Paskelbta
1 metai prieš-
Maisto produktų fermentacija lietuviams gerai žinoma nuo seno. Fermentuoti produktai ne tik gali įnešti naujų skonių bei tekstūrų į lėkštes, bet ir yra ypač sveiki – juose gausu prebiotikų, probiotikų ir kitų sveikam organizmui būtinų elementų. Ekspertai vieningai sutaria – fermentuoti galima beveik viską, o toks būdas ne tik prisideda prie geresnės sveikatos, bet ir yra itin draugiškas aplinkai.
Mums įprasti rauginti agurkai bei kopūstai puikuojasi beveik kiekvienų namų spintelėje ar šaldytuve. Tačiau reikia nepamiršti, kad rauginamų ir kitaip fermentuojamų produktų pasirinkimas – itin platus. Pasak „Lidl Lietuva“ pirkimų tvarumo specialistės Karolinos Labulytės, parduotuvių lentynose galima rasti ne tik jau vartojimui paruoštų fermentuotų produktų, bet ir daržovių bei vaisių, kuriuos galima nesudėtingai rauginti namuose.
„Fermentuoti produktai – tikra aukso kasykla norintiems paįvairinti savo mitybą sveikais, maistingais ir itin nebrangiais variantais. „Lidl“ parduotuvių lentynose siūlome visiems gerai pažįstamus ir plačiai vartojamus fermentuotus produktus, tačiau taip pat svarbu prisiminti, jog pasigaminti itin sveikų fermentuotų produktų galite ir patys namuose“, – sako K. Labulytė.
Fermentuojamų produktų pasirinkimas – itin platus
Maisto produktų fermentaciją nuo seno žinome kaip puikų būdą siekiant paruošti sezoninius produktus žiemai. Pasak „Lidl Lietuva“ atstovės, rauginti galima beveik viską, ką galite rasti parduotuvių šviežių vaisių bei daržovių skyriuje.
„Agurkai, kopūstai, morkos, moliūgai, baklažanai, cukinijos, ridikėliai, bulvės, paprikos, grybai, obuoliai, kriaušės ar net žolelės – visi šie produktai gali būti rauginami. „Lidl“ parduotuvėse visus metus galite rasti šiam procesui tinkamų, itin kokybiškų produktų už prieinamą kainą. Svarbu pasitelkti savo fantaziją ir atsižvelgti į mėgstamus skonius“, – pasakoja K. Labulytė.
Ji priduria, kad mums visiems gerai pažįstami ir plačiai vartojami kefyras, rūgpienis ar jogurtas taip pat yra fermentuoti produktai, kurie turi gerųjų bakterijų, yra lengviau skaidomi.
Neabejotina nauda organizmui
Ekspertai vieningai sutaria – fermentuotų produktų vartojimas yra ne tik pigus būdas paįvairinti maisto racioną, bet ir suteikia itin didelę naudą organizmui. Pasak nevyriausybinės organizacijos „Gyvi Gali“ atstovės Austėjos Vakarinaitės, fermentuotas maistas ir gėrimai padeda sukurti tinkamą žarnyno bakterijų balansą bei palaikyti pakankamą virškinimo fermentų kiekį.
„Fermentuoti produktai yra praturinti gerosiomis bakterijomis, dar vadinamomis probiotikais. Toks maistas gerina virškinimą, stiprina imunitetą ir net padeda išvengti kai kurių chroniškų ligų. Taip pat fermentuotuose produktuose esančios bakterijos gali pagerinti folio rūgšties ar geležies pasisavinimą“, – sako A. Vakarinaitė.
Visi fermentuoti produktai yra apdorojami mielių ir bakterijų, tad baltymai, kuriuos mūsų organizmas įprastai pasisavina sunkiai, yra skaidomi lengviau. Todėl žmogaus organizmas paprasčiau suvirškina raugintas daržoves, vaisius, jogurtą ar pan. A. Vakarinaitė priduria, kad fermentuoti produktai – nepamainomas komponentas augaliniu maistu besimaitinančių žmonių lėkštėse.
„Fermentuotuose produktuose esančios gerosios bakterijos padeda įsisavinti naudingas drauge su augaliniu maistu gaunamas maistines medžiagas. Fermentavimo specialistai taip pat pažymi, kad natūralus fermentavimas padeda išsaugoti vertingas maistines medžiagas, kurios prarandamos maistą apdorojant aukšta temperatūra arba šaldant“, – tvirtina A. Vakarinaitė.
Palanku ne tik organizmui, bet ir planetai
„Gyvi gali“ atstovės teigimu, vartojant daugiau fermentuotų produktų mes galime ne tik pagerinti savo sveikatą, bet ir prisidėti prie tvaresnės veiklos.
