Sekite naujienas

Verslas

Ruduo ir vėl pakvipo obuoliais: sodininkai skina lietuviškų obuolių derlių

Paskelbta

-

Netoli Pasvalio esančiame Aukštikalnių kaimo obelyne – kasmetinis rudeninis sujudimas. Šimtatūkstantiniame obelų sode dabar pats obuolių skynimo įkarštis. Sode triūsiantis ūkininkas Arvydas Paškevičius įsitikinęs, kad gardų obuolį užaugina ne tik tinkama žemė, bet ir pagarba bei šiltas žodis obeliai.

Reklama

Obelynas Aukštikalnių kaime buvo įveistas dar prieš 70 metų. Tik dabar jis – gerokai pasikeitęs ir išsiplėtęs. Šiame sode šiuo metu auga net 250 tūkst. obelų.

Anot pasvaliečio sodininko A. Paškevičiaus, pasodinus naują obelį svarbu ne tik ją laistyti, bet ir nuolat pakalbinti. „Už rūpestį ir priežiūrą obelys visada dosniai atsilygina“, – sako bendrovės

„Aukštikalnių sodai“ vadovas A. Paškevičius.

Daugiau apie Aukštikalnių obelyną ir šių metų derlių žiūrėkite reportaže.

Obelyno paslaptis – molinga Pasvalio žemė

carvertical VIN patikra

„Obuolius auginame pagal griežtus Nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos reikalavimus, rūpinamės kiekvienu medžiu“, – pasakoja sodininkas A. Paškevičius.

Jis skaičiuoja, kad vidutiniškai kasmet beveik 200 hektarų sode prinoksta 3–3,5 tūkst. tonų obuolių. Dalis „Aukštikalnių sodų“ derliaus keliauja tiesiai į „Maximos“ parduotuvių lentynas.

Čia pirkėjai gali mėgautis traškiais ir sultingais „Auksis“, „Noris“, „Ligol“ ir kitų veislių obuoliais, sunokusiais Pasvalio rajone, kur dirvožemis itin tinkamas vaismedžiams auginti. „Molinga žemė yra turtinga natūralių mineralinių medžiagų ir ne taip greitai išdžiūsta, todėl mūsų sodas pakankamai atsparus sausroms“, – atskleidžia A. Paškevičius, kuris dideliame sodininkystės ūkyje sukasi jau daugiau nei 30 metų.

Ilgametė partnerystė padėjo įsitvirtinti rinkoje

„Aukštikalnių sodų“ vadovas A. Paškevičius planuoja, kad šiemet, kaip ir kasmet, maždaug 600–700 tonų obuolių iš ūkio keliaus į „Maximos“ parduotuves.

„Bendradarbiaujame nuo pat pirmųjų Vilniuje pradėjusių veikti „Maxima“ parduotuvių – jau 30 metų. Puikiai sutariame, augame ir tobulėjame kartu. Šis ryšys mums padėjo įsitvirtinti rinkoje, o aukšti partnerio reikalavimai neleidžia apkerpėti – ne veltui esame pelnę Nacionalinės kokybės ženklą

„Kokybė“, nes jau daugelį metų vadovaujamės pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisyklėmis. Žinoma, geriausias įvertinimas yra nuolatinė mūsų produkcijos paklausa ir populiarumas“, – tvirtina A. Paškevičius.

„Obuoliai yra vieni paklausiausių iš lietuviško rudens derliaus gėrybių. – pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. – Kasmet rudenį siūlome gausų Lietuvoje užaugintų vaisių ir daržovių pasirinkimą. Gėrybės iš laukų ir sodų mūsų parduotuves pasiekia labai greitai, taip užtikriname šviežumą ir geriausias skonio savybes. Visa tai įmanoma tik bendradarbiaujant su vietos ūkininkais, kurie šiuo metu dirba ypač intensyviai, kad šiųmetis rudens derlius pasiektų kuo daugiau klientų, vertinančių lietuvišką produkcijos kilmę“.

Patarimai, kad obuolio skonis būtų geriausias

Kad sunokę lietuviški obuoliai kuo ilgiau išsaugotų savo savybes, augintojas pataria juos laikyti šaldytuve. „O jeigu parsinešėte namo dar ne visiškai sunokusį obuolį, tada įdėkite jį į plastiko maišelį kartu su bananu ir palikite kambario temperatūroje. Obuolys greitai sunoks ir atskleis geriausias savo skonio savybės“, – patarimu dalijasi sodininkas.

Pasak A. Paškevičiaus, obuolių rūšių yra daug ir įvairių, tad svarbu nuolat ragauti naujų ir išsirinkti mėgstamiausią. „Mūsų auginamų obelų vaisiai paprastai nėra tokie ryškiai saldūs kaip atvežtiniai. Valgant lietuvišką obuolį, saldumas neužgožia kitų poskonių, leidžia jiems išsiskleisti“, – teigia pašnekovas.

Jis atkreipia dėmesį, kad obuolio išorėje užkoduota visa informacija apie šviežumą. Jeigu odelė susiraukšlėjusi, o kotelis sausas kaip degtukas – vaisius nebėra šviežias, jis jau praradęs dalį vertingųjų savybių. Tad geriau rinktis kitą ir daug vaisių valgyti tada, kai yra pats sezono įkarštis, derliaus pikas.

Komentuokite

Kokia jūsų nuomonė?

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


Naujienos

Ekspertai

Ekspertai4 d. prieš

Ekspertai pataria: renkantis būstą įvertinkite ir miesto plėtros planus

Svarstant apie naujo būsto įsigijimą, gyventojai dažnai daug dėmesio skiria būsto plotui, kainai ar vaizdui pro langą, tačiau pamiršta vieną...

Ekspertai6 d. prieš

Norintiems slysti „drifto“ trasose P. Petrauskas papasakojo apie lenktynininko kelią: „išėjimą į barą skaičiuodavau padangomis“

Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...

Ekspertai6 d. prieš

Apklausa: lietuviai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos, latviai ir estai – dėl maisto kainų

„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...

Ekspertai7 d. prieš

Ekspertas apie sukčių įžūlumą: „Mobiliojo ryšio operatorius to jūsų niekada neprašys“

Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...

Ekspertai2 savaitės prieš

Sukčiai internete kėsinasi ir į vaikus: ekspertas papasakojo, kaip apsisaugoti

Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |