano gyvenimo dalis: pirmą kartą skridau lėktuvu būdamas šešių savaičių, o sulaukęs dešimties, su šeima persikėliau į Honkongą, kur atsivėrė neatrastas pasaulis – dabar kas kartą lankydamas naujas vietas ieškau tokių pačių stiprių įspūdžių“, – pasakoja keliautojas.
Iki pirmą kartą apsilankant Vilniuje, A. Hunteris spėjo pasisvečiuoti daugiau nei 70 šalių, tačiau Lietuvos sostinė jam paliko ypatingą, neišdildomą įspūdį. Labiausiai interneto garsenybei įsiminė vizitas 2024 m. žiemą.
„Buvo labai šalta ir mano galvoje vis sukosi klausimas: „Kodėl aš čia?“. Tik apsipratęs su žvarbiu oru, ėmiau grožėtis sniegu ir švieselių atspindžiais miesto kavinių languose. Atvėrus jų duris, užplūsdavo šiluma, kvapnaus pyrago ir puikios kavos aromatai. Be to, kalėdinė atmosfera suteikė miestui išskirtinės šviesios nuotaikos. Vieno karto užteko, kad panorėčiau Vilnių pažinti visais metų laikais, tačiau toji žiemos kelionė atmintyje įsirėžė labiausiai“, – prisimena jis.
Vilnius – išskirtinės gastronomijos miestas
Ieškodamas paslėptų gastronominių brangakmenių įvairiose šalyse, A. Hunteris atskleidžia dažnai kalbinantis vietinius taksi vairuotojus, baristas, pardavėjus bei kitus nepažįstamuosius.
„Geriausios vietos kartais būna tokios paprastos – tai turgūs, siauri miestų skersgatviai ir juose įsikūrusios kavinukės su ranka parašytais meniu. Vilniuje tokių vietų apstu, bet tuo pačiu – Lietuvos sostinė tarsi naujasis gastronominis rojus, turintis aiškų identitetą. Šio miesto kulinarija išsiskiria unikalumu: nesistengiama kopijuoti kitų šalių, gręžiamasi į tradicijas, o skoniai – nuolat permąstomi. Vilniaus restoranų šefai semiasi meistriškumo paslapčių iš patyrusių kolegų
Dar 2010 m. Vilnius atrodė tyliai besikuriantis, tačiau dabar jis garsiai „dainuoja“. Atsirado daugiau pasitikėjimo, smalsumo ir šefų, kurie drįsta peržengti naujas ribas, tačiau vis tiek gerbia tradicijas ir vietinius sezoninius patiekalus. Tai matyti iš ingredientų, maisto pateikimo ir prie patiekalų parenkamo vyno“, – pasakoja maisto ekspertas.
A. Hunteris Vilniaus gastronominį unikalumą įvertino dar iki keturiems sostinės restoranams – „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas Mus“ – sulaukiant „Michelin“ gido pripažinimo.
„Tai, kas mane labiausiai žavi, yra dinamika tarp gilių tradicijų ir drąsių eksperimentų. Restorane „Nineteen18“ patyriau, ką reiškia, kai vienas kąsnis gali nukelti į mamos virtuvę, o kitas – į šiaurietiško stiliaus fermentacijos laboratoriją. Tai apgalvota, netikėta ir visiškai originalu – dėl to tikrai verta atvykti į Vilnių“, – sako keliautojas.
Aptars, kaip Baltijos šalys keičia kulinarinį turizmą
A. Hunteris džiaugiasi galimybe į Lietuvą vėl sugrįžti pavasarį – šis metų laikas Vilniuje gurmano dar neatrastas. Balandį jis su renginio svečiais nuo scenos sveikinsis Lietuvos, Latvijos ir Estijos organizuojamoje konferencijoje „Future Hospitality and Tourism Forum 2025“, kuria siekiama pabrėžti svarbų turizmo vaidmenį skatinant ekonomikos augimą bei regioninį bendradarbiavimą.
Tinklaraštininkas naujausias tendencijas pristatys miesto verslo ir turizmo plėtros agentūros „Go Vilnius“ kvietimu. Pranešime „Gourmet Escapes: How the Baltics Are Redefining Culinary Travel“ (liet. „Gurmaniški pabėgimai: kaip Baltijos šalys keičia kulinarinį turizmą“) Alexas Hunteris aptars, kaip Baltijos šalys keičia kulinarinio turizmo sceną, pabrėždamas, kad maistas atveria duris į kultūrą ir tapatybę.
„Vilnius turi daug ką pasiūlyti tiek vietiniams, tiek atvykstantiems turistams – mūsų gastronomija yra šiuolaikinė, įdomi ir kupina istorijos. Prisidedant prie tokio renginio, norime ne tik pasidalinti šia unikalia miesto savybe, bet ir atkreipti dėmesį į Baltijos šalių gastronomijos galimybes pritraukti vis daugiau keliautojų iš viso pasaulio“, – teigia „Go Vilnius“ Turizmo skyriaus vadovė Vilma Daubarienė.
Visos konferencijos „Future Hospitality and Tourism Forum 2025“ metu dėmesys bus skiriamas tvariam turizmui, skaitmenizacijos bei inovacijų diegimui svetingumo sektoriuje, gastronominei turizmo plėtrai, taip pat bus diskutuojama tarptautinio susisiekimo, konferencijų turizmo, sveikatingumo bei kitoms temoms.
Mobilią laboratoriją „Bitė“ siunčia po Europą – tikrins ryšio kokybę lietuvių lankomiausiose šalyse
Kurti gyvenimo Lietuvoje lieka tik kas dvidešimtas užsienio studentas: kaip išlaikyti talentus, kuriuos patys ugdome
Maratonas – renginys, miestui atnešantis milijoninę naudą
„Go Vilnius“ pristato atnaujintą vizualinį identitetą: daugiau aiškumo, nuoseklumo ir miesto atpažįstamumo
Ar kada nors bus gera reklama Lietuvai?
„Vilnius Pink Soup Fest“: kitų metų data, atgarsiai užsienyje ir įspūdingi poveikio miesto ekonomikai skaičiai
Milžiniška šaltibarščių vėliava ant Vilniaus TV bokšto oficialiai atidarė rožinės sriubos sezoną
Užsienio talentams – nemokama pagalba kuriant verslą ir planuojant finansus
Konferencijų sektorius Vilniui pritraukė 75 mln. eurų – augimas siekia 38 proc.
Vilniaus šaltibarščių festivalis kviečia į rožines ėjimo varžybas: ar pavyks pasiekti naują rekordą?
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...