„Šis universalus būdas leidžia išvengti maisto švaistymo, be to, padeda sumažinti su maisto transportavimu susijusias CO2 emisijas, kadangi sustiprinama paskata vartoti vietinės kilmės, tam tikrai geografinei platumai būdingą maistą. Fermentuoti galima įvairiausius augalinius produktus, tarp jų ir labai paprastus, neišrankius klimatinėms sąlygoms, todėl tai padeda nesusitelkti ties žemę alinančiomis monokultūromis“, – pasakoja A. Vakarinaitė.
Jai pritaria ir „Lidl Lietuva“ pirkimų tvarumo specialistė pridurdama, kad atsakingai pasirinkus produktus, kuriuos ruošiatės fermentuoti, galima mažinti taršą, prisidėti prie planetai palankesnės veiklos.
„Visų šviežių vaisių ir daržovių tiekėjų „Lidl“ reikalauja taikyti gerąją žemės ūkio praktiką pagal „GlobalG.A.P.“ sertifikavimo programą ir turėti atitinkamą sertifikatą, kuris įrodo, kad ūkyje yra tinkamai laikomasi saugos, kokybės bei aplinkos tausojimo reikalavimų. Vykdant „GlobalG.A.P.“ programoje numatytų reikalavimų laikymosi kontrolę, nuolat tikrinama, ar produktų auginimas konkrečioje aplinkoje nekelia rizikos vandens prieinamumui bei kokybei“, – pasakoja K. Labulytė.
Ji priduria, kad „Lidl“ parduodami vaisiai ir daržovės reguliariai tiriami laboratorijose ir taip užtikrinama jų sauga bei kokybė, o sandėlyje ir parduotuvėse reguliariai rūpinamasi šių produktų šviežumu.
Pasaulinė sveikatos diena: kokias sveikatingumo iniciatyvas „Lidl“ siūlo savo darbuotojams?
Pasaulinė sveikatos diena: „Lidl“ dalinasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį, renkantis sveikesnius produktus
Išskirtinis šviežumas kasdien: kaip „Lidl“ užtikrina legendinę aukštą vaisių ir daržovių kokybę bei žemą kainą?
Derančios įmonės bei asmeninės darbuotojo vertybės: kodėl svarbu, kad jos sutaptų?
Ką verta žinoti apie savitarnos kasas: 5 naudingi patarimai pirkėjams
Legendinės „Lidl“ kokybės ir žemos kainos balansą užtikrina ypatingi produktai
Įtrauki darbo aplinka visiems: kaip „Lidl Lietuva“ skatina lyčių lygybę ir moterų lyderystę?
„Lidl“ informuoja pirkėjus: vienai nakčiai užges visų parduotuvių logotipai ir iškabos
Legendiniai patarimai: kaip išsirinkti kokybišką mėsą ir jos gaminius?
Nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Tiek laiko gali užtrukti sėkmingai paruošti įmonę pardavimui. Kiek ilgai visas šis procesas užtruks...
Balandžio pradžioje Jungtinių Valstijų įvestas 25 proc. tarifas Europos automobilių importui gali turėti didelių pasekmių Europos automobilių pramonei. Vis tik...
Apie inžinerijos ir technologijos sričių specialistų poreikį kalbama nuolat ir labai garsiai – jų masiškai trūksta ir Lietuvoje, ir užsienyje....
Pirmojoje SBA grupės baldų gamykloje JAV darbai vyksta sparčiai – vos per 2 mėnesius sumontuota maždaug 20 proc. įrangos. Į...
Komentaro autorius Leonas Lingis, profesinių paslaugų bendrovės EY vykdantysis partneris Baltijos šalyse Įmonių valdybos šiemet ypač daug dėmesio skiria geopolitiniams...
Nors Lietuvos darbo rinkoje šiuo metu dominuoja Y kartos, gimusių 1981–1996 m., darbuotojai, vyresnių kartų – demografinio sprogimo (gimę 1946–1964...
Atsinaujinanti energija tampa vis svarbesniu veiksniu, kalbant apie verslo tvarumą ir ilgalaikę sėkmę. Šiandien, kai pasaulis susiduria su klimato kaita...
Elektromobiliams vis labiau įsitvirtinant pasaulinėje rinkoje kaip aplinkai draugiškoms ir ekonomiškoms transporto priemonėms, jų populiarumas auga ir Lietuvoje. Vykstant sparčiai...
Pastačius savo naujus namus, prasideda kitas darbų etapas: aplinkos tvarkymas ir puoselėjimas. Vienas svarbiausių kiemo akcentų – graži žaliuojanti veja,...
Pastaruoju metu Lietuvoje fiksuojami stipresni vėjo gūsiai primena, kad pavasaris ne visada atneša tik saulę ir šilumą. Praėjusį savaitgalį net